“Ajutor material” pentru liderii de sindicate

Deşi Confederaţia Sindicatelor resimte criza economică la fel ca şi multe întreprinderi, structuri de stat, afaceri din R. Moldova, liderii sindicatelor ramurale nu ezită să îşi aprecieze rezultatele, fiecare însuşindu-şi mii de lei, sub formă de prime. De Paşti, de exemplu, peste 30 de persoane din această structură au împărţit aproape 100 000 de lei.

La 14 aprilie 2009, la puţin timp după protestele violente din faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului, “cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti”, Consiliul Holdingului “Moldsindbalneotur” SRL a decis să acorde ajutor material de aproape 100 000 de lei liderilor altor sindicate. “Moldsindbalneotur”, organizaţie subordonată Confederaţiei Sindicatelor din R. Moldova, acordă persoanelor care fac parte din orice ramură sindicală servicii medicale la sanatoriile din R. Moldova, achitând doar 15% din preţul ofertei.

Aşadar, aceşti bani au fost împărţiţi de 32 de membri ai Asociatului unic al Holdingului – liderilor Sindicatelor naţional-ramurale. În aceeaşi listă au mai intrat şi preşedintele Comisiei de cenzori a Holdingului, Anatol Nistor, contabila-şefă a Holdingului, Galina Staver, secretarul Consiliului Holdingului, Ion Crihan.

Salarii de zecii de mii

Această hotărâre prin care se acordă ajutor material celor mai importante persoane ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din R. Moldova (CNSM) este semnată de nimeni altul decât Leonid Manea, preşedintele CNSM, regăsit şi el la capătul listei cu un ajutor material de 4 mii de lei.

Anterior presa a scris că preşedintele CNSM este unul din cei mai bine plătiţi demnitari din R. Moldova. Veniturile acestuia, în anul 2007, au constituit circa 211 mii de lei, adică aproape 18 mii de lei lunar, fiind de aproape nouă ori mai mari decât salariul mediu pe economie în 2007.

“În 2007 Leonid Manea a ridicat nu numai salariul preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor şi al preşedintelui Confederaţiei „Solidaritate”, care au constituit, în medie, 16.066 lei lunar, dar şi 18 mii de lei de la Holdingul “Moldsindbalneotur”, care este o subdiviziune a aceloraşi sindicate şi care îi plateşte banii pentru că prezidează Consiliul acestei organizaţii”, a scris Info Prim Neo.

Şi Mihai Hâncu, care este adjunctul lui Leonid Manea, a primit în 2007 de la Holdingul “Moldsindbalneotur” 18 mii de lei.

“Ajutor material” pentru liderii de sindicate

Pentru că Leonid Manea se află acum în Grecia, aşa cum ne-au informat angajaţii CNSM, vom reveni la opinia acestuia. Am solicitat alţi lideri ai sindicatelor să ne spună ce cred despre “ajutorul material” acordat prin semnătura lui Leonid Manea.

Mai întâi de toate, am solicitat opinia acestora privind felul în care resimte CNSM criza economică. “Arătaţi-mi vreo întreprindere care nu întâmpină dificultăţi acum”, ne-a spus Galina Staver, contabil – şef al Holdingului “Moldsindbalneotur”, specificând că resimte criza încă din anul trecut. Deşi figurează şi ea în lista celor care au beneficiat de ajutoare materiale, primind trei mii de lei, contabila ne-a spus că nu face decât să execute astfel de hotărâri.

Victor Benu, preşedintele Sindicatului “Sănătatea”, spune că i s-au acordat trei mii de lei pentru rezultatele Holdingului “Moldsindbalneotur” în anul 2008. “Ne-au înmânat aceşti bani pentru rezultatele activităţii din 2008. Nu am văzut nicio hotărâre legată de sărbătorile de Paşti”, ne-a spus Victor Benu, care nu a putut să ne răspundă dacă criza economică a afectat CNSM sau care sunt rezultatele pentru care a fost premiat.

Un premiu de mii de lei nu este o crimă

Şi Ana Selin, preşedinta Organizaţiei Femeilor din cadrul CNSM, a fost premiată cu, nici mai mult, nici mai puţin, trei mii de lei. Întrebată care sunt rezultatele pentru care consideră că a fost premiată, Selin a răspuns: “Poscoliku mî rabotaem po virobotkam vseh strateghii etovo pravlenia imushestvo, mî vkladîvaem sootvetstvuiushcee vremea i mozghi i vse… i rabotaem na sobraniah ejegodno po otsenke ghibkosti raboti, prognozirovanie”. (n.r. “Deoarece noi lucrăm la elaborarea tuturor strategiilor acestei structuri, noi investim timp şi resurse intelectuale, totul. Lucrăm la adunările anuale, făcând mai abile activităţile şi prognozele”.)

Ana Selin a recunoscut că criza se răsfrânge din ce în ce mai mult asupra activităţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, specificând că au fost reduse atât orele de muncă, cât şi salariile.

L-am întrebat şi pe Ion Pârgaru, directorul general “Moldsindbalneotur”, despre felul în care criza economică a afectat structura pe care o conduce. “Pe 2008 am ieşit cu venit. Am lucrat ritmic. La începutul anului 2009 am avut nişte probleme. Acum toate întreprinderile noastre lucrează normal”, ne-a spus Ion Pârgaru.

I-am adresat aceeaşi întrebare referitoare la hotărârea din aprilie, prin care Holdingul “Moldsindbalneotur” a oferit premii de mii de lei membrilor asociatului unic al acestui holding. “Membrii au contribuit. Au dus copii acolo… Membrii asociaţi au luat decizii, nu eu. Până la urmă, s-au luat decizii în conformitate cu legislaţia, nu s-a făcut o crimă”, afirmă Ion Pârgaru.

Anastasia NANI


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *