Cine a scris cu “comic”?

«Am decis să-ţi scriu din motive care nu depind de tine. Dar să nu crezi că în mine s-a trezit umanismul, acestea sunt problemele mele personale, eu sunt soldat, iar tu – ţinta. Nimic personal. Problema e în altă parte şi nu te priveşte.
Uite câteva detalii interesante pentru tine. M-au găsit oamenii lui «bulgaru» al vostru pe care îl cheamă Grişa. Acesta lucrează pentru un fost securist de la voi şi care acum se află la Moscova. Cică anume de la el ne-au venit banii. Când am sosit în R. Moldova am fost în afara oraşului, în restaurantul din Sângera, să mă întâlnesc cu partea moldovenească care mi-a dat documente şi arma. Evident că totul ţinea de politică.
Mi-au dat şi o parte din sumă, cealaltă parte o voi lua de la tine. Tu ai aceşti bani şi mi-i datorezi pentru viaţă. Şi încă ceva, ei au încercat să îmi facă legături cu un oarecare Murzacov care se află după gratii şi îmi va oferi ajutor. Am aflat că e fost poliţist, dar aşa nu se procedează.
Judecând după faptul cine îţi sunt duşmanii, eu nu te invidiez. Ţi-a rămas să trăieşti puţin.
Nu mă căuta, te va costa scump.»

Potrivit procurorului general, Valeriu Gurbulea, aceasta este scrisoarea adresată vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Roşca, de asasinul său. Deşi răvaşul conţine numeroase greşeli, mesajul a fost scris la calculator, cu caracterul Comic Sans MS. Mai mult decât atât, killerul a decis să-şi contacteze victima la telefonul mobil, ca să-i ceară bani «pentru viaţa sa». Se pare că a luat această decizie în momentul în care se afla la hotarele R. Moldova. «Chiar din primele zile, când am primit informaţia despre aflarea acestui killer în R. Moldova, de altfel, prin intermediul lumii criminale, au fost întreprinse toate măsurile de securitate ale lui Roşca şi a membrilor familiei sale», a declarat viceministrul Afacerilor Interne, Valentin Zubic, la conferinţa de presă de săptămâna trecută. Zubic spune că datorită apelului telefonic au reuşit să identifice locul aflării killerului, apartamentul pe care îl închiriase acesta şi toate persoanele cu care contactase. Nu a fost identificat doar asasinul (!).

După ce au investigat apartamentul pe care presupusul killer îl închiria, poliţiştii au descoperit acolo un pistol, cărţi topografice, cu amplasarea sediului PPCD, a casei lui Iurie Roşca, fotografii cu acesta. În timpul percheziţiei a fost descoperită şi scrisoarea cu pricina.

Au verificat apelurile efectuate şi primite la telefonul mobil al killerului, constatând, potrivit oamenilor legii, că asasinul a discutat la telefon cu fostul director al Serviciului de Informare şi Securitate, Valeriu Pasat, şi cu deputaţii AMN, Serafim Urechean şi Ion Pleşca.

Marţi se aşteptau indicaţii de la Gurbulea

Pe de altă parte, Alianţa “Moldova Noastră” susţine că a intrat în posesia unor imagini care demonstrează că dosarul este fals, prezentând ziariştilor imagini video filmate de camera de supraveghere a unui restaurant din comuna Sângera. «Poliţia a ascuns droguri şi 11 mii USD, bani care ar fi fost plătiţi pentru asasinarea lui Roşca. Organele de drept, însă, afirmă că au găsit dovezi», au declarat reprezentanţii AMN a doua zi după conferinţa organizată de Procuratura Generală. Liderul AMN, Serafim Urechean, susţine că, atât drogurile, cât şi banii, au fost plasaţi în restaurant de doi poliţişti cu câteva zile înainte de percheziţia propriu-zisă. Potrivit imaginilor prezentate de AMN, cei doi poliţişti au plasat drogurile în timp ce jucau biliard. De asemenea, în restaurant au fost găsiţi şi banii pe care killerul ar fi trebuit să-i primească de la comanditar.

O copie a acestor imagini a ajuns şi la Procuratură. Vasile Pruteanu, reprezentantul juridic al locaţiei din Sângera, a activat mulţi ani în cadrul organelor de urmărire penală. «Pentru a pune pe cineva la perete, se procedează anume aşa: se bagă substanţe toxice sau arme», a explicat juristul. «Sub o astfel de presiune pot fi depuse mărturii false. Cred că prin plasarea acestor substanţe se intenţiona ca proprietarul barului să spună că are legături cu Serafim Urechean. De ce anume restaurantul din Sângera? Pentru că «operele lui Roşca» indică faptul că Ion Pleşca are atribuţie la acest restaurant».

Potrivit lui Serafim Urechean, în imaginile din restaurant, unul din cei doi poliţişti este Sergiu Botnaru. Am contactat Procuratura Generală ca să ne ajute să discutăm cu acest poliţist. Vineri, 16 ianuarie, reprezentanţii serviciului de presă al Procuraturii ne-au spus că pregătesc un răspuns. Luni, aceştia ne-au spus că ne contactează în jumătate de oră. Marţi, se aşteptau indicaţii de la procurorul general, Valeriu Gurbulea…

Serafim Urechean, deputat AMN:

A început campania electorală a PCRM şi PPCD. R. Moldova este în mare pericol, pentru că ţara este condusă de un clan criminal. În astfel de condiţii, nu poate fi vorba despre alegeri echitabile. Vai de capul nostru dacă acestea sunt metodele prin care încearcă cei de la putere să rămână la guvernare. Dacă au monitorizat acest killer atâtea zile, de ce i-au permis să plece din ţară? Oare acesta nu este acelaşi scenariu de dispariţie a lui Cubreacov pe strada Ismail? E un scenariu prost! Bineînţeles, se intenţionează afectarea imaginii AMN.

Ion Pleşca, deputat AMN:

Gestul meu în care duc mâna la gât şi la care a atras atenţia procurorul general Valeriu Gurbulea a fost doar un schimb de replici. E stilul lui Roşca să îi atace pe toţi în plenul Parlamentului. M-a atacat şi pe mine. Am ieşit la microfon ca să spun ce aveam de spus. După aceea m-am apropiat de Serafim Urechean şi am făcut gestul cu mâna, ceea ce însemna: «M-am săturat de prostiile lui!» Credeţi că dacă aş intenţiona să fac ceva, aş face gesturi cu mâna?

(N.r. În cadrul conferinţei, Valeriu Gurbulea a făcut referinţă la un gest al lui Ion Pleşca. Acesta ducea degetul cel mare la gât.)

Valeriu Gurbulea, procuror general:

Atunci când killerul i-a telefonat lui Iurie Roşca, el se afla la hotarul ţării. Killerul din careva motive s-a dezis de intenţia sa. Părerea mea de procuror este că el vroia să se ştie că el s-a dezis de intenţia sa. Este un caz clasic, când prin intermediul unei scrisori şi al unui apel telefonic asasinul a decis să se dezică. Intenţia sa a fost una profesionistă. Killerii nu au motive personale, ei îndeplinesc comenzi.

Iurie Roşca, vicepreşedintele Parlamentului:

15 ianuarie – imediat după conferinţa de presă de la Procuratura Generală, Iurie Roşca nu a răspuns la telefonul mobil.

16 ianuarie – la telefon răspunde robotul.

19 ianuarie – nu a răspuns.

20 ianuarie – mai aşteptăm să vorbim cu vicepreşedintele Parlamentului…

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *