Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Prima Doamnă - cronicar din…

Prima Doamnă – cronicar din plăcere

295-dina-ghimpuLa serviciu – este funcţionar public în cadrul Ministerului Culturii, responsabilă de elaborarea şi implementarea strategiilor culturale. Acasă – este gospodină, soţie de politician, consilier de imagine şi tot ce este necesar. În ultimul an, cu multă modestie şi bun-simţ, ea a fost prima doamnă a Moldovei. Criticul de teatru Dina Haşcu-Ghimpu, femeia de succes de lângă Mihai Ghimpu, s-a lăsat descoperită şi în altă ipostază, cea de autoare de carte.

«Aş minţi dacă aş spune că nu am emoţii, pentru că este prima mea carte publicată. Am materiale pentru încă vreo şase, rămâne să găsesc sponsori», mărturiseşte criticul, care după vreo 20 de ani de scris, din plăcere, şi-a văzut tipărită prima carte. «Născut în zodia Caragiale» este un omagiu, spune autoarea, adus Teatrului municipal «Satiricus I. L. Caragiale» cu ocazia jubileului de 20 de ani.

Să fii născut în zodia Caragiale înseamnă să fii spiritual, să ai umor, să te poţi uita detaşat la lucruri şi să priveşti viaţa, aşa, un pic în zeflemea, consideră autoarea, care justifică titlul cărţii prin faptul că în aceeaşi zodie cu Caragiale s-a născut Sandu Grecu şi cam jumătate din trupa teatrului.

«Ştie să ne invite să gândim»

«Apreciez foarte mult această echipă pentru că este una foarte unită, foarte compactă, foarte talentată, care se axează anume pe valorile naţionale. Dacă observaţi repertoriul, preponderent montează dramaturgie autohtonă. De aceea şi-i preţuiesc foarte mult, pentru că ţin la teatrul nostru naţional», recunoaşte Dina Haşcu-Ghimpu.

«Veţi găsi o serie de dialoguri, destul de incitante, cu o parte dintre actorii noştri, despre care puţin s-a spus, dar care astăzi sunt cap de afiş pentru toate spectacolele, actori foarte valoroşi, care meritau să fie observaţi, şi acest lucru l-a făcut distinsul critic şi cronicar de teatru Dina Ghimpu», spune Sandu Grecu, directorul artistic şi prim-regizorul Teatrului Satiricus.

Regizorul, şi ex-ministru al Culturii Ion Ungureanu, spune că este o plăcere să citeşti textele din această carte, iar autoarea este un critic care ştie ce vrea. «Ce provocare spirituală face acest critic. Să vedeţi cu cât tact ştie să ne invite să gândim», îşi exprimă aprecierea Ion Ungureanu.

«Ea este omul timpului»

Dina Haşcu-Ghimpu a avut timp să editeze cartea şi datorită comuniştilor, care i-au oferit un răgaz de doi ani, atunci când în baza criteriilor politice au demis-o din cadrul Ministerului Culturii, spune ea în glumă. Acum, este restabilită la muncă, dar între activitatea de funcţionar şi cea de om de artă o preferă pe a doua: «Sunt satisfacţii foarte diferite. Dar, sinceră să fiu, mai mult îmi place să scriu. O fac pentru suflet».

Printre plăcerile Dinei Ghimpu se numără muzica, mai ales cea clasică şi jazz-ul. «Îmi place Rahmaninov, Chopin, dar cel mai mult Vivaldi». Îi place şi să deseneze. Cândva picta destul de mult, dar acum nu mai are timp pentru această pasiune. Mihai Ghimpu i-a fost alături soţiei atât la scrierea cărţii, cât şi la lansarea ei. Despre «iubirea vieţii sale», cum o numeşte preşedintele interimar pe soţie, vorbeşte cu multă admiraţie: «Pentru mine, ea este omul timpului. Am avut norocul să fie lângă mine. Este femeia care m-a înţeles permanent şi a mers pas în pas cu mine pentru a schimba ceva pentru cetăţenii ţării».

Tatiana EŢCO