Cum ne va afecta alegerea lui Victor Ianukovici în fruntea Ucrainei?

Sondaj de opinie

Oleg Serebrean, PD

Eu sper că cei care conduc Ucraina vor da dovadă de pragmatism şi deschidere. Sigur că există temerea că Ianukovici ar avea mai multă deschidere pentru Rusia, şi ar putea împinge Ucraina într-o direcţie nedorită pentru noi din punct de vedere politic. Am două puncte care îmi dau anumite speranţe că guvernarea de la Kiev va merge într-o direcţie bună: Acordarea statutului de limbă regională minorităţii române din Ucraina, pe care a promis-o anume Ianukovici în campania electorală, şi îmbunătăţirea relaţiilor cu România.

Eugen Revenco, A.P.E.

Nu ştim cum va influenţa victoria lui Ianukovici asupra relaţiilor cu noi, dar ştim la ce să ne aşteptăm. Este sigur că Ucraina din 2010 nu mai e cea din 2004. Ea a trecut un test al democraţiei, care s-a reflectat şi în calitatea alegerilor. Ucraina s-a schimbat la faţă, are un proces democratic, are un mediu politic pluralist şi destul de competitiv. Ianukovici nu este doar înclinarea balanţei spre Est, această abordare e una simplistă. Pe noi ne interesează mai mult stabilizarea Ucrainei şi ea, aparent, poate fi observată.

Vitalia Pavlicenco, PNL

Cred că, într-o anumită  măsură, ne-ar putea afecta. Trebuie de văzut care va fi influenţa Rusiei asupra lui, pentru că, din câte am înţeles, cercurile politice ruseşti sunt încântate de această victorie. Trebuie să amintim că Timoşenco a fost prim-ministrul ucrainean care a instituit, pentru prima oară, un regim special la frontiera cu R. Moldova. Cât priveşte Ianukovici, nu ştiu ce comportament va avea. Cred că putem influenţa Ucraina numai prin relaţia sa cu UE, deoarece el nu se va îndepărta de orientarea pro-europeană.

Anatol Petrenco, MAE

Din punctual meu de vedere, relaţiile dintre Ucraina şi R. Moldova vor fi corecte, mai mult decât ar fi fost cu contra-candidata lui, Iulia Timoşenco. Ianukovici s-a pronunţat de mai multe ori, în sensul respectării dreptului internaţional, în sensul aşezării unor relații pe bază de acorduri.  Fireşte că acest lucru ne încurajează şi pe noi. De exemplu, respectarea drepturilor minorităților, este un aspect foarte important. Înseamnă foarte mult să se declare că minorităţile româneşti din Ucraina au aceleaşi drepturi ca şi minorităţile ucraineşti din România.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *