Provocatorul de la VictoriaBank, închis pentru omor

272-nichiforRecenta crimă din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, a şocat întreaga Moldovă. Martorii acestei tragedii spun că a fost un omor premeditat, avocatul inculpatului susţine că clientul său se afla fie în stare de afect, fie se apăra. Deşi nu este prima dată când e suspectat de omucidere, Adrian Nichifor nu a fost judecat niciodată. Acum câteva zile, ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări că vor fi revăzute şi cazurile anterioare, în care figurează Nichifor.

Adrian Nichifor este un controversat om de afaceri. El are 36 de ani şi este originar din satul Grozeşti. Împreună cu fratele său mai mare, mai mulţi ani la rând, au administrat o afacere, pe care a preluat-o ilegal, după cum susţine fratele său Leonid. Adrian deţine legal cel mai mare arsenal de arme din Moldova, peste 119 de unităţi. Pentru unele are permis de port-armă pe viaţă, contrar legislaţiei. Numele acestuia a fost vehiculat în mai multe cazuri, inclusiv în cel legat de moartea unui poliţist din Bălţi, în 2001, deţinere ilegală de arme, în 2003, scandalul cu mita de la VictoriaBank, în 2005, tentativa de omor la comandă a fratelui său mai mare, în 2006, accidentarea mortală a unui bătrân, în 2007.

Deşi pe numele lui Adrian sunt intentate mai multe dosare penale, nici unul nu a fost finalizat. Surse din anturajul său susţin că acesta a fost protejat de mai multe persoane influiente. Se speculează inclusiv numele lui Vladimir Plahotniuc, cu care este de baştină din acelaşi sat, a lui Gheorghe Papuc, care a fost elevul tatălui lui Nichifor, şi a lui Ion Ţurcan, de la «Fulger», veteranii căreia, se presupune, au fost susţinuţi de acest om de afaceri. Se vorbeşte că şi de această dată se trag sfori pentru eliberarea lui Adrian.

Avocatul acestuia, Veaceslav Ţurcan, sustine că clientul său nu are antecedente penale şi nu este cercetat în alte dosare.

Puşca de la gunoi şi Baikalul de la crimă

În urma unei informaţii operative, în octombrie 2003, poliţiştii au ridicat din oficiul lui Adrian Nichifor toate armele pe care le deţinea. Aceştia au depistat o puşcă-carabină, deţinută ilegal, pe care Adrian susţinea că a găsit-o în locul de acumulare a gunoiului de lângă uzina «Alfa» şi, cel mai interesant, expertiza balistică, efectuată de MAI, a demonstrat că, dintr-un pistol de marca Baikal, pe care Adrian îl deţinea în mod legal, a fost împuşcat în 2001, în oraşul Bălţi, un poliţist.

Ofiţerul superior de urmărire penală pe cazuri excepţionale, Luca Crâşmari, care la acea vreme a lucrat asupra acestui caz, a spus că arma cu pricina a fost depistată întâmplător. Conform permisului de port armă, pistolul a fost deţinut şi purtat în mod legal de Adrian Nichifor, începând cu 30 octombrie 2001, adică cu aproximativ două săptămâni înainte de omorul poliţistului. Crâşmari îşi aminteşte că Nichifor infirma atunci acest lucru şi spunea că permisul şi arma i-au fost înmânate abia după anul nou. În registrul de primire a armelor de la MAI nu era nici o semnătură şi nici data eliberării, iar poliţiştii depistaseră atunci că, de fapt, de întreg procesul de înregistrare a armei, inclusiv de rezultatele testelor medicale, s-a ocupat colegul lor care lucra în biroul de evidenţă şi eliberare a armelor.

2 oameni nevinovaţi, după gratii

Poliţistul Viorel Cantemir a fost împuşcat mortal din arma lui Nichifor în noiembrie 2001, în oraşul Bălţi, la două săptămâni după ce Adrian primise legal arma. Deţinătorul pistolului a fost stabilit peste doi ani de la comiterea crimei. Viorel Cantemir, care în seara în care a fost ucis patrula prin oraş, avea 21 de ani. Lucra la poliţie de câteva luni. În cadrul acestui dosar penal au fost găsiţi doi suspecţi, tată şi fiu. La acea vreme, în lipsa armei din care a fost împuşcat poliţistul, Vladimir şi Arteom Vlas au fost judecaţi, fiind condamnaţi la 11 şi, respectiv, 13 ani de închisoare. Mai târziu, Curtea de Apel le-a majorat pedeapsa. Deşi susţin că nu sunt de vină, cei doi, sunt deţinuţi în închisoarea de la Cricova.

În vara anului 2003, ofiţerul superior de urmărire penală pe cazuri excepţionale, Luca Crâşmari, s-a deplasat la închisoare şi i-a audiat pe cei doi condamnaţi. «Deşi sunt bărbaţi în toată firea, au plâns ambii şi au spus că stau la puşcărie pe nedrept. Spuneu că au fost impuşi să-şi asume vina, fiind minţiţi că, dacă vor recunoaşte, vor fi eliberaţi, ca să poată participa la nunta băiatului. De fapt, ei nu au recunoscut vina nici la început şi nici în instanţa de judecată», îşi aminteşte ofiţerul de atunci.

Conform deciziei instanţei de judecată, arma care este corp delict şi probă incontestabilă în dosarul de la Bălţi urma să-i fie restituită lui Nichifor. Crâşmari susţine că nu a putut admite acest fapt şi, după ce a discutat cu proprietarul armei, l-a convins să scrie o cerere de refuz. Pistolul a rămas în camera de păstrare de la Crimă organizată. Tot atunci, din acest dosar au fost disjungate materialele ce ţin de această armă, inclusiv expertiza poliţiei care demonstrează că din aceasta a fost ucis poliţistul din Bălţi, au fost trimise la Procuratura Bălţi. În prezent, tătăl şi fiul Vlasov, continuă să ispăşească o pedeapsă pentru o crimă pe care ei susţin că nu au comis-o.

«Avea şi are năravul să împuşte aşa, aiurea»

«În formarea sa criminală, o parte din vină este a mea, dar cea mai mare o poartă, totuşi, organele abilitate, care au putut stopa sau evita multe lucruri, dacă se implicau la momentul potrivit. Eu am luat o atitudine greşită faţă de tot ce făcea Adrian şi am plătit pentru asta. Aş fi putut evita multe lucruri şi tragedii, dacă acceptam realitatea. Până la tentativa omorului meu, nu vroiam să cred că fratele meu mai mic, pe care l-am luat în paza mea ca pe un copil, l-am implicat în business-ul meu, deşi nu avea studii, ar putea ucide pe cineva», spune Leonid Nichifor, care se simte vinovat de situaţia în care se află fratele lui.

La sfârşitul anului 2006, Leonid a fost ţinta unei tentative de omor la comandă. Acesta susţine că anume fratele său l-a comandat cu scopul de a-i prelua afacerea, iar poliţia care avea probe despre aceasta, nu a intervenit. De altfel, afacerea oricum i-a fost luată, ilegal, de către mezinul, care a falsificat acte, spune Leonid. Fratele păgubit îl mai acuză pe Adrian că i-ar fi furat din casă obiecte de preţ şi că i-a ameninţat soţia cu pistolul, care, de teamă, în scurt timp a plecat din Moldova. Leonid spune că este un dosar nefinisat şi pe acest fapt.

Deşi în dosarul legat de depistarea armei din care fusese omorât poliţistul din Bălţi, Leonid i-a ţinut parte fratelui său, acum el admite că Adrian ar fi capabil de astfel de fapte. «Avea şi are năravul să împuşte aşa, aiurea. Ştiam că mai făcea fel de fel de dănănăi de originea asta cu mâţe, câini. Posibil să-l fi împuşcat întâmplător. Atunci, cu părere de rău, nu vroiam să cred în toate prostiile pe care le făcea el», spune Leonid Nichifor, care speră ca, cel puţin acum, se va face dreptate, încât fratele său să nu distrugă şi alte vieţi.

Omor şi negociere

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Adrian Nichifor l-a împuşcat mortal pe Iurie Pârlici, fratele comisarului de Nisporeni. Crima s-a produs în prezenţa a zeci de persoane, la discoteca din satul natal al celor doi, Grozeşti. Pârlici a murit pe loc, iar Nichifor, care părăsise locul crimei, a fost reţinut a doua zi. El s-a predat autorităţilor, după ce a negociat să fie transferat la Chişinău.

Ieri, după 72 de ore de arest preventiv în izolatorul Departamentului servicii operative al Ministerului de Interne, Judecătoria Nisporeni a admis cererea procurorilor de a prelungi cu 30 de zile mandatul de arest preventiv pe numele businessmanului. El este cercetat pentru omor premeditat şi riscă să-şi petreacă restul vieţii după gratii.

Avocatul acestuia, Veaceslav Ţurcan, nu este de acord cu decizia instanţei şi cere înlocuirea procurorilor din dosar. “Voi înainta o cerere prin care voi solicita recuzarea întregului complet al Procuraturii Nisporeni. Trebuie să fie luat în calcul că fratele victimei este comisar de Nisporeni», a spus Ţurcan.

Ana Ursachi, avocata lui Leonid Nichifor, susţine că Adrian a fost până acum protejat deoarece, în 2005, a servit conducerea comunistă în cadrul fabricării dosarului penal împotriva lui Victor Ţurcanu de la VictoriaBank, unde el a jucat rolul de provocator. În consecinţă, Ţurcan a fost deposedat de acţiunile sale din bancă şi de postul de conducător. Ursachi este convinsă că aflarea nestingherită a lui Adrian Nichifor în libertate pune semne de întrebare despre cum s-a terminat judecata în cazul omorului bătrânului pe care acesta l-a lovit cu maşina, dar şi a celorlalte dosare în care el a fost implicat.

Tatiana EŢCOPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. Sergiu SUA

  Imi pare rau ca sa aud ca in Moldova se poate face una ca asta ca cineva sa isi negocieze tradarea sa cind merge vorba ca au savirsit o crima. Cer cu toata inima deschisa sa fie reinstituita pedeapsa capitala-MOARTEA. Nu este de loc rusinos ca un stat civilizat sa cheltueasca din banii publici intretinera a ucigasilor.De ce voi moldovenilor nu va expuneti vocele pentru a fi contra sa intretineti Ucigasii din banii publici? Aici in SUA, noi ridicam vocea la Guvern ca sa fim auziti. Cum a spus Ronald Reagan: Guvernul -este populatia de rind si nu vice versa.

 2. Mara

  8 ani de dezmàt si coruptie la greu.adicà ai la mànà o probà covàrsitoare si il lasi sà mai ucidà? da comunistii au auzit de legi,de reguli,de ordine,de onoare,de moralà,de obraz? banditul àsta se trage la chisinàu,cà il are pe plahotniuc aici si sperà sà iasà iar basma curatà.desfràu ca la bordel,asta inseamnà comunism.care judecàtor-veterinar a pus 2 nevinovati la puscàrie? de ce judecàtorii analfabeti nu plàtesc pentru cà nenorocesc, cu stiintà, lume? avea pistolul banditilui,din care s-a tras,ce are acum vaca cu primària(cei 2 nefericiti)? moldovà,trezeste-te si nu te mai vinde pe 1kg de orez,cà consecintele le suportà altii.ati innebunit europa cu comunistii vostri.

 3. Mara

  mai moale,SUA.noi nu suntem in sua.asa a decis europa,nu noi.si in sua nu toate statele au pedeapsa cu moartea.dacà statul o are,nu e nevoie de vocea nimànui.dacà n-o are,poti sà urli tu mult si bine(si ceilalti eventual),cà nu te ia in seamà nimeni.n-o are si punctum.nu cà o va aplica acum de fricà,cà ies eu nu stiu pe unde si incep a zbera si gesticula.sunt niste conventii,conditii,care nu depind de noi,pe noi ne reprezintà niste alesi la bruxelles,la ONU,la HAGA etc.oricum,pedeapsa cu moartea nu inseamnà atrocitàti mai putine,partea financiarà ràmàne.

 4. 2010

  Acum inteleg cine au fost sponsorii PCRM. PCRM este un partid al ucigasilor si adeptilor de-a poseda ma

 5. Mos Gheorghe

  Paradoxala lume! Paradoxala justitie cu legi neintelese de logica. Sunt aparati ucigasii cu inimi reci si surzi la omenie si stima fata de…, adica bravo ucigasilor. Mai ucideti, ca pe voi nau voie nimeni sa va ucida.

 6. rasta

  Sergiu SUA ai spus o prostie mare. Im imaginez “pedeapsa capitala-MOARTEA” in mina judecătorilor si “pork”urolilor noastre moldovenești corupt și lash. Ce mita ei va lua de la o animala cu bani sa scape de “pedeapsa capitala-MOARTEA”? Aici “fără 200 mii de LEURO nu esim, da cear nu esim frate”…Sistemul e corupt si putred! Acestui cadavru vrei sa dai sabia “pedeapsa capitala-MOARTEA”? Doamne ferește!!!
  “2 oameni nevinovaţi, după gratii” era fie schimbat cu “2 oameni nevinovați, împuscați”.

 7. Alex catre Moldova

  Sunt deacord cu [rasta]. Pedeapsa capitala isi are loc intr-un sistem impecabil, pe cand al nostru… e plin de glod…

 8. Alex catre Moldova

  Interesant… De ce nu ma mai mira astfel de intamplari!? Traim in Moldova Oameni buni… Nu uitam de asta.
  [Fapt de bucurie]
  Macar un idiot ajunge dupa gratii, dupa merit.
  [Fapt de regret]
  a trebuit sa moara un om pentru asta…

 9. Guest

  eu credca el nosa stea incis osa iasa si-o sa fuga cum si mai fuge si osa faca prostiile care le face mai departe el are ruble da la noi in tara cu euras si lei cumeri pe cine vrei si asta nui secret pentru nimi el demult trebue sa stei la puscarie din bandit om nu fasi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. 7 aprilie

  alex către Moldova, doresc să de corectez, nu a trebuit să moara un om, dar a trebuit să mai moară un om.

 11. qwert

  pe viata sau omor pentru omor asta ar fi cea mai buna pedeapsa ca in caucaz,cum asa se poate sa ucizi omul si sa faci 8-15 ani de puscarie,cind cela putrezeste familia,copii ramin fara tata,omoriti trebue asa oameni unica esire din situatie,cind va fi in moldova asa pedeapsa se vor teme sprcatii dar cu lejea noastra ucizi stai acasa poimine ucizi altul si a.m.d……….omorit trebue si asta-i tot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *