“Sacul cu bani” şi Unirea

Curtea Constituţională a declarat ilegală nominalizarea liderului PLDM, V. Filat, la funcţia de premier. Ministrul de Externe, I. Leancă, a fost desemnat, prin decretul preşedintelui N. Timofti, prim-ministru interimar.

Criza s-a încheiat ori abia începe? Mai rămâne valabilă o Alianţă PLDM—PDM—PL sau intrăm în anticipate?

 

Anatol Petrencu, istoric

E greu de presupus ce va fi. Decizia Curţii, în fond una politică, a schimbat radical lucrurile. Riscul unor anticipate e foarte mare. Filat a cedat prea mult, a făcut compromisuri prea mari. Până la urmă, a fost jucat de Plahotniuc. Cred că există în spatele PDM un centru de susţinere, care nu se vede cu ochiul liber, dar care face aranjamentele. Nu ştiu ce mai poate salva desemnarea lui Leancă în funcţia de premier interimar… Poate doar un plus de valoare pentru summitul din toamnă de la Vilnius şi menţinerea, într-un fel, a imaginii PLDM ca partid al axei de guvernre. Depinde, de acum încolo, cum va juca PLDM.

Roman Mihăieş, analist politic

Faptul că Filat va eşua era de aşteptat. Altfel ar fi fost foarte greu de explicat cum putea fi posibil ca o persoană care cu o lună în urmă a fost demisă din funcţia de premier sub acuzaţia de corupţie să fie realeasă în aceeaşi funcţie? Decizia preşedintelui Timofti de a desemna un premier interimar este una corectă, dar, din păcate, întârziată. Ce va urma? Nu ştim care ar putea fi deciziile PLDM, dar soluţia optimă ar fi ca PLDM să propună la funcţia de premier o persoană ne-conflictuală şi pro-europeană şi să dea curs proiectului AIE-3. Altfel, ne paşte riscul anticipatelor. Nimic nu-i bătut în cuie.

Olga Nicolenco, magistru în ştiinţe politice

După decizia Curţii, unii se grăbesc să-l “pensioneze” politic pe Filat, numai că el nu pare a fi tipul de om care să renunţe la propriile ambiţii. V. Filat a fost scos din funcţie, nu şi din joc. În ceea ce ţine de Alianţă, ea pentru mine nu mai există din 13.02.2013. Dar îmi doresc o reconstrucţie a ei. În acest moment sunt posibile în egală măsură şi o AIE-3, şi anlicipatele. Ca niciodată până acum, decizia finală va depinde de Filat. Luând în calcul că anume el este prim-solistul actualei crize, sunt sigură că are maturitatea politică şi responsabilitatea morală pentru a înclina balanţa spre o nouă Alianţă şi nu spre anticipate.

Mihai Cernenco, analist politic

Situaţia se complică. Vlad Filat a fost “decapitat”, numai că nu ştiu ce salvează asta pentru R. Moldova. Să vedem ce decizii va lua PLDM. Dacă PD se va ţine de cuvânt şi Filat va avea sprijinul iniţial al celor 53 de deputaţi, el va putea pune problema ca Parlamentul să dea o apreciere politică deciziei Curţii Constituţionale. Dar dacă Ghimpu nu a jucat de unul singur împotriva lui Filat, atunci situaţia se schimbă. Filat nu a spus foarte clar ce va face, dar s-ar putea ca PLDM şi PCRM să ajungă la o înţelegere, să anuleze ultimele modificări la Codul Electoral şi să meargă la anticipate. Nu e exclus.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Eu nu ştiu cât e de bine ceea ce s-a întâmplat, dar era de aşteptat ca Filat să cadă. Explicaţia e simplă şi nu-l vizează doar pe Filat: interesele guvernărilor în R. Moldova se reduc la jaf. Numirea unui premier interimar nu rezolvă mare lucru. Reglările de conturi dintre foştii aliaţi nu se încheie aici. În spatele celor 45 de zile, în care urmează să fie ales un premier, se vor face încă multe jocuri. Am văzut ce s-a întâmplat în PL. Nu-i exclus să avem situaţii similare în PLDM. Nu cred că scăpăm de anticipate. Dar nici ele nu ne ajută, în politică decide azi „sacul cu bani”. Singura soluţie este unirea cu România.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. dacul

    reiesind din conjunctura politica din RM INCLIN SA FIU DE ACORD CU DOAMNA PAVLICENCO , DEOARECE
    IN SCURT TIMP RM VA RAMINE FARA CETATENI ,VA FI TOTAL DEPOPULATA .Populatia , cu adevarat este la limita saraciei ,iar unii banditi din functionari ,ori alte profesii au adunate milioane si huzuresc ,rizind de cei saraciti .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *