“Besame mucho” cântat în frunze de lămâi, cu o pensie de 800 lei

Cel care i-a cântat din frunză de lamâi preşedintelui SUA, Bill Clinton, “Besame mucho”, are o pensie de 851 lei, nici mai mult, nici mai puţin. Liubomir Iorga, dansator, regizor, meşter de instrumente muzicale, păstrează cu grijă toate scrisorile venite de la Casa Albă, fotografiile de pe parcursul anilor, diplomele şi medaliile cu care a fost decorat, dar şi toate facturile pe care trebuie să le achite din pensia sa

Rafturile din atelierul maestrului sunt încărcate cu piese din lemn pentru instrumentele muzicale pe care le confecţionează. Tot aici, pereţii atelierului sprijină imagini curioase: Bill Clinton, Mircea Snegur şi Liubomir Iorga la Casa Albă, diplome din Franţa, România sau din URSS. Sertarele ascund plicuri ajunse la Chişinău de la Casa Albă, fotografii din toate părţile lumii, reviste şi ziare, medalii şi diplome. La 76 de ani, cu aceeaşi plasticitate, Liubomir Iorga îşi aminteşte mişcările pe care le-a deprins în urmă cu zeci de ani în Ansamblul de Dansuri Populare „Joc”.

De la Casa Albă la Preşedenţia de la Chişinău

După ce l-a întâlnit în 2006 pe Vladimir Voronin la aniversarea de 60 de ani a Ansamblului “Joc”, Liubomir Iorga a fost în audienţă la preşedinte. I-a descărcat un sac de medalii şi diplome. “Cine are mai multe decât mata?”, l-a întrebat preşedintele Voronin. “Maria Bieşu”, i-a răspuns artistul. Pensia prea mică a fost problema pe care a încercat să i-o împărtăşească preşedintelui. Tot ajutorul pe care i l-a oferit a fost o sumă de trei mii de lei. “Mulţumesc şi pentru asta”, a spus Iorga, după ce a ieşit dezamăgit din oficiul preşedintelui. Liubomir Iorga este sigur că statul ar trebui să îi acorde o pensie mai mare, măcar pentru că “a luat parte la formarea relaţiilor dintre SUA şi R. Moldova”.

Artistul îşi aminteşte fiecare detaliu de la întâlnirea de la Casa Albă, din martie 1995 la care au participat şapte oficiali din R. Moldova şi şapte din SUA. “L-am făcut să se îndrăgostească de cultura noastră”, spune maestrul despre Bill Clinton. La acea întâlnire, Iorga a avut exact 3 minute pentru a-l impresiona pe preşedintele SUA. În cele trei minute, artistul i-a cântat la 8 instrumente, iar când i-a mai rămas un minut, Liubomir Iorga s-a oprit şi i-a spus preşedintelui Clinton: «Îmi daţi voie să vă spun, dle preşedinte, că în sală sunt intrumente strămoşeşti ale neamului nostru pe care dvs. nu le vedeţi şi nici nu le acordaţi vreo atenţie». Toţi cei prezenţi la acea întâlnire dintre două state priveau pe pereţi, fără a bănui despre ce ar putea fi vorba. “Îmi daţi voie să vă arăt?”,a întrebat Liubomir Iorga. «Yes, yes» (n.r. Da, da), i-a răspuns Clinton. “Atunci am rupt o crenguţă de lămâi şi am luat o frunză din care am cântat “Besame mucho””, îşi aminteşte artistul. “Succes mai mare nu îmi amintesc să fi avut vreodată”, mai spune meşterul de instrumente muzicale. Tot atunci, preşedintele Snegur ceruse o clipă de atenţie. “Nu vă miraţi!”, a spus atunci Mircea Snegur. “La noi, în R. Moldova, toţi cântă din frunză”. În avion, în drum spre casă, preşedintele Snegur s-a apropiat de Liubomir Iorga şi se întrebă ce ar fi făcut dacă Bill Clinton l-ar fi rugat să îi cânte din frunză.

Bill Clinton are 1,88 cm

De fapt, prietenia dintre Liubomir Iorga şi Bill Clinton se legase înainte de acea vizită de la Washington. Anterior, artistul i-a trimis preşedintelui un set de instrumente muzicale pe care le confecţionase special pentru el. Liubomir Iorga a mai pregătit pentru preşedintele SUA şi două costume naţionale, unul pentru el, iar celălalt pentru soţia acestuia, Hillary Clinton. Artistul ştia cu exactitate că preşedintele Clinton are o înălţime de 1,88 cm. Pe lângă cele două costume ornamentate cu cele mai frumoase motive naţionale şi setul de ocarine, Liubomir Iorga a mai trimis şi o scrisoare. “Dle preşedinte, la rând cu toate intrumentele pe care vi le-am dăruit, urmează să vă dăruiesc încă un set de instrumente pentru suflat. Şi ce mi-a mai dat în gând este să vă dăruiesc un costum naţional cu cele mai frumoase motive naţionale şi soţia mea Maria la fel a pregătit un costum naţional pentru soţia dvs, Hillary. Eu şi Maria vă rugăm mult să îmbrăcaţi aceste costume la un răgaz familial, şi priviţi-vă ca să vă convingeţi cât de frumoşi moldoveni sunteţi”.

De fapt, de-a lungul timpului, Liubomir Iorga a avut ocazia să participe la evenimente la care au fost prezente personalităţi şi înalţi demnitari de peste tot. Îşi aminteşte cu drag cum, la Paris, a scos din buzunar ultimul fluier ca să-l dăruiască preşedintelui Franţei, Georges Pompidou.

Chiar dacă a întâlnit zeci, sau poate sute de politicieni, Liubomir Iorga spune că prin arta sa este şi el un fel de politician. “Instrumentele muzicale sunt partidul meu”, spune meşterul.

Printre numeroasele sale amintiri, Liubomir Iorga păstrează toate facturile, dar şi bonurile de plată pentru medicamente. Cele câteva medicamente pe care le-a procurat recent au costat exact cât pensia sa.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. moroianu

    Sumă de trei mii de lei ar trebui sa fie oferita lunar d-lui Liubomir Iorga, dansator, regizor, meşter de instrumente muzicale prin decret prezidential,ar fi omeneste .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *