“Trenul durerii” în Gara Chişinău

“Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a împrumutat bani pentru ca noi să putem lucra, să nu pierdem timpul”, a declarat pentru Elldor. Info Iurie Platon, autorul monumentului dedicat victimelor deportărilor staliniste ce va fi amplasat în scuarul Gării Feroviare din Chişinău.

“Până acum s-au cheltuit 251 de mii de lei. Doar chiria sălii de la Fondul Plastic, unde efectuăm lucrările, costă 15 mii de lei pe lună. Avem de plătit pentru energia electrică, materiale ş.a. Le-am dat şi colegilor mei nişte bănuţi, ca să nu-i alunge soţiile de acasă”, a adăugat autorul monumentului.

“Vom putea restitui aceşti bani şi vom avea onorarii numai după ce va avea loc licitaţia pentru selectarea antreprenorului care să construiască soclul şi să amenajeze scuarul”, a precizat Iurie Platon.

Dorin Chirtoacă declarase anterior că valoarea monumentului se ridică la 10-15 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul municipal.

“Aproximativ jumătate din sumă va fi alocată întreprinderii care va turna monumentul în bronz. Cel mai probabil, acest lucru se va înfăptui la o întreprindere din Minsk. Va costa mult şi transportarea monumentului. Noi vom primi 10-15% din suma finală”, a declarat sculptorul.

Monumentul dedicat victimelor deportărilor staliniste ce va fi amplasat în Scuarul Gării Feroviare are 12 metri lungime, 2,80 metri înălţime şi 1,70 -1,80 metri grosime.

“Pentru mine, edificarea acestui monument este o chestiune de onoare. Am împrumutat împreună cu colegii şi prietenii 250 mii de lei şi l-am rugat pe Iurie Platon să înceapă lucrul”, spune Dorin Chirtoacă.

Până la sfârşit de august, monumentul va fi gata pentru a fi turnat în bronz. Primarul crede că turnarea în bronz ar putea dura jumătate de an, după care, în luna iulie 2013, va fi instalat în scuar, scrie Info-Prim Neo.

Amintim că, anterior, o comisie de concurs pentru elaborarea compoziţiei sculpturale “În memoria victimelor regimului stalinist” desemnase câştigătorul proiectului monumentului în memoria familiilor de basarabeni deportate în Siberia. Acesta devenise artistul plastic Iurie Platon. Lucrarea urmează să fie instalată în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău.

Proiectul este o lucrare alegorică, ce reprezintă un tren care devine al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc.Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că sculptura denotă aspectul masiv al nimicirii, al mutilării oamenilor, care după o viaţă normală au ajuns să fie distruşi, s-au contopit cu metalul, cu piesele trenului ce-i duce în Siberia.

“Fenomenul deportărilor este îngrozitor, e de ordinea holocaustului, genocidului”, susţine academicianul Mihai Cimpoi, membru al comisiei de jurizare a proiectelor propuse pentru concurs. El sugerase că pentru a da o dimensiune acestei tragedii, urmează să fie înscrisă pe ziduri lista familiilor deportate în anii 1941–1949. În zidul sculpturii sunt prevăzute nişe, pentru a putea aprinde lumânări în memoria celor deportaţi.

În total, la concursul privind elaborarea compoziţiei sculpturale “În memoria victimelor regimului stalinist”, care urmează a fi instalat în scuarul din faţa Gării feroviare din Chişinău, au participat 13 lucrări.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Actorul Vasile Butnaru

    Basarabia este Martira prin numarul mare de Crestini lichidati de regimul comunist de ocupatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *