Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Adrian Moraru: Un pictor trebuie…

Adrian Moraru: Un pictor trebuie să fie liber în alegerile sale

După ce a trăit ani de zile în SUA, a simţit că trebuie sa revină acasă. Aici continuă să picteze, dar şi să predea desenul. Deşi recunoaşte că în R. Moldova e dificil să supravieţuieşti, nu planifică, deocamdată, să plece, chiar dacă e de părerea că un artist trebuie să fie liber în alegerile sale.

De mai mulţi ani, părinţii pictorului Adrian Moraru s-au stabilit în Statele Unite, iar el i-a urmat. Acum doi ani, tânărul a decis să revină cu traiul în R. Moldova. “Ştiam care este situaţia în ţară, că mulţi tineri, inclusiv oameni talentaţi, pleacă peste hotare. Am avut un sentiment de nostalgie pentru ţara mea şi am decis să revin”, spune pictorul.

Nu poţi stabili un preţ american la tablouri

Provenind dintr-o familie dedicată artei, Adrian Moraru susţine că educaţia într-o astfel de familie este una deosebită, pentru că “pune accent pe aspectul spiritual al omului”. Prima lucrare a făcut-o la vârsta de doi ani. Desenul îl păstrează şi azi, datorită tatălui său, Ion Moraru, care a putut desluşi talentul fiului la o vârstă extrem de fragedă. Pe când viitorul pictor era copil, tatăl său ilustra cărţi: “Fiind mic, desenam şi eu pe lângă tata. Încercam să copiez şi, cu timpul, dragostea mea pentru desen a crescut tot mai mult”.

Pentru activitatea sa, Adrian Moraru a obţinut mai multe distincţii, printre care Diploma Academiei Europene de Artă, Bruxelles, Belgia (1997), Premiul II la Festivalul Internaţional de Caricatură “Umor la Gura Humorului” (2003), Diploma de merit a Centrului Internaţional din New York, SUA (2006), ş.a. Din 2003, a devenit vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale “Gloria Art Foundation”, cu sediul la New York, SUA. Din 2007, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. În acelaşi an, devine membru al Asociaţiei Artiştilor Profesionişti “Salmagundi Art Club”, New York, SUA.

Revenit acasă, Adrian Moraru a fost angajat în calitate de lector de desen la AMTAP. Pictorul spune că sunt tot mai puţini doritori de a învăţa la Academie, deoarece tinerii înţeleg că este foarte greu să rezişti financiar. Peste hotare, situaţia e alta. Acolo, preţul unui tablou diferă de cel de la noi. “Aici nu poţi stabili un preţ american la tablouri, pentru că mulţi n-o să-şi permită să le cumpere”, susţine Adrian. Astfel, pictorii noştri au şanse reduse de supravieţuire. Le vin în ajutor galeriile de peste hotare, unde ar putea fi cumpărate tablourile lor sau lucrările realizate la comandă.

Art Class la Chişinău

În prezent, Adrian Moraru predă la Academia de Arte, dar totodată participă la expoziţii de pictură atât acasă, cât şi peste hotare – în SUA, Belgia, Elveţia, România sau Franţa. Chiar în 2012, a organizat o expoziţie la Strasbourg, Franţa, la Parlamentul European, la invitaţia Ambasadei R. Moldova. Expoziţia a continuat o săptămână. Lucrările artistului pot fi descoperite în colecţii particulare din R. Moldova, România, SUA, Elveţia, Germania, Spania, Portugalia, Ucraina, Rusia, Franţa, Belgia, Italia, Austria, Marea Britanie, Japonia sau China.

În ultimii ani, artistul este pasionat de desenul figurii umane, în special, de nudul feminin. “Cei care pot desena corect figura umană sunt consideraţi pictori adevăraţi. Toate operele care au rămas în istoria artelor sunt compoziţii figurative cu un anumit subiect. În acest sens, trebuie să învăţăm de la pictorii clasici”, remarcă Adrian. Inspirat de Art Class-urile din Chicago, pictorul a decis să organizeze un eveniment similar şi la noi.

Aceste ore sunt destinate persoanelor din afara artei. De fiecare dată, este aleasă o nouă tematică, iar în final participanţii îşi iau desenul acasă. Adrian îşi doreşte să realizeze o serie nouă de lucrări, însă nu-şi planifică deocamdată viitorul: “Acum stau în Moldova. În continuare, vom vedea cum vor evolua lucrurile. Un pictor trebuie să fie liber în alegerile sale. Puţini oameni de artă se stabilesc într-o singură localitate pentru tot restul vieţii”.

Olga BULAT