Profesorii dau mită

236-mitaPentru reatestarea la biologie, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE), mai mulţi profesori au dat mită. Ei au adunat banii în 3 plicuri, ca ulterior să-i transmită, prin nişte intermediari, la comisia de reatestare. Sumele variază între 15 şi 100 USD de fiecare persoană.

Anual, Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) organizează centre pentru reatestarea profesorilor. Pe 23 mai curent, la IŞE, s-a desfăşurat reatestarea cadrelor didactice la biologie. Astfel, profesorii participă la un stagiu de formare profesională, după care urmează să obţină grade didactice mai avansate, care se echivalează cu un adaos la salariu în mărime de 40%.

În mai, 24 de profesori de biologie au fost înregistraţi pentru stagiul de formare profesională. Ca să se asigure că vor fi reatestate fără a depune prea mult efort, cadrele didactice au colectat sume de bani care urmau să ajungă la comisia de reatestare din cadrul Agenţiei Evaluare şi Examinare a MET, preşedintă – Ludmila Perciuleac. De altfel, trei dintre profesorii înregistraţi nu au susţinut reatestarea.

Lista profesorilor corupţi

Din cei 24 de profesori înregistraţi pentru reatestare, 18 au fost incluşi în lista celor care au dat bani. Zinaida Juncu este profesoară la Liceul Teoretic Chiştelniţa din Teleneşti, iar în acea listă ocupă nr. 1. Ea ne-a spus că împreună cu celelalte cadre didactice au convenit cu puţin timp înainte de a începe reatestarea să colecteze o sumă de bani. “Am dat 150 de lei pentru ca oamenii din comisie să-şi cumpere măcar o apă minerală”. Profesoara a mai declarat despre banii colectaţi că „nu este vorba de mită, ci de o mulţumire către comisie, ca să nu ne întindem toată ziua cu examenul”.

Galina Gheorghiţă este director general adjunct la Direcţia de Învăţământ Ungheni. Ea a venit la Centrul de Reatestare al IŞE pentru a obţine un grad didactic mai avansat, fiind şi profesoară de biologie. Cu toate că deţine o funcţie importantă în cadrul Direcţiei de Învăţământ, nu s-a reţinut să nu dea mită. “Noi am colectat banii, însă scopul nostru nu era să-i dăm în mână ca mită, ci să cumpărăm flori pentru comisie”. Gheorghiţă e pe locul 17 în lista profesorilor care au colectat banii.

Şi Valentina Sandu de la Colegiul Pedagogic Orhei este profesoară de biologie. Unii profesori susţin că anume Sandu a colectat banii. “Când am venit la reatestare, colectarea banilor era în toi, aşa că nu eu i-am colectat şi nici măcar nu am ştiut pentru ce am dat 150 de lei. Mai târziu am înţeles”. Sandu a mai declarat că nu ştie cine a completat lista cu profesori. “Nu ştiu, pentru că au fost profesori din toată Moldova”.

Valentina Sandu, de la Colegiul Pedagogic Orhei, a fost întrebată dacă ar accepta 150 de lei de la elevii săi, sumă pe care, de altfel, a dat-o ea la examenul de reatestare. Sandu susţine că buchetul de flori pe care i l-au dăruit elevii în perioada de examene l-a întors înapoi, deoarece ea apreciază elevii după cunoştinţe. “Nimic mai mult”. Profesoara se apără şi spune că “odată ce au dat mită toţi profesorii, nu puteam să nu dau şi eu, pentru că nu pot să fiu împotriva tuturor”. Totodată, ea a mai adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, ar avea “statut” de complice într-un eventual caz de dare de mită. “Nu puteam face altceva”, a conchis Sandu.

Potrivit profesorilor, pentru a-şi obţine gradul didactic, unii dintre ei au plătit şi la Direcţiile de Învăţământ raionale câte 100 USD şi în jur de 20 USD la examenul de la IŞE. Conform unui calcul sumar, la examenul de la IŞE, s-a colectat suma de 2700 lei. Banii colectaţi de profesori au ajuns la Elena Prunici, lector superior şi metodist la IŞE. Prunici a menţionat că se afla în sala de reatestare, pentru că “la anul pretind şi eu să-mi ridic gradul didactic”. Ea a explicat că “profesorii au colectat banii în trei plicuri şi mi i-au dat mie, ca să-i transmit comisiei”. Prunici a mai declarat că banii n-au ajuns la comisia de reatestare pentru că profesoara Angela Chistruga nu a primit grad didactic şi a făcut mare scandal la MET.

100 USD la raion

Angela Chistruga este profesoară la Liceul „Ştefan cel Mare” din Ocniţa. Ea ocupă ultimul loc în lista profesorilor care au dat bani, nr. 18. Cu toate acestea, profesoara s-a numărat printre cele trei cadre care n-au obţinut gradul. Ca urmare, ea a ajuns în audienţă la ministra Larisa Şavga şi a bombardat-o cu replici. “Cum? Eu am plătit 100 USD la raion şi 150 de lei la IŞE şi până la urmă mi-aţi pus calificativul respins”, susţine Elena Prunici.

În contextul dat, Chistruga ne-a povestit cu lux de amănunte despre modul în care i s-au solicitat 100 USD la Direcţia raională. “Victoria Cazacu, responsabilă de aplicarea lucrărilor din cadrul Direcţiei de Învăţământ Ocniţa, mi-a spus să-i dau 100 USD, pentru recenzie”. Profesoara zice că nu avea acasă bancnote în valută străină. “Am mers noaptea, împreună cu soţul, să schimbăm 100 USD”. Chistruga susţine că au fost şi martori care au văzut momentul în care Cazacu a luat banii. După ce s-a adresat la ministra Şavga, i s-a întors suma de 100 USD.

Solicitată de ZdG să comenteze situaţia, Victoria Cazacu, director la Centrul Metodic din cadrul Direcţiei Generale de Învăţământ Ocniţa, a declarat că nu este implicată în cazul dat. „Sunt nişte bârfe, lansate de Chistruga, pentru că nu a reuşit să susţină examenul, şi acum mă învinuieşte pe mine”. Cazacu a calificat-o pe profesoară ca fiind o persoană foarte periculoasă, pornită doar pe scandaluri. “N-am primit niciun leu de la Chistruga”, a precizat sursa citată.

În cazul banilor colectaţi, intermediarii s-au dovedit a fi reprezentanţi ai IŞE. Elena Prunici a subliniat că, după ce Chistruga a făcut scandal la MET, ea le-a restituit profesorilor toţi banii. “Unora i-am dat direct în mână, iar alţii i-au primit prin mandat poştal”. Ea a explicat că banii colectaţi de profesori nu trebuie percepuţi ca mită, ci ca o mulţumire. O mare parte din cadrele didactice au confirmat că au primit banii la domiciliu, însă au rămas dezamăgiţi că intenţiile de mulţumire a comisiei s-au întors pe dos.

Calitatea proastă a învăţământului

Responsabilă de monitorizarea procesului de reatestare de la 23 mai a fost Maria Capcelea, specialist principal la Agenţia Evaluare şi Examinare. Solicitată de ZdG să comenteze cum s-a desfăşurat examenul, Capcelea a declarat: “Conform regulamentului”. Reprezentantul MET ne-a asigurat că e la curent cu sumele care au fost colectate de profesori. “Prunici mi-a spus că au fost adunaţi bani, dar că, în final, ea i-a restituit tuturor”. Capcelea a mai subliniat că profesoara de la Ocniţa a fost la ministra Şavga şi i-a spus despre cei 100 USD solicitaţi la Direcţia raională. “Eu vă asigur că toţi banii până la un bănuţ vor fi întorşi profesorilor”, a conchis Capcelea.

“La reatestare nu au fost probleme. Totul s-a desfăşurat în mod organizat, conform regulamentului”, afirmă preşedinta comisiei MET, Ludmila Perciuleac. Întrebată cum s-a desfăşurat examenul din momentul în care au fost colectate sumele respective de bani, preşedinta a menţionat că membrii comisiei nu ştiau despre iniţiativa profesorilor. În aceeaşi ordine de idei, reprezentanta MET afirmă că una dintre profesoarele care n-au obţinut gradul, mai exact Angela Chistruga, „s-a apropiat după examen şi m-a întrebat prin ce alte modalităţi ar putea să obţină gradul”. Perciuleac susţine că respectiva a încercat s-o mituiască direct.

Ca urmare, Perciuleac a calificat gestul profesorilor ca fiind un lucru foarte urât. Preşedinta comisiei ocupă concomitent funcţia de conferenţiar la Universitatea de Medicină “Nicolae Testemiţanu” din Chişinău. Astfel, ea a explicat că atunci când profesorii pretind să facă un stagiu de formare profesională, membrii comisiei trebuie să aibă cerinţe foarte stricte faţă de cei care obţin acest grad, deoarece activează în şcoli, participând în acest mod la pregătirea generaţiei tinere. Perciuleac a mai declarat că studenţii care se înscriu în primul an de studii vin cu o pregătire mai slabă decât cea necesară, şi această diferenţă se face simţită de la liceu la liceu.

Alţi 8 profesori au dat mită

ZdG a identificat şi alte cazuri de corupţie la IŞE. Surse cu autoritate din cadrul IŞE au declarat că, recent, 8 profesori care nu au frecventat cursurile au dat mită, obţinând astfel atestarea.

Liliana Găină, metodistă la IŞE, susţine că a scris explicaţii pe marginea acestui caz. Tot ea, întrebată de ZdG dacă cei 8 profesori au dat sau nu mită, a spus: “Ceva a fost, dar eu nu ştiu mai mult”. Găină s-a abţinut să ne ofere mai multe detalii. În contextul dat, metodista l-a anunţat imediat pe Nelu Vicol, vicedirector IŞE, despre modul în care ZdG se interesează de acest caz.

Solicitat de ZdG să comenteze cazul celor 8 profesori, Vicol a întrebat de unde deţinem asemenea informaţii. “Cine? Găină v-a telefonat şi v-a spus că a fost mituire, eu cred că ea s-a adresat la ziar şi v-a informat”. Mai mult, vicedirectorul a continuat să insiste ca să-i dezvăluim sursa informaţiei. În cele din urmă, vicedirectorul ne-a răspuns: “Câţiva profesori au lipsit de la cursuri, cu toate acestea, au fost promovaţi”. Vicol a precizat că, în urma situaţiei create, membri ai Catedrei Educaţie Lingvistică şi Literatură, care i-au promovat pe profesori, au fost sancţionaţi.

Privind sumele de bani colectate în urma reatestării la biologie, Vicol ne-a spus că IŞE nu îşi asumă responsabilitatea, deoarece reatestarea a fost organizată de MET. “Odată ce comisiile au fost aprobate de MET, IŞE nu are nicio atribuţie în cazul dat”, a conchis directorul adjunct al IŞE.

Potrivit art. 334, punct 1 din Codul Penal, darea de mită se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Conform aceluiaşi articol, punct 2 (b), aceeaşi acţiune, comisă de două sau mai multe persoane, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

21 comentarii

 1. idiotii de profesori

  nu e problema ca dau 100 de dolari pentru grad ca ii isi scot banii cind eu de la examene cite 50 de dolari de la fiecare elev…

  domnilorr profesori de ce sinteti atit de idioti si dati bani.
  de ce sinteti si mai idioti cind luati bani.
  mie rusine de voi.
  nu mai vrem aha un sistem corupt. Politie corupta, invatamint corupt.

 2. Antonina

  Sunt profesoara. Continui radacinile unei denastii de pedagogi si imi pare rau sa recunosc, ca trebuie uneori sa spun in soapta, cu rusine ca sunt profesor.
  Credeti-ne , au mai ramas si oameni necorupti, credeti-ne, mai sunt oameni care-si pretuiesc demnitatea…
  Pentru ce ne pui “la gramada”? Prin asta motivezi pe cei curati inca, sa nu-si mai promoveze valorile, oricum sunt vazuti altfel!
  Pentru ce dati 50dolari? NU DATI MITA, VOI CREATI ACEASTA SITUATIE! Daca dai mita te murdaresti de coruptie si tu!
  Nu te supara te rog!
  Cu respect pentru cel care s-a numit “idiotii de profesori”, N

 3. Ion

  Sund de acord cu Antonina. Au mai ramas si profesori necorupti, care-si pretuiesc demnitatea. Si nu sut putini! Cel putin mie initial mi s-a creat o asemenea impresie cind am citit articolul cu pricina. Din cele relatate, am inteles ca profesorii au avut o tentativa de a da mita, care a esuat anume din cauza ca unele cadre didactice (la comisia de atestare ma refer) nu au acceptat un asemenea comportament.
  Apropo, mi s-a creat impresia ca Redactia ZdG este partinitoare: de ce a disparut din “Comentarii” primul comentariu, al Dinei, daca am retinut corect. Dupa mine afirmatiile ei au fost foarte corecte. De ce de invinuit toti profesorii? De ce sa nu-i sustinem pe cei care nu si-au pierdut demnitatea profesionala, pe cei care doresc sa promoveze adevaratele valori, dar care nu sunt sustinuti sau care nu sunt doriti de a fi sustinuti in societatea noastra? Cred ca ZdG ar fi putut mentiona si asemenea cazuri.

 4. idiotii de profesori

  bai profesorilor sau cineva de pe la minister sau cine naiba va dati voi da…profesori corecti gasiti numai nu la noi, e clar. ce tot spalati creierii oamenilor.
  aratami un profesor care nu ia bani… care nu da bani… si care nu face propaganda comunista sint al naibii de putini…

 5. Sandul Valentina

  Multstimată redacţie a Ziarului de Gardă, permiteţi-mi să fac un comentariu la unele momente din articolul „ Profesorii dau mită” publicat în ziarul nr. 236 din 16 iulie 2009 de către Iurie Sanduţa.
  Sînt Valentina Sandul, profesoară de biologie, grad didactic superior conferit în 2004, prezentă anul recent la confirmarea gradului didactic.
  Conferirea şi confirmarea gradelor didactice se stabileşte în baza evaluării şi atestării activităţii cadrului didactic pe parcursul a 5 ani de activitate, în baza criteriilor prevăzute de Regulamentul de atestare a cadrelor didactice. Determinarea nivelului de pregătire profesională a candidaţilor se face iniţial de către Comisiile unităţilor de învăţămînt, care exercită evaluarea activităţii didactice a candidaţilior, prin acumularea şi analiza informaţiilor despre calitatea, eficienţa activităţii şi deontologia profesională a acestora.
  Rezultatele Comisiilor unităţilor de învăţămînt sînt apoi examinate de Comisia raională şi înaintate la Comisia Republicană de Atestare, care studiază materialele referitoare la atestarea cadrelor didactice în teritoriu şi evaluiază susţinerea publică a Raportului de autoevaluare/ a lucrării metodice şi a interviului de performanţă pentru confirmarea/ conferirea gradelor didactice întîi şi superior. Procesul de atestare nu prezintă doar „ un stagiu de formare profesională”.
  Poate oare profesorul candidat la conferirea/ confirmarea gradului didactic, „fără a depune prea mult efort”, fără a munci conştiincios, a depune mult suflet şi străduinţă să desfăşoare lecţii publice şi activităţi educaţionale reuşite, să publice din exsperienţa profesională (articole ştiinţifico-metodice, manuale, caiete petru evaluări etc.), să prezinte comunicări la conferinţe de specialitate, seminare raionale, să se bucure de rezultatele deosebite ale elevilor la diferite concursuri? Sigur că nu. Mai mult ca atît, cele realizate reuşit, fiind utile , necesare colegilor, discipolilor îţi aduc satisfacţie profesională, fapt ce te mai face să activezi pe tărîmul respectiv.
  Privitor la cazul din 23 mai.Cînd am ajuns la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, împreună cu două colege din oraşul Orhei, se desfăşura o discuţie între profesorii deja prezenţi privitor la colectarea banilor pentru organizarea noastră împreună cu Comisia, la o masă rotundă după finalizarea atestării. Ne-am alăturat şi noi la propunerea parvenită. Fiind limitaţi în timp am întrat în sala de examinare pentru a-mi pregăti laptopul şi proiectorul pentru prezentarea materialelor.În aşa mod
  n-am neuşit să asist la decizia finală luată de colegi.
  Examinarea cadrelor didactice a decurs fără probleme, în mod organizat, conform Regulamentului. Comisia competentă a apreciat corect candidaţii prezenţi la atestare. Trei profesori dintre cei evaluaţi n-au susţinut ultima probă de atestare. N-au fost făcute careva încercări de a se propune bani Comisiei. Neclarificaţi, neorganizaţi, necunoscîndu-ne unii pe alţii şi revolta, nemulţămirea profesoarei Chistruga nu ne-a mobilizat la final la nimic. Atunci, cei ce au mai rămas, căci o bună parte din profesori plecaseră deja, au propus să fie întorşi banii înapoi, care nu ştiu din ce considerente au ajuns la doamna Prunici E., lucrătoare la IŞE. Banii prin oficiile poştale au fost restituiţi profesorilor.
  Resping acuzaţiile Ziarului de Gardă şi rog dezminţirea informaţiei precum că eu, Sandul V., am colectat banii şi am avut intenţii de mituire, fapt ce poate fi confirmat de cei prezenţi la atestarea cadrelor didactice de biologie. Evidenţiez încă o dată că scopul acumulării banilor n-a fost de a mulţumi( „ mitui” ) Comisia , ci de a fi utilizaţi în scopul mai sus menţionat.

 6. Opinie

  Masa rotunda dupa finalizarea atestarii e cam aceeasi mita, doar ca sub o alta forma. Fiti realista si incercati sa judecati la rece, cu ochi strain.

  Cat despre atestari, sirul ala infinit mentionat de Dvs.pe care ar trebui sa-l faca un profesor ca sa obtina grad, uneori se mai poate sari peste unele etape. Sora mea e profesoara si stiu cum lucreaza comisiile alea care vin si asista la lectie (evident ca nu ma refer la toate comisiile, dar nici nu accept varianta Dvs. de sfantul sfintilor).

  PS. Sa nu va para ca lumea, fie si cu 8 clase sovietice, nu vede sau nu intelege unele lucruri. Trebuie sa recunoasteti franc ca sistemul nostru educational are prea multe carente, inclusiv si la capitolul profesori.

  O zi buna, doamna!

 7. Stefanita

  Ei fac cinste natiunii romane oriunde s-ar afla !
  Romani care fac cinste poporului nostru .
  Stire din Texas, SUA
  Romanca Rada Flavia Mihalcea a intrat in topul celor mai buni 100 tineri oameni de stiinta americani, primind premiul Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers de catre presedintia americana si care ii va fi inmanat personal de presedintele in exercitiu Barack Obama, transmite Romanian Global News, care citeaza RoSUA.info.
  Acest premiu este cea mai mare onoare pe care un tanar om de stiinta cu un inceput promitator de cariera il poate castiga in Statele Unite. Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers a fost infiintat de catre presedintele american Bill Clinton in 1996 si castigatorii pot primi finantare pentru cercetare pana la 5 ani.

  Rada Flavia Mihalcea este o fosta studenta a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (Automatica si Calculatoare – promotia 1997) si actualmente profesor asociat si doctor al Universitatii North Texas (departamentul de Computer Science), Texas din SUA. Rada este implicata in cercetarea procesarii limbajelor naturale, invatarea masinilor si recuperarea informatiilor, lucrand la proiecte finantate pana si de gigantul Google (avand in vedere ca urmatorul pas in web -dupa Web 1.0 si 2.0 – ar fi Web 3.0 in care procesarea limbajului natural are un rol important).

  Castigatorii au fost desemnati de noua departamente si agentii federale din SUA, pe baza rezultatelor obtinute in proiectele de cercetare. Rada a fost propusa spre nominalizare de Fundatia Nationala pentru Stiinta din SUA, care ii mai acordase un premiu important anul trecut

  Asi adauga eu ca ar fi pacat sa nu -i vedeti fotografia care apare in Romanian Global News,singura revista electronica a romanilor de pretutindeni …O fata care nu numai ca e desteapta ,dar e si frumoasa foc ! Sa ne mandrim cu ea !

 8. Stefanita

  Germania este nevoită să angajeze profesori din Romania, consideraţi “bine pregătiţi, dar cu lacune de pedagogie”
  20 iulie,Ziarul Ziua -Bucuresti
  Tot mai mulţi profesori din Romania, care sunt consideraţi “bine pregătiţi, dar cu lacune de pedagogie”, sunt angajaţi in sistemul de invăţămant din Germania ca urmare a lipsei de forţă de muncă din acest domeniu, scrie luni publicaţia germană Bild, potrivit NewsIn. Cotidianul amintit atrage atenţia că lipsa de profesori este tot mai dramatică in Germania, avand in vedere că pentru toamnă se prefigurează un deficit de 40.000 de cadre didactice pentru posturi in invăţămant. Deficitul este cu 15.000 de locuri mai mare decat in anul 2008, ceea ce inseamnă o creştere de 60%. Cea mai mare lipsă de profesori se constată la materiile matematică, informatică, fizică şi chimie.Potrivit autorităţilor, cauza deteriorării situaţiei este că tot mai mulţi profesori germani ies la pensie, fără să existe cadre didactie care să ii inlocuiască. Uniunea Filologică din Germania (DPhV) consideră că cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema deficitului din invăţămant este angajarea cadrelor didactice din Europa de Est.In mai multe şcoli din Germania au fost angajaţi deja profesori din Romania şi Bulgaria. “Aceştia sunt bine pregătiţi. Dar au mai avut nevoie de cursuri de pedagogie. Landurile ar trebui să ofere profesorilor dn Europa de Est cursuri speciale”, a declarat preşedintele DPhV, Heinz-Peter Meidinger.
  Potrivit estimărilor DPhV, in următorii zece ani vor ieşi la pensie 300.000 dintre cei 770.000 de profesori din Germania.
  Z.O.

 9. fost elev

  Stimata Sandul Valentina,dar laptopul la-ti cumparat dupa examenele de bacalaureat,ori pana? citez” am colectat banii si am avut intentii de mituire, fapt ce poate fi confirmat de cei prezenti la atestarea cadrelor didactice de biologie.” Sa va fie rusine .

 10. idiotii de profesori CARE AU DAT MITA

  profesoara de mai sus sandu a recunoscut. ce tupeu. nu incerc sa ma dau mare . incerc sa-mi exprim rusinea fata de profesorii care dau si iau mita,
  domnilor profesori va indmna sa realizati campania PROFESORII NUMAI IAU MITA si totodata
  campania PROFESORII NUMAI DAU MITA

 11. stire

  Responsabili a doua institutii de pe linga Ministerul Educatiei si Tineretului au fost retinuti de C
  Ca rezultat al planului de actiuni pus in aplicare de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei de comun acord cu Ministerul Educatiei si Tineretului, focalizat spre identificarea cazurilor de coruptie si implicarii in acestea a persoanelor cu functii de raspundere, au fost retinuti ieri, 15 iulie 2009, sase functionari ai unor institutii de pe linga MET.
  Este vorba despre angajati ai Agentiei de Evaluare si Examinare (responsabila de organizarea si desfasurarea examenelor de bacalaureat), precum si ai Centrului de Tehnologii Informationale si Comunicationale (responsabil de tiparirea actelor de studii).
  Acestia sunt investigati in cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul coruperii pasive, comise in perioada desfasurarii examenelor de bacalaureat si celei de contestare a calificativelor de la BAC in sesiunea 2009. Retinutii sunt banuiti ca ar fi extorcat mijloace financiare, bunuri si servicii de la profesori, parinti, elevi si alte persoane in schimbul majorarii ilegale a notelor de la BAC si includerea noilor calificative in diplome.
  In prezent, aceste persoane se afla in Izolatorul de detentie provizorie al Centrului.

 12. Dionis

  ”Cadouri” profesorilor de la IȘE și funcționarilor de la minister se fac încă de pe timpul lui Brejnev, căci aici tronează incompetența. Nici chiar membrii direcției IȘE n-au calificare științifică în pedagogie (istoric, lingvist, medic), nemaivorbind de cei de la minister. Iar incompetența, se știe, este prima uzurpată de corupție.
  Trebuie schimbat întregul sistem de perfecționare și atestare a cadrelor didacice școlare, începând de la modul de instalare în funcție a direcției IȘE și terminând cu programele de formare, căci la ișe se predă orice, numai nu subiectele de care au nevoie profesorii școlari.
  E trist. Dar este o soluție: să-i votăm pe liberal-democrați.

 13. Luminita

  Sînt o fostă stidentă la Colegiul Pedagogic. O cunosc bine pe doamna Sandul, fiindu-mi mai mulţi ani profesoară.Atîta modestie, cumsecădenie, omenie şi corectitudine într-un singur om nu ştiu de se mai poate. Nu mai vorbesc de profesionalismul Dei,face carte nu de dragul şcolii ci pentru viaţă. După absolvirea colegiului, a facultăţii, căsătorită fiind, apelez adesea după sfaturi la Dei, fiind cu părinţii în viaţă dar orfană de ei şi le primesc din suflet, cu multă bunătate.
  Nu poate fi inclusă profesara Sandul în lista celor corupţi nicicum.Ea nu îndrăzneste să ia de la elevi nimic, nici chiar cu careva ocazii, mereu zice ”voi respectaţi-mă făcînd carte, de altă mulţămire nu am nevoie”. Cel ce nu e corup nu poate corupe pe alţii.
  Sînt de acord cu cei ce în comentariile

 14. ala

  Si eu sunt o fosta studenta a Colegiului Pedagogic. Dupa absolvire am continuat studiile la Universitate in Timisoara. Am ramas surprinsa ca la ei (Romania) nu exista”obiceiul” de a duce apa, suc , cadouri, flori la examene. Surprinsa mult, pentru ca era ceva “normal” sa collectezi bani pt. cadouri pt professorii din Colegiu (!nu toti)
  Diferenta: Demnitatea.
  Salutari.

 15. Maresalul Antonescu

  @ALA: Sincer, nici noi, romania din patria -mama, Romania, nu excelam, neaparat, la capitolul ne-darii de “spaga”! Ca in orice padure, si aici sunt destule uscaturi….diferenta intre Romania si republica-aberatie, moldova comunista, este aceea a …proportiilor de uscaturi!

 16. Nelu Vicol, director adjunct, ISE

  Răspuns dezminţător la articolul Profesorii dau mită, publicat la 16 iulie 2009 în “Ziarul de Gardă”. Este ştiut că subiectele “tari” sunt vânate de fiecare dintre reporteri/ziarişti, însă puţini dintre aceştia le materializează şi prin scrisul “tare”. Or, autorul articolului sau “investigaţiei” Profesorii dau mită din ziarul amintit a făcut tentativa să “prindă” un atare subiect “tare” pentru care însă a abordat învelişul grafic “moale”, ca să nu ne exprimăm altfel, acesta conferindu-i subiectului o prestanţă cât se poate de palidă.

  Explicitările noastre de dezminţire a celor expuse în articolul vizat sunt următoarele:

  1. Iurie Sănduţă, autorul articolului respectiv, “a investigat” cazul în modul în care i-a convenit ca textul să pară “tare”. Astfel, domnia sa aduce nume ale colaboratorilor Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei ca fiind “intermediari” în luarea (?!) / darea (?!) de mită în procesul de atestare la gradele unu şi superior a cadrelor didactice şi de conducere din învăţământul preuniversitar. Punctăm că persoanele IŞE “investigate” de catre dl Iurie Sănduţă au relatat altceva decât ceea ce a înţeles domnia sa. Lectorul superior Elena Prunici nu a fost pe post de “intermediar”, după cum susţine autorul citat al articolului, ci a contracarat acţiunile cadrelor didactice care au colectat bani din propria iniţiativă şi, astfel, sumele respective au fost returnate fiecărui profesor implicat. Credem că dl Sănduţă ar fi avut o altă prestantă în articol dacă investiga în mod onest cazul dnei Angela Chistrugă (LT “Ştefan cel Mare”, Ocniţa) sau motivul colectării banilor din propria iniţiativă a cadrelor didactice din lista despre care scrie domnia sa.

  2. În articolul dlui Sănduţă sunt expuse anumite confuzii privind locul şi instanţele atestării la grade didactice, aducându-se incriminări nefondate, de altfel. In aceeaşi voce, Ziarul de Gardă a menţionat în mod eronat în declaraţia de presă că la IŞE “funcţionează reţele de intermediari…”. Aici am vrea să se ştie un lucru real: gradele didactice sunt conferite sau confirmate de către Comisii republicane instituite şi aprobate de MET, iar locul desfăşurării atestării poate fi orice instituţie de educaţie din municipiul Chişinău; în anul curent atestarea s-a desfăşurat la IŞE. Or, toată responsabilitatea pentru atestarea cadrelor didactice e pusă pe seama membrilor de Comisii. Colaboratorii IŞE nu pot interveni ca “intermediari” în deciziile Comisiilor, cu atât mai mult că întreg procesul acesta este monitorizat de către MET. Or, la IŞE nu “se transmit” bani de corupere/de mituire, nu are loc coruperea/mituirea şi nu funcţionează “reţele de intermediari” pentru obţinerea gradelor didiactice.

  3. Dl Sănduţă vrea să facă imagine declarând că “….ZdG a identificat şi alte cazuri de corupţie la IŞE…”, presupunând ca 8 profesori au obţinut atestarea dând mită pentru nefrecventarea cursurilor de formare profesională. Aici domnia sa expune în mod subiectiv (eronat) anumite situaţii care ţin de regulamentele de promovare a activităţilor didactice în contextul cursurilor de formare profesională. Atare cursuri pot fi promovate cu frecvenţă la zi şi cu frecvenţă redusă în cazuri stipulate de regulementele IŞE. Astfel, cei 8 profesori despre care scrie dl Sănduţă au fost transferati, în baza cererii pe care a depus-o fiecare dintre domniile lor, să parcurgă activităţile didactice cu frecvenţă redusă, dat fiind prestanţele profesionale şi implicarea domniilor lor în activităţile didactice pe care le realizează ca fiind cadre didactice ale şcolilor de aplicaţie ale IŞE, realizând ore didactice deschise pentru colegii lor veniţi la cursuri din întreaga republică. Dl Sănduţă sincopează frazele spuse de către noi, lăsând doar ceea ce i se pare “şocant” şi care, crede dânsul, i-ar aduce un beneficiu în rândul cititorilor.

  4. Fiecare dintre noi, atunci când suntem vizaţi în varii situaţii, solicităm informaţii cu privire la dezvăluirea adevărului. De aceea i-am solicitat şi noi dlui Sănduţă să ne explice cine i-a furnizat atare informaţie nefondată, care nu corespunde adevărului. Cu atât mai mult, domnia sa nu relevă ceea ce a discutat şi cu şefa Catedrei de Educaţie Lingvistică şi Literară care i-a explicat cum stau lucrurile cu adevărat.

  5. Finalmente, i-am sugera dlui Iu. Sănduţă să atmosferizeze orice cuvânt în viitoarle articole dat fiind că în orice text sunt cuvinte care se înalţă ca flacăra şi altele care cad ca ploaia şi experienţa este cel mai dur profesor, pentru că întai îţi da testul şi apoi îţi spune care este lecţia.

  Nelu Vicol, director adjunct al IŞE

 17. Profesor

  Dle Vicol! Înțeleg că ai scris la comanda șefilor tăi, Bicun și Pogolșa.
  Toți profesorii școlari știu că la IȘE, la sfârșitul cursurilor, se adună câte 50 lei ”pentru a-i mulțumi pe profesori”, care bani, prin persoane ca Prunici, trec pe la șefii de catedre și ajung la voi, direcția IȘE.
  Dar chiar ne crezi de proști când scrii năzdrăvănii despre atestare, de parcă nu s-ar ști că componența comisiilor de atestare și recenzenții tezelor la grad didactic sunt desemnați la propunerea direcției IȘE, adică a ta și a lui Bicun și Pogolșa? De ce nu participă la cursuri și la atestare profesorii competenți în domeniu, dar aduceți să ne spună prostii persoane care n-au făcut nimic în domeniu? Deci tot voi le învârtiți pe toate.
  Și n-o ai apăra pe Isac de la Educație lingvistică și literară, că ea va fi prima care va da seamă în cazul în care la putere vor veni cei care merită.

 18. SPQR

  D-le Nelu Vicol director adjunct ISE.Cu tot respectul vreau sa va spun ca rahatul presarat cu condimente tot rahat ramane.La fel cum organizarea unei mese rotunde impreuna cu comisia (dupa cum recunoaste sandul valentina) tot este o forma a mituirii , cosultati comentariile codului penal la capitolul MITA.Asa ca nu mai irositi va rog condimentele,adica timpul dumneavoastra pretios de director adjunct cu tot felul de ………………

 19. Arina

  Ma adresez celui cu “idiotii de profesori” a carui educatie si lipsa de cultura poate fi recunoscuta dupa cum se exprima.Se vede ca nu ai prietenit nici cu cartea,nici cu profesorii.De unde atita ura fata de cei ce ne-au invatat si educat? Lor le datoram in mare parte pentru ceea ce suntem,ei ne-au determinat calea in viata, vrem sau nu vrem noi asta.Iar cel mai bun mod de a combate coruptia este simplu – dati-le profesorilor salarii care corespund unui mod de viata decent si lasati voi teoriile cu reformarea sistemului de invatamint. Sunt oameni care au muncit o viata pentru noi,si nu merita o asemenea batjocura. Azi,sa lucrezi in invatamint este o fapta eroica,nu vedeti cu ce lipsa de cadre se confrunta sistemul? Va rog, lasati avinturile astea de mari experti in invatamint,mai bine ajutati-i cu ceva…………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *