Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   În aşteptarea sentinţei

În aşteptarea sentinţei

Şeful adjunct al penitenciarului nr. 4 din Cricova, Sergiu Perdeleanu, este învinuit că ar fi maltratat doi fraţi care îşi ispăşesc pedeapsa în acest penitenciar. Vasile şi Petru Livădari au fost condamnaţi pentru huliganism şi încălcarea ordinii publice. Potrivit acestora, în luna februarie (05.02.08), Perdeleanu i-ar fi bătut cu o sârmă metalică în biroul său.

Înscenări, în schimbul libertăţii

Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei de judecată, Sergiu Perdeleanu a declarat că nu se afla pe teritoriul penitenciarului în momentul incidentului. El a prezentat instanţei toate acţiunile din ziua respectivă,  precizând că nici nu i-a văzut pe cei doi fraţi. Seful adjunct al penitenciarului susţine că băieţii şi-ar fi provocat rănile singuri, menţionând că totul este o înscenare. „Pur şi simplu, le încurc la majoritatea condamnaţilor. Am o funcţie în urma căreia condamnaţii suferă. Ei trebuie să îndeplinească anumite obigaţii specifice pentru regimul din penitenciare, cerute de legislaţie. Dar ei vor mai multă libertate. Astfel de înscenări se mai practică şi cu alţi colaboratori ai penitenciarelor, dar până la judecată am ajuns doar eu”, a declarat Perdeleanu.

În acelaşi timp, mama condamnaţilor, Maria Livădari, afirmă că nu este vorba de automutilare şi nici de înscenare. Potrivit ei, şi alţi deţinuţi ar fi fost maltrataţi de către Sergiu Perdeleanu. Această informaţie o deţine de la condamnaţii din penitenciar. Maria Livădari spune că starea sănătăţii copiilor ei este foarte gravă. Ea a precizat că, în ziua când aceştia au fost maltrataţi, s-a adresat la Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova (CDOM).

Cine e de vină?

Solicitat de Ziarul de Gardă, Alexandru Popa, consultant principal al Serviciului investigaţii şi monitorizări CDOM, spune că în ziua respectivă (05.02.2008) reprezentanţii centrului au mers la penitenciar pentru verificarea plângerii făcute de către cetăţeana Maria Livădari. Acolo, au discutat atât cu condamnaţii nominalizaţi, cât şi cu administraţia penitenciarului. Potrivit lui Popa, la momentul vizitei ambii condamnaţi erau speriaţi şi aveau semne vizibile de violenţă şi tortură. În aceste condiţii, a fost solicitată transferarea lui Livădari Petru şi Vasile din Instituţia penitenciară nr. 4 din orăşelul Cricova în Instituţia penitenciară nr.16 din municipiul Chişinău pentru tratament medical.

Pe de altă parte, avocatul lui Sergiu Perdeleanu, Tudor Suveică, susţine că din ziua respectivă există constatarea a trei medici, care infirmă cele spuse de către reprezentanţii CDOM. Totodată, Suveică precizează că, la ora 13.00, fraţii Livădari au refuzat să se dezbrace, fapt ce confirmă că ei nu erau atât de maltrataţi după cum susţin. Mai apoi, la ora 14.00, ei au fost examinaţi repetat de către aceşti medici. Fiind dezbrăcaţi,  nu au fost stabilite leziuni corporale, cu excepţia cicatricilor la mâina stângă şi a unor urme vizibile în jurul gâtului, care erau produse cu mult înainte de acea zi, a mai adăugat Suveică.

Alexandru Popa mai spune că au fost întreprinse tentative de muşamalizare a acestui caz. El argumentează că, la a doua vizită efectuată la penitenciar, condamnaţii respectivi erau deja „prelucraţi”. Ei i-au comunicat avocatului parlamentar că sunt siliţi de alţi condamnaţi să renunţe la pretenţiile pe care le au şi să afirme că leziunile corporale au fost primite în urma automutilării.

Suveică susţine însă că „toate acestea sunt nişte născociri neconfirmate prin nimic, sunt doar declaraţii lipsite de probe”.

Deşi reprezentanţii CDOM susţin că la 05.02.08 nu au fotografiat condamnaţii deoarece au mizat pe faptul că şeful Instituţiei penitenciare nr. 4 din orăşelul Cricova îşi va îndeplini obligaţiunile de serviciu, acest lucru nu s-a întâmplat.  Tudor Suveică, însă, spune că cetăţenii Livădari, Vasile şi Petru, au fost fotografiaţi în ziua respectivă la ora 17.00, ceea ce poate fi văzut şi pe poze, unde este indicată ziua şi ora. Pozele sunt anexate şi la cauza penală.

Solicitat să comenteze acest incident, Vadim Cojocaru, director general adjunct al Departamentului Instituţii Penitenciare, a spus că nu poate să se pronunţe asupra acestui caz pentru a nu influenţa ancheta.  Vom reveni cu detalii în acest sens după pronunţarea sentinţei de judecată. Conform raportului Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, de la începutul anului până în prezent au fost semnalate 623 de petiţii din penitenciarele R. Moldova. Dintre aceste reclamaţii, 12% se referă la cazuri de tortură şi tratament inuman şi degradant.

Veronica RUSSU