Seri poetice cu Marcela Benea

232-beneaSeri poetice lansate la Chişinău. Invitata de onoare a fost poeta Marcela Benea. La rândul său, poeta a invitat alţi câţiva poeţi. Aceştia au venit cu poeziile lor. Moderatorul Emilian Galaicu-Păun spune că “există necesitatea de a comunica, nu doar de a scrie poezie. Noi ne-am gândit că o librărie are menirea de a aduna împreună oamenii care sunt atenţi la cuvânt şi care trăiesc graţie cuvântului”.

Ideea aparţine Editurii Cartier. Emilian Galaicu-Păun explică: “Ne-am gândit că trebuie să spargem tiparul şi să ne deschidem nu doar spre discuţii foarte serioase. Uneori este nevoie de un sunet pur, or, ce poate fi mai pur decât poezia ascultată şi receptată de cei care, într-un fel sau altul, se revendică din această atmosferă.”

Poezia, o cenuşăreasă

Galaicu-Păun spune că s-a insistat pe poezie deoarece aceasta a devenit “marea cenuşăreasă şi poate că ea este cea căreia i se potriveşte perfect pantofiorul de aur”.

“Vom insista pe un fel de nopţi poetice, pentru că, uneori, nici nu e nevoie să discutăm poezia, e nevoie să ascultăm, în primul rând. Ne propunem să prindem mişcarea de idei care se produce astăzi, acum şi aici. Mă refer la întreg spaţiul culturii româneşti”.

Moderatorul a mai subliniat că “Marcela Benea a avut răbdarea, perseverenţa şi puterea de a lucra la un singur proiect, fiind vorba de cartea “Evadarea din frescă”.

El a mai spus că un element cutremurător e chiar destinul Marcelei Benea. “De la bun început, şi-a făcut o albie pe care a adâncit-o şi a diversificat-o în timp. A făcut un fel de pânză freatică, care alimentează poezia de la noi. Acest fel de poezie, o poezie demachiată, o poezie care nu îşi face umbre şi-şi încondeiază ochii ca să pară mai ochioasă decât este, această poezie se poate rezuma la două versuri: «într-o zi m-a căutat un surâs / este o lacrimă, / o lacrimă – Marcela Benea”.

Când Marcela Benea a început a-şi citi poeziile, cei prezenţi ascultau în tăcere. Se auzea doar vocea ei liniştită, rotunjind cuvinte pline de înţeles. “Mă simt deosebit de onorată că deschid aceste seri poetice, a spus scriitoarea. Sper să am mână uşoară, ca aceste recitaluri să aibă continuitate şi să fie aşa la nesfârşit. Cum este poezia”.

Un lanţ viu de poezii

După ce Marcela Benea şi-a încheiat lectura, s-a format un lanţ viu al invitaţilor care, la rândul lor, citeau versuri.

….astfel încât, citind sau audiind versurile / uneopri simt pe limbă gustul vechi de sânge,/ iar alteori un gust proaspăt lăsat de mustul savuros de căpşune/ în vremurile acestea caniculare / …când în grădini şi prin pieţe / prin cărţi şi pe rafturi / dar şi în sala de şedinţe a Parlamentului / se dau bătălii pe cinste între limbajul nostru cinstit şi limbajul lor necinstit / limbajul căpşunelor şi al cireşelor coapte /… a fost una dintre poeziile citite de Teo Chiriac, invitatul poetei Benea.

Şi Ion Hadârcă a recitat câteva versuri. El a menţionat că este încântat de demararea acestei manifestări literare, subliniind că “Marcela Benea reconfirmă feminitatea în poezie. Cred că, de la Magda Isanos, nu am avut o poetă mai integră sub acest aspect, care are abilitate pentru un nou secol”.

Poezia, concentraţie de idei şi de emoţii

Scriitorul Vladimir Beşleagă, prezent şi el în cadrul acestui debut de seri poetice, a spus că este încântat de o astfel de idee. “Poezia este foarte ignorată, foarte uitată, foarte marginalizată. Am auzit că în România s-a înfiinţat chiar un congres pentru apărarea poeziei”, a mai spus scriitorul, sugerând că aceste seri ar trebui corect moderate, deoarece atunci când începe vorba lungă, poezia moare. “Poezia este concentraţie de text, de emoţie, de idei. Poezia este pentru a fi gustată în tăcere, în intimitate, în singurătate. Dar singurul mijloc de a o readuce în atenţia publicului este de a-i face cât mai multă publicitate. Şi atunci apare o contradicţie între caracterul poeziei, care este intimă, şi scoaterea ei în agora. Şi atunci ea pierde, începe să sune, dar nu emoţionează. Începe să clameze, dar nu ajunge la suflet. E ca şi cum ai asculta un concert de muzică fin, calm, liniştit, alb… Atunci poezia îşi face efectul”.

În încheiere, moderatorul seratei, Emilian Galaicu-Păun, a precizat că pe viitor se aşteaptă ca publicul să numească poetul ale cărui poezii ar vrea să le audă.

Veronica Russu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Vladimir B.

    Marcela Benea face onoare intregii literaturi de limba romana din Basarabia, si tocmai de accea, salut intiativa editurii Cartier de a deschide Serile Poetice taman cu lecturi din opera ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *