Viitorii judecători – cu case de milioane, automobile de lux şi cu firme în SUA

432-copii-judecatoriConsiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererile absolvenţilor de la Institutul Naţional de Justiţie (INJ), candidaţi la funcţia de judecător, şi i-a declarat compatibili pentru suplinirea funcţiei de magistrat. ZdG a aflat cine sunt cei 10 candidaţi, care aşteaptă şi decizia Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ca ulterior să poată candida pentru fotoliul de magistrat. Cinci dintre absolvenţii INJ sunt feciori, fiice şi nepoţi de judecători, care, la vârsta de 25—27 de ani, deţin deja case de milioane şi automobile de lux, firme în SUA şi conturi bancare de aproape un milion de lei.

Potrivit Institutului Naţional de Justiţie, în acest an şi-au încheiat studiile 14 studenţi candidaţi la funcţia de judecător şi 15 candidaţi la funcţia de procuror, reprezentanţi ai promoţiei a cincea de absolvenţi ai INJ. Candidaţii la funcţia de judecător au absolvit Institutul cu note medii generale de 9,5, iar candidaţii la funcţia de procuror cu note medii generale de 9,1. Dumitru Visternicean, membru al CSM şi preşedintele Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător din cadrul INJ, susţine că “studenţii au fost apreciaţi după cum s-au prezentat. Nu putem vorbi despre careva suspiciuni. Au fost pregătiţi şi au răspuns la toate întrebările care au fost puse şi, în funcţie de răspuns, au fost apreciaţi”, a explicat Visternicean.

În Regulamentul privind formarea iniţială şi absolvirea INJ se menţionează că absolventul candidat la funcţia de judecător, în baza atestatului, este obligat să participe la concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător în modul prevăzut de Legea cu privire la statutul judecătorului, iar în cazul în care absolventul, din motive neîntemeiate, nu participă la concurs, Consiliul Institutului poate solicita restituirea în contul Institutului a bursei primite pe perioada formării iniţiale.

432-Absolventii-INJ-2013

Din 14 absolvenţi ai INJ, 10 şi-au depus dosarele la CSM

Astfel, dintre cei 14 absolvenţi candidaţi la funcţia de judecător, până în prezent doar 10 şi-au depus dosarele la CSM pentru a fi selectaţi şi ulterior numiţi în funcţia de magistrat. La şedinţa CSM din 9 iulie curent s-a discutat şi despre cererile candidaţilor la funcţia de judecător ale absolvenţilor Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Olga Cernei, Gheorghe Stratulat, Corneliu Creţu, Maria Cozma, Vitalie Midrigan, Natalia Berbec, Elena Solomon şi Sergiu Stratan. “Consiliul reţine că toţi candidaţii la funcţia de judecător nominalizaţi sunt absolvenţi ai INJ şi consideră că cererile acestora pot fi acceptate, cu remiterea materialelor către Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor în vederea procedurii de selecţie”, se arată în Hotărârea CSM din 9 iulie.

Deşi în Regulamentul privind organizarea activităţii Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor este specificat că Colegiul trebuie să examineze în termen de o lună materialele prezentate de către secretariatul CSM, Svetlana Filincova, preşedinta Colegiului, susţine că examinarea dosarelor celor 10 candidaţi la funcţia de judecător se va face abia în toamnă.

Legislaţia va fi modificată în favoarea studenţilor de la INJ

“O să examinăm cererile în toamnă, în luna septembrie, pentru că profesorii, membrii Colegiului sunt în concediu şi nu avem cvorum. Colegiul de selecţie oferă punctaj candidaţilor, şi dacă aceştia acumulează 75 de puncte, pot participa la concursul organizat de CSM. Atunci când este vorba de candidaţii începători la funcţia de judecător, Colegiul le oferă un punctaj cu care ei, timp de 3 ani, pot participa la concurs. Legea privind Colegiul de selecţie a fost adoptată astfel, încât absolvenţii INJ nu prea au prioritate. Acum, CSM modifică regulamentul, pentru că prioritate la funcţia de judecător au persoanele care au un stagiu mai mare de lucru şi cărora li se oferă un punctaj mai mare pentru caracteristici. Evident, cei care au lucrat au o caracteristică mai bună, iar cei de la Institut abia au absolvit şi nu au careva abilităţi care ar putea să-i avantajeze, aşa că le este mai complicat”, a declarat Svetlana Filincova, vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

Membrul CSM, Dumitru Visternicean, susţine că toţi absolvenţii candidaţi la funcţia de judecător trebuie să-şi prezinte dosarele la CSM, pentru că nu degeaba au învăţat la INJ. “Şi în acest an o să fie numiţi în funcţia de judecător. A apărut, totuşi, o problemă vizavi de realizarea Legii cu privire la Colegiul de selecţie şi evaluare. Se lucrează şi cred că în toamnă se va purcede la concursul anunţat de CSM. Toţi candidaţii la funcţia de judecător vor fi examinaţi după noua Lege cu privire la Colegiul de selecţie şi evaluare a judecătorilor”.

Nepoata lui Poalelungi, cu 850 mii de lei la “Victoriabank”

432-copii-judecatori-maria-cozmaZdG a aflat cine sunt absolvenţii INJ, candidaţi la funcţia de judecător. Maria Cozma are 25 de ani şi s-a născut în localitatea Ghindeşti, raionul Floreşti. În acest an, a absolvit INJ cu media generală de 9,54. Maria Cozma este nepoata preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi. Recent, a fost transferată în funcţia de asistent judiciar, fiind, totodată, şi şefa interimară a secretariatului Judecătoriei sect. Râşcani. Ţinem să precizăm că Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani, este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, iar nepoata preşedintelui CSJ, Maria Cozma, este subalterna lui Melniciuc. Pentru anul 2011-2012, Maria Cozma a declarat venituri în sumă de 22 mii de lei, bani acumulaţi din salariul pe care îl primeşte de la Judecătoria Râşcani, dar şi din darea în arendă a unui lot de pământ. Totodată, Maria Cozma are conturi bancare la BC “Victoriabank” SA, în sumă de 850 mii de lei. Luni, 22 iulie, am contactat-o pe Maria Cozma. Aceasta ne-a răspuns: “Sunt la bancă şi nu pot să vorbesc acum. Reveniţi în 40 de minute”. Ulterior, Maria nu a mai răspuns la telefon.

Mihaela Grosu are 26 de ani. A absolvit INJ cu media generală 9,29. Ea este fiica preşedintelui Judecătoriei Străşeni, Mihai Gavriliţă. În instanţa de la Străşeni, proaspăta absolventă activează în calitate de specialist superior. Mihaela este căsătorită cu un colaborator al poliţiei rutiere de la Străşeni, Mihail Grosu, reţinut în flagrant şi arestat de ofiţerii Anticorupţie pentru trafic de influenţă. În acest caz, potrivit unor surse din domeniul justiţiei, în anul 2006, când Mihail Grosu a fost reţinut de ofiţerii Anticorupţie, socrul său, Mihai Gavriliţă, care activa în calitate de membru al CSM, ar fi intervenit pentru eliberarea ginerelui din arest. Iar la 11 august 2006, sub numărul de ieşire 3294, Procuratura Anticorupţie a expediat dosarul la Judecătoria Buiucani, care l-a eliberat pe Grosu de răspundere penală, acesta fiind tras la răspundere contravenţională cu aplicarea unei amenzi în sumă de 2000 mii de lei. Am sunat la Judecătoria Străşeni pentru a lua legătura cu tânăra specialistă, însă la anticameră ni s-a răspuns: “Mihaela este în concediu. Revine la lucru peste o săptămână”.

Mihail Gavriliţă, preşedintele Judecătoriei Străşeni, despre fiica sa, Mihaela Grosu, absolventă a INJ: Numai CSM ştie pe câţi o să-i numească judecători în acest an. Eu ştiu numai vreo 10 judecători care împlinesc vârsta plafonului şi trebuie să plece în acest an. Şanse ca Mihaela să fie numită în instanţa de la Străşeni — nici nu poate fi vorba, pentru că eu activez aici şi poate fi conflict de interese. Mihaela a trecut comisia medicală. Acum au fost trimişi la Comisia de evaluare. Iar la concursul organizat de CSM, cu părere de rău, absolvenţii INJ participă de rând cu toţi doritorii la funcţia de judecător. Mihaela activează la Judecătoria Străşeni într-o funcţie tehnică. Stă la ghişeu şi primeşte corespondenţa. Iar când Mihail Grosu, soţul Mihaelei, a avut aceste probleme (arestat pentru trafic de influenţă – n.r.) ei nu erau căsătoriţi. Poate că erau împreună. Din câte îmi amintesc, dosarul lui Mihail a fost trimis la o instanţă din Chişinău. Mihaela cred că a aflat după ce s-a căsătorit.

Viitor judecător – cu firmă de transport în Alabama, SUA

432-copii-judecatori-cretu-corneliu-firmaCorneliu Creţu are 25 de ani şi este fiul fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, implicat în scandalul de la “Pădurea Domnească”, fiind acuzat de procurori că l-ar fi împuşcat mortal pe tânărul Sorin Paciu. Potrivit unor surse din domeniul justiţiei, Gheorghe Creţu, fiind în cadrul Comisiei de admitere la INJ, a aprobat şi a semnat lista nominală a persoanelor admise la INJ, printre care se regăsea şi fiul său. Totodată, sunt voci care spun că Gheorghe Creţu a făcut barter cu participanţii la “vânătoarea domnească”, luându-şi vina asupra sa în schimbul numirii fiului său în funcţia de judecător şi avansării ulterioare a acestuia în funcţie.

Corneliu Creţu conduce un Mercedes ML320, fabricat în 2008, cu numerele de înmatriculare KKK666, care este înregistrat în baza de date “REGISTRU” pe numele unchiului său, Zaharia Creţu. Totodată, proaspătul absolvent al INJ, candidat la funcţia de judecător, este fondator al companiei de transport “CRC Transport LLC”, cu sediul în Alabama, SUA, înregistrată pe adresa 16 E 24TH Avenue Lot #17 Gulf Shores, AL 36542. Corneliu Creţu a înregistrat firma de transport pe data de 29 noiembrie 2012 şi l-a numit în calitate de administrator pe un văr de-al său, Roman Vulpe, stabilit în statul Alabama de mai mulţi ani.

Fiul lui Harmaniuc – cu casă de 7 milioane de lei şi trei automobile

Olga Cernei are 27 de ani şi a absolvit INJ cu media generală de 9,51. Candidata la funcţia de judecător este fiica judecătoarei Ludmila Cernei, care actualmente activează în calitate de inspector-judecător în Inspecţia Judiciară de pe lângă CSM, detaşându-se de funcţia de judecător al Judecătoriei Ciocana până la expirarea mandatului de 4 ani.

432-casa-harmaniucPetru Harmaniuc are 26 de ani. A absolvit INJ cu media generală de 9,46. Tânărul candidat la funcţia de judecător este fiul judecătorului de la Curtea de Apel Bălţi, Valeriu Harmaniuc, care a emis mai multe hotărâri controversate încă pe timpul când activa la Curtea de Apel Economică.

Absolventul Petru Harmaniuc este proprietarul unei case de locuit cu mansardă în comuna Stăuceni, mun. Chişinău. Casa de lux, cu suprafaţa de 96,8 m.p., valorează aproximativ 7 milioane de lei. Potrivit datelor de la “CADASTRU”, Petru Harmaniuc avea 18 ani când a cumpărat lotul de pământ de la Stăuceni prin contract de vânzare-cumpărare. Acesta şi-a construit casa pe terenul respectiv, iar în anul 2012 a făcut recepţia finală a întregului imobil.

Reporterii ZdG au mers pe str. Frunze din comuna Stăuceni, pentru a face poze cu casa de milioane a viitorului magistrat. La poarta lui Petru Harmaniuc era parcat un automobil de model BMW X5. Locuinţa are un nivel plus mansarda şi este acoperită cu olane de culoare roşie. Pereţii casei sunt decoraţi în maro, iar geamurile şi uşile sunt din termopane de culoare cafeniu-întunecat. La intrarea în curte, pe partea dreaptă se observă un garaj, iar în spatele casei mai este o construcţie.

Tatăl – judecător fără automobile, feciorul – viitor magistrat cu 2 BMW-uri şi o Toyota

Pentru Harmaniuc mai deţine cota de 1/4 dintr-un apartament cu suprafaţa de 65 m.p. din str. Igor Vieru 19, sect. Ciocana. Despre acest apartament, judecătorul Valeriu Harmaniuc a declarat că soţia sa împreună cu copiii au privatizat imobilul în anul 1997 cu suma de 971,75 lei.

Judecătorul Valeriu Harmaniuc a scris în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că nu deţine automobile, în timp ce pe numele fiului său de 26 de ani sunt înscrise un automobil de model BMW 730D, fabricat în anul 2005, cu numărul KPH001, un BMW X5 cu numărul KHP001 şi o Toyota RAV–4 din anul 2002 cu numărul de înmatriculare CNZ376.

ZdG a încercat să discute cu toţi absolvenţii INJ, candidaţi la funcţia de judecător, însă o mare parte dintre ei nu ne-au răspuns la telefon. Corneliu Creţu ne-a spus că este într-o şedinţă şi să revenim mai târziu. Ulterior nu a mai răspuns la telefon, la fel ca şi Petru Harmaniuc. Am încercat să discutăm şi cu viitoarea judecătoare Elena Solon, care ne-a răspuns: “Nu am plăcerea să comentez nimic. Nu este etic”, şi a închis telefonul. Vitalie Midrigan, candidat şi el la funcţia de judecător, s-a arătat mai comunicativ decât colegii săi. “Noi am prezentat toate documentele. Aşteptăm deja Colegiul de selecţie să examineze toate actele. Ce şanse sunt ca să fim numiţi judecători — depinde totul de CSM, de locurile pe care o să le scoată la concurs. Noi suntem doar în aşteptare şi în suspans. Din ce ştiu eu, câţiva colegi care au depus dosarele sunt în vacanţă”, ne-a mai spus proaspătul absolvent al INJ.

Jurist: Legea conflictelor de interese ar trebui modificată

432-copii-judecatori-222Juristul Ion Guzun susţine că legislaţia în vigoare nu stabileşte clar şi nu interzice activitatea rudelor în aceleaşi instanţe judecătoreşti sau în instanţele superioare, cu excepţia recuzării sau abţinerii judecătorului de la examinarea cauzei ce priveşte o rudă de a sa.

“Nici Codul de etică al judecătorului, nici Ghidul privind prevenirea şi soluţionarea conflictelor de interese în cadrul sistemului judecătoresc nu se referă la activitatea rudelor în cazul în care ambele persoane sunt judecători şi/sau grefier, sau alt funcţionar în cadrul aceleiaşi instanţe judecătoreşti. Consider că CSM trebuie să revizuiască aceste documente şi să indice expres restricţii de activitate sau norme de conduită a rudelor care activează în aceeaşi instanţă judecătorească sau în instanţa superioară, inclusiv din perspectiva excluderii oricăror dubii de influenţare reciprocă. Totodată, CSM trebuie să acorde o atenţie mai mare atunci când îl numeşte sau îl promovează pe un judecător la o instanţă în care are rude”, este de părere juristul Ion Guzun, care monitorizează şedinţele CSM în calitate de reprezentant al CRJM.

Potrivit Raportului de activitate al CSM pentru 2012, anul trecut au fost numiţi în funcţia de judecător 10 absolvenţi ai INJ, pe un termen de 5 ani, care activează în instanţele judecătoreşti din ţară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

38 comentarii

 1. Ion

  Bravo ZG. Daca toti ar lucra asa demnitarii s-ar teme sa ne minta si desi ar lua bani tot in saracie ar trai fiindca nu ar putea sa-i cheltuie.

 2. Sorin

  știam eu că nu am învățat ce trebuie, drept trebuia să fac, și deja aveam casă mașină și firmă în sua

 3. CEAJPC

  Eu am o nedumerire referitor la statutul unora care se dau ceea ce nu sint si acela de Jurist.Rog si eu aceste persoane care spun ca sint juristi sa-mi arate si mie legea prin care reglementeaza aceasta functie sau vriu-n statut .Asa cum se confunda meseria de jurist asa confunda si judecatorii legile in Moldova .

 4. Viorel

  MOLDOVA – TARA MINUNILOR. RUSINE REFORMATORILOR. SI IN GENERE, UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE…

 5. mhtl

  Dar buneii lor, la majoritatea cred, sunt fosti tractoristi, agricultori… interesant o asa investigatie. Multumesc de articol ZDG.

 6. vitalia

  ZG mai verificaţi o dată preţul casei lui Harmaniuc,96,8 mp de imobil în comuna Stăuceni RM nu prea cred că poate costa 7 mln lei adică cam 414 mii euro.Comuna Stăuceni nu e suburbie a Moscovei unde 1 mp costă 4278,93 euro.

 7. alla

  Nu e de mirare ca se regesesc numai fii si fiice de judecatori ca absolventi a INJ deoarece la admitere in acest institut muritorii de rind nu pot visa, deoarece acesta fabrica e porprietatea judecatorilor care duc lectii acolo si care administreaza aceasta institutie.

 8. Victor

  Am auzit undeva – “Nu au fost anii 90 asa de periculosi, precum vor fi copii crescuti de acea generatie”. Acestia vor deveni judecatori si… vor judeca dupa bunul lor plac, cu parere de rau.

 9. Svetlana

  si ce eminenti sunt toti! numai note de 9 si 10 au. tre sa fie pui de genii caci jongleaza cartea cu firmele personale si viata personala.

 10. jan

  Stimabile ziarist lu peste Iura Sanduta – daca esti ziarist si ti-a adus o secretara de la min. justitiei sau consiliul sup a mag informatia asta in schimb la nu stiu ce fi draguts si respecta drepturile de autor – hartoaga asta a scris-o elevii lui Dzerjinski dar nu tu. Pa și pussy

 11. Stela

  Pai nu degeaba mi sa cerut si mie 5000 euro pentru a solutiona un litigiu de munca. Ziceau ca csj este un auction adevarat si daca partea adversa da mai mult atunci cistiga. Mizerii ce sunteti- judecatori.

 12. jude

  MULTAMIM Ziarului de GARDA. aCEASTA INFORMATIE DEJA PUBLICATA ESTE STRICT NECESARA PENTRU CNA SI CNI .aCUM TREBUIE DE CERUT CSM SA PUBLICE dECIZIA LOR DE SELECTARE SI NUMIRE ÎN FUNCTIA DE JUDECATORI A ACESTOR COPII AI JUDECATORILOR CORUPTI . iATA CORUPTIE IN SISTEMUL JUDECATORESC .cE INFORMATIE VA MAI TREBUIE DOMNILOR DE LA CNA SI CNI . cE VA ÎNCURCA VOUA SA LUCRATI. iATA CE STAT CRIMINAL AVEM NOI .

 13. mos Ion

  Mai jan.Se vede ca esti unul din cei vizati.Nici sa scrii corect nu poti,dar vrei sa faci justitie.Mars la scoala.

 14. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Zdg, sunteți avangarda țării si a poporului!
  Nu e deloc ușor, dar va sustinem in tot ce faceți!
  Mari succese si satisfactie morala !
  DA , jude !
  Avem nenorocul sa trăim Într-un stat criminal. Si vina noastră este ca nu suntem uniti, mai si suntem lași !
  Statul e intradevar criminal începând de la maduva oaselor, acolo sunt metastazele canceroase si distrugatoare.  Si numai când se v-or rascula toți,  v-or matura tot rahatul din funcțiile statale, – se va schimba ceva!
  Acuma vedeți ce legi debile pt crimitalii din justiție , procuratura, guvern, poliție… a elaborat Parlamentul,  începând cu venirea lui VO- ROȘCA  la putere ???
   INCERCATI  SA INȚELEGETI  CE  ROL GRANDIOS ARE IN TOT RAHATUL  ĂSTA PARLAMENTUL   ANILOR   2002- 2013,  CONDUS DE ȚACA JENEA OSTAPCIUC SI MARIANUL  LUPU ?  
  MAI INCERCATI SA APRECIATI SI CÂT ,,BINE,, NE-A FĂCUT CAPUL FPCD,- IUDA ROSCA ! 
  MAI  ADAUGATI SI ACTIVITATEA DISTRUGATOARE, DAR INTRADEVAR DISTRUGATOARE , A PARLAMANTULUI  LUI MARIANU LUPU , GUVERNULUI  LUI  VLADU  FILATU, PROCURATURII LUI MUDA ZUBCO SI CURTII SUPREME DE INJUSTITIE MIHAIL POALELUNGI – SI FACEȚI TOTALUL, ADICĂ GANDITI  BUNE,  CE E DE FĂCUT ? PT CA EI ACUMA SE ZBAT PT VIITOARELE VOTURI , LA VIITOARELE ALEGERI ! 
  Eu personal am votat  întotdeauna pt persoanele ce spuneau adevarul in fata, oriunde si oricând. Acuma voi vota pt Mocanu, dacă alta forța mai justa si bătăioasa  nu va apărea! 
  Are dreptate Vasile Nastase : STATUL IN  RM ESTE  TOTAL CAPTIVAT SI PARALIZAT DE MAFIOTII OLIGARHI DE LA PUTERE ! 
  Am ajuns la situația descrisă de Marele Cojbuc ( paremi- se) : 
  …Nu dea Domnul  sa vrem sânge, nu pământ ! …

 15. Temir-han

  Un banc din Uniunea Sovietica.
  Un absolvent al scolii il intreba pe taica-su ,
  care era militar de cariera:
  -Tata,eu am sa pot deveni maior,ori colonel?
  -Daca ne v-om stradui,vei deveni numaidecat!
  -Dar v-oi putea deveni si general?
  -Pai,fiule,generalii au si ei feciorii lor !

 16. Radu

  S-au strins toi asa numitii “hitri” si dupa asa mutre vreti sa nu se rascoale lumea?? Acesti imbecili si PROSTALANI cred ca nu vor lua mita deloc..RUSINE MOLDOVA

 17. Radu

  Afara hotilor, afara !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sinteti mai periculosi decit ocupantii din raioanele de Est!!!!!!!!!

 18. Burebista

  Justitia este oglinda societatii!
  Guvernul este oglinda societatii!
  Parlamentul este oglinda societatii!
  Procuratura este oglinda societatii!
  Politia este oglinda societatii! s.a.m.d.
  Raspunsul e in radacina(origini)!
  Un forumist sfatuie ZDG sa investigheze de unde vin judecatorii.De la origini!
  Altul,vine si el cu replica-cica Stauceni nu e suburbia Moscovei! Dumnezeu sa ne fereasca de judecata MOLDOVENEASCA!(MAGAREASCA).
  Iata si raspunsul Fratilor!
  Mai scotociti si voi prin depozitele intelepciunii umane si mai cititi! Nu asteptati mura”n gura! Mai incretiti-va masa cenusie(pe moldoveneste,fruntea).
  Dar in rest totul e OK!Ah!Da!
  Ca sa avansam in civilizatie,sa uitam de pupuncurism! Si inca una! Si capul plecat e retezat de sabie! Sus fruntea Fratilor! Uitati de filati,ghimpi,chirtoci,lupi,lucinkisti,sneguristi si nu uitati ca soarta noastra si a urmasilor e in intelepciunea noastra de a alege griul de neghina.Mai multa neghina decit griu pe ogorul moldav!

 19. Dumitru

  trist e in tara ar trebui sa se rascoale lumea si sa-i i-a pe sus pe toti politicienii care doar mimeaza lupta cu coruptia , ceea care este cea mai grava infractiune luata in general de la coruptia incepe saracia de la saracia furturile omorurile lipsa de cultura s.a.m.d.

  oare cind va ajunge la Moldoveni cutitul la os ? oare cind se va gasi un om care sa faca o rascoala a populatiei contra coruptiei si coruptilor???

 20. Maria

  NIci intr-un caz fiicele, nepoatele, nepotii actualilor judecatori nu trebuia sa preia prin mostenire functiile de judecator. Chiar nu sunt prin proaspetii absolventi tineri cu adevarate aptitudini, constiinciosi, cinstiti? fara de scoala murdara, corupta a parintilor si mosilor sai? Ministerul Invatamantului ar trebui sa verifice mediile acestor candidati, asa cum au facut in acest an cu BAC-ul, sunt sigura ca aptitudinile in domeniul respectiv la majoritatea dintre ei s-ar cobori mai jos de 6-7!!!

 21. Marius

  Traiesc in Romania. Mi s-a parut foarte interesant articolul.
  Am insa o nedumerire: scrie in articol ca valoarea casei lui Petru Harmaniuc este de 7 milioane lei moldovenesti. Am cautat ce inseamna asta in euro si rezulta 430.000 de euro. Mi se pare cam mult pentru o casa de 100 mp (chiar presupunand ca sunt 100 mp pe nivel, asta inseamna 200 mp total). In Romania, o astfel de casa nu e mai mult de 150.000, maxim 200.000 de euro.
  Chiar asa scumpe sunt casele in Republica Moldova?

 22. Ion

  Ce idiotenie, ce timpenie… Acesti tineri specialisti trebuie Discreditati si sa li se interzica pentru restul vietii de a mai ocupa o functie de Procuror si Judecator, bazinduse pe realitatea dubioasa a credibilitatii rudelor si parintilor sai.
  Eu personal m-am impiedicat de-o personalitate, din orasul Falesti, procuror, care incearca sa inchida un caz de viol a unei batrine de 89 de ani, eliberind individul la libertate, acesta avind deja 2 antecedente penale pentru viol, pentru care a facut si puscarie… Insa procurorul Zaharciuc Natalia,a facut tot posibilul sa-l elibereze din arest preventiv si acum intinde acest caz, nicidecum nu-l poate trimite in judecata, deja 4 luni au trecut si sarmana procuror nu reuseste sa o scoata la capat…
  Procuratura din Falesti, cea mai corupta si acestia au transformat-o in SRL personal, aici se rezolva si se astupa tot de ce ai nevoie !!!

 23. lilica

  fiicele, nepoatele, nepotii dacà vor fi persoane intelegente vor urma strada lor,dar nu a rudelor din judecàtorie sau procuraturà!!!!!!!!!

  odatà ce sa perdut intelegenta(puterea sufletului) din cauza comoditàtilor NU MAI EXISTà AUTENCITATE…lumea ii falsà numai din cauzà simplà:NU ESTE SINE INSàSI…nu este acel individ pentru care este venit pe acest pàmint

  toti indivizii avem o necesitate in aceastà existentà,cum se esà din starea sufleteascà si intuitul fiintei se devine un CADAVRU in picioare care e distrugàtor pentru sine si pentru toatà lumea

  IN MOLDOVA CA SI PE TOT GLOBUL PàMINTESC SINT FOARTE MULTI CADAVRI CARE MERG IN PICIOARE SI DàUNEAZà NUMAI PENTRU COMODITATEA LOR ANIMALà!!!

 24. Crainicul Unionist Amenintat

  AJUTOR !
  –––––––——————-
  Cer si eu sa fiu protejat de teroristii care ma ameninta pe Internet
  pt.comentariile mele originale, europene, pro-românesti si pro-unioniste,
  amenintari parvenite din partea agentilor mascati si nu numai,
  din structurile sis-tematice kgb-iste de ocupatie din RM,
  mai exact din Diviziunea terorista moscaleasca conspirativa ilegala
  “Anti-România” de la SIS-KGB din Chisinau:

  Iata o mostra de amenintare la un comentariu de-al meu la un articol
  de-al lui Ion Petrescu de pe Adevarul md: –––––––––––––––––––––––––––––––––-
  – ionescu ion:

  OK, am inteles.
  Nu crezi ca e cam mult sânge in speculatiile tale?
  Nu e nevoie sa-mi raspunzi,
  dar iti recomand sa lasi paharul
  ca te duce la ananghie.
  ––––––––––––––––––
  adevarul.ro/moldova/politica/o-demisie-necesara-cea-mihai-balan-seful-sis-1_51f00456c7b855ff566d1569/index.html

 25. lilica

  EXACT PRIMIM DELLA VIATà CE REFLEKTàM!!!

  nimeni nu primeste amenintàri,dacà nu le exprimà si el la ràndul sàu in un fel sau in altul

  kit se poate cu paranoea asta de unire!!!
  inteleg ISTORIA,dar pentru asta sint avocati, sint consilii intre itelectuali care trebue sà hotàrascà aceastà intrebare,deci de reintors dreptatea istoricà

  DE CE IMPLIKATI LUMEA SIMPLà IN ACEASTà DISCUTIE???
  DE CE ATI CREAT SI UN RàZBOI CARE A DUS MULTE VETI SI A LàSAT CALICI LA CORP SI LA CAP!!!

  rezolvarea PROBLEMII ISTORICE NU E IN COMPETENZA SOCIETàTII DAR DOAR A I S T O R I C I L O R!!!!!!!!!!!!!

  pàrerea mia cà folositi tema nationalizmului pentru a avea un lok la putere!!!
  nationalizmul creazà si opozitia care papà BINE si sint mai puternici,deoarece nu ei au creat conflictul(partea lor vine pozitivà)

  gata cu chiniea asta nationalistà si cu càutatea sustinerei de la lume!!!
  lumea are nevoe sà mànince si sà ghindeascà la un viitor cu o masà si casà

  IMPàRTITI PUTEREA,DAR NU Và JUSTIFIVATI SI APSURDITàTI PATRIOTE!!!!!!!!!!

 26. Cristian

  Definitie : Judecator – fiinta ereditar juridica cu intelect si buzunar saturat ce se bucura de onorariile clientilor sai fideli in ciuda speculatiilor rautacioase ale invidiosilor din cauza reclamatiilor unor delicte ce urmeaza a fi legiferate.

  Definitie : Lege – dogma standart impusa prin acte de obligatie fizica materiala in cazul in care reprezentantii speciei nu se inteleg altfel ,adica este valabila doar in situatii exceptionale si doar pentru membrii confesiunii respective cu scopul de a evita altercatiile.

  Definitie :Coruptie – modalitate saprofita de relatie.

  Definitie : Lux – conditie vitala in mileniul 3,criteriu de clasare a indivizilor umani in 2 categorii – vietuitori si supravietuitori (forme organice de tranzitie intre viata si moarte)

 27. vera

  RAIUL JUDECATORILOR
  si
  IADUL POPORULUI

  Saracul n-a iubit bogatul,
  Asta o stie de mult satul,
  Nici cel bogat nu prea iubeste,
  Saracul, care i-l huleste,
  Cu adevarul i-l paleste.

  In veacul banului la tron
  Iubire nu este de om,
  Unire nu poate sa fie,
  Cand inima mai e pustie,
  Iar frica sufletu-a cuprins,
  De-acei ce mita i-au,pe-ascuns
  Si stau cu un scaun mai sus,
  Scuipind, poporul ce-i distrus,
  Lasind, bugetul tot mai gol,
  Traind, pentru feciorii lor,

  Sa aiba un bun viitor,
  Iar noi de jos – cu votul dat
  Si pretuiti ca un ra..t,
  Schimbare asteptam treptat,
  Pin’ moartea ne vine la prag,
  Lasind, copiii nostri tristi,
  Pe maina la alti smecheri insi…

 28. vero

  Păi dragii mei nu în zadar la Judecătoria Străşeni, la primirea corepsondenţei se modifică pe aviz data expedierii scrisorilor,în cazul cînd judecător e Boierul Gavriliţă… E fiică-sa domnilor. E interesul personal al dosarelor pentru care tata (Gavriliţă) a luat bani. Iar la Curtea de Apel mai e o doamnă judecătro Gavriliţă, care se presupune că e sorA PRIMULUI. Dl Gavriliţă are grijă ca dosarele de pe urma cărora a avut un venit să nimerească tot la cei din familia lui. Aşa că bună justiţie avem. Sistemul dinastia este perfect pentru Respublica Moldova, nu-i aşa? parcă am fi la cîrma unei afaceri de familie şi într-un stat democrati cu sistem judecătoresc balansat. Alooooo!!!!! “Stimaţi” inspectorat fiscal şi Centru anticorupţie unde vă sunt atribuţiile. Vă faceţi oare datoria? De ce nu verificaţi, de unde au aceşti fosti studenţi bani de autoturisme scumpe, case luxoase şi pentru firme în alte state? Au, nu credeţi că tăticii şi mămicile iau ajutat cu luările lor de mită? Vă las să meditaţi… Dreptatea Domnilor e la fundul familiilor judecătorilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *