Vânătoare de oameni în Pădurea Domnească

Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vânătoare la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău (CAC), Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, sau Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva.

Toţi oficialii prezenţi la vânătoare au tăinuit crima. După ce ea a devenit publică, în urma unor declaraţii făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, oamenii legii au declarat că “lucrează la caz”. Au găsit, în scurt timp, şi un suspect: Gheorghe Creţu, vicepreşedintele CAC. Acesta, însă, nu-şi recunoaşte vina. Mocanu spune că judecătorul nici nu are cum să şi-o recunoască, pentru că, cel care a tras în Sorin Paciu ar fi chiar procurorul general al R. Moldova, Valeriu Zubco.

Sorin Paciu avea 34 de ani. A fost proprietarul unei cariere de piatră din raionul Glodeni. El gestiona şi alte afaceri în mun. Chişinău. Sorin era căsătorit şi avea o fetiţă de tei ani. La alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, el a candidat pe lista electorală a Blocului electoral «Alianţa Juriştilor şi Economiştilor», alături de Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova. În aceeaşi listă electorală mai figura şi Ghenadie Sajin, directorul companiei Finpar Invest. Acesta e şi naşul de cununie al lui Sorin.

Duminică, 23 decembrie, Sorin Paciu a plecat împreună cu Ghenadie Sajin la vânătoare în rezervaţia naturală “Pădurea Domnească”. Paciu nu era vânător. După cum spun cei care l-au cunoscut, acesta a plecat încolo doar pentru a se distra. Filma şi fotografia animalele pentru fiica sa de doar 3 ani, care îl aştepta acasă. Totodată,  în timpul partidei de vânătoare, Paciu a fost unul dintre gonaşi.

17 vânători, împărţiţi în două grupuri, aflate la câteva sute de metri distanţă

Vânătoarea de mistreţi a început în jurul orei 9.00 dimineaţa. Era o vânătoare de selecţie, participanţii neavând voie să împuşte femele, ci doar porci bolnavi. Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva, prezent şi el la vânătoare, îşi aminteşte că erau prezenţi 17 vânători. “Fiind prea mulţi, le-am spus că vor trebui să formeze două grupe”. Denis Eremciuc, directorul rezervaţiei, a fost numit responsabilul unei echipe, din care au făcut parte Valeriu Zubco, Ion Pleşca şi Ion Lupu, iar Valentin Svestun, inginer pază şi protecţie din cadrul aceleiaşi rezervaţii, responsabil de cealaltă echipă, din care făceau parte Gheorghe Creţu, Ghenadie Sajin, dar şi câţiva oameni de afaceri din Făleşti şi Glodeni.

Participanţii la vânătoare ne-au spus că cele două grupuri erau poziţionate la o distanţă de câteva sute de metri una de alta. În momentul în care grupul procurorului general terminase o fază de vânătoare, de maşinile acestora s-a apropiat o persoană care a anunţat că cineva a fost rănit. Tot atunci s-a constatat că persoana rănită era Sorin Paciu. Acesta a fost adus cu o sanie, apoi urcat într-o maşină de teren şi transportat la Spitalul Raional Făleşti. Nimeni dintre cei prezenţi, însă, nu-şi dădeau seama la acel moment de gravitatea incidentului.

Mocanu dezvăluie crima. Zubco, acuzat de către acesta de omorul lui Paciu

Din spusele medicilor, Sorin Paciu a ajuns la spital în jurul orei 13.40 şi a fost dus direct în secţia de reanimare, fiind într-o stare foarte gravă. I-au fost depistate multiple plăgi ale intestinului subţire şi gros şi hemoragie intra-abdominală. Pacientul a fost operat. Deşi operaţia a fost una reuşită, acesta a decedat în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Nicolae Andrieş, vicedirectorul spitalului, susţine că medicii au anunţat în acea zi poliţia şi că, pe holurile spitalului, veniseră mai mulţi procurori.

Doar că, opinia publică nu avea să cunoască atunci nici despre incidentul de la vânătoare şi nici despre decesul lui Sorin Paciu. Nici Procuratura Generală (PG), nici Ministerul de Interne (MAI), nici Agenţia “Moldsilva” nu au făcut publică informaţia. Despre aceste lucruri s-a aflat doar duminică, 6 ianuarie, când liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a susţinut o conferinţă de presă şi l-a învinuit de uciderea lui Sorin Paciu pe Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.

Din acel moment, informaţiile despre acest caz au fost diverse. Presa contacta diferite persoane despre care se spunea că au fost prezente la vânătoarea din “Pădurea Domnească”. Procurorul general era plecat din R. Moldova, într-o scurtă vacanţă. Ion Pleşca nu răspundea la telefon. Gheorghe Creţu nega participarea sa.

Zubco a fost la biserica unde a fost adus corpul neînsufleţit al lui Paciu

ZdG a discutat cu mai multe persoane care au participat la vânătoarea din 23 decembrie. Am aflat că Sorin Paciu a fost înmormântat pe 27 decembrie, în Cimitirul Central din str. Armenească. Mormântul lui se află în vecinătatea gardului cimitirului, în spatele monumentului “Eternitate”. Când l-am găsit, mormântul era acoperit cu zăpadă şi cu multe coroane de flori. Marţi, 8 ianuarie, doar câteva urme de câine se mai observau lângă mormântul lui Sorin. Iniţial, numeroasele zvonuri îl dădeau pe acesta ca fiind incinerat undeva, prin Ucraina, pentru a ascunde urmele crimei.

ZdG a aflat că trupul neînsufleţit al lui Sorin Paciu a fost adus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chişinău în seara zilei de 26 decembrie. Enoriaşi de la biserică, dar şi mai multe persoane din cimitir au confirmat că în sicriu era anume corpul neînsufleţit al lui Sorin Paciu, punând astfel capăt speculaţiilor la acest subiect. La biserică, pentru a-l petrece în ultimul drum pe Sorin, a fost văzut şi Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.

Comisar: “Vicedirectorul spitalului a comunicat o informaţie eronată”

După dezvăluirile lui Sergiu Mocanu, Ion Bodrug, viceministrul de Interne, a organizat o conferinţă de presă. Acesta şi-a apărat instituţia, menţionând că MAI nu a fost informat despre incident şi că, ulterior, procurorii le-au cerut angajaţilor MAI să nu se implice. Bodrug lăsa să se înţeleagă că implicarea lui Valeriu Zubco în crima din “Pădurea Domnească” este evidentă. Informaţia prezentată de Bodrug, precum că MAI nu a fost informat despre accident, a fost însă negată şi de medici, şi de procurori.

Totuşi, Valeriu Cojocaru, comisar de Făleşti, a declarat pentru ZdG că poliţia aşa şi nu a fost anunţată. “Vicedirectorul spitalului a comunicat o informaţie eronată, declarând că a fost informat Sârbu de la unitatea de gardă, dar la acel moment în unitatea de gardă era de serviciu Igor Pleşca şi ajutorul de serviciu era Anatolie Dedov. Sârbu era după serviciu şi nu putea fi la unitatea de gardă, şi evident că nu putea să recepţioneze informaţia în cauză. Ei au anunţat direct procuratura. Poliţia a aflat, pe 28 decembrie, când a fost pornită cauza penală. Noi am aflat din baza de date care este unică pentru poliţie şi procuratură. Din moment ce a fost pornită cauza penală, noi nu am mai putut să ne autosesizăm. Totul a rămas pe mâna procuraturii”, ne-a spus Cojocaru.

Valeriu Zubco a negat “categoric acuzaţiile de omor lansate la adresa mea”

Una peste alta, odată cu trecerea timpului, mai multe informaţii despre vânătoarea din 23 decembrie au început să devină publice. PG l-a apărat pe Valeriu Zubco. Reprezentanţii instituţiei au emis mai multe comunicate de presă, inclusiv o declaraţie a procurorului general, aflat în concediu, în afara ţării.

Zubco a respins acuzaţiile lansate de Sergiu Mocanu, calificându-le drept speculaţii. “Neg categoric acuzaţiile de omor lansate la adresa mea de către cetăţeanul Sergiu Mocanu. Este evident că dacă o astfel de acuzaţie s-ar confirma, demisia mea ar fi iminentă şi răspunderea în faţa legii, de asemenea. Să lansezi o astfel de campanie murdară  la adresa unui om, indiferent cine ar fi acesta, să alegi un moment ca cel al Sfintelor Sărbători pentru a face asta este o dovadă de cinism care depăşeşte orice limită. Acest lucru este valabil şi pentru cei care au sprijinit această campanie, prin lansarea de insinuări şi aprecieri. Sunt gata să mă supun anchetei oricărei instituţii a statului, dar nu mă voi transforma în “carne de tun” în campaniile murdare ale unora sau pentru luptele dintre politicieni pentru funcţia de procuror general”.

Anterior, PG anunţase că, în acest caz, procurorii au identificat şi un suspect, care, însă, nu e Valeriu Zubco, iar dosarul urmează a fi transmis în judecată până la finele lunii ianuarie. Ulterior, însă, Ghenadie Guriţanu, procurorul raionului Făleşti, unde este  instrumentat cazul, declara presei că, de fapt, nu există un suspect sigur în acest dosar.

“Deocamdată, rămâne Creţu suspect, asta din probele pe care le avem la moment”

Peste puţin timp, acelaşi Guriţanu, contactat de ZdG, spunea că ar exista doi suspecţi, unul dintre ei fiind judecătorul Gheorghe Creţu. Cam în acelaşi timp, pentru alte instituţii media, procurorul spunea că Gheorghe Creţu este, de fapt, singurul suspect.

Miercuri, 9 ianuarie, Guriţanu şi-a explicat “bâlbâiala” din ajun prin faptul că “ieri (marţi, 8 ianuarie – n.r.) pe dosar s-au făcut acţiuni de urmărire penală şi, spre seară, s-a stabilit că este un singur suspect. Deocamdată, rămâne Creţu suspect, asta din probele pe care le avem în prezent. S-au numit expertizele şi se audiază martorii. La sfârşitul lunii vom avea un rezultat. E imposibil ca poliţia să nu fie informată. Din câte cunosc, poliţia a fost informată. Direcţia Securitate Internă a MAI face o investigaţie internă pe acest caz. Adevărul îl ştiu doar ei. Procuratura a înregistrat cazul pe 23 decembrie, când a avut loc incidentul. Cauza penală a fost pornită pe 25 decembrie, după decesul persoanei”, a mai spus Guriţanu.

“Trebuie să se stabilească, pentru că acolo au fost mai multe focuri”

Contactat de ZdG, Gheorghe Creţu nu şi-a recunoscut vina, ci doar participarea la vânătoare. “Este informaţia dată că eu am participat la vânătoare şi ce s-a întâmplat. Organele de drept trebuie să stabilească adevărul şi să facă expertizele respective. Trebuie să se stabilească, pentru că, acolo, au fost trase mai multe focuri. Mai mult nu pot spune nimic”, ne-a zis Creţu.

Spusele sale au fost confirmate şi de către alte persoane prezente la vânătoarea din “Pădurea Domnească”. Astfel, unul dintre participanţi ne-a relatat că, la locul unde s-a produs tragedia, s-au auzit “vreo cinci-şase împuşcături”.

Sergiu Mocanu a declarat miercuri, 9 decembrie, că Gheorghe Creţu ar putea fi doar un ţap ispăşitor în acest caz. De remarcat şi faptul că, până ca incidentul să fie făcut public, Gheorghe Creţu nu fusese nici măcar audiat în cadrul dosarului. Doar după declaraţiile lui Mocanu, procurorii au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) retragerea imunităţii lui Gheorghe Creţu, pentru ca acesta să poate fi cercetat penal.

Martori: Valeriu Zubco nu a tras niciun foc la acea vânătoare

Din discuţiile purtate de cei prezenţi la vânătoare imediat după accident, s-a ajuns la concluzia că, în preajma locului infracţiunii, la momentul tragediei, se aflau trei persoane: Ghenadie Sajin, Gheorghe Creţu şi Valeriu Svestun. Ultimul a spus că, în opinia sa, glontele fusese direcţionat din partea în care se afla Gheorghe Creţu. Tot atunci, Creţu a precizat că nu a tras cu alice, ci cu aşa-zise “trei gloanţe”.

Întrebat de cei prezenţi dacă el a fost cel care a tras în Sorin Paciu, Creţu a spus atunci că el a împuşcat în porc, ne-au povestit cei care au asistat la vânătoare. “Probabil s-a tras de la vreo 30—40 de metri. Accidentul a avut loc în preajma satului Călineşti, la 1-2 km de pichetul de grăniceri Călineşti”, ne-au mai spus participanţii la vânătoare. Din spusele lor am mai aflat că Valeriu Zubco, care este vânător de mai puţin de doi ani, nu a tras niciun foc la acea partidă de vânătoare şi că, în total, în acea duminică, s-au vânat doar doi mistreţi.

Valeriu Zubco a fost cel care a anunţat oamenii legii despre incident. Cineva îşi aminteşte că procurorul general ar fi exclamat: “Băieţi, asta e. Persoana care este vinovată trebuie să răspundă, chiar dacă este prietenul nostru”. Procurorii, sosiţi la faţa locului, au ridicat mai multe arme, însă doar ale celor din grupul condus de Svestun, nu şi din cel din care făceau parte procurorul general şi preşedintele CA Chişinău.

Cei prezenţi la vânătoare vorbesc despre un posibil ricoşeu al gloanţelor care au provocat rănirea mortală a lui Sorin Paciu. Din informaţiile obţinute de noi, Paciu ar fi finul de cununie al lui Ghenadie Sajin, acesta din urmă fiind un apropiat al prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Familia lui Sorin Paciu a refuzat şi refuză să discute cu presa, fiind dispuşi să creadă, potrivit unor surse media, că moartea lui Sorin a fost un accident, în urma căruia nu există vinovaţi.

Citiţi şi alte articole la temă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

42 comentarii

 1. Sandu

  Oare cati bistari a primit familia decdatului, incat a ajuns sa-si puna lacat la gura. Plahorniuk, el este cel care “instrumenteaza” cazul! Mai mare rusine pacatoasa nici ca exista! Tara de cacat, nimic altceva! Magistratura de doi bani, nimic mai mult! Rusine!!!

 2. Murlica

  Mafia lucreaza. De ce naiba Zubco, care chipurile se afla la cateva sute de metri (cineva – Lupu, directorul Moldsilva, sau padurarul zicea ca grupele sunt despartite la circa 2 km ca sa se asigure securitatea) si care nu a tras niciodata in ziua ceea, nu a mentionat in comunicatul sau ca nu era la locul incidentului si ca, in general, inca niciodata nu trasese in ziua ceea? De ce a dat sa se admita ca daca ancheta il va gasi vinovat pe el, atunci demisia si raspunderea lui sunt iminente? Nu de aceea ca cat de tare nu e sigur ca ancheta administrata de procuratura il va albi, totusi se ingrijeste sa nu spuna lucruri de pe luna?

 3. lilica

  CÂND se va desființa VANATOARE,nu vor fi astfel de probleme

  MAI RàU CA OMUL, ANIMAL PE PAMINT NU ESTE

  are capacitatea sà fie bun,deoarece deosebeste alb de negru,dar cu pàrere de ràu nu foloseste aceastà capacitate

  DE CE SE VORBESTE DESPRE ANIMALELE CARE SE DUC Sà IMPUSTE ANIMALE!!!!!!!!!

  NIMENI NU TREBUE Sà IMPUSTE PE NIMENI

  NUMAI DUMNEZEU Dà VIATà SI NUMAI EL ARE DREPTUL Sà TI-O EE

  cine isi imagineazà cà e un DUMNEZEU va primi innapoi dupà merit…tot la timpul lui

 4. Murlica

  Lilica, problema nu-i doar ca cineva a impuscat pe cineva accidental, ci ca cineva a incercat sa ascunda crima si ca acel cineva ascunde multe alte crime. Cat despre interzicerea vanatorii – asta pentru mine, tine poate sa fie interzicere, da pentru procurorul general intotdeauna se vor gasi niste mistreti in plus. Asa ca n-ai dat nici o solutie

 5. cristina

  slabuţă investigaţie. mă aşteptam la mai mult. este doar o compilaţie a ceea ce a apărut zilele acestea prin presă. nimic nou.

 6. Mihai

  Articol făcut doar din presupuneri. Nu am găsit in tot articolul un argument, o probă, un gînd logic.

 7. ghita

  Cristina, dar multe din informatiile aparute in presa, nu au fost dupa ce le/.a publicat ZdG? Or, cine a scris primul ca Zubco a fost la vanatoare, unde este el inmormantat? Nu ZdG?

 8. lilica

  nu am stiut cà comentale pot deveni SOLUTII
  posibil

  VIATA este un mister care trebue să fie trăita,
  nu este o problemă care trebuie rezolvată, deaceea nu vàd solutii

 9. Murlica

  Mishka, da de unde probe, daca ele-s pe mana procuraturii, care e si invinuita? Si ce probe vrei – sa-ti aduca ZdG schijele in pliculet sau arma crimei cu inscriptia initialelor VZ?

 10. ramon

  interesant cine a anuntat procuratura in afara de Zubco? si dece nu s-a anuntat de ranirea acestui om? stiinduse ca la vinatoare au participat mai multi oficiali, expertiza balistica cine o face MAI sau Procuratura?

 11. Actorul Vasile Butnarru

  Va rog,nu va agitati! Pastrati calmul! CLASA POLITICA A FOST SI A RAMAS O AFACERRE PROFITABILA!

 12. Magda

  Dar de ca sa ne pastram calmul,dle? Eu doresc sa stiu ce se intampla cu banii mei platiti impozite functionarilor.

 13. andrei

  @Sandu, de unde tu stii ca familia si-a pus lacat la gura? Poate tocmai de la ei si s-a produs scurgerea catre Mocanu. Orice sot sau sotie s-ar lupta pentru pedespirea faptasilor. Desigur nu in mod oficial, poate din frica dar cu siguranta prin furnizare de informatii.

 14. Boris P

  De cand a devenit director general al MOLDSILVA d-nul Ion Lupu, s-a creat un HAUS in domeniul siviculturii. Incepind cu sudul republicii, unde director Silva Sud este Vasilica G. I. cu amanta sa (care a devenit contabil sef)si ajungand la nordul Moldovei, fiind toti directori si hoti in lege, cumatrii intre ei.
  Si o alta intrebare: de unde sau de cand in tara noastra au aparut licenta de vanatoare selectiva la care au permis doar d-mnul Lupu si “shaica” sa. si prin ce metode sau cu ajutorul a caror aparate, acesti “vanatori” depisteaza starea sanatatii animalului.

 15. mos Ion

  Da,interesant.Cum au aflat care mistreti erau bolnavi si nu femele,daca un asa vinator cum Cretu, nu a putut deosebi un om de mistret.Asa e cind Lupu e omul lui cucui.

 16. ion

  as implut Repmold cu jigodii mincinose cu multi niamuri-acuma nu mai plingeni atata,rabdati voi i copii vostri.

 17. maria

  de unde informatia ca Sorin era proprietar al carierei din Glodeni? Minciuni. El a fost doar un angajat al unei firme care detinea mai multe cariere si anume el era administrator la una din cariere si nici intr-un caz cea de la Glodeni. Verifica cineva informatia care o distribuie Mocanu? De ce nimeni nu se apuca de capul lui? Cate prostii a distribuit el, inclusiv cu inmormantarea?

 18. mona

  update-ul e bun. e normal că mai multe întrebări apar, cu cât mai multă informaţie se dezvăluie. cred că de la bun început prin ricoşet se ţintea anume persoana, postul lui VZ totuşi să sufere din cauza incidentului fie că regizat sau accidental!
  un lucrul rămâne absolut neclar de ce nu au dat corpul să fie înhumat la locul de baştină, lângă ai lui!

 19. Ursul

  @maria. Sergiu Mocanu nu merge personal sa ancheteze cazul. El are oameni care il informeaza. Nu e de mirare ca se mai strecoara uneori si unele abateri. Dar hai sa recunoastem ca fara el si azi oamenii ar fi crezut ca in tara asta sint cumva protejati de justitie. Mocanu a spulberat absolut aceste iluzii. Si apoi, omorul a fost un accident tragic. Cea mai mare crima este ca in tara asta sint oameni muuuult mai presus ca orice lege. De asta stiam cu totii doar ca nu era demonstrat atit de clar ca acum.
  Rudele lui Paciu tac pentru ca Sorin a fost omorit din greseala de catre cineva foarte apropiat, cineva din cercul lor.
  @Mihai, nu e treaba unui ziar sau a lui Mocanu sa prezinte probe. Asta trebuie sa o faca ancheta. Insa cea mai mare crima e deja demonstrata si nu mai sint nevoie de probe.
  Problema e ca daca vor fi demisi cu totii cine va veni in locul lor? Vor fi oare cumva mai buni?

 20. associate

  DIN FLUX: Fierbe ţara, clocoteşte presa, presupuneri. Înjurături. Aclamaţii. Bucurie. Lacrimi…Ca soţ, tată, fecior, în fine, ca fire umană, sigur, regretăm moartea lui Paciu; dar ca ŞACAL, ca membru al HAITEI… Aşa sînt acolo legile junglei. Şi el a călcat pe alături, probabil, ceva nu a achitat. Cuiva din haită i-a dat în obraz. Cine ştie. Şi l-au trimis unde l-au trimis. Cine va fi următorul?..Aşa e în toate haitele din toată lumea…Zic la 30 de ani UNII abia de termină şcoala medie, da el de amu e cu carieră de piatră în ogradă. I-a căzut din cer. Într-o dimineaţă înrourată de vară. Ei, nu, domnilor!…Aşa-s de ale naibei şi crude legile junglei, că ai lui, ai casei au zis: – Nu avem vreo pretenţie la careva din haită, decizia a fost corectă…(Adresarea siţiei să se renunţe la anchetă. La toate, este scris ctît de corect, încît îmi vine să cred că e e cel puţin doctor in filologie. Se vede că banii care i-a incasat au fost greu de aburcat în spate. EA E CEA care vrea să deie i uitării pe decedat şi să salveze HAITA…)Zic cine va fi următorul? Pe cine va numi şeful haitei. Sau pe cine va decide un simplu membru al haitei. Da, de şacali. Ăstuia au hotărît să îi ieie viaţa cu un glonte. Pe următorul poate îl vor îneca. Îl vor arde. Îl vor îngropa de viu şi vor turna asfalt de-asupra…Doar despre şacali se spune: trăiesc FOARTE BINE, dar cam PUŢIN. Poftim exemplu viu. De fapt mort…Din păcate AlIANŢA nu va keri. Curînd îi veţi vota din nou. (Că n-o să vreţi să încercaţi oameni noi: Roşva –marele patriot nu vă mai place, Mocanu nu este un Alen Delon, şi procedează rău, că demască, luptă cu mafioţii,Pavlicenco s-a zaţiclit pe Unire, de parcă ţara asta numai la asta se gîndeşte.Da, asta-i)Apoi vă veţi sclifosi, că pensiile-s mici, că salariile-s mizere, că totu-i scump. Că ei cumpără tot ce e cumpărabil, – posturi, vieţi omeneşti…Nimic sfînt în ŢEARĂ.
  Aceată coniţă, femeia decedatului, încurcă lucrurile şi aberează nu de durere, ci de teama să nu îi ceară înapoi milionul. Ea trebuie să ştie, că Sorin era AL EI atîta timp cît era viu. Acum, decedat, el aparţine justiţiei, adevărului şi nicidecum ei. Şi să interzică anchetarea ea nu numai dreptul juridic nu îl are, ci şi moral. Bsanii i-au întunecat minţile… Încît, păcătuind, am zice: de parcă înainte de împuşcare i s-ar fi spus: uite milionul, dă-ne voie să-l împuşcăm. Pardon…

 21. associate

  MARIE, da de ce nu ai ieşit TU, pardon, – TU, TU să spui adevărul despre tăinuirea crimei, despre CINE este Sorin, cine eşti tu şi CUM lupţi cu corupţia, cu conducerea mafiotă a ţării, cu bandiţii-contrabendiţii-probandiţii? Eşti eroină pe forum…

 22. iurie

  La acea VIP-vinatoare, fara indoiala ca a fost sI baie…si fete…asa ca de obicei, cum prefera inaltele persoane. …Si acolo, desigur s-a hotarit multe intrebari de afaceri, impartiri de teritorii, intrr-un cuvint -soarta Moldovei de mai departe…Iata de ce nu este data lista participantilor la “MAREA VINATOARE” din “PADUREA DOMNEASCA”…

 23. associate

  Hs-hs-hs, moş Ion eşti clasic! Lupu îi vopsise din ajun pe spate, aruncă în mistreţi cu vopsea şi se vede că hainele lui Paciu erau de aceeaşi culoare cu vopseaua mistreţilor. Crud, dar care-i alta?

 24. csandru

  Orice articol trebuuie sa aduca noutatea,cu atat mai mult un articol de investigatie. Cred ca baietii s-au cam grabit, materialul care l-au publicat e bun pentru documentarea personala a jurnalistului dar nu p/u a fi publicat. Detaliile despre locul imormantarii zapada cu urmele de caini si coroanele de flori sunt penibele. Faptul ca zdg mediatizeaza in continuare cazul e laudabil dar afla ceva cu adevarat important si apoi publica, altfel imi furati din timp si va sifonati si voi.

 25. Rodica

  Vanatul in rezervatia Padurea Domneasca este interzisa;
  A fost impuscat mortal un om;
  Cazul a fost tainuit timp de 2 saptamani;
  Faptasii sunt persoane sus puse.

  CE CE MAI CERE PENTRU CA DEMNITARII PARTICIPANTI LA ACEASTA VANATOARE SA FIE DESTITUITI DIN FUNCTIE? Pentru a fi trase la raspundere penala si administrativa ca infaptuitori ai unor acte ce contravin legislatiei si actelor normative in vigoare.

 26. Sandu

  Andrei, nu exista foc fara fum.Iar banul,doar in asemenea cazuri,poate fi considerat ochiul satanei.

 27. victor

  aici e clar ca buna ziua, ca anume MAI a tainuit cazul, Procuratura de la FAlesti sa autosesizat si a pornit pe 25 dec, dosarul, in acelasi timp Filat si Bodrug impreuna cu recean au smecherit pe din spate toata situatia in cauza, au tinut cazul in ascuns , l-au informat pe Mocanu, apoi au dat startul ca o campanie mediatico-politica de denigrare a lui Zubco si PDM. Politizind cazul. Fapt pentru care cred eu trebuie sa raspunda si Bodrug si Filat pentru mintire.

 28. Elena

  Sa concretizat ca Zubco nu are nici o atributie cu acest caz.Deja se gaseste vinovatul si cei ce au birfit trebuie sa raspunda conform legii ,pentru vorbele ironate mediatizate.

 29. Turc

  Acum 20 minute in iurma citisem La Stirile PRO TV MD un articol despre faptul ca Zubco in general nu a fost la vanatoare. Am incercat sa caut din nou acel articol si el nu mai este. Tara minunelor.!!!!!!!! Cred ca si persoana ” Elena ” care a comentat mai sus a citit acest articol.

 30. Turc

  Imi cer scuze am gasit pana la urma articolul de la PRO TV ” “Valeriu Zubco NU a fost la vanatoare pe data de 23 decembrie, iar numele lui nu figureaza ca martor in dosarul mortii lui Sorin Paciu”, a declarat pentru postul de radio Europa Libera procurorul de Falesti, Ghenadie Guritanu.

  Potrivit procurorului, numele lui Valeriu Zubco nu este pe lista participantilor la vanatoarea care a avut loc pe 23 decembrie in Padurea Domneasca.

  „Lista persoanelor, adica a vanatorilor care au fost in grupul de vanatori in care a fost incidentul este ridicata si anexata ca corp delict. Domnul Zubco nu este in lista care este anexata ca corp delict. Acolo sunt doua liste in care vanatorii au fost imparti in doua grupe.”

 31. Vitalie Cebanu

  Da a fost un accedent tragic, care din păcate se mai întîmplă nu numai în Moldova ci şi în alte state unde este permisă vînătoarea.Era numai Zubco la vînătoare, nu la vînătoare în ziua ceea erau toţi vînătorii din republică poţi să verifici după registru de evidenţă,ori după registru de petrecere a instructajului a măsurilor de protecţie în timpul vînatului, care se efectuază de fiecare dată la începutul vînătoarei. O să rămîneţi surprinşi de familiile întîlnite în acele liste.Cum spunea şi Chirtoacă sunt şi lideri de partide sunt şi minişti sunt şi poliţişti,sunt şi oameni de rănd care în ziua de 23 erau liberi,toţi sunt membrii ai asociaţiei vînătorilor din Republica Moldova.

 32. Vladimir

  In calitate de locuitor al orasului Falesti, transmit multumiri ministrului Dorin Recean in legatura cu decizia de a demite colaboratorii CPR Falesti in baza evenimentului tragic ce a avut loc la vinatoare. Cred ca e prima si unica decizie severa luata de vre-un ministru de interne (si nu naumai ministru de interne)fata de subalternii care se fac vinovati sau, cel putin, au avut o oarecare atributie la tainuirea tragicului eveniemnt. Mi se pare doar ca adjunctul comisarului CRP Falesti, Oleg Gherman a ajuns in decizia ministrului in virtutea functiei pe care o detinea, vina dinsului, cred, fiind minima.
  Dar, repet, ca sunt placut surprins de obiectivitatea ministrului de decizia promta luata.
  Deja Consiliul Superior al Procuraturii Generale urmeaza sa se pronunte pe seama participarii procurorului raionului Falesti la vinatoarea in cauza, unul din principalii executori si probabil initiatori al tainuirii faptelor. De aceea la inceput s-a produs acea bilbiala, incit opinia publica credea ca procurorul de Falesti a devenit peste noapte avocatul Procurorului General, procedura pe care o practica deseaori in activitatea sa si in alte dosare penale.
  Enuntul de mai sus il pot confirma personal in orice organ de drept din tara, deoarece si alti angajati ai procuraturii de la Falesti protejeaza grupurile de infractori, grupurile de gasca, de interese, asa cum a procedat si in cazul ex-presedintelui Judecatoriei Falesti V. Smochina in dosarul penal examinat si re-examinat in instanta de el personal (dosarul penal 2008370034 (Delapidare in proportie mare), iar in dosarele penale nr. 2012370345 (Omor mascat in sinucidere), nr. 2012378011 (Infractiuni in lant comise de unul si acelasi infractor) faptele si probele sunt musamalizate, persoanele banuite sunt tutelate de colaboratori ai organelor de drept din raion. Nu e de mirare, pentru ca chiar Procurorul General n-a luat o atitudine obiectiva fata de probele prezentate de mine in cadrul unei audiente personale.
  Pe de alta parte, eliberarea din functie a comisarului de Falesti sau chiar posibila demisie a procurorului de Falesti nu va schimba starea de lucruri existenta in organele de drept din raion atita timp cit nu va fi reformat intreg sistemul.

 33. Deportatul

  Da, de acord: – “Toti -demisi p/u tainuirea crimei si cercetati penal”.
  Dar cazul dat nu este mai periculos ca Dosarul “7 aprilie 2009”. Pur şi simplu acum se manipulează cetăţenii RM de către “F” împotriva lui “P”, în timp ce “F” (bogat cam ca şi “P”) a asigurat aceiaş sărăcie ca şi pe vremea lui Voronin şi Rusia “Aliatul Strategic” are Aramata Rusiei OCUPANTĂ pe teritoriul RM

 34. patriota

  Cuvinte de aur, sunt de acord referitor la saracia de pe timpul lui Voronin, si Armata rusiei pe teritoriul RM

 35. Pingback: Justiție pentru Dumitru Jomir. - Dumitru Alaiba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *