Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Serial justiţiar în stil moldovenesc…

Serial justiţiar în stil moldovenesc (I)

O telenovelă în toată legea. Astfel poate fi numită istoria din care a ajuns să facă parte Tatiana Isaeva, o locuitoare din Chişinău, şi în care ea joacă rolul principal. Mai întâlnim în «serial» un angajat al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), care joacă, episodic, rolul de avocat. Ulterior, după ce şefii lui au aflat despre aceasta, «apărătorul» a promis «că nu va mai face aşa ceva». Evident, nu lipseşte «clientul», care, în vara anului 2008, a fost găsit mort în locuinţa sa.

Dosar penal, testament contestat, persoane recunoscute nebune, post-mortem, metamorfoza avocatului în moştenitor. De toate câte puţin găsim în serialul sută la sută autohton.

Episodul I: În loc de prefaţă

Totul a început acum 30 de ani, când tânăra familie Isaev, originară din Federaţia Rusă, s-a stabilit cu traiul în Chişinău. Aici au fost repartizaţi la muncă, la o uzină din sect. Râşcani. Era însă o problemă care măcina cuplul. După mai mulţi ani de căsnicie, nu aveau copii. Vizitele pe la medici nu au dat rezultate. În cele din urmă, prin intermediul unei mătuşi a soţului, Tatiana a fost programată la un medic despre care se spunea că ar fi lecuit mai multe doamne de prim rang din Moldova. Astfel femeia a cunoscut-o pe Lidia Subaci, medic emerit.

«Am văzut-o de vreo trei ori şi gata. Peste ceva timp în familia mea a apărut un copil, după care nu am mai ţinut cu ea legătura», povesteşte Tatiana. Astfel au trecut circa 20 de ani, de când drumul medicului şi al pacientei s-a bifurcat. Cam în această perioadă soţii Isaev au devenit şomeri, pentru că fabrica la care lucrau a fost desfiinţată.

«Atunci am început să ne descurcăm cum puteam. Soţul, inginer de profesie, câştiga ocazional, prestând servicii de reparaţie şi instalare a obiectelor sanitare. Eu împleteam haine sau accesorii, pe care le vindeam la piaţă», îşi aminteşte chişinăuianca de răstimpul în care a şomat.

Episodul II: Revedere după 20 de ani

Anume în acele zile, o doamnă, care trăia în zonă, îl tot suna pe Sergiu Isaev şi îl ruga insistent să vină să-i repare chiuveta. Pentru că se afla în criză de timp, bărbatul şi-a rugat soţia să meargă la ea şi să lase nişte piese de schimb, ca, mai târziu, el să treacă şi să înlăture defecţiunea.

«M-am dus. Când s-a deschis uşa, am văzut-o în prag pe doamna Lidia, medicul care m-a tratat, doar că era foarte greu de recunoscut. Părul îi era deja cărunt, părea o bătrână neajutorată, în timp ce, la ultima noastră întâlnire, era o doamnă în putere, plină de viaţă», relatează Tatiana Isaev despre acea întâlnire neaşteptată.

Astfel chişinăuianca a aflat că bătrâna îi este vecină şi că locuieşte cu soţul, care avea vreo 90 de ani, şi cu fiul, Valeriu, care, din spusele Lidiei Subaci, era prieten bun cu paharul. Acest lucru a fost confirmat şi de Elena Raiscaia, medic de sector. Raiscaia consideră că anume acest lucru a afectat negativ sănătatea Lidiei Subaci. Ulterior, fostul medic şi fostul pacient au început să ţină legătura. Tatiana Isaev o mai ajuta cu cumpărăturile sau cu dereticarea prin casă. «O ajutam cum puteam, că nu mă costa nimic să le cumpăr nişte cartofi, mazăre sau ouă de la piaţă», zice femeia.

Episodul III: Testamentul discordiei

În 2005, moare Pavel Crutov, soţul Lidiei. Rămasă singură, cu un fiu care mai ridica şi mâna la ea, fostul medic spera ca o nepoată, după frate, din regiunea Odesa, Ucraina, să o ia la ea. Zadarnic, însă. Între timp, deşi sănătatea bătrânei s-a înrăutăţit, ea refuza să fie internată. «Dacă mă vor spitaliza, rămâne băiatul şi poate să ducă totul din casă», spune Tatiana Isaev despre motivul invocat de fostul medic. În urma unui infarct, Lidia Subaci a fost dusă totuşi la spital, unde a stat timp de o lună. La scurt timp după externare, este din nou internată, din cauza altei maladii. «În tot acest răstimp, spune Tatiana Isaev, o vizitam pe bătrână, mai des la insistenţa ei». Femeia mai spune că, în perioada dintre externare şi internare, fostul medic i-a propus să aibă grijă permanent de ea, pentru că nu mai poate să se descurce singură. «Eu i-am spus că pot să o ajut, dar că nu pot sta lângă ea mult timp. Am şi treburi casnice, sunt nevoită să mai fac ceva, ca să câştig de o pâine, nu pot să-mi las familia», zice chişinăuianca.

După ce a fost externată a doua oară, Subaci a decis să-şi scrie testamentul. Astfel, la 16 mai 2006, «în deplinătatea facultăţilor mintale şi nesilită de nimeni», bătrâna semnează documentul prin care partea sa din apartament o lasă moştenire fostei sale paciente, adică Tatianei Isaev, cu înţelegerea ca aceasta să aibă grijă de ea până la moarte.

Episodul IV: Avocatul ameninţător

La trei luni de la semnarea testamentului, Lidia Subaci a decedat. «Am îngropat-o, iar la 9 zile ne-am adunat şi i-am făcut parastas. Atunci, Valeriu, fiul răposatei, mi-a spus să-i dau documentele pentru apartament, ca a doua zi să vorbesc cu avocatul lui», spune Isaev. Şi, într-adevăr. În următoarea zi, potrivit femeii, a şi avut loc întâlnirea «părţilor», doar că nu s-a prea discutat. Şi asta pentru că Sergiu Moraru, care s-a prezentat drept avocatul lui Valeriu, ar fi atenţionat-o pe Tatiana Isaev că ea trebuie să se dezică de testament. «Pe el nimeni nu-l fugăreşte din apartament şi nimeni nici nu se gândea să facă acest lucru, mai ales că eu i-am promis Lidiei că fiul său nu va rămâne în stradă şi nu va deveni boschetar», relatează femeia despre replicile sale.

Răspunsul, însă, a fost mai mult decât neaşteptat. «Dacă nu te dezici de testament, eu am să creez o astfel de situaţie, încât vei ajunge la picioarele mele, rugându-mă să te iert, pentru că vei fi într-o situaţie din care nu vei putea ieşi». Aceasta a fost reacţia avocatului, potrivit Tatianei Isaev.

Episodul V: Labirintul justiţiei

La scurt timp după incident, femeia, uluită de atitudinea avocatului, a plecat la Comisariatul de Poliţie din sect. Râşcani, ca să scrie o petiţie. Acolo însă află cu stupoare că pe numele ei a fost deschis un dosar penal, aceasta fiind bănuită că ar fi furat de la Valeriu Crutov nişte lucruri de-ale mamei sale. Dar Tatiana susţine că obiectele cu pricina i-au fost date, spre păstrare, de mama acestuia, Lidia Subaci, încă de pe când era în viaţă. Oricum ar fi, după ceva timp, dosarul în cauză este închis, ca peste câteva zile să fie redeschis. «Nici până în prezent acest dosar nu este închis. Timp de doi ani umblu ca un potenţial furător», spune femeia.

La Procuratura sect. Râşcani ni s-a spus că Victor Zolotuhin, magistratul care se ocupa de dosarul în cauză, s-a transferat cu serviciul în or. Străşeni, iar cazul a fost transmis lui Vasile Moroşan. Acesta, la rândul său, ne-a anunţat că el a retransmis acest caz Ludmilei Corj, care, la moment, se află în concediu medical. Moroşan a menţionat doar faptul că dosarul «se află în faza urmăririi penale şi, în cazul în care va fi luată vreo hotărâre, persoanele interesate vor fi informate oficial», fără să ne spună de ce acest caz durează atât de mult. Tatiana Isaev, însă, bănuieşte că, «dacă lucrurile nu vor evolua aşa cum trebuie, eu am să fiu găsită vinovată de furt şi voi fi pusă în puşcărie».

Între timp, Valeriu Crutov a atacat în judecată testamentul mamei sale şi a cerut anularea lui, acuzând-o pe Tatiana Isaev că vrea să-i ia apartamentul părinţilor. Deşi mai mulţi martori susţineau că Lidia Subaci era conştientă de ceea ce a făcut atunci când a întocmit testamentul, un raport de expertiză post-mortem al Biroului Republican de Expertiză Psihiatrică Legală arată contrariul. Potrivit acestuia, Lidia Subaci «era lipsită de capacitatea de a dirija raţional imobilul prin intermediul actului de moştenire».

Continuare în nr. următor

Nicolae CUŞCHEVICI
Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.