SECRET: Cine (nu) îl vrea pe Ion Ţurcan general?

Secretomanie totală în jurul scrisorii ajunse la Preşedinţie de pe adresa Ministerului de Interne (MAI) prin care se propune conferirea gradului de general-maior lui Ion Ţurcan, şeful Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială “Fulger“. Ministrul Alexei Roibu a refuzat să discute cu noi, în timp ce reprezentanţii Procuraturii Generale (PG), deşi cunosc rezultatele expertizei grafologice de o lună, au şi ei un comportament dubios, refuzând să ofere orice declaraţie la acest subiect. Cu toate că reprezentanţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei(CCCEC) nu confirmă public, se pare că expertiza efectuată de ei a demonstrat că semnătura şi scrisoarea trimisă de Roibu către Lupu sunt autentice.

La sfârşitul lunii august, la Preşedinţia R. Moldova a ajuns o scrisoare, semnată de ministrul de Interne, Alexei Roibu, în care ultimul îl prezenta pe  colonelul de poliţie Ion Ţurcan, şeful Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială “Fulger“, pentru avansarea în grad de general.

Lupu: Se pare că semnătura nu este falsă

“I-am telefonat premierului. Acesta a făcut ochii mari şi a spus: categoric – nu, fiindcă nu a fost coordonat cu el şi nu acceptă o asemenea poziţie”, a povestit Lupu, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, despre reacţia premierului Filat atunci când i-a spus despre scrisoarea venită de la MAI pe adresa Preşedinţiei.

Ulterior, ancheta internă a MAI a arătat că semnătura lui Alexei Roibu nu ar fi una autentică. Originalul scrisorii a fost trimis, însă, la PG şi la CCCEC. În aceeaşi emisiune, Lupu a precizat că, “din informaţiile pe care le deţine, “se pare că semnătura NU este falsă”.

“Vis-a-vis de scrisoarea buclucaşă, după ce a aflat despre caz, premierul a dispus efectuarea verificărilor de rigoare. Aşteptăm rezultatele acestora, după care premierul va lua şi deciziile care se vor impune”, ne-a expus poziţia lui Vlad Filat purtătorul său de cuvânt,Igor Volniţchi.

PG cunoaşte răspunsul de o lună, dar tace

Poziţia PG pare cel puţin ciudată. “Nu putem oferi niciun comentariu la acest subiect până nu vor finaliza acţiunile procesual penale”, ni s-a spus de la serviciul de presă al instituţiei. Aceştia nu ne-au putut spune nici măcar pentru ce a fost iniţiată urmărirea penală, cine sunt persoanele care figurează în dosar sau de ce sunt ele acuzate. Se pare că de acest caz s-ar ocupa chiar procurorii pentru misiuni speciale.

Serviciul de presă al CCCEC a fost abilitat să ne comunice doar că “o expertiză pe marginea acestui caz a fost cerută de către PG pe data de 29 septembrie 2011, iar rezultatele ei au fost remise procurorilor pe data de 24 octombrie. Pentru mai multe informaţii, apelaţi la PG”, ne-au îndemnat cei de la CCCEC. Conchidem că rezultatele expertizei privind autenticitatea semnăturii lui Alexei Roibu se cunosc de exact o lună. Din motive necunoscute, nimeni însă nu vrea să le facă publice.

Contactat de ZdG, pentru a ne spune părerea sa despre situaţia creată, Alexei Roibu ne-a închis după ce a aflat subiectul discuţiei şi nu a mai răspuns la telefon. Anterior, Roibu afirmase că semnătura nu ar fi a sa.

Eugeniu Onică, purtătorul de cuvânt al ministrului, a reiterat poziţia lui Alexei Roibu precum că semnătura din acea scrisoare nu ar fi a ministrului. “Rămânem pe aceeaşi poziţie. Acea semnătură nu este a lui Alexei Roibu şi, respectiv, dacă semnătura nu este a sa, nici scrisoarea nu a fost trimisă de MAI”, a precizat Onică.

“Copiii lui Ţurcan au umblat 3 ani în haine antiglonţ”

Iniţial, la telefonul lui Ion Ţurcan a răspuns o voce de femeie. Aceasta s-a interesat cine suntem şi de ce îl căutăm. După ce i-am explicat, ne-a spus că Ţurcan va reveni ceva mai târziu. Peste 2 ore, am telefonat din nou la acel număr de telefon. A răspuns o voce de bărbat, anunţându-ne că Ion Ţurcan e în şedinţă. Deşi i-am telefonat în mod repetat, Ţurcan nu a mai răspuns.

De la subalternii săi am aflat că acesta nu doreşte să discute cu presa, fiind nemulţumit de atacurile murdare la care a fost supus în ultima perioadă. “Toţi hoţii în lege de care a scăpat R. Moldova au plecat datorită lui Ion Ţurcan. Copiii lui au umblat la şcoală în haine antiglonţ timp de 3 ani de zile. Deseori s-a împuşcat în el pe când era şef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI”, ne-au spus aceştia.

Cine este Ion Ţurcan?

Ion Ţurcan, de 46 de ani, este cavaler al ordinului ”Ştefan cel Mare”, acordat pentru participarea la războiul de pe Nistru. Este decorat şi cu “Meritul Militar”, pentru combaterea crimei organizate. În anii 2001-2007, Ţurcan a fost şef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI. “A fost nevoit să plece pentru că îi plăcea dreptatea”, spun subalternii săi. După 2 ani de pensie, odată cu plecarea comuniştilor de la putere, Ţurcan a fost numit, în iulie 2009, şef al Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială “Fulger”. Ion Ţurcan are 51 de distincţii, iar de 2 ori i-a fost acordat grad special înainte de termen.

Anterior, ZdG scria despre Ion Ţurcan, relatând cele comunicate redacţiei de un colaborator al Brigăzii “Fulger” care dezvăluise legăturile şefului de la “Fulger” cu fosta guvernare. “În cele două campanii electorale din 2009, el a fost implicat într-o agitaţie fără precedent în favoarea lui Voronin. Dacă preşedintele, premierul, ministrul de Interne s-ar informa despre toate acestea, Ţurcan s-ar afla acum în altă parte”, ne-a scris un colaborator al Brigăzii “Fulger”. El ne-a relatat cum, la nişte beţii ordinare, şefii de la “Fulger” cântau, de rând cu şefii PCRM, cântece sovietice, înlocuind cuvântul “fascist” prin cuvântul “român”. Se pare că anume aceste considerente au şi creat confuzia legată de acordarea sau neacordarea gradului de general-maior. Surse din cadrul MAI ne-au spus că Roibu nu s-a consultat cu premierul atunci când l-a propus pe Ţurcan pentru acest grad, fapt ce l-a nemulţumit pe Filat. La rândul său, Roibu, pentru a se apăra, s-a dezis de semnătura sa.

R. Moldova, ţara generalilor

În timpul guvernării AIE, circa 10 persoane au primit grad de general. Ultimul grad de general-maior a fost conferit, la sfârşit de iunie 2011, lui Viorel Chetraru, directorul CCCEC.

În R. Moldova sunt 84 de persoane care au primit grad de general. 13 dintre foştii ministri de Interne ai R. Moldova din 1940 şi până în prezent au grad de general-maior, printre aceştia numărându-se şi Vladimir Voronin, Victor Catan sau Ion Costaş. Ultimul spune că astăzi în R. Moldova gradul de general este compromis. “E o degradare completă a gradului. Trecearea la gradul de general înseamnă trecerea la o altă categorie. E ca şi cum ai fi profesor la universitate, iar peste noapte ai deveni academician. Este o diferenţă de la cer la pământ. Până a deveni general, trebuie să treci, în mod normal,  nişte trepte foarte importante, să conduci conflicte militare, să fii implicat în război sau să ai merite deosebite pentru ţară. Sunt şi beneficii salariale, şi la pensie. Sunt o mulţime de avantaje pe care ţi le oferă statutul de general”, spune generalul Ion Costaş.

“Înainte era altfel. Acum se dau gradele de general cu sacul unor persoane care nu-l merită, pădurarilor, vameşilor, pompierilor sau chiar veterinarilor. Se dau unor şmecheri de trei lei, care dau şi mită pentru a li se acorda acest grad”, mai spune fostul ministru de Interne al R. Moldova, care aminteşte că normele europene prevăd acordarea gradului de general doar grănicerilor, militarilor, carabinierilor şi angajaţilor securităţii.

Vedeţi o galerie foto de la aniversarea a 19 ani ai BDS “Fulger” (decembrie 2010)

[nggallery id=116]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

34 comentarii

 1. AVRAAM

  Delir total!!!!Aiureli!!!Minciuni şi aberaţii!!!Nimeni din “Fulger” nu putea spune aşa cuvinte murdare despre Ion Sergiu Ţurcan.Ţurcan a început serviciul in BSPDS,fiind abea locotenent a fost decorat cu ordinul Ştefan cel Mare.BPDS a avut masi mulţi comandanţi,dar remaracţi sunt doar trei: Gămurar Anton,Preguza Vlad şi Ţurcan Ion-bărbaţi adevăraţi,restul au folosit BPDS ca tramplin pentru a ajunge în fotolii calde în MAI.Citesc acu ZdG,ceste “ivestigaţii”,şi-mi fac impresia ca autorii sunt alde Makena,Patron,Şket,Movsar,Miku,Boroda,Malina,Nos-capii lumii interlope,adică cei ce se tem şi azi de Ion Ţurcan.Uitaţi-vă lume-colo au ucis criminalii,colo au tâlhărit,dincolo au prădat şi violat,de nu ar fi aşa bărbaţi ca Ion Ţurcan vai şi amar de pielea Moldovei…BPDS “Fulger” şi Comandantul Ţurcan sunt în afara politicii!Ei sunt în serviciul poporului.

 2. Columbus

  in lista lui Turcan , “remarcatul” s-a uitat un lucru; Nimicirea , la ordinul lui Voronin, a ziarului ACCENTE

 3. dediu

  cautati pe Google “culisele mortii lui igor turcan”,cel spulberat de o explozie,unde apar mai multi turcani.e vorba de o banda bine organizata din varfurile politiei.contrabanda,asasinate cu kalasnikov (o astfel de arma n-o gasim pe drum),probe disparute,lichidate,vandute pe 150 mii euro.vedeti si cine dirija toate afacerile acestea.

 4. Columbus

  Despre asa zisa istorie cu vestele antiglont. Ancheta despre asa-sisul atac asupra lui Turcanu pe drumul spre Dubasari asa si nu a fost finisata, au fost retinuti nu departe de locul faptei doi baieti din Lapusna (din sat cu Filat si de aceiasi varsta). Apoi urmeaza razbunarea. La Stauceni sunt impuscati trei oameni, ancheta presupus ca ei inarmati cu grenade defensive F-1 l-au atacat pe Turcanu. Dosar clasat si inca multe si multe istori despre acest general nereusit. Miscarea lor iubita era sa le bage in buzunare munitie si droguri. Cand il retineau pe Micu in sectorul Rascani, intr-un centru de relaxare fizica i le-au aruncat in chiloti. Micu stia de “procedeele” lui Turcanu si nu avea buzunare la haine, iar pe care le avea , erau cusute. “Turcanii” de la coruptie rupeau buzunarele si puneau cartuse si droguri, ele cadeau dar ei din noi le puneau in gaurile unde ar fi trebuit sa fie buzunare.
  Dar timpurile se schimba si acum acest om poate deveni general.

  O tempora , o more

 5. Unu

  Igor Turcan era partener de biznes cu Oleg Turcan,finul de cununie a lui Ion Turcan.Acestia doi din urma aveau dosare penale pt faforizarea si acoperirea contrabandei prin anii 2004-05.Mirosea a puscarie si Oleg s-a pensionat la nici 35 de ani si si-a facut fabrica de tigari la Orhei cu Igor.Apoi l-a inlaturat pe Igor,acesta si-a facut si el fabrica la Criuleni.Asta nu i-a placut lui Oleg si nasului… Un control la Oleg a gasit milioane de tigari netimbrate,ocolea fiscul.Dar nasul nu si-a lasat finul la nevoie.Nu s-a mai auzit nimic pe urma.Banuiau ca surpriza le-a facut-o Igor…
  Ion Turcan s-a invartit cu dosarul penal pana au disparut orice fel de probe.A fost degradat,dar cu anturajul penal a lui Voronin si-a revenit.Acum e usa de biserica pt cei ca el.Daca ar veni germanii sa faca ceva ordine la varfuri macar vreo 3 ani,nu ne-ar ajunge puscarii.Dosarul COCAINA,cum au disparut 200 kg de cocaina? Platim pensii fabuloase banditilor pt care merite? Stiu toti cu ce se ocupa pretinsul general.Numai au rusine?.Dar de unde daca pestele se strica de la cap,asa ministri,asa subalterni.

 6. AVRAAM

  ZdG,imi pare foarte-foarte rău că a-ţi pornit o aşa anti/campanie împotriva omului,cetăţeanului,poliţistului,generalului Ţurcan Ion Sergiu,cine v-a plătit?Cine a comandat acest material denigrător faţă de un erou naţional?Cine a fost sursa din care a-ţi ticluit la fugă aceste “investigaţii” false şi calomnioase?De ce ponegriţi persoana fără a o cunoaşte? Aşa e moda azi? Dar cum rămâne cu cumsecadenia,cu omenia?La urma urmei cu art.21 a Constituţiei-Prezumpţia nevinovăţiei?Da,puteţi liber să vă exprimaţi,dar nu şi sî calomniaţi!!!Îl cunosc personal pe ION ŢURCAN din 1991,mai dă doamne aşa bărbaţi în Moldova.Ion cu batalionul său a a stat la baza acestui stat RM!ION şi camarazii au adus pe meleagurile RM tricolorul,suveranitatea şi limba română! IoN ŢURCAN dacă vreţi,a instalat pacea,ordinea publică şi liniştea în sufletele oamenilor în anii criminali’90! Da,anume Ţurcan Ion şi camarazii prin lupte şi nu politicienii,deputaţii,miniştii şi ziariştii ce stăteau prin birouri calde…Din logica d-stră stimat ZdG şi onorată redacţie reese că cei ce au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia sunt eroi,reese că cei ce ucid cetăţenii noştri în casele lor sunt eroi,reese că toţi ucigaşii,criminalii,infractorii,sadiştii,bandiţii,killerii,nemernicii care asasinează lumea sunt eroi,şi doar poliţistul Ţurcan este buba? A-ţi găsit ţap ispăşitor la toate?Nu vă mai recunosc ZdG!Din ziar a adevărului vă trasformaţi în ruporul criminalilor.E rău aşa ceva ce faceţi.Foarte rău.Îmi pare foarte rău şi mie că mă dezamăgesc in voi…Vă place de generalul de paie şi pupsicul personal Roibu lui Filat? Ce a făcut acest general de pleavă?A descoperit crimele de rezonanţă de ucidere a copiilor de la Durleşti?Păstrează viaţa oamenilor ce zilnic se ucid în trasee? A descoperit de ce a fost asasinat colonelul Chiaburu?A dat frîu liber criminalilor?Ce face Roibu de e bun şi Ţurcan e rău? Ce?Nu degeaba la moldoveni este o vorbă: În calul care trage,în acela şi se bate!!!!Vre-o zece poliţişti sunt în această republică care cu adevărat lucrează pe profesie:-De a curma criminalitatea şi sta la paza ordinii publice,printre care e ŢURCAN ION SERGIU,Cheptănaru Iurie Maxim şi Harabagiu Mihai Sofronie,restul aşa,de-a pielea…Vă mulţumesc ZdG că acceptaţi ultimul meu comentariu! Eu,AVRAAM-veteran MAI,invalid de război,cavaler a ordinului Ştefan cel Mare,pensionar BPDS,camarad cu ION ŢURCAN şi coleg a celor 40 de eroi care nu s-au mai întors de la război,nu vă mai deranjez.

 7. Columbus

  Pentru Avraam

  De ce in lista de merite a lui Turcan nu ati spus si despre ACCENTE, pana la urma ZdG are ceva comun si cu ACCENTE. Sau statutul de “erou” permite nelegiuirea???

 8. vasea

  da fraţilor, mă miră multe lucruri legate de istoria acestui “BRAV BĂRBAT A NEAMULUI”. La el tot ce vrei în biografie, poţi să studiezi codul penal după toate faptele lui.El crede că cu răstignirile pe care le ridică îsi va spăla păcatele? Poate şi da, dacă cel de sus nu va fi ca guvernanţii de la putere.Dar cred că banii nui vor servi ca liberate de la răspundere. Acest “AVRAAM”, cred că e însuşi colonelul Ţurcan, sau careva din copoii acestuia BALAN sau IVAS, dar graţie la toţi, să ţineţi aminte că odată şi odată tot ese la iveală şi ca mărturie la cuvinte este toată această murdărie care ese din urma lui ŢURCAN. Despre adevăraţii patrioţi vorbesc faptele lor nobile, dar despre acesta vorbesc niste lichele care sau vîndut pentru bani, steluţe şi diferite insigne. Apropo dragă redacţie de unde aţi luat că Ţurcan a fost decorat de 51 de ori sau aţi luat în consideraţie steluţa de octombrel şi cea de comsomolist? Dacă toate brenzuletele sînt decoraţii, atunci cred că are ami multe.Deatîta e şi greu în ţara noastră, că toţi stau la locurile care le merită, dar locul lui Ţurcan Ion nu e în poliţie.Unde?Cred că justiţia va fi supremă pînă la urmă.

 9. vasile

  mai avrame,nu stiu de ce dar nu m-ai induiosat.faci bine sa nu mai deranjezi.cat nu te-ai screme si tuna sa aperi orice gunoaie,faptele vorbesc de la sine.ion turcan era comisar imi pare la criuleni prin anii 90,de aici a inceput.adjunctul lui a fost arestat pt contrabanda,turcan a scapat,”nu stia cu ce se ocupa adjunctul sau”,ca dupa anii 2000 turcan sa insoteasca cu girofarul contrabanda,care intra in tara cu camioanele.
  credeti ca razboiul de la nistru va permite sa faceti ce vreti si sa va tot acoperiti cu generali,mitraliere si gloante? aparatorii tarii au murit in razboi sau au murit apoi in mizerie,n-are mult nici panzari.nu le-a mai dat nimeni nici medalii,nici 3 lei de-o paine.medaliile le-a dat voronin si cei ca el,si asta spune tot.le-a dat inalta distinctie a tarii si generalilor rusi,care au omorat 40 de eroi,vorba ta.ai idee cati barbati au fost omorati la nistru? si atunci cu cine luptau acestia cu medalii,daca au fost decorati si de-o parte si de alta? nu mai faceti din razboiul acesta krâşa pt nemernici.intr-un stat de drept acestia o infundau pe 30 de ani pt terorism.

 10. E-st

  De conflictul din 1992 au profitat muuuulte lichele in cardasie cu puterea.Azi is ghiftuiti cu de toate,pensii cu salarii,averi,privilegii,epoleti.De ce Tudor Panzaru nu-i printre privilegiati? Pt ca el e adevaratul frontovic,nu interlopii descrisi de un oarecare AVRAAM.Adevaratii tovarasi de arme ar fi sarit in ajutorul lui Panzaru,dar Avramii is numai niste profitori care au stiut sa intoarca o nenorocire in folosul lor.Adevaratii combatanti nu sunt in stare sa-l ajute pe Panzaru,pt ca sunt si ei bolnavi, schilozi,saraci lipiti,iutati de lume.Pt ca cei care se invartesc pe la ciolan de vreo 20 de ani,nu de cei ca Panzaru au nevoie.Pt ca ei au nimerit acolo cu ajutorul altor “barbati”,care au trecut Moldova prin foc si para cu banditismul,apoi s-au oplosit si “barbatii” prin organele-cheie,chiar si in Parlament.Cat au rabdat arabii pana s-au pus pe treaba?

 11. victor

  @ Avram
  Articolul nu est deloc denigrator. Citeste inca o data, atent. Despre ce fel de campanie vorbesti? Citeste atent. Sunt pareri diferite, unii il cred bun, altii nu. Meseria si rolul unui jurnalist este sa dea ambele parti…

 12. vasea

  cel mai interesant că actualii guvernanți în persoana 1.ministru d.F. îl susțin pe acest criminal în epoleți, dar dacă se schimbă mîine puterea, acesta va fi acel care îi va duce pe actualii guvernați la eșafot.
  pentru redacția zdg: sar primi un reportaj foarte bun despre faptele avute loc într-o saună din Stăuceni cînd au fost omorîți cu sînge rece cîșiva sportivi, printre altele un martor ocular care a rămas viu ca prin minune e și astăzi viu și ar putea multe povesti.

 13. Irod

  Avem multi analisti,comentatori,jurnalisti,politicieni si cetateni care se dau cu parerea!Nuavem agricultori,combaineri,ingineri-de aia traim asa de bine.Turcan isi face meseria.Cu succes.De cade AIE,Turcan stie cine a incendiat cladirile statului si a maltratat politistii.Ii asteapta soarta lui Iulia Timosenco.Pentru aceasta si il persecuteaza pe Turcan. Columbus: -nu Turcan a distrus ACCENTE-le,ci colonelul Atamaniuc de la misiuni speciale MAI impreuna cu jurnalistul Dumitru Tira i-au organizat redactorului de la ACCENTE Afanasiu o ambuscada cu mita,ca apoi preacinstitul Tira sa preia ziarul ACCENTE,azi Tira deja e sef la Publika.Unu: -scrii multe,dar probe?E-st: -nu chema blestemul celor cazuti in conflictul transnistrean asupra familiei tale,tu nu stii ce e sa inmormantezi fratele,fiul,sotul la doar 22 de ani…Vasea: -multe saune sunt in Moldova,te apuci sa relatezi ce se petrece in toate,cu amanutul?Avram: -daca e sa cautam la toti demnitarii MAI si de stat ceva,gasim la toti “schelete in safeu”!Nimeni,repet nimeni niciodata din istoria Basarabiei tariste ;i besarabiei romane,inclusiv RASSM,RSSM,apoi RM din gubernatori,sefi,nacialnici si domnitori cu presedinti nici unu nu a activat cinstit.Nici unul!Toti au furat,toti au inselat si minciunit.Exemple?Comunistii au furat?Da!Frontistii au furat?Da, si tradat!Democratii au furat?Da!Agrarienii au furat?Da! ADR-ul a furat?Da!Alianta?Da,alianta a furat mai mult de cat toti precedentii impreuna!Unul doar Plahotniuc cu amicul Filat cat au delapidat,exportat,privatizat,cumparat si agonisit!Unul cu cladire stat-major IPTEH,si altul cu hotele si Victoria banc!De ce doar Turcan e tapul ispasitor?De ce? De ce nu Papuc,Botnari,Zubic,Gumenita,Corduneanu?De ce nu generalii Costas,Antoci,Plamadeala,Catan,Colenov,Pasat,Stratan,Gurbulea etc? Cine a furat bonurile patrimoniale?Cine a privatizat toate uzinele,intreprinderile,padurile si pamanturile fostelor colhozuri?De ce fiecare cetatean moldav incepind cu princii datoresc bancilor americane circa 12000 lei?Da,si apogeul-De ce copiii nostri,elevii ;i pensionerii batrani sunt datori sa plateasc penru restabilirea,reparatia cladirilor Parlamentelor si Presedintiei?Oare cei ce comenteaza aici si striga mai tare unul de cat altul nu se simt cu musca pe caciula???

 14. Columbus

  Pentru Irod.
  De unde i-ai luat pe Atamaniuc si Dumitru Tira?? Ei cu care parte. Toti stiu ca acolo era implicati baietii lui Turcanu, plus Afanasiu cu ceilanti au fost arestati si tinuti la Turcanu in subsol, Bucuriei 14. De unde ai mai inventat si acestea? Daca ai probe, atunci on-line. Sau esti un cloun cu “ciamadane cu campramat” care stie numai sa strige?

 15. constantin

  @Irod alias AVRAAM
  Parca ai zis ca nu mai deranjezi.Aceleasi conspecte le scrii si le re/scrii si tot bocesti la mormantul altuia sau o faci pe justitiarul,sau iei flagul si inainte cu ‘prindeti hotul’,sau greblezi gunoaiele si le dai la dos.Nu ti/i lehamite? Ceva munca,vreo sapa ceva?
  Ii pui la ‘colt’ pe toti,am impresia ca s/ar alege si cu niste coaste rupte daca ai avea ocazia.Nimeni nu spune,dar si asta au facut/o bravii barbati ‘legendari’in aprilie 2009.Au casapit si calicit tot ce misca intru apararea generalului Voronin.Cum altfel,doar asta a fost epoca prosperarii hotiei,coruptiei si banditismului.Azi ceilalti duc stafeta m/departe.Asa ca omul sarac n/a mai inteles unde/s banditii si unde/s ‘legendarii’,ptr ca de fapt totul era impreuna,un vartej.
  Nu te obosi,stim cat e de ‘brav barbat’.Multi au avut ‘obraz’ sa plece sau sa se pensioneze cand mirosea a puscarie.Numai infractorul ista se milogea si lustruia cizmele oricul numai sa fie lasat la jupuit si jefuit.N/a mai avut mandrie nici de barbat,nici de organ.A terminat tot ce i/a stat in cale sa demonstreze lui Voronin ca s/ar putea sa mai aiba nevoie de asa derbedei fara scrupule si fara legi.
  Stii ce inseamna irod? Vezi dictionarul,’bravii’au nevoie de irozi.

 16. Tatoiu

  Lui Columbus; irod şi cloun-clovn sunt sinonime,ai ţintit bine.Li se mai alătură şi comediant,paiaţă,circar.Eu cu plăcere aş mai pune de la mine şi terchea-berchea,pierde-vară,încurcă-lume,într-un cuvânt un fel de Bulă.
  Degeaba vă agitaţi.Credeţi că Filat şi grămada nu ştiu cine-i Ion Ţurcan? Cum zici păi stau pe “ciamadane de campramat” toţi,unul mai colorat ca al celuilalt.Dincolo de camarazii lui Ţurcan,care gâfâie să-l facă cristalin,grămada asta de membri îs în mâinile lui.Ţurcan încet-încet i-a ataşat unul câte unul pe parcurs.Contrabanda la scară astronomică nu-i dă curs un cioban fără să aibă în juru-i şi o haită de coioţi.Şi nu oricine s-ar apuca să lichideze concurenţii.Soarta lui Igor Ţurcan era de ceva timp pe masa coioţilor,cunoşti povestea,l-au lichidat cu dinamită.Se zice c-a trecut calea la nişte Ţurcani,naş şi fin,şi gestul i-a fost fatal.

 17. P/Irod

  Tira e prieten cu Rosca deacea Publika permanent invita oponentii Aliantei ca s-o denigreze.

 18. DACUL

  Democratia inseamna o lupta continua cu ,coruptia.
  Poti sa fii si presedinte de tara dar daca nu esti corect poti sa intri la inchisoare.

 19. tera

  nu-i drept.astfel de indivizi sunt ai nimanui,nu-i suporta nimeni.cat isi iau solda pe vreun serviciu de 2 lei si sunt indepartati.nu se poate avea incredere sau baza pe asa “barbati”.
  generalul costas a fost unicul persecutat de comunisti,la putere erau si sunt comunistii.pt ca avea planul de a lua tiraspolul.dar nu i s-a permis de catre ceilalti “generali”.razboiul era numai o farsa din partea rusiei de a preintampina pe cei care au gust de independenta si asa sa le treaca pofta de a face ceva fara voia rusiei.
  moldova e un punct strategic important pt rusia,n-o va lasa nici moarta.dar au murit oameni ca azi sa ne imbiube capul niste anonimi ca ne-au adus “independenta”,inca cu tancuri la usa de 20 ani,si asta le da dreptul sa se comporte de parca tot globul depinde de ei.de fapt is niste golani interlopi cot la cot cu cei de la putere,ne fac de tot rasul in lume si toti intorc nasul cand aud de moldova.

 20. Cornel

  Foarte intelept spune DACUL.Noi am avut 3 iubiti presedinti,care s/au sacrificat pe altarul patriei.In vreo 22 de ani ne/am ridicat intr/atat,incat am intrecut multe tari africane la saracie.Dar ne bucuram pentru ca si ei saracii morti de foame in rand cu noi.Nu s/au gandit o clipa nici la ei,nici la neamuri,numai la noi zi si noapte.De atata nici vorba de inchisoare.Azi is bine mersi, parlamentari cu pensii si salarii platite de noi,recunoscatorii.Multumim celui de sus,ca daca ar fi,i/ar fi trasnit demult.
  Imi place lumea care graieste numai ca sa nu adoarma.

 21. Volnitchi

  pentru ca sa nu adoarma lumea trebuie de pus punctele pe i. Gradul de general pentru Turcan a a fost promis de seful pazei de corp a lui filat Gheorghe Stratan, care inimplator este nasul de cununie a lui Vitali Rotaru (presedintele raionului Criuleni) fost subaltern al lui Turcan de la DCCOC si companion in afaceri cu Turcan. Problema probabil a fost discutata de catre Stratan cu Filat, dar acesta a spus ca nu se roaga la Lupu. Respectiv, Stratan trebuia sa rezolve intrebarea pozitiv. Roibu a semnat fara sa cricneasca. Mai departe, chestia s-a impotmolit la Presedintie, pentru ca lui Lupu i s-a soptit despre afera data. Asta e.
  Daca merita sau nu Turcan gradul de general, sa se pronunte cei din MAI.

 22. DACUL

  Domnule AVRAAM :asa este democratia si ziarul ZDG publica diferite articole ale unor jurnalisti care au diverse opinii,fiecare cu parerea lui.
  Ar fi pacat Dvs care comentati de mult timp si bune si rele sa va suparati pe ziar dar puteti sa o faceti pe cel care a scris articolul.
  Cat priveste citez:”Vă mulţumesc ZdG că acceptaţi ultimul meu comentariu! Eu,AVRAAM-veteran MAI,invalid de război,cavaler a ordinului Ştefan cel Mare,pensionar BPDS,camarad cu ION ŢURCAN şi coleg a celor 40 de eroi care nu s-au mai întors de la război,nu vă mai deranjez”
  Chiar daca nu sunt de acord cu multe comentarii AVETI TOATA STIMA MEA .SUNTETI UN EROU IN VIATZA.

 23. Doda

  Eu m-aş abţine să-mi dau stima unui ins pe care nu-l cunosc.Pe saiturile acestea de socializare se ascund tipi de toată mâna,de la violatori până la escroci şi mai departe.De aceea nu putem şti niciodată pe cine avem de partea cealaltă a monitorului.
  Nu cred că un ins de speţa lui Avraam stă şi se joaca toată ziua la kompiuter.Camarad cu I.Ţurcan înseamnă că a dezbătut şi el plămânii cuiva în aprilie 2009,dacă e adevărat cum se laudă.Pentru că sunt nişte chestii care se bat cap în cap.Invalid de război,1992,înseamnă punct activităţii.Ţurcan a venit de la Criuleni la Chişinău după 2000,de unde-s camarazi? Sau e camarad şi nu e invalid sau e invalid şi nu e camarad,unul exclude pe altul.
  Veteran eşti după 20 de ani de muncă într-un singur domeniu.Deci,în organe ai intrat la vreo 22 plus 20 de veteran fac 42 la 1992,mai departe nu munceşti pentru că eşti invalid,plus încă 19 până azi fac 61.Nu chiar aderă 61 de ani la nişte comentarii infantile.Nu se pun aşa merite pe unde cade sub anonimat.
  Tudor Pânzaru din faţa guvernului nu se ascunde,el n-are merite? Aceştia sunt adevăraţii combatanţi,vai de viaţa lor,nu cei care se ascund în dosul monitorului,lăudându-se şi luând în râs lucruri sfinte.Trebuie să ai ceva simţ să nu te dai în spectacol atâta timp cât eşti anonim,înseamnă că ai ceva de ascuns.

 24. Evanghelie de la Pilat

  Vau-u-u-u-u!!!Mai ceva discuţii ca la Publika cu Nataşa Morari,deci,cine sunt judecătorii,procurorii şi ANALiştii politici???Doda?Cum ţii numele,Dodik?Dacă pledezi pentru nume deschis de ce semnezi in dodii ca “Doda”?Veteran se consideră persoana care a participat la două războaie 1984-1986 în DRA şi 1991-1992 pentru indpendenţă RM.Pensionar,da,25 de ani activitate pentru menţinerea ordinii publice şi combatrea criminalităţii in OAI.Şi grad de invaliditate ca consecinţele rănilor de război şi bolilor de serviu,cum sunt ulcerul,contuzia,tuberculoza,hepatita etc.Căci cînd te pensionezi din OAI e ca şi când te angajezi-treci Comisia medico-militară,pricepi,Dodik?Pentru deosebiţi de deştepţi şi curioşi vă informez,locotenentul Ţurcan Sergiu Ion a inceput activitatea sa în MAI în BSPDS,apoi pe parcurs a activat în diferite subdiviziuni şi comisariate inclusiv CPR Criuleni şi DCCCOC,dar a revenit în BPDS.Alt puct-Tudor Pânzaru,Fedea a fost “burunduk”,voluntar,n-a fost militar ori poliţist atestat.Asta e ca a fi redactor şef la gazetă şi poştăriţă-ambii au deafacere cu ziarele,dar nivelul diferit. Dar cei il uneşte pe Tudor cu ceilalţi combatanţi-şi unul şi alţii trăesc în drum,bolnavi,calici şi fără perspectivă.Unul in PMAN şi restul în casa părăsită,nelegalizată,fără lumină şi gaz din dosul Parlamentului.Care e diferenţa? Merite? Le avem toţi cetaţenii care nu au emigrat şi deja de 20 de ani foşnim ca viermii şi limbrii in rahatul cu numele RM-iata meritul tuturor!

 25. constantin

  @Evanghelie de la AVRAAM
  nu scriu aici pana la greata,dar citesc si cand apare un nick de ceva timp atrage atentia.E stilul tau agresiv sa transformi alte nickuri in limbajul tau de strada,cu ‘ANAListi’s.a.m.d.Nu ma intereseaza vaicarelile tale cat esti si tu de brav si de neinlocuit.Asta de acum aduce a oligofrenie.Pentru ca a fi voluntar inseamna a/ti risca viata nu mai putin ca ceilalti bravi si de neinlocuit,insa tu ii dai pe toti intr/o parte si victima esti numai tu cu Turcan.Multi voluntari erau atunci si tu scuipi pe toti pentru ca nu erau militieni.E odios si dezgustator.N/avem ce face cu meritele tale sovietice pe unde ai fost si ce/ai facut,dar ne inchipuim ca a ramas negru din urma.Nu suntem obligati sa/ti dam datele din pasaport mai ales ca noi suntem viermi fata de cei ca tine bravi si de neinlocuit.Nu noi stam aici sa prostim lumea cu merite si atunci faci un pas inainte deschis.Dar iti mai aduci aminte cu ce nick ai inceput si cate ai schimbat pana la AVRAAM? Asa ca nu face morala altora cu automatul in mana.Meritele ti le tii cat timp te ascunzi azi cu un nume si maine cu altul.
  Te/ai uitat sa vezi ce inseamna irod? E unicul merit pana la proba contrarie.

 26. Anonim

  AVRAAM a scris (13 October 2010)
  Anonimo,eu sunt acasa!Si garantul Moldovei mele sunt tancurile din Tiraspol,asa ca rupe-o tu fuffa in rominia!!

  faceti si voi concluzie cine unde de ce si cum -a luptat-.fiindca eu n’am inteles.
  voluntarii in razboi din ’92 erau 80 la suta.fara dansii nu stiu unde eram acum.s’au dus acolo pentru ca au luat’o ca pe o datorie fata de patrie nu pentru merite.meritele si le’au asumat total alti care au fost si sint pentru mentinerea armatei rusesti in tiraspol,in moldova.unde ii logica. cum ramane cu merite,eroi,generali si mai ales baliverne.

 27. Evanghelie de la Pilat

  Anonim@vs -Mara@vs-Stefanita@vs-Costache?Căţi număra banda voastră de anonimi de 2 bani? vremurile trec,timpurile se schimbă,ori cum a spus Eminescu când’va criticilor săi:

  Mulţe flori sunt, dar puţine
  Rod in lume o sa poarte,
  Toate bat la poarta vietii,
  Dar se scutur multe moarte.

  E usor a scrie versuri
  Cand nimic nu ai a spune,
  Insirand cuvinte goale
  Ce din coada au sa sune.
  Ce produceţi voi-Anonimi,Dodă Constantine?Doar rahat!Atăt!Dar cât fum faceţi şi colb?Nu sunt floare,sunt pelin pentru a vă amărî viaţa voastră dulce şi fără folos societăţii??? Who are you heroes??? Nişte bieţi nenorociţi ameţiţi de ecoul galbenilor aruncaţi de chiaburii voştri???Ha-ha-ha-ha!!!!!

 28. Anonim

  lui AVRAAM.
  poti sa’ti iei si biblia nu numai evanghelia ca tot Avraam esti.evanghelia a aparut azi n-are de unde sti de vechi forumisti asta o stii tu Avraam.te’ai dat de gol.viclenia nu bate inteligenta chiar daca ai trecut la Eminescu ca sa nu se observe cum ai garant niste tancuri contra carora’luptai’.si expresia in engleza e gresita.sansa de a’i lasa pe toti nauciti de inteligenta ta e stearpa.
  rasul tau isteric inseamna ca esti incoltit rau.epopeea ta de marele mahar si salvator s’a prabusit.in concluzie nu’mi pare rau ca ceea ce producem noi tu consumi.tu ai intrebat si tu ai raspuns.prin urmare nu amarasti viata nimanui decat pe a ta cu viclenii si minciuni.

 29. ion

  Se schimba timpurile bai Avrame.Ii drept.Schimbat timpul se mau schimba si omul,da tu tot pe o faza invartesti morisca de ani buni.Schimbarea nu insamna sa te dai in evanghelie.Asta trebuie sa porneasca de la creer.T-am dat o intrebare demult iti mai amintesti? A cui identitate t-ai luat-o? Erai cadru si am o lista cu multi dati afara din politie pe capitole – mita-furt-cbanda-coca-violenta.Normal mai am o intrebare da ca intre noi raspunzi pentru tine.Altceva nimic nu e a tau.Cand fortezi gluma e cum ai trece hotarul pe furis.

 30. Maro

  in aceasta banda a lui turcan mai e si zisul si poreclitul ,,Maior,, este un subaltern de a lui care activeaza in OAI de prin anii 2005

 31. Maro

  la spatele acestui zis si poreclit Maior se afla multe combinatii numele lui pina kind nu pot sal dam din anumite motive sau surse de informatie stim doar ka Ion Turcan si acest SUBALTERN poreclit ,,MAIORUL,, sunt din acelasi raion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *