Vită — în acte, cal — în realitate

294-carnedecalCum a fost posibil şi cine se face vinovat de această situaţie, depistată la începutul lunii septembrie la una dintre grădiniţele din Chişinău, nimeni nu are un răspuns. Toţi cei implicaţi – Direcţia Învăţământ, firma distribuitoare şi abatorul – îşi susţin nevinovăţia. A fost intentat un dosar penal pentru escrocherie, iar poliţia urmează să investigheze cazul.

La nouă septembrie, ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au fost alertaţi prin telefon de către un părinte că la grădiniţa “Foişor” din sectorul Ciocana copiii sunt hrăniţi cu carne de cal în loc de carne de vită, lucru interzis în instituţiile preşcolare, pentru a preveni eventuale intoxicaţii ale micuţilor.

“În jurul orei 17.00, ofiţerii CCCEC au efectuat un control inopinat la grădiniţa-creşă “Foişor”, reuşind să stopeze şi un automobil care ar fi distribuit 210 kg de carne la cel puţin opt grădiniţe din sectorul Ciocana. Inspectarea automobilului a demonstrat condiţii de păstrare a cărnii fără respectarea celor mai elementare norme sanitare – maşina nu avea frigider, certificat sanitaro-igienic pentru transportarea produselor uşor alterabile, iar carnea era păstrată în saci din plastic, împreună cu alte produse alimentare”, se arată în comunicatul CCCEC difuzat atunci.
Deşi carnea avea ştampila ce indica că aceasta este de bovină, în urma expertizei Centrului de medicină preventivă s-a demonstrat că era de cal. Nouă din cele zece mostre de carne ridicate de la grădiniţă erau de cal, nu de bovină, precum era indicat în contract.

Oferta mai ieftină – câştigătoare

La începutul lunii iulie, Direcţia Învăţământ din sectorul Ciocana (Direcţia), a desfăşurat un concurs prin cererea de oferte la mai multe produse alimentare, destinate grădiniţelor din subordinea sa. Pentru poziţia carne de bovină, au prezentat oferte trei agenţi economici, iar câştigător a fost desemnată firma Gref Comerţ, care a oferit cel mai bun preţ, 48.90 de lei pentru un kilogram de “carne de bovină, fără oase, categoria 1, proaspătă”, cu patru şi, respectiv, şapte lei mai puţin decât ceilalţi doi concurenţi.

Agentul respectiv, ca şi ceilalţi doi, de altfel, a prezentat toate documentele obligatorii solicitate de Direcţie şi acceptate de Agenţia Achiziţii Publice, instituţie responsabilă de supravegherea şi controlul în domeniul achiziţiilor publice. Acest pachet de acte includea date despre participant, garanţia pentru ofertă, oferta, certificatul de înregistrare a întreprinderii, certificat de atribuire a contului bancar, certificat de efectuare a plăţilor impozitelor, ultimul raport financiar, certificatul de conformitate, paşaportul sanitar la transport şi lista fondatorilor. Adiţional, firma câştigătoare a mai prezentat contractul dintre firma respectivă şi societatea pe acţiuni “Întreprinderea de deservire tehnică din Bardar”, care urma să-i vândă carne de bovine şi/sau porcine.

“Am respectat toate regulile”

Conform contractului de achiziţionare a mărfurilor dintre Direcţie şi SRL Grefcomerţ, firma urma ca, în decurs de trei luni, de două ori pe săptămână, să aprovizioneze 17 grădiniţe din sectorul Ciocana în total cu şapte tone de carne de vită. În acest scop, firma urma să primească din bugetul public 342 de mii 3 sute de lei. Unul dintre punctele contractului prevede că “vânzătorul poartă răspundere pentru calitatea mărfii în limitele stabilite, inclusiv pentru viciile ascunse”.

Alexandru Strătilă, şeful interimar al Direcţiei Învăţământ Ciocana, şi-a exprimat indignarea în legătură cu toate acuzaţiile aduse desfăşurării licitaţiei. “Am respectat toate regulile, toate actele au fost aduse de firma respectivă, dosarul era complet. Nu aveam de unde şti că se va întâmpla astfel. Cum ar fi putut să-şi dea seama responsabilii de la grădiniţă că aceea nu era carne de vită, dacă şi specialiştilor le-a luat o săptămână ca să confirme acest lucru?”, se întreabă Strătilă.

“Documentar, totul este corect”

Ştefan Creangă, directorul general al Agenţiei Achiziţii Publice, susţine că licitaţia publică în cadrul căreia a fost desemnată firma Grefcomerţ s-a desfăşurat conform normelor şi absolut legal. “Ei au oferit cel mai mic preţ. Documentar, totul este corect. Problemele au apărut la executarea contractului. Cine este vinovat că nu s-a adus carnea indicată în contract, abatorul sau firma, judecata trebuie să decidă”, a spus Creangă, care deja a şi înregistrat rezilierea contractului respectiv.

Firma Grefcomerţ, fondată în 2006 de către Alexandru Petrov, care este şi directorul acesteia, începând cu 2007 a câştigat foarte multe licitaţii publice la aprovizionarea cu produse alimentare a spitalelor şi grădiniţelor din municipiul Chişinău. Printre spitalele care au contracte cu Grefcomerţ se numără Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Institutul Oncologic, Spitalul de Cardiologie şi Spitalul Clinic Republican. De asemenea, Spitalul Clinic Central al Căilor Ferate ale Moldovei şi Spitalul Clinic de Traumatologie.

“Putea fi şi o reglare dintre firme”

“A câştigat licitaţiile pentru aprovizionarea cu produse alimen-tare a peste o sută de grădiniţe şi a celor mai importante spitale din municipiul Chişinău. Cifra de achiziţii a firmei respective în aceşti trei ani depăşeşte nouă milioane de lei. Doar în anul curent, a livrat, din bani publici, produse în valoare de două milioane şi jumătate de lei”, a declarat serviciul de presă al CCCEC-ului, care a dat de înţeles că acest lucru este dubios.

“Este o procedură deschisă şi ei au câştigat aceste licitaţii legal, transparent. Niciodată nu a existat nici o plângere la adresa lor şi nici o neregulă. Acum, se fac multe speculaţii. Nu-i exclus că putea fi şi o reglare dintre firme. Ei sunt într-adevăr nişte tineri activi, câştigă multe licitaţii pentru că oferă cel mai bun preţ”, susţine directorul Agenţiei Achiziţii Publice.

Rezilieri şi indicaţii abuzive

Iurie Corbă de la CCCEC a declarat că, dacă va fi găsit vinovat de substituirea cărnii, agentul economic riscă să fie introdus în lista de interdicţie a operatorilor economici sau aşa-zisa „listă neagră”, care prevede privarea de dreptul de a mai participa la procedura de achiziţii publice.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, revoltat de situaţia creată, dar şi de faptul că firma respectivă nu are certificat sanitar, a cerut tuturor instituţiilor să rezilieze contractele cu “Grefcomerţ”. Conducătorul Agenţiei Achiziţii Publice este convins că indicaţiile edilului sunt ilegale. “Sunt nişte indicaţii abuzive. Doar unde există expertiza şi se demonstrează că nu s-a respectat contractul urmează rezilierea. Firma a scris pe adresa Agenţiei un demers prin care îşi manifestă dezacordul cu faptul că i se vor rezilia toate contractele. Dacă se va întâmpla asta, va merge în judecată şi, la sigur, i se va da dreptate. La acest moment, am înregistrat rezilierea contractului doar cu grădiniţa de copii, unde este rezultatul expertizei. Cât despre certificatul sanitar, nu este obligatoriu să fie prezentat la licitaţie”, susţine Ştefan Creangă.

Toţi se declară nevinovaţi

Administraţia abatorului din Bardar susţine că a eliberat carne de bovină, cu toate că pe carnea de cal găsită de CCCEC era ştampila lor, care arată că-i carne de vită.

Directorul Grefcomerţ, Alexandru Petrov, susţine că sunt nevinovaţi, iar în situaţia creată, culpa lor nu este evidentă. El intenţionează să se adreseze în instanţa de judecată pe această cauză. “Firma este doar un intermediar, iar carnea, procurată de la furnizor, ni se transmite cu documente de însoţire care confirmă tipul şi calitatea acesteia. În conformitate cu ele, noi distribuim marfa şi eliberăm acte”, susţine Petrov.

Strătilă, de la Direcţia Învăţământ, susţine că alte grădiniţe nu s-au plâns de calitatea cărnii aduse de Grefcomerţ. Probe de carne de la celelalte grădiniţe nu s-au luat, iar între timp CCCEC a decis să transfere acest dosar MAI.

Tatiana EŢCO


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Victor

  In caietul de earcinni pentru tender au fost comise niste erori din lipsa de competente poate si nu numai. Carnea este o notiune generala care este alcatuita din masa musculara, oase, cartilagii, tendoane musculare, vase sanguine s.a. Este necesar de mentionat carne in asortiment ambalat si marcat respectiv. La achizitii de produse ar fi necesar prezenta obligatorie cu avizarea rezultatelor de catre oficialii autoritatii veterinare si medicinei preventive. Guvernantii comunisti la vremea respectiva siau batut joc de autoritatea veterinara, consecintele se vor mai rasfrange in timp.Actualmente constatam actul de falsificare si de pericol sporit de o posibila raspindire a unor infectii la copii pe cale alimentara. Cu toate acestea autoritatea veterinara centrala a luat apa in gura.

  • IRGA

   Nu si-au batut joc, dar au avut oamenii lor acolo, cum e fratele lui dodon, bunaoara, potrivit unor oameni bine informati…

 2. magda

  FOARTE INTERESANT, CE COMISION PRIMESTE SEFUL DE LA ACHIZITII PUBLICE SI ALTI FUNCTIONARI IMPLICATI IN SCHEMA DE LA ACEASTA FIRMA??? PENTRU ZIAR SI DORIN CHIRTOACA, FACETI O INVESTIGATIE CUM SE CISTIGA LICITATIILE DE CATRE FIRMELE, CARE REPARA ACOPERISURILE, REPARATII, FIRMELE, CARE PREGATESC SISTEMELE DE INCALZIRE PRIMAVARA SI TOMNA, APROVIZIONAREA INCHISORILOR, ARMATA …. !!! SUNT BANI ENORMI, MILIOANE DE LEI. DE OBICEI UNA SI ACEIASI PERSOANA PREZINTA LA LICITATII DEVIZELE A 4-5 FIRME, SE INTELEG INAINTE CU CEI DE LA AGENTIE, DACA EVENTUAL SE MAI DEPUN DEVIZURI CU SUME MAI MICI, TOT CEI DE LA AGENTIE II ANUNTA PE CEI, CARE LE DAU COMISIOANE SI EI SCHIMBA SUMELE SI TOT ASA…IN UNELE CAZURI INSUSI SEFII ISI AU FIRMELE LOR, CARE FAC ACESTE APROVIZIONARI SAU LUCRARI. EXACT LA FEL SE FACE CU PREGATIREA SISTEMULUI DE INCALZIRE SI REPARATII. DE OBICEI COMISION PRIMESTE SEFUL, CONTABILUL SI INGINERUL SEF, CARE DUCE TRATATIVELE. SE SPALA SUME ENORM DE BANI PUBLICI PE CONTUL SCOLILOR, GRADINITILOR, SPITALELOR, MUZEE, INSTITUTII, PALATUL NATIONAL, MINISTERE…SEFILOR ACESTOR INSTITUTII NU LE ESTE CONVENABIL SA PUNA INCALZIRE AUTONOMA, CACI ASTFEL ISI TAIE CREANGA CU MERE DE AUR DE SUB FUND, IAR NOI CETATENII PLATIM TAXE SI IMPOZITE….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *