Summa cum laude pentru Natalia Ostafii

O basarabeancă a obţinut titlul de master cu menţiunea SUMMA CUM LAUDE. Tânăra a absolvit Academia Diplomatică din Peru cu unul dintre cele mai înalte punctaje din istoria Academiei. Patriotismul a fost cel care a ajutat-o să răspundă prompt la întrebările adresate şi, astfel, să impresioneze juriul.

Natalia Ostafii este prima tânără din R. Moldova care a făcut masterat în diplomaţie şi relaţii internaţionale în Peru. Deşi s-a confruntat cu mai multe obstacole, Natalia a reuşit să intre atât în istoria ţării noastre, cât şi în istoria Academiei, unde a obţinut 19,36 de puncte din 20 posibile, la teya de licenţă. Totodată tânăra şi-a adjudecat şi premiul Asociaţiei Serviciului Diplomatic din Peru pentru cea mai bună lucrare de cercetare. În prezent, Natalia a revenit acasă, în R. Moldova, în speranţa că îşi va putea folosi aici cunoştinţele obţinute.

Unei persoane dintr-o ţară străină îi este mai greu să se afirme

Tatăl Nataliei Ostafii a fost diplomat în Portugalia, devenind un exemplu pentru fiica sa. Ea mărturiseşte că l-a însoţit la diverse acţiuni protocolare şi avea deja unele idei despre munca lui, dorindu-şi să-i calce pe urme. Tânăra a decis să facă masteratul, însă studiile peste hotare sunt costisitoare, din care cauză a încercat să caute o bursă. Îşi aminteşte cum a citit într-un ziar un interviu cu fostul ambasador al Peru, care vorbea despre o posibilă colaborare cu R. Moldova atât în plan comercial, cât şi academic, precum şi faptul că Peru ar fi dispus să ofere şi burse. “Posibil a fost o glumă din partea fostului ambasador”, zâmbeşte Natalia, care, totuşi, a luat legătura cu Ambasada Republicii Peru în România, unde i s-a spus că la prima etapă va trebui să treacă un interviu, după care, în caz dacă va corespunde criteriilor stabilite, va fi admisă pentru susţinerea testelor. Mai târziu, candidatura Nataliei Ostafii a fost prezentată la Academia Diplomatică, unde a fost acceptată.

Juriul, interesat să afle cât mai multe despre R. Moldova

“Unei persoane dintr-o ţară străină îi este mai greu să se afirme, în primul rând, din cauza barierei lingvistice. E necesar să înveţi terminologia, să-ţi înfrângi emoţiile”, mărturiseşte Natalia. Ea îşi aminteşte că sistemul de învăţământ era deosebit de riguros. Studiile începeau dis-de-dimineaţă şi se încheiau seara târziu, în calitate de profesori având personalităţi consacrate din diverse centre de învăţământ superior, foşti miniştri, ambasadori, care îşi împărtăşeau experienţa lor cu studenţii. Un moment important, în opinia Nataliei, este cel că lucrările, nu doar cele finale, ci chiar şi cele parţiale, erau susţinute cu respectarea anonimatului, fiind cifrate. Astfel, profesorul nu putea majora nota vreunui student preferat, dar nici nu putea reduse nota altuia. “Acest lucru stimula interesul pentru studii”, susţine Natalia.

În ziua susţinerii tezei de masterat, Natalia Ostafii îşi aminteşte că era copleşită de emoţii. Recunoaşte că se aştepta totuşi la o notă mare, deoarece îşi evaluase efortul depus în elaborarea lucrării sale, dar nu s-a gândit că ar fi putut obţine cea mai mare notă. “Toţi colegii mei au un nivel foarte înalt de cunoştinţe, sunt foarte capabili şi foarte bine pregătiţi”, remarcă tânăra. Comisia de susţinere a tezei a fost compusă din trei membri. Iniţial, Natalia recunoaşte că a avut emoţii, dar din momentul în care intrase deja în acest ritm: întrebare – răspuns, începuse să-i placă şi aştepta cu interes următoarea provocare. “Cred că bunul Dumnezeu şi frăţiorul meu, care între timp a decedat şi se află acum alături de El, m-au sprijinit de acolo, de sus, dându-mi forţe să depăşesc aceste momente. Am răspuns la toate întrebările juriului, care era foarte interesat să afle cât mai multe despre R. Moldova. De aceea, probabil, mi-au adresat mai multe întrebări decât celorlalţi”, susţine Natalia.

Deşi şi-a făcut studiile în Peru, tânăra a rămas fidelă baştinei sale, alegându-şi o temă adecvată – “R. Moldova în contextul european: realităţi şi perspective”. “Scopul meu a fost să plec în Peru şi să acumulez cunoştinţe, pentru ca apoi să revin acasă şi să contribui la prosperarea R. Moldova”, afirmă Natalia. “Dacă statul ar oferi persoanelor care pleacă peste hotare şi capătă experienţă, iar apoi revin şi doresc să-şi implementeze cunoştinţele aici, mai multe oportunităţi, cred să ar realiza mai multe succese”, susţine Natalia Ostafii, absolventă cu menţiunea SUMMA CUM LAUDE.

Cu titlu de informare menţionăm că Academia Diplomatică din Peru “Javier Perez de Cuellar” a fost fondată în anul 1955, fiind centrul superior de formare profesională şi cercetare al Ministerului Afacerilor Externe al Peru şi singura cale de acces la Serviciul Diplomatic al Republicii Peru. După finalizarea cu succes a celor doi ani de studii, absolvenţii obţin gradul de “Master în Diplomaţie şi Relațiile Internaționale” și titlul profesional de “Diplomat de Carieră”. De la crearea sa, Academia a pregătit 932 de diplomaţi, din care 890 peruani şi 42 străini; cel mai ilustru absolvent fiind Javier Perez de Cuellar, în perioada 1982 – 1991 ales de două ori Secretar General al Naţiunilor Unite.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

24 comentarii

 1. Antonio G

  Bravo domnisoara Ostafii!!! Iti suntem recunoscatori pentru promovarea care ne-ai facut-o pe meleaguri atit de indepartate…sunt ferm convins ca meritul tau v-a fi apreciat si aici in tara…sa ai un inceput cu doamne ajuta in cariera ta diplomatica si…sper si cred ca autoritatile noastre vor fi destul de inspirate ca sa pastreze si sa promoveze astfel de oameni ca tine…

 2. petru

  Numai in PM mai intilnesti asa lipsa de modestie.
  Rusinica Natalia …si esti f.naiva daca crezi ca articole la comanda te vor ajuta sa faci cariera.

 3. Natalia

  Pentru Petru: Daca crezi ca am alergat dupa ziaristi si am comandat acest articol, gresesti. Spre regret, in loc sa ne bucuram si sa ne sustinem, noi moldovenii suntem macinati de invidie…Pacat…

 4. dac liber

  petru este invidios probabil,ca sa te bage lumea in seama si pe tine trebuie sa meriti…fa si tu ceva prin care sa te remarci…nu numai la zdg merita fata asta sa apara …

 5. lilica

  desigur…PERU ii pe al doilea loc dupà Moldova si poliglotii diplomatici is persoane speciale 🙂

  pàrerea unui individ nu este invidie…cine stie DOAR gustul invidiei o poate doar recunoste 🙂

  cine interesant e sposorul unei persoane care studiazà peste hotare?

  cu iubirea se face tot 🙂

  CU ANULUI NOU !!!!!!!!!!!!!!!

 6. dac liber

  ba da rai sunteti toti:)… subtilitatile astea nu-si au rostul…ce importanta are unde-i perul sau somalia sau franta ca exemplu…cum ar veni un polonez ca-s in fata noastra din mai multe puncte de vedere la studii aici si le-ar sterge nasul la toti colegii moldoveni de aici,facind studiile in lmiba noastra si luind cea mai medie…bravo la fetita asta ca a reusit indiferent unde,is sigur ca de primea o bursa in marea britanie si acolo s-ar fi descurcat..asa ca fratilor si surorilor hai sa incercam sa fim mai buni,mai corecti in noul an si numai asa vom avea mila si grija domnului in noul an…

 7. Vlad Talchiu

  Bravo Natalia. Capul sus si mergi inainte, nu atrage atentie la cei ce gandesc cu invidia. Numai un nimeni stie sa critice, ca pentru aceasta nu trebuie multa minte.Bafta in continuare.

 8. Tatiana

  Ma bucur foarte mult pentru frumoasele succese atinse de tine, Natalia. Esti mandria tarii si cei care nu impartasesc cu mine aceasta parere, nu au decat sa ajunga unde ai ajuns tu, si apoi sa faca comentarii. Zicala din strabuni zice: “Surcica nu srare departe de trunchi”. Tatal tau este un om onest si muncitor si tu ai dat dovada de aceste calitati minunate. Domnul sa te ajute sa ajungi mai departe unde ti-ai pus in gand. Un An Nou fericit cu scopuri noi atinse. Bravo!!! Un exemplu bun de urmat!!!

 9. Viorel

  Bravo Natalia! Îți urez sa ai oportunitatea de a pune în practica cunoștințele acumulate cit mai curând posibil în anul care a vine. Succes și La Mulți Ani!

 10. Nicolae

  La multi Natalia. Din suflet ma bucur pentru tine si iti doresc succes si in continuare.
  mult noroc.

 11. Ana

  Bravo tie, Natalia.Ai depus eforturi mari,munca,insistenta,inteligenta ca sa te poti afirma,proslavind in asa mod tara noastra si cel ce se simte moldovean adevarat se bucura de succesele tale, Speram ca sa fi-i apreciata deasemeni si de autoritatile Moldovei si sa poti aplica in practica cunostintele obtinute, ar fi pacat sa se piarda asa talente si patrioti

 12. Vasya

  Super Natalia!!! Probabil e dificil sa te afirmi la o facultate de renume ca cea din Peru. De mici copii, noi moldovenii, ne-am dorit sa ajungem in…. Peru. Altii mai prosti reusesc pe Harvard, dar tu…Bravo.

  Cei care cred ca sunt rau, sa se duca in …. Peru

 13. Sergiu

  Bravo Natalița, ne bucurăm cu toții pentru rezultatele remarcabile de care ai dat dovadă, ești mîndria atît a părinților cît și a unei întregi națiuni.Noi îți urăm multă sănătate și fericire pentru ați putea aplica mai departe cunoștințele pentru care ai fost apreciată la justa lor valoare.Felicitări cu sărbatorile de iarnă.La mulți ani!!!

 14. dac liber

  bai vasya nu numai ca rau esti dar si un agramat nitel esti si fara bun simt…in popor vi se mai spune dobitoci,vb ta, te superi pe mine tot acolo ai trimitere in ….si stii ce-i mai grav la singur:) ca prostia nu se vindeca nici la havard si nici in peru…

 15. mary

  Vreau sa spun ca o apreciez pe Natalia, insa aici in Moldova este foarte greu sau chiar imposibil sa iti fie recunoscute meritele. Eu la fel am studiat peste hotare (Relatii Internationale) si m-am intros plina de etuziasm sa particip la dezvoltarea tarii noastre, insa am fost dezamagita total. Fara un “cineva” care sa te recomande sau sa dai bani grei nimeni nu te primeste si toti te resping . Sa speram ca ceva se va schimba. Daca nu, emigrarea este, iar, unica solutie spre progres!

 16. Vasya

  Si un detaliu important scapat de autorii articolelor – e ca aceasta geniala moldoveanca cu studii in … Peru e fiica de ambasadar. Nimic nu e intamplator in lumea asta….

 17. antonio g

  vasile sau vasya cum iti place sa te numesti si aparitia ta pe lumea asta probabil nu e intimplatoare,ar fi un dezechilibru dc ar fi numai destepti,numai oameni frumosi,numai corecti ….de-al de tine fac echilibrul ,pina la urma ai si tu rolul tau…ori eu nu inteleg ori tu esti cu un grad avansat de debilitate…ce are calitatea unui parinte cu reusitele copiilor…hai s-o luam cu tine ca la gradinita,dupa mintea ta taicasu o facut aranjamente cu autoritatile peruane ca sa-i dea lu fiisa cea mai mare media si distinctia summa cum laude…vasiok aschia nu sare departe de trunchi is bravo ambii…o sa ajunga si ea cu siguranta ambasador…mai rau de tine vasile ca tot un papagal vei ramine…

 18. ion.avion

  vasya lasa actele de saracie si dezinformarea…du-te si apucate sa faci ceva util dc nu pt societatea in care traim macar pt tine…ba baiatule lasa latratul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *