Stomatologia, business pe timp de criză

Profesia de medic stomatolog a fost inclusă în clasamentul celor mai bune 10 profesii pentru anul 2010. Deşi studiile în domeniu sunt extrem de scumpe, numărul persoanelor care doresc să devină medici stomatologi este extrem de mare. După absolvire însă, visurile multora sunt zdrobite, din cauza faptului că preţurile la medicamentele stomatologice sunt foarte mari, iar tinerii specialişti repartizaţi cu lucrul la sate nu au profit din cauza lipsei clienţilor.

Piaţa medicamentelor şi, respectiv, a tehnicii stomatologice este una privată, acolo unde activează oameni de afaceri. Nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Medicamentului nu dispun de putere pentru a interveni. CCCEC-ul alături de celelalte organe de drept sunt singurele care pot lua măsuri.

Stomatologii se plâng preşedintelui

Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testimiţanu” din R. Moldova propune foarte puţine locuri la buget şi contracte de studii foarte mari, de peste 10 mii de lei pe an. Cei care se încumetă să-şi aleagă această profesie o fac cu gândul că în câţiva ani după absolvire îşi vor recupera investiţia. În multe cazuri, în special atunci când după absolvire pleacă să lucreze la sate, unde tratamentul stomatologic nu reprezintă o prioritate, tinerii ajung să regrete că au ales să activeze în acest domeniu.

Nemulţumiţii acuză în primul rând firmele specializate în domeniul stomatologic, care aduc medicamentele în ţară şi care, spun ei, “propun medicamente la preţuri umflate”, din care cauză şi serviciile prestate de medici devin foarte scumpe, inaccesibile pentru locuitorii de la sate cu venituri mizere.

În acest sens, un grup de medici stomatologi care activează la sate au trimis o scrisoare Preşedinţiei, Guvernului, Procuraturii Generale(PG) şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), în care îşi arată nemulţumirea faţă de situaţia creată.

În scrisoare, tinerii specialişti întreabă cum pot reuşi să trateze bolnavii dacă medicamentele stomatologice sunt foarte scumpe. De asemenea, semnatarii scrisorii îndeamnă organele de drept să se implice în monitorizarea situaţiei de pe piaţa medicamentelor stomatologice. Principala problemă, consideră tinerii medici, o constituie faptul că puţini importatori de produse stomatologice au posibilitatea de a vinde produsele ei singuri, iar în final, o mare parte dintre ele ajung la consumator prin intermediul farmaciilor, fiind revândute astfel de câteva ori. În asemenea condiţii, şi preţurile devin foarte mari.

Ministrul Sănătăţii şi Agenţia Medicamentului nu se implică

În R. Moldova există peste 10 firme care au dreptul de a importa medicamente stomatologice. “Unele dintre ele sunt de încredere, altele mai puţin”, ne-au spus oameni din domeniu. Toate firmele au obţinut licenţa care le dă dreptul să importe tehnică stomatologică. Mai mulţi proprietari de centre stomatologice ne-au avertizat însă că “stomatologia, şi în special preţurile la medicamentele din domeniu, reprezintă subiecte complicate. Sunt oameni mari şi puternici implicaţi în acest business”, ne-au declarat aceştia.

Persoane autorizate din cadrul Agenţiei Medicamentului ne-au spus că aceasta nu are nici o putere asupra domeniului stomatologic. Firmele care au licenţă de import al tehnicii stomatologice obţin această licenţă de la Camera de Licenţiere.

Aceeaşi situaţie este şi la Ministerul Sănătăţii. Ministrul Vladimir Hotineanu ne-a spus că acesta este un domeniu privat şi că, într-un fel sau altul, ar trebui să ne conformăm situaţiei, “dacă vorbim de descentralizarea puterii în stat şi de responsabilitatea fiecărui agent economic. Ministerul ar trebui să se implice mai mult la formarea preţurilor, însă acestea sunt gânduri de viitor”, a concluzionat ministrul.

Cum se formează preţul la medicamente?

Ion Caracaş este directorul unei firme care importă aparataj stomatologic, inclusiv medicamente. Acesta ne-a spus că medicamentele stomatologice se importă odată cu tehnica medicală, neavând cod farmaceutic. Caracaş ne-a destăinuit cum se formează preţul la medicamentele aduse de firma pe care o conduce. “De exemplu, dacă cumpăr un medicament din Germania, cu 100 de lei, aici îl vând cu aproximativ 175 de lei. Transportul constituie 10—15%, TVA-ul 20%, plus alte taxe la vamă. Pentru a înregistra profit, adăugăm în medie 30%. Gândiţi-vă că noi trebuie să plătim şi salariul angajaţilor. La mine, venitul curat iese undeva la 15—17%. Acest TVA de 20 % dă multe bătăi de cap”, consideră Caracaş.

Vizavi de corupţia din domeniu, Caracaş a menţionat: “Se vorbeşte mult, dar eu nu sunt la curent cu tot ce se face. Eu am început să mă aprovizionez singur, pentru a evita falsificarea medicamentelor sau mărirea exagerată a preţurilor de către importatori. CCCEC-ul ar trebui să cunoască mai multe, pentru că e domeniul lor”, a încheiat Ion Caracaş.

Preţurile la medicamente sunt stabilite în urma hotărârii Guvernului din anul 1997, cu modificări în 1999. Legea cu privire la formarea preţurilor la medicamente spune că exportul medicamentelor se efectuează la preţuri libere de livrare, iar medicamentele importate se comercializează în teritoriul R. Moldova la preţurile de achiziţie, cu aplicarea adaosului comercial de până la 40 la sută la preţul liber.

Medicamentele sunt revândute

Am discutat cu alţi directori ai centrelor stomatologice care importă medicamente. Aceştia au insistat să nu le facem public numele şi ne-au spus că medicamentele firmelor pe care le conduc nu sunt cumpărate de către pacienţi, ci de către doctori. “Noi suntem farmacia doctorilor”, au spus la unison aceştia.

Judecând după aceste declaraţii, afirmaţia tinerilor specialişti care spun că medicamentele stomatologice sunt vândute de câteva ori are acoperire. Or, medicii care se aprovizionează de la aceste firme, pentru a avea profit, măresc şi ei preţul, sau la serviciile prestate, sau la medicamente. În acest caz, preţurile la medicamentele stomatologice sunt peste limita celorlalte produse farmaceutice.

O altă problemă care duce nemijlocit la “umflarea” preţurilor este faptul că la conducerea majorităţii centrelor stomatologice care importă medicamentele nu se află medici, aşa cum ar fi normal, ci oameni de afaceri, care se gândesc doar cum să facă mai mulţi bani, consideră un medic stomatolog.

Se cere control din partea CCCEC

Vestea despre ilegalităţile din domeniul medicamentelor stomatologice a ajuns şi la urechile Asociaţiei Stomatologilor din R. Moldova (ASM). “Există multe cazuri când firmele au “umflat” preţurile la medicamente, însă este treaba organelor abilitate să ia măsuri. Din păcate, nu există un control din partea acestora, iar firmele pun preţurile aşa cum le abate lor. Deşi au fost câteva firme care au avut probleme cu legea, au găsit pârghii să iasă la suprafaţă”, ne-a declarat un membru al ASM. Acesta însă a ţinut să precizeze că există şi medicamente ieftine, pe care stomatologii le pot folosi, în special în medicina de la sate. “Bineînţeles că lasă de dorit calitatea acestora”, a conchis medicul.

În ultimii doi ani, în urma unor revizii economico-financiare ale CCCEC la S.R.L. “Vitasistem”, S.R.L. “Unudent-AS” şi S.R.L. “SNV Invest”, principalii importatori de articole de tehnică medicală (stomatologică şi pentru obturaţii dentare) din republică, s-a stabilit că aceştia au diminuat TVA-ul aferent bugetului cu aproape 3 milioane de lei. În martie 2009, Centrul a iniţiat o cauză penală în privinţa factorilor de decizie ai S.R.L. “Interdentex”, importator de articole de tehnică medicală (stomatologică şi pentru obturaţii dentare), în temeiul art. 244 Cod Penal pe faptul diminuării TVA aferent bugetului, în cadrul căreia sunt examinate sub aspect penal şi rezultatele controalelor efectuate la S.R.L. “Vitasistem” şi S.R.L. “SNV Invest”.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. stomatolog

  Am citit materialul cu atentie. In primul rand am depistat foarte multe greseli de exprimare.
  Sunt un medic stomatolog si pot sa va spun sa materialele stomatologice de pe piata din republica moldova sunt mai ieftine in comparatie cu Ucraina si Romania.
  Daca tot ati publicat aceasta informatie, asi vrea sa vad si scrisoarea venita la organele de stat si copiile documnetlor din care vati documentat.Ca sa fie veridica informatia prezentata de dumneavoastra.

 2. eu

  am foarte multi colegi stomatologi…, dar nici unul nu sa jaluit pe aceste firme…, SRL “Unident” si “Vitaistem”, intocmai spun ca sint dintre cele mai bune firme de pe piata R. Moldova., si ca au cele mai avantajoase preturi. Aveti informatii total gresite…, publicati si scrisoarea care a fost trimisa, nu numai ,,apa”, ca asa o poate face oricine pe a desteptu…, atuceti probe, si nu duceti lumea in eroare.

 3. Victor Mosenag

  Articolul nu este despre nici o firma in particular, ci despre sistem in general. Nu am acuzat nici-o firma, ci doar am luat datele prezentate de CCCEC, asupra activitatii lor din ultimii doi ani. Si, in acesti ultimi ani, CCCEC a depistat nereguli doar la aceste firme…Cel putin asa ne-au informat cei de acolo, acum ce vreti, sa nu avem incredere in CCCEc, si sa punem la indoiala competenta lor si veridicitatea spuselor lor?

 4. adrian

  Draga autor!!! dar tu ai verificat aceste date?
  Shi de unde pana unde vati luat voi de stomatologie!!!? Cum a ajuns la voi acea scrisoare de la acei oameni de la sate? Nu cumva e o comanda?
  Shi eu stiu ca aceste firme sunt dintre cele mai bune pe piata!
  Shi de ce scrii “Se cere control din partea CCCEC”?

 5. Victor Mosneag

  @Adrian, tu crezi ca eu ar fi trebuit să verific datele oferite de CCCEC? Cum? Eu am apelat la CCCEC, pentru a-mi oferi rapsuns la intrebarea, ce au facut ei pe aceasta piata, una care nu intra in competentele Ministerului Sanatatii sau Agentiei Medicamentului! Desi am cerut datele inca de vineri, le-am primit miercuri, cand ziarul trebuia sa mearga la tipar.
  De unde si pana unde am scris ca se cere control din partea CCCEC? Pai, daca o să citesti articolul, vei vedea ce mi-au spus responsabili din partea Asociatiei Stomatologilor din R. Moldova, Agentiei Medicamentului, sau chiar simpli medici stomatologi!
  Crede-ma, pentru că nu am avut probe, am hotărât să nu fac public denumirile firmelor pe care mulți oameni din domeniu le consideră cel putin suspecte! Chiar și cei de la Asociatia Stomatologilor mi-au enumerat firme care desi au avut probleme cu legea “au găsit pârghii să iasă la suprafaţă”. Nu fi sigur de nimic. Repet, eu am incercat sa aduc in evidenta acest domeniu, pe care si ministrul Hotineanu il considera unul la care e mult de lucru. Nu am acuzat pe nimeni, nu am nici un interes, si nu voi scrie niciodata in viata mea la comanda! De astea poti fi sigur!
  Sanatate!

 6. Victor Mosneag

  Nu imi permit să interpetez afirmatia persoanei din cadrul Asociatiei Stomatologilor din R. Moldova insa probabil stie el ce stie…
  Mie aluzia mi se pare evidenta

 7. anticomunist

  Stimate autor,
  incercă sa afli detalii la materialul dat si poate vei mai publica si o dezmintire la articol.Nu înzădar se nominalizeaza numai aceste firme in articol si deloc inzadar CCCEC a dat numau aceste informatii, daca e sa credem in cele relatate de d-Voastra, anume cei din CCCEC care au comis abuzuri la comanda lui Morei si PCRM in adresa acestor firme au nevoie de a-si legitima faradelegile comise si poate de a-si crea o falsa legitimare “la cererea poporului” de a mai ataca aceste firme si în prezent.Fiti cu ochiul pe faptul acesta ca probabil degraba “atacul” va incepe, inclusiv cu ajutorul vostru. Cît priveste sa credem sau nu în CCCEC, oamenii fac CCCEC-ul nu el face oamenii, pina cind acolo sunt conducatori vechi nu prea merita credință…

 8. Dragos Galbur

  sunt anul 4 la stomatologie, absolut impotriva celor relatate, platesc 1000 euro pe an p-u ca sa invat si p-u ca la sf. sa-mi aleg unde sa lucrez, ce-i care-s la buget normal ca las sa mearga la sate, nu va place, nu veniti la stomatologie. Preturile la medicamente ramine aceleasi deja vreo 2-3 ani… folositi medicamente mai ieftine daca nu va ajung bani, caci sunt produse pentru toate clasele sociale !

 9. logos

  Domnule Moșneag! Vreau să vă dau un mic exemplu,cine înr-adevăr fa ce bani nebuni în domeniul stomatologic.
  Medic-stomatolog procurând un set de material de obturație care costă 350 lei,făcând din setul dat cel puțin 50 de obturații la preț mediu 150 lei.Total face 7500 lei.Vă întreb,câte procente constituie profit?
  Acolo trebuie săpat!!!

 10. Victor Mosneag

  Domnule logos,nu mie ar trebui sa-mi dati exemplu, ci celor care ar putea lua masuri, pentru ca situatia sa poata fi schimbata, pentru ca este clar ca este ceva putred la mijloc…

 11. dintzolog

  catre logos…..pe linga obturatie 350 lei mai ai si multe altele cheltuieli,,,si cu toate nu spun ca stomatologia nu e profitabila, catre Dragos Galbur, tare krutoi mai iesti…sa se duca la tara cui nui place, tu taci , bine ca ai acesti 1000 eu , pe al de tine se tine stomatologia, care platesc si la sf sint varza…!! si catre alti autori…care scriu ca de unde stiti , ati verificat informatia sau nu…de paerca nu se stie cum ne fura aceste magazine..ba la curs nu care trebuie vind marfa, cine stie de unde aduc..si cum aduc si apoi iti baga tva la greu pe spatele tau…fraierilor!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *