Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Trimişi pe banca acuzaţilor

Trimişi pe banca acuzaţilor

231-arhivaAlexandru Zaharia este cel mai longeviv primar din satul Lărguţa, raionul Cantemir. Are la activ trei mandate, cu toate că, în 2007, a fost acuzat că a înregistrat o căsătorie în lipsa părţilor. Pe parcurs, dosarul a tot fost tergiversat. Deşi, prin decizia Curţii de Apel Cahul (CAC), primarul Zaharia a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii în administraţia publică locală, acesta continuă să activeze ca primar până în prezent.

În 1995, Alexandru Zaharia a fost ales primar al satului Lărguţa, raionul Cantemir. După patru ani, în funcţia respectivă a fost ales un alt primar, Sava Baciu. Atunci, potrivit lui Baciu, Zaharia a venit acasă la el, rugându-l să-i dea o funcţie în primărie. Astfel, din 1999 până în 2002, acesta a lucrat pe post de secretar al primăriei. „Timp de patru ani mi-a făcut zile fripte. Făcea diferite prostii, scria decizii, semna. Într-un cuvânt – multe. Am apelat la organele de resort. Nu am avut susţinere. De multe ori îi spuneam: „Zaharia, o să te mănânce puşcăria”. Din 2002, Zaharia este ales din nou în funcţia de primar. Acum e la al treilea mandat. În 2007, Zaharia a înregistrat o căsătorie în lipsa părţilor. Procuratura Anticorupţie, sesizând această ilegalitate, a intentat un dosar penal pe numele primarului. Procurorul Adrian Popenco a iniţiat urmărirea penală. Potrivit acestuia, la sfârşitul urmăririi penale, dosarul a fost expediat în instanţa de judecată. „Eu am finalizat urmărirea penală şi, respectiv, nu mă mai ocup de acest dosar”.

Dosar tergiversat prin instanţe

Conform art. 328 CP, „săvârşirea de către o persoană cu funcţie de răspundere a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, (…) se pedepseşte cu amendă în mărime de la 150 până la 400 u. c. sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani”.

Judecata, în prima instanţă, a avut loc în iunie 2008. Atunci, primarului Zaharia i s-a aplicat o amendă de opt mii de lei. Hotărârea primei instanţe a fost atacată la CAC. Această instanţă a recalificat acţiunile primarului Zaharia, incluzând ca sancţiune complementară privarea acestuia de dreptul de a ocupa, timp de doi ani, anumite funcţii în administraţia publică locală. În hotărârea din 16 octombrie 2008, e specificat că decizia este executorie, cu drept de atac sau recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

Ce a urmat?

Timp de trei luni, dosarul nu a mai fost transmis la executare. Sava Baciu, în prezent avocat, a scris o solicitare la Judecătoria Cantemir, cerând să afle cauzele amânării. Avocatul a trimis o copie la CAC şi alta la CSJ. Instanţele respective i-au răspuns că, chiar dacă decizia este atacată, ea trebuie executată.

Baciu a solicitat de la CAC explicaţii despre acele „anumite funcţii”, pe care nu are dreptul să le ocupe primarul Zaharia.

La 16 aprilie 2009, CAC a precizat, într-un răspuns oficial, că cetăţeanul Alexandru Zaharia nu are dreptul să deţină nicio funcţie în administraţia publică locală.

Potrivit lui Gheorghe Josu, avocatul primarului, decizia CAC a fost atacată la CSJ. „Nu ştim ce va hotărî CSJ. Vom vedea pe 30 iunie. Atunci va fi pus capăt litigiului în cauză”. În aceste circumstanţe, primarul Alexandru Zaharia continuă să îşi exercite funcţia de primar.

Cu neamuri la Ierusalim

Dumitru Tarnovschi, consilier local, spune că ştie de decizia CAC. „Văd că primarul lucrează, vine la serviciu. Mai multe nu vă pot spune”. A doua zi, după prima convorbire cu Tarnovschi, acesta a revenit cu un telefon matinal la redacţie.

Deşi, în ajun, fusese rezervat, spunând că nu ştie nimic, în dimineaţa următoare, consilierul se arătase curios să afle de unde deţinem informaţia despre dosarul penal intentat primarului din sat. „Aici sunt nişte chestiuni din 2007. Nu au fost făcute publice până acum. Dar ce, aveţi vreun document prin care se arată că primarul ar fi fost degrevat din funcţie?”- a întrebat consilierul. Neliniştea lui Tarnovschi reieşea, după cum ne explicase chiar el, din faptul că este vecin cu primarul şi nu ar vrea să-şi strice relaţiile cu acesta. „Ce o să câştigaţi dacă o să publicaţi despre asta în ziar? Voi trebuie să ştiţi că primarul nu-i de ieri, el are trei mandate, inclusiv unul de secretar. Lumea îl ştie foarte bine. El are susţinere peste tot şi legături multe. E susţinut de organele ierarhic superioare, de la vârf până jos. Într-un cuvânt, are neamuri la Ierusalim. Ar trebui să punem punct la această discuţie”, şi-a încheiat discursul Dumitru Tarnovschi.

Pe de altă parte, Ion Bagrin, profesor de cultură fizică la şcoala din Lărguţa, spune: „Noi, oamenii din localitate, credem că are ceva sprijin mai sus. Nu ştiu exact unde, dar acest dosar se întinde de foarte mult timp. Poate că asta o cer cei de sus?” – se întreabă lărguţeanul.

„O să ne întâlnim pe banca acuzaţilor”

Primarul Zaharia s-a arătat indignat că insistăm să scriem despre acest caz. El a vrut să afle ce va avea redacţia ZdG de la publicarea acestui articol. Cu o vădită nervozitate în voce, Alexandru Zaharia a ţinut să explice că pe el îl ştie toată Moldova. „Pe mine mă ştie şi la Briceni, mă ştie şi Giurgiuleştiul. Toţi ştiu cine-i Zaharia în satul ista”.

El a atenţionat: „Fiţi atenţi la ce vreau să vă vorbesc eu. Ce am vrut să fac eu şi ce s-a primit. Am căsătorit doi tineri. Anterior au trăit în concubinaj în Italia, au şi un copil. Nu beneficiau de asistenţă medicală din partea niciunui stat. Erau printre oameni străini acolo. Şi am încercat să le clădesc o căsătorie deja întemeiată. Nu am făcut altceva nimic decât să păstrez o familie, un copil adus pe lume într-o ţară străină. Nu au fost intenţii de a acumula bani, n-am avut scopuri meschine, eu bani am, am cu ce trăi, am băieţi care au afaceri în Chişinău”.

Parcă nemulţumindu-se cu aceasta, primarul a ţinut să precizeze că trebuie să scriem exact cum spune el. „Dacă vreţi să faceţi un articol în defavoarea mea, vă spun din start că eşuaţi. Putem să ne judecăm. Eu vreau ca voi să scrieţi că primarul Zaharia a avut intenţii bune, vrând să salveze o familie. Dosarul mi-a fost deschis de către CCCEC. Nişte copii. Eu nu am făcut nimic rău şi ilegal”.

„Pe mine mă ştiu şi câinii din localitate”

„Mie nimeni şi nimic nu îmi va face. Peste o lună, voi veni cu un alt articol. Şi va trebui să îl publici, dacă nu, ne vom întâlni pe banca acuzaţilor”, a specificat primarul. „Sunt primar din 1995. Sunt un primar vechi. Am să fac o glumă: pe mine mă ştiu şi câinii din localitate. Nu încercaţi să mă defăimaţi cu un articol. Eu am să fiu primar mult timp, pentru că pe Zaharia e greu să-l dărâmi”.

Locuitorii din sat mai spun că, pe timpul Guvernului Tarlev, primarul ar fi primit un ajutor de aproximativ 80 de mii pentru soţia sa, care era grav bolnavă. Întrebat despre acest lucru, primarul Alexandru Zaharia a replicat nervos: „Şi dacă mi-a dat, care e problema”?, aruncând cu blesteme în capul la toţi acei care, potrivit lui, nu înţeleg ce noroc i-a fost dat să aibă.

Veronica RUSSU