Atmosfera otrăvită face inevitabile alegerile anticipate

Fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, Louis O’Neill, a oferit Europei Libere un comentariu despre amestecul politicii în justiţia din R. Moldova.

“Indiferent de rezultatul actualelor manevre şi maşinaţii dintre comunişti şi opoziţie asupra alegerii unui nou preşedinte al Moldovei, odată ce apele se vor linişti, liderii moldoveni vor trebui să găsească o cale de a readuce cumsecădenia şi respectul în politica internă”, crede Louis O’Neill, observând că după alegeri mulţimea violentă şi replica brutală a poliţiei au instaurat în ţară o atmosferă otrăvită, care face inevitabile alegerile anticipate.
O’Neill este de părere că pentru a deveni un stat european modern, Moldova are nevoie de reconciliere naţională. Iar una din căile de atingere a acestui obiectiv ar fi încetarea punerii sub acuzare, în mod selectiv, a oponenţilor politici.
Fostul şef al misiunii OSCE din Chişinău trece în revistă câteva cazuri de procese, sau doar de ameninţări juridice pe care le crede motivate politic.

Este menţionat incidentul recent în care primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, întors dintr-o vizită în Statele Unite, a fost somat de Procuratură să explice scopul şederii în America, rezultatele ei şi mai ales să spună cum şi-a finanţat călătoria.

“A fost, probabil, doar o nouă încercare de a speria un lider tânăr, reformator”, scrie O’Neill, adăugînd însă că incidentul ar fi ilustrativ pentru “instinctul moldovean de a criminaliza rapid diferenţele politice dintre oficiali”.

Louis O’Neill enumeră mai multe nume de politicieni care au avut de suferit în instanţă din cauza unor duşmănii pur politice. De la Ion şi Eduard Muşuc, acuzaţi în 2006 de deturnare de fonduri şi hărţuiţi vreme de jumătate de an, după care tribunalul a închis cazul din lipsă de dovezi, cazuri similare prezentate de O’Neill sunt cele ale fostului primar al Chişinăului, Serafim Urechean, cu celebra sa “afacere a ambulanţelor”; cazul preşedintelui consiliului de conducere de la Victoriabank; numeroasele cauze penale împotriva lui Mihail Formuzal şi, în sfârşit, exemplul poate cel mai cunoscut în lume, afacerea “MIG”-urilor, în care ar fi fost implicat fostul ministru al apărării Valeriu Pasat.

“Moldova trebuie să rupă cu tradiţia acuzaţiilor politizate şi a justiţiei prin telefon”, scrie O’Neill. “Ce-ar fi, întreabă el, ca, dacă se vor ţine alegeri anticipate, toate partidele politice să se angajeze că vor înfiinţa o comisie independentă în interiorul Procuraturii, care să aibă ultimul cuvânt asupra oricărei acuzaţii adusă unei figuri politice din Moldova?”

“Fără a fi neapărat o soluţie perfectă… o asemenea măsură ar putea fi un prim pas spre formarea unor procurori independenţi, spre încurajarea judiciarului către mai multă autonomie şi spre instituirea unui sistem de control şi responsabilitate, lipsit de influenţe personale, în conducerea Moldovei”, conchide fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, diplomatul american Louis O’Neill, în finalul comentariului pe teme moldoveneşti oferit spre difuzare “Europei Libere”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Dumitru

    OSCE ar fi trebuit sa ne sustina si dupa alegerile din 5 aprilie si nu sa il pupe in fund pe Voronin. OSCE a ajuns un caine de casa a Rusiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *