Revolta şi măcelul: ziua de 7 Aprilie, în viziunea, post-factum, a unui participant la proteste

271-revolta-1«O versiune care mi se pare câtuşi de puţin argumentată şi tind să o consider cea mai aproape de adevăr, pe care, puţin probabil, să-l cunoaştem vreodată», zice Oleg Burcă, într-o opinie exprimată, pe 13.01.2010, pe marginea unui editorial al ZdG.

«Paşnicii» revoluţiei

Iniţial, se programa să fie o tipică, standardă şi plictisitoare revoluţie colorată. Cap de afiş urmau să fie cei patru lideri ai opoziţiei, pretextele fiind evidente: dictatura şi falsificarea alegerilor.

Deci, o echipă (din rândul protestatarilor) era a lor. Paşnică, organizată, dar hotărâtă…

Comuniştii erau conştienţi că nu vor putea evita aceste procese, regizate cu succes de nenumărate ori în alte ţări aflate în drum spre “democraţie”. Să le interzici – confirmi dictatura, iar dacă le laşi – totul decurge după planul lor. Dacă e să ne amintim, după 7 aprilie, apăruseră pe net filmări ale unor exerciţii de teren, cu poliţişti şi “protestatari”. Masele de oameni înaintau spre poliţişti, iar aceştia exersau să riposteze organizat. Deci, s-au făcut din timp pregătiri de acţiune.

«Paţanii» revoluţiei

Cel mai simplu lucru contra unei idei e compromiterea acesteia.

În acest scop, puterea şi-a angajat o echipă de “paţani”. În ziua de 7 aprilie, mai mulţi oameni au văzut cum undeva, într-o parte de Parlament, din unul sau două camioane, coborau băieţei încruntaţi, cu capurile rase. Aceştia aveau rolul de a compromite protestul paşnic prin provocări şi acte de huliganism. Ei au apărut în fotografii şi secvenţe video cu transmiţătoare radio militare. Tot ei, ajutaţi de serviciile de specialitate, urmau să arboreze drapelele României pe cele două clădiri. Tatăl lui Ion Galaţchi, de altfel, este poliţist. Dragoş Musteaţă este colaborator SIS, l-am văzut, personal, «în treabă», de nenumărate ori, în zona Arcului, împreună cu alţi câţiva tipi de la SIS, care ca şi cum «pictau» pe acolo.

«Paraşutaţii» de la Tiraspol

Al treilea grup a fost paraşutat direct de la Tiraspol. Mascaţi în tricoloruri, anume ei strigau Unire, dar vorbeau între ei în rusă. Ăştia au şi fost cei mai agresivi. De ce? Pentru a compromite şi mai m

ult protestele şi chiar imaginea Chişinăului…

«Idioţii utili»

Al patrulea grup era format din “idioţi utili” (am fost şi eu unul dintre aceştia). Grupul 4 a avut în permanenţă un rol secundar, asigurând spectacolul prin numărul mare de participanţi, care aveau menirea să arate lumii întregi că Moldova e, într-adevăr, revoltată.

Grupul 2, după ce s-a asigurat de o prezenţă masivă a tinerilor, a purces la treabă – hârtii aruncate, sticle de plastic, forţări ale cordoanelor de poliţişti şi jocurile de-a prinsa prin faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei… aici apare şi Grupul 3. Au urmat regretatele devastări …Arborarea drapelelor a fost un pretext pentru a întrerupe relaţiile diplomatice cu “Ţara agresoare”.

Fatalitatea

Interesant e că, până la miez de noapte, nu au avut loc arestări. Astfel, puşcăriaşilor li s-a lăsat timp să-şi facă treaba şi să plece. În foarte scurt timp, pe la 24.00, situaţia s-a schimbat radical: forţele de “ordine” au trecut la ofensivă şi arestări, având permisiunea de a recurge la toate metodele posibile. Au bătut ca în păpuşoi în toţi. Dar, de fapt, cine mai rămăseseră? Grupurile 2 şi 3 şi-au făcut treaba şi au fost lăsaţi să plece, poate că mai erau câţiva rătăciţi din grupul 1, dar marea majoritate erau… «idioţii utili»… Toate au fost trecute pe contul lor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. matasaru2004

  oleg,dar ce categorie sunt politistii provocatori,care aruncau cu pietre din spatele cordonului si din edificii..?
  tu de la cine ai luat o piatra?

 2. comunistul

  Sunt doua categorii de politisti, una care stiea de planurile clanului Voronin cu teatrul scris de ei “Lovitura de stat” iar a doua categorie nu. A doua care n-a stiut a si fost batuta de adeptii comunisti pentru a ridica ura contra anticomunistilor. Daca clanul crede ca conflictul dintre politisti si anticomunisti va continua fara sfirsit se gresesc. Conflictul poate sa uneasca politia si anticomunistii contra clanului comunist. Teatrul “Lovitura de stat” continue cu alti actori si alte scenarii…

 3. Oleg Burcă

  Bănuiesc că polițiștii de rînd nu erau la curent cu planul acțiunilor, ei au fost folosiți drept carne de tun.
  Dar Papucii, Gumeniții și alți șefuleți aveau toate cărțile pe față.

  Articolul în întregime:
  http://wp.me/pgrF4-1s

 4. Ovidiu

  Ce aberatii bazate doar pe propria convingere interna. Am fost si eu acolo si am vazut evenimentele cu ochii mei, unde a vazut autorul “parasutisti” si “patsani” din camioane, poate a visat ceva rau nu stiu. Pe Tolean Matasaru l-am vazut cum arunca bolovani in cei ce aparau cladirea presedentiei. By the way, deoarece vad ca Tolean a comentat aici vreau sa-l intreb ceva. Tolean dar tu cind aruncai cu bolovani in copiii ceia de 17-18 ani ce stateau la datorie nu te gindeai ca ei sint feciorii cuiva, fratii cuiva si tu mutilezi un om pe viata ? Sa fi fost copilul meu in armata si tu sa-l fi mutilat cu piatra eu Tolean te scoteam din borta de sarpe si era sa fiu ultimul om pe care tu era sa-l vezi in viata ta.
  In rest ca sa nu ascultati aberatiile nu stiu cui despre evenimente, ia vedeti omul mai sus v-a dat un link, baietii de la http://www.patriotism.md au plasat imagini video foarte bune rivitor l evenimentele descrise.

 5. Anda

  si de ce tace procuratura ? de ce nu au restrictii de parasire a tarii Voronin, Resetnicov, Turcan ? si de ce tace SIS-ul ? unde-s documentele furate de Resetnicov ? procuratura l-a intrebat pe R. cine e Dragoş Musteaţă ? daca e de la SIS, de ce nu e cercetat de procuratura ? inclusiv si seful, Resetnicov ? ori se asteapta iarasi niste documente compromitatoare, ca sa-i impinga din urma ? da, mie nu imi prea este clar cu procuratura asta. cei din Alianta zic ca nu pot sa-i demita, ca este ilegal. dar daca un procuror, doseste faptele, tergiverseaza dosarul, nu-si indeplineste functiile, pai el nu poate fi demis ??????? da, si inca ceva? acei procurori, care au fabricat dosare la comanda, si se stie bine numele lor, acum cand sa descoperit ca erau la comanda, ei ce raspundere poarta in fata legii ??? ori poti fabrica si inainte, treci de la o putere la alta si ca procuror ai imunitate pe viata, fa baite ce vrei. inclusiv si judecatorii care ne-au adus la CEDO. daca dosarele au fost pierdute, ei acesti apostoli ai dreptatii ce pedeapsa poarta pentru sentinte incorecte ??? ori legea nu prevede asa ceva ? daca nu, pai asta e culmea. asta e un clan de neatins, si vom fi noi sub papucii lor inca mult timp.

 6. Mara

  p.ovidiu.màtàsaru arunca cum aruncau si ceilalti.”copiii de 17-18 ani” (de la 21 ani in sus,cel putin) erau plàtiti sà stea la “datorie”(nu sà omoare) si,cànd se bagà acolo,stiu la ce se bagà,nu numai la spagà si fotolii càldute si bànoase.pànà una-alta,nu “copiii” au fost omoràti,ci “copiii” au omorit 4 tineri ca florile si pàrintii lor nu-s ultimii,pe care i-au vàzut banditii de “copii”.de exemplu,gumenità(alt “copil”) se relaxeazà,bine-mersi,la sanatoriu,iar pàrintii decedatilor incà nu au dat foc sanatoriului.ceilalti “copii”-ucigasi mor de ràs,ascunsi prin PG si MAI,astfel premiati pentru omor.de ce cei mutilati(làsàm mortii) nu-i scot din bortà de sarpe acum si nu i-a scos nimeni un an? deci,si pe tine te doare in cot de buchea legii ca si pe “copiii” asasini.si tu sustii violenta,care trebuie condamnatà sub orice formà.màtàsaru,dacà arunca cu bolovani(de 10 kg?),trebuia tras la ràspundere (si ceilalti),nu masacrat prin subsoluri,ce musteau de sànge.l-ai vàzut pe hàncu? tot abereazà? iaca nici el nu i-a scos din bortà de sarpe,ci luptà pentru ca legea sà triumfe in tara asta plinà de nemernici si derbedei.ai un ton ca si àstia din foto,càrora le este suficient moaca pàtratà si pumnii mari(plus bocanci).asta-i politia noastrà(cà de ea vorbeam mai sus càt priveste vàrsta).violenta inafara legii,cei,care nu se stiu a comporta in piatà,dati la lege,cei,care au omoràt si maltratat,dati la dubà si aruncatà cheia.

 7. matasaru2004

  pt dom.Ovidiu,stiu ca sunteti militioner dar Va raspund fara ,,aberatii bazate doar pe propria convingere interna,, cum spuneti dvs cu fraze destepte si copiate:
  -i-mi spune-ti macar unul,matur sau copil mutilat de mine?
  -,,Sa fi fost copilul meu in armata si …,, Voronin sau seful dvs Papuc sa-l mutilat procedai la fel cum visati mai sus?daca da esti un adevarat tata si un Patriot!
  Nu vreau sa-mi justific unele fapte din acel moment,sunt pt asta actionat de Stat in judecata si va trebui sa raspund.Dar sa stii ca nu voi proceda ca colegii tai ,Gumenita sa simulez,sa folosesc ce e sfint ,,Crucea Rosie,, ca sa scap ca un shakal de raspundere.
  am observat ca o categorie de cateva procente din Omenii Legii vor sa se razbune cu mine si-mi doresc puscaria ,ba chiar si moartea.Vad ca voi din disperare va inecati in propriul venin (va-ti discoperit dupa fraza ,-eu Tolean te scoteam din borta de sarpe si era sa fiu ultimul om pe care tu era sa-l vezi in viata ta)-totusi na-i motive dar te-i rafui cu mine.
  Din punctul DVS de vedere ca tata cum ar trebui sa procedeze tatii lui Boboc,Tibuleac,Caniscev,Ciobanu….lista e foarte lunga!
  Va rog sa-mi raspunde-ti.
  (daca nu va apucat inima sau diabetul-saharat)

 8. Romania Mare

  ziarul “ROMANIA LIBERA” din 13 aprilie 2010
  /de ANDREEA POCOTILA/
  ——————————————–
  În timpul protestelor din aprilie 2009, un tânăr de numai 17 ani a reuşit să arboreze drapelul Uniunii Europene pe două dintre cele mai păzite clădiri din Republica Moldova. Elevul a povestit, pentru RL, cum a reuşit să treacă, în doar câteva zile, linia subţire dintre erou şi trădător.”Le-am explicat carabinierilor că, dacă arborăm drapelul UE, poate că masele se vor opri de la protest. Ne-au spus: «Bine, încercați». Ne-au dat doi polițiști să ne conducă. Ne-am urcat, am arborat, am mai stat acolo un pic și ne-am dat jos.”
  Ion Galațchi
  Protestatar
  În dimineaţa zilei de 7 aprilie 2009, Ion Galaţchi, elev în clasa a XI-a la un liceu de artă din Chişinău, nu şi-ar fi imaginat că în câteva ore urma să se afle pe acoperişul Preşedinţiei Republicii Moldova, fluturând, victorios, un steag al Uniunii Europene.

  Tânărul spune că nu şi-ar fi închipuit nici că va trece, în doar câteva zile, linia subţire dintre erou şi trădător. Erou, pentru că a arborat steagul UE. Trădător, întrucât ar fi înfipt pe clădirea Preşedinţiei şi tricolorul României, în urma unei înţelegeri cu lideri ai Partidului Comunist. Oamenii lui Voronin ar fi avut, astfel, spun acuzele, pretextul perfect pentru a acuza Bucureştiul de tentativă de lovitură de stat, a-l expulza pe ambasadorul român şi a intro-duce vize pentru cetăţenii vecini. Intervievat de RL, liceanul susţine însă că a arborat doar steagul Uniunii Europene pe clădirea Preşedinţiei şi pe cea a Par-lamentului, în încercarea de a-i linişti pe protestatarii care lua-seră cu asalt instituţiile.

  Negocierea cu Ţurcanu

  Decizia de a face acest gest a luat-o după ce l-a auzit pe Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, actual premier. La acel moment, Filat se adresa mulţimii strânse în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aflată la doi paşi de cele două clădiri oficiale, îndemnându-i pe tineri să-i calmeze pe cei care aruncau cu pietre şi sticle incendiare în instituţii.

  La îndemnul actualului premier, în jur de 1.000 de persoane s-au îndreptat atunci spre cele două clădiri. Printre ei, şi Ion Galaţchi: „Atunci am văzut eu ce se întâmplă, de fapt. Şi la Pre-şe-dinţie, şi la Parlament devastau”.

  Tânărul nu exclude ca fideli ai Partidului Comunist să-i fi pro-vocat atunci pe protestatari, să le fi permis să devasteze, tocmai pentru a putea învinui partidele de dreapta şi chiar Ro-mânia. Liberalii, în schimb, spune Galaţchi, erau în piaţă şi încercau să liniştească spiritele. „E greu ca aşa o masă de oameni să aibă acelaşi gând, acelaşi scop. Erau instigatori printre noi. Purtau măşti, erau mai agresivi, păreau mai concentraţi”, spune tânărul.

  Nu mai ştie cine a venit cu ideea arborării steagului Uniunii Europene, dar motivaţia a fost simplă: prezenţa drapelului pe clădire însemna că aceasta este „cucerită” de protestatari şi devastarea nu şi-ar mai fi avut sensul. „Le-am explicat carabinierilor că, dacă arborăm drapelul UE, poate că masele se vor opri de la protest. Ne-au spus: «Bine,înercaţi». Ne-au dat doi poliţişti să ne conducă.
  Ne-am urcat, am arborat, am mai stat acolo un pic şi ne-am dat jos”, povesteşte Ion Galaţchi, scurt şi la obiect, uşurinţa cu care a intrat în cea mai păzită instituţie din Republica Moldova. Cu acelaşi scop a arborat steagul UE şi pe Parlament, dar aici nu a intrat la fel de uşor. Nu a ajuns pe acoperiş înainte de a negocia cu vicepreşedintele Parlamentului, comunistul Valeriu Ţurcan.

  „I-am spus de ce vroiam să arborăm steagul Uniunii Europene: semnifica neutralitate, pace, retragere. A fost de acord să-l punem şi l-am pus. Apoi ne-am dat jos, am mai stat 20 de minute şi am plecat acasă, că ne căutau părinţii şi profesorii.”

  Varianta elevului este confirmată de cea expusă de Vladimir Ţurcanu, recent demisionar din Partidul Comunist. „Nu am acceptat deodată. Dar, din experienţa mea, dacă nu intri în contact cu protestatarii, situaţia se poate agrava. Aşa că i-am lăsat. Arborarea steagului UE însemna că Parlamentul este împreună cu poporul înspre integrarea europeană”, a declarat parlamentarul presei de peste Prut.

  Tata – miliţian, mama – la Combaterea Corupţiei

  Prezentate de cei doi, lucrurile par simple. Rămân însă mai multe întrebări pe care şi le pun jurnalişti şi oficiali din Chişinău, care îl acuză pe Ion Galaţchi că ar fi arborat şi steagul României, lângă cel al UE, la cererea comuniştilor.

  „Nu cred că serviciile care asigurau paza preşedintelui Voronin ar fi riscat, fără să aibă nişte aprobări ultrasolide, să permită cuiva, unui tânăr venit de la liceu, să intre în clădire”, declara actualul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, în emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chişinău, difuzată acum o săptămână. În plus, mai multe publicaţii şi televiziuni din Republica Moldova au difuzat ştiri în care liceanul Ion Galaţchi este acuzat că a arborat steagul României, fiind înţeles cu comuniştii sau manipulat de aceştia. Suspiciunile au crescut când s-a aflat că tatăl său a fost, până în martie 2009, poliţist la Brigada Fulger (trupele speciale de intervenţie ale Ministerului de Interne), iar mama sa a lucrat la Centrul de Combatare a Corupţiei. Contactaţi de RL, tatăl a refuzat să comenteze, iar mama lui Ion a povestit cum, la doar câteva zile de la proteste, a fost dată afară de la locul de muncă.

  „M-au dus la Direcţia de Securitate Internă a instituţiei şi mi-au arătat imagini cu ce a făcut fiul meu. «Dumneavoastră nu mai puteţi lucra în instituţie după ce a făcut fiul dumneavoastră. Sunteţi responsabilă pentru acţiunile lui, pentru că este minor»”, redă episodul demiterii sale Valentina Galaţchi, care susţine că familia sa este una de orientare liberală. Femeia nu crede în ruptul capului că fiul său ar fi putut cădea la înţelegere cu comuniştii. „Familia din partea bunicii mele o suferit foarte mult, o fost deportată în Siberia. Niciodată nu ne-au fost dragi comuniştii. Comuniştii te lichidează şi şterg urmele!”, spune doamna Galaţchi. Cu o zi înainte, fiul fusese arestat în faţa casei şi închis pentru 24 de ore, cu acuzaţia de devastare şi organizare de dezordine în masă, dosar penal încă deschis pe numele său. Şi Galaţchi jr. se declară anticomunist şi spune că unul dintre motivele pentru care a ieşit la protest a fost blocarea de către comunişti a burselor de studiu în România, unde şi-ar dori să studieze arta.

 9. matasaru2004

  pt Ovidiu din UVD sau CGP,
  ti-ai aratat coltii ,ai facut intriga si nu mai doresti sa dai raspunsi la ultimul comentariu?
  sa stii pt mine nu-i noutate ca actionati sub anonimat,pe la spate,cu intrigi sau prin intermediul altora ca adevarati shakali sau soareci.
  Nu stiu vreo ocupatie unde cu asa caracter ati fi buni.

 10. Spatarul de Hotin

  Numai RE-UNIREA cu Romania Mare europeana ne va scapa de ocupatia, dictatura si marasmul ruso-comunist !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *