Reformarea CFM, cu persoane demise pentru escrocherie

Acum o lună, în cadrul ÎS “Calea Ferată din Moldova” (CFM) a revenit fosta şefă a Gării Chişinău, Ludmila Gore, demisă pentru acte de corupţie, odată cu plecarea comunistului Miron Găgăuz din funcţia de director al CFM. Tot acum o lună, în funcţia de director al Direcţiei securitate internă şi pază paramilitară a fost numit Eugeniu Axentiev, un controversat ex-comisar de Chişinău. Tot atunci, într-o funcţie strategică, cea de director comercial al CFM, a fost “transferat” Arcadie Vicol, care a activat anterior la Metalferos, companie care se spune că ar fi controlată de Vlad Plahotniuc.

438-tren2Odată cu plecarea comuniştilor de la putere şi demiterea lui Miron Găgăuz, şeful de un deceniu al Întreprinderii de Stat (ÎS) “Calea Ferată din Moldova” (CFM), autorităţile au promis reformarea instituţiei, în una modernă. În 2010, actele oficiale din cadrul instituţiei erau elaborate în limba rusă, iar CFM nu avea vreun plan concret de modernizare. După Găgăuz, pe la şefia CFM s-au perindat mai mulţi şefi, care însă nu au reuşit să schimbe situaţia: Gheorghe Efrim a stat doar câteva luni, la fel ca Ilie Ţurcan, Serghei Tomşa, ca interimar, sau Vitalie Strună, demis recent de noul ministru al Transporturilor, Vasile Botnari.

Plecată cu dosare, revenită curată

Odată cu plecarea lui Găgăuz, lucrurile la CFM s-au schimbat, cel puţin la nivelul politicii de personal. Din instituţie au fost demise mai multe persoane, multe dintre ele fiind acuzate de corupţie. Printre acestea s-a aflat şi Ludmila Gore, pe atunci şefa Gării Chişinău, demisă de Ilie Ţurcan, fost şef al CFM. Conform rezultatelor unui control efectuat de secţia de revizie şi control a CFM, în activitatea Gării Chişinău fuseseră depistate mai multe încălcări de ordin financiar. Materialele au fost remise Procuraturii Transporturi, care a deschis un dosar penal. Un alt dosar pe numele Ludmilei Gore fusese intentat pentru escrocherie. Fosta şefă a gării era acuzată de oamenii legii că şi-ar fi însuşit un apartament, care urma să fie alocat unui angajat al CFM, semnând mai multe acte în locul acestuia.

Între demiterea lui Strună, pe 20 iunie 2013, şi instalarea noului şef, Andrei Domaşcan, pe 20 august 2013, interimatul a fost deţinut de Serghei Tomşa. Anume în această perioadă, la CFM s-au întâmplat lucruri interesante, în funcţii cheie fiind numite persoane numele cărora provoacă mai multe semne de întrebare.

Gore revine la şefia gării?

Mai întâi, la CFM a revenit Ludmila Gore, şefa Gării Chişinău în perioada comunistă. Aceasta ocupă acum funcţia de inginer în Direcţia Transport Călători şi, spun surse din cadrul CFM, este pregătită de cei care au readus-o pentru a ocupa din nou funcţia din care fusese destituită anterior, asta după ce Dinu Carp, actualul şef, va fi disponibilizat. Ludmila Gore are în sarcinile sale actuale monitorizarea activităţii Gării Chişinău, pe care a condus-o anterior. Precizăm aici că, peste doar câteva zile de la revenirea sa în cadrul CFM, Ludmila Gore a plecat în concediu de boală.

La câteva zile de la revenirea Ludmilei Gore la CFM, în ziarul de casă al CFM, “Feroviarul”, pe 14 august 2013 a apărut informaţia despre mai multe numiri în funcţii. Astfel, prin ordinul lui Serghei Tomşa, în calitate de director al Direcţiei securitate internă şi pază paramilitară a fost numit Eugeniu Axentiev, fost comisar de Chişinău.

Fost comisar, şeful securităţii CFM

Axentiev a activat mult timp în cadrul MAI, fiind implicat în mai multe scandaluri. În 2001, acesta a lovit cu maşina, mortal, o fetiţă de 12 ani. Presa scria atunci că maşina poliţistului Axentiev se deplasa pe str. Vasile Alecsandri, pe banda pe care circula doar transportul public. La câţiva metri de staţia de troleibuz, el a lovit în plin fetiţa, care a decedat.

Nu se ştie în ce mod, dar actualul CFM-ist a reuşit să evite pedeapsa. Examinarea dosarului a fost încetată şi reluată de câteva ori, dar Axentiev a scăpat de fiecare dată. Mama fetei declara atunci pentru presă că procuratura a efectuat ancheta tendenţios, muşamalizând cazul. Axentiev, după accident, nu doar că a scăpat nepedepsit, dar a şi fost avansat. Înainte de a ajunge comisar de Chişinău, a fost o vreme comisarul sectorului Buiucani şi apoi şef al mai multor direcţii din cadrul MAI. Axentiev a fost şi protagonistul mai multor scandaluri de presă, fiind mai mereu partenerul de ceartă al primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, căruia de multe ori refuza să-i îndeplinească ordinele.

Tot pe timpul interimatului lui Serghei Tomşa, la CFM, în funcţia de director comercial a fost adus Arcadie Vicol, care a activat anterior în cadrul companiei Metalferos, companie despre care presa a scris că este controlată de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PD. Surse din cadrul CFM ne-au spus că, în ultimele săptămâni, de la Metalferos la CFM au fost “transferate” cel puţin trei persoane.

“Nu ştiu, nu cunosc”

Gheorghe Nogai, procurorul Procuraturii Transporturi, ne-a spus că nu a ştiut că Ludmila Gore a revenit la muncă. Acesta susţine că dosarul penal în care figura numele Ludmilei Gore, iniţiat după actul de revizie al secţiei revizie şi control a CFM, a fost clasat în 2011, pentru că revizia a fost făcută “necalitativ”, lipsind mai multe acte care ar fi demonstrat vinovăţia fostei şefe a Gării Chişinău. “Dosarul penal pentru escrocherie, după reforma poliţiei, a fost trimis, în martie 2013, către Procuratura Centru. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu el mai departe”, a precizat Nogai.

Acum, dosarul se pare că s-a pierdut. Reprezentanţii familiei Pâslari, cea care a fost lipsită de apartament în urma acţiunilor Ludmilei Gore, ne-au spus că, după ce dosarul a ajuns la Procuratura sect. Centru, acesta nu mai poate fi găsit.

Serghei Tomşa, prim-vicedirectorul CFM, cel care, pe când era interimar, a semnat actele care au dat undă verde acestor numiri, a fost foarte rezervat în declaraţii. “Nu cunosc toate astea. Acum sunt în concediu. Nu ţin minte dacă am semnat sau nu ordinul. Ce e cu dna Gore? Nu cunosc dacă ea avea sau nu dosare penale. Cum de ce a revenit? Din câte ştiu, ea nu a revenit. Ea lucrează ca adjunct, ceva. Nu cunosc toate astea, avea sau nu dosare penale. Nu ştiu. Nu cunosc toate întrebările. Mă aflu în concediu. Ce dacă am fost director interimar? Eu am îndeplinit această funcţie doar o lună şi jumătate”, s-a scuzat Tomşa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. lilica

  TRàEASCà LIBERTATEA UNIVERSALà!!!
  TRàEASCà EXISTENZA INDIVIDUALà!!!
  TRàEASCà CRESTEREA MENTALà SI A CONSTIINTEI!!!

  TRàEASCà SUGURANTA IN SINE!!!
  TRàEASCà INCREDEREA IN SINE!!!
  TRàEASCà ACCEPTAREA EXISTENTEI!!!
  TRàEASCà SUFLETELE INOCENTE CARE VOR SALVA PàMINTUL CU SEMPLICITATEA SI INTELEGENTA LOR!!!

  TRàEASCà INTELEGENTA NATURALà!!! 🙂

 2. Macedon25

  Gresala cea mare a tuturor celora care au venit la conducere dupa comunisti a fost ceia ca nu i-au dat afara pe comunistii care au mai ramas si acuma ii ingroapa bine pe ce de la CFM

 3. =Academia Unionista=

  Lilico Draga:
  – Nu vrei sa mai inveti ceva
  din gramatica limbii române ?
  – Ai vreun dictionar acasa pentru a consulta ortografierea corecta a cuvintelor ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *