Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cât costă "omiterea controlului vamal…

Cât costă „omiterea controlului vamal transnistrean”?

293-tiraspolDumitru Pădureţ din satul Cocieri, raionul Dubăsari, nu va uita niciodată ziua de 25 august 2010. Anume atunci, lucrătorii vămii transnistrene, de la punctul de control Dubăsari, i-au confiscat automobilul şi cele cca 2500 kg de ceapă, pe motiv că s-ar fi sustras „controlului vamal”.

La 25 august, pe la ora 22.00, Dumitru a fost „reţinut” de lucrătorii „vămii de la Dubăsari” în satul Cocieri, raionul Dubăsari (teritoriu aflat sub controlul autorităţilor constituţionale), în timp ce se deplasa cu automobilul personal, în care transporta cca 2500 kg de ceapă.

Lucrătorii vămii l-au acuzat de „transportarea mărfurilor peste frontiera transnistreană prin alte locuri decât cele permise de lege”, dar şi de faptul că a trecut râul Nistru cu bacul, de la Molovata.

La sediul „vămii transnistrene” din oraşul Dubăsari i-a fost întocmit un „proces-verbal privind încălcarea regulilor vamale”, în urma căruia i-a fost confiscat automobilul, paşaportul tehnic şi marfa (2500 kg de ceapă). După cum afirmă Dumitru Pădureţ, „toate acestea au fost făcute în lipsa vreunui avocat, dar şi în lipsa unor probe clare care să-mi confirme vinovăţia”.

„După 3 ore de discuţii cu lucrătorii „vămii”, am înţeles că nu-mi voi putea apăra drepturile, deşi sunt convins că nu am încălcat nicio lege. Peste câteva zile, mi s-a spus să-mi ridic ceapa de la un depozit, pentru că se strica. Apoi, şeful „vămii Dubăsari” mi-a solicitat achitarea sumei de 2000 USD – sub formă de amendă administrativă. Doar după asta, potrivit lui, aş putea să-mi ridic automobilul de la o parcare cu plată. Până la acest moment, nu am achitat suma respectivă, deşi cei care mi-o cer au redus-o până la 1500 USD. Consider că încălcarea imputată este absurdă, odată ce sunt cetăţean al R. Moldova şi locuiesc pe teritoriul acesteia, dispun de dreptul de a cumpăra şi vinde marfa în mod liber, fără restricţii”, adaugă Dumitru Pădureţ. Acesta mai precizează că toate încercările aşa-zişilor vameşi de a-l obliga să achite „amenzi administrative” nu sunt altceva decât acte de corupţie, deoarece sunt comise în afara legii R. Moldova. „Pe seama noastră se îmbogăţesc cei care, înarmaţi fiind, încearcă să scoată sume mari de bani de la noi, pentru motive inexistente”.

Potrivit juristului Asociaţiei „Promo-LEX”, Alexandru Zubco, „în cazul lui Dumitru Pădureţ putem vorbi despre o încălcare gravă a dreptului la libera circulaţie, care presupune libera deplasare a persoanelor, mărfurilor, transportului în lipsa oricăror piedici şi obstacole, a dreptului la proprietatea privată, prin faptul confiscării bunurilor în lipsa unor temeiuri legale, precum şi a dreptului la libertate şi siguranţă, prin faptul reţinerii bunurilor de către persoane necunoscute”.

Alexandru Zubco a mai adăugat că „autorităţile constituţionale şi actorii implicaţi în soluţionarea problemei transnistrene trebuie să intervină şi să întreprindă toate măsurile posibile pentru respectarea drepturilor fundamentale, precum şi restituirea bunurilor şi actelor victimei. Totodată, este necesară funcţionarea eficientă a mecanismului de control în zona de securitate sau schimbarea formatului existent pentru a preveni asemenea cazuri în viitor”. Actualmente, pe adresa organelor competente ale statului, Procuraturii Generale, Biroului de reintegrare, dar şi a şefului Misiunii OSCE în R. Moldova, a fost depusă o cerere prin care sunt solicitate acţiuni adecvate în scopul soluţionării problemelor acestui cetăţean.

Olesea Vasilachi