Funcţionara cu diplomă falsă: “De ce interveniţi iarăşi?”

Femeia despre care ZdG a scris anterior că lucrează în calitate de profesoară şi secretară la primăria din satul Dancu, în baza unei diplome de studii false, continuă să-şi exercite ambele funcţii. CCCEC nu a pornit pe numele ei vreun dosar penal. De aproape trei luni, cazul se examinează, deşi ZdG a demonstrat că persoana în cauză s-a folosit de acea diplomă falsă şi a minţit autorităţile statului.

Precizăm că pe 19 noiembrie, ZdG a dezvăluit cazul Veronicăi Gulică, care în baza unei diplome de studii false, a fost angajată în calitate de profesoară de informatică şi limbă engleză la gimnaziul din localitatea Dancu, Hânceşti. Mai târziu, în baza aceleiaşi diplome, tânăra a fost angajată şi în funcţia de secretară la primăria din localitate. Informaţia conform căreia diploma de studii deţinută de Gulică este falsă ne-a fost confirmată şi de către Mihai Revenco, prorectorul de atunci al Universităţii de Stat din Moldova (USM). Acesta ne-a declarat că “în registrul de distribuire a diplomelor absolvenţilor anului de învăţământ 2002—2003 (anul în care, în diploma deţinută de Veronica Gulică scrie că ea ar fi absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Moderne, specialitatea limba şi literatura italiană şi limba engleză din cadrul USM), diploma Veronicăi Gulică nu este înregistrată. Totodată, nici «în arhiva USM nu este înregistrat un dosar personal al dnei Gulică Veronica, fapt ce demonstrează că Veronica Gulică nu şi-a făcut studiile la USM, iar diploma deţinută de ea este una falsă”.

Secretara cu diplomafalsă, la serviciu

Am telefonat la Primăria din satul Dancu. La unul din numerele de telefon ale instituţiei de stat, a răspuns nimeni alta decât, secretara Primăriei, Veronica Gulică. Aceasta s-a arătat cam surprinsă de telefonul nostru, însă a acceptat să vorbească. “Se poate să nu vorbim prin telefon, dar să ne întâlnim, cumva…?”, ne-a întrebat aceasta. Menţionăm că Veronica Gulică ne-a spus că va veni la ZdG, încă în luna noiembrie, pentru a clarifica situaţia. Şi de această dată am invitat-o la redacţie. “De ce interveniţi iarăşi?”, ne-a întrebat curioasă secretara. I-am explicat că încercăm să aflăm cum au decurs lucrurile din noiembrie până acum şi care a fost concluzia organelor de anchetă. “Am fost chemată la Centrul pentru Combaterea Crimelor şi Corupţiei (CCCEC), am dat explicaţii, am stat de vorbă cu persoanele de acolo şi atât”, ne-a răspuns Gulică.

Am întrebat-o pe Veronica Gulică dacă la CCCEC s-a pus problema suspendării sale din funcţie. „Nu, nu m-au eliberat, dar ei nici nu au dreptul să mă elibereze, chiar dacă se depista ceva, pentru că la primărie eu am intrat în bază de concurs, nu în baza diplomei. Acum lucrez şi la şcoală, am şase ore pe săptămână”, ne-a explicat cum stau lucrurile, Veronica Gulică.

ZdG precizează că una din cerinţele care au stat la baza concursului, în urma căruia susţine Veronica Gulică că a fost angajată la primărie, a fost prezentarea diplomei conform căreia are studii superioare. După cum menţionam mai sus, Gulică este şi profesoară, angajată în baza aceleiaşi diplome false. Fără a avea studii de specialitate, ea predă limba engleză şi informatica.

CCCEC (după 3 luni): ancheta continuă

Cei de la CCCEC ne-au anunţat că “la această etapă este înregistrat material în registrul evidenţei infracţiunilor. Veronica Gulică a fost chestionată la Centru, iar la moment se examinează materialele şi se efectuează măsuri operative de investigaţie, pentru depistarea obiectului infracţiunii în original, pentru că noi dispunem doar de copia diplomei. Veronica Gulică, când s-a angajat la lucru, a arătat doar copia diplomei, deşi trebuia să prezinte originalul. Ea însă ne-a spus că nu dispune de originalul diplomei”, a precizat Angela Starinschi, şefa serviciului de presă a CCCEC. Am întrebat la Centru de ce Gulică nu a fost suspendată din funcţie, pentru că predă elevilor neavând studii în domeniu. “Pentru că nu este pornit dosar penal, acum se examinează materialele, iar mai apoi se va decide pornirea sau nu a urmăririi penale”, ne-a răspuns Starinschi, care nu-şi explică de ce anchetarea cazului durează aproape 3 luni.

Direcţia Învăţământ: “Ştim, dar n-avem specialişti”

Valentina Tonu, şefa Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport din Hânceşti, ne-a spus că instituţia pe care o conduce, după publicarea articolului din ZdG, a insistat la conucerea şcolii din Dancu ca Veronica Gulică să nu mai presteze nici o activitate didactică. Am întrebat-o pe Valentina Tonu dacă instituţia din care face parte nu are puterea de a demite un profesor. “O direcţie de învăţământ are puterea de a concedia şi angaja un cadru. Vreau însă să vă spun că, în pofida unor lucruri, doamna respectivă s-a impus nu ca un foarte bun profesionist, ci ca un profesionist bun. Activitatea pe care ea o prestează nu pune la dubii pregătirea dânsei”, ne explică Valentina Tonu.

I-am spus şefei Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport din Hânceşti că totuşi, prin angajarea Veronicăi Gulică în calitate de profesoară, s-a încălcat legea şi regulamentul privind angajarea, pentru că aceasta nu are studii în domeniul pedagogic. “Există situaţii în unele raioane când orele sunt predate de elevi ai unui liceu sau a-i unei şcoli medii. Nu pledez pentru un asemenea scenariu, dar, în cele din urmă, doamna respectivă s-a impus ca un specialist bun. Noi am propus să fie dată afară, dar lipsa de cadre îl face pe dl director să o menţină în funcţie”, ne-a spus Tonu.
După publicarea în luna noiembrie a articolului „Funcţionar cu diplomă de studii false”, profesoara Veronica Gulică nu a fost supusă unui control, în vederea stabilirii capacităţii acesteia de a preda în faţa elevilor. Valentina Tonu ne-a explicat că un asemenea control a avut loc mai demult, iar Gulică s-a achitat bine de sarcini. “În martie, este preconizat un alt control asupra cadrelor didactice din instituţia respectivă, iar atunci vom vedea”, a conchis Valentina Tonu.

Jurist: “Situaţia este inexplicabilă”

Vasile Nevireanschi, directorul şcolii din Dancu, a spus că nu a primit nici un aviz prin care să i se ceară demiterea Veronicăi Gulică. “Ea preda mai demult şi l. engleză, acum are doar lecţii de informatică, şi nu a fost angajată cu ajutorul diplomei”, ne-a spus acesta.

“Situaţia este inexplicabilă”, consideră juristul Constantin Lazări. “Ea ar fi trebuit de mult timp suspendată din funcţie, şi chiar pornit un dosar penal pe numele ei. Organele care anchetează cazul ar fi trebuit să verifice informaţia, iar apoi să i se suspende activitatea persoanei în cauză”, este de părere Lazări.

După spusele juriştilor contactaţi de ZdG, fapta săvârşită de către Veronica Gulică «se pedepseşte cu amendă de până la 6 mii de lei, cu 150—200 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau cu închisoare de până la 2 ani».

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Maria

  Nu stiu cu ce va suparat Domna si nici nu o cunosc,dar sunt de parere ca daca isi face meseria bine,nu mai conteaza doploma,care este o hartie pe care o au multi legala,dar fara cunostinte in cap si doar calicesc copii.Sa fim seriosi,eu nu vreau sa-i iau apararea,dar trebuie de analizat bine lucrurille si las-ati omul sa lucreze,luativa de parlamentarii care stau in opozitie si nu vor sa lucreze nu conteaza partidul,ei primesc salariu pt. munca pe care n-o fac defaptr.Stau 4 ani in opozitie nu participa la elaborarea legilor etc,dar salariul merge.Iata unde trebuie de facut curatenie,daca sta in opozitie,nu participa la vot sa nu le fie calculat salariul,acolo dragii mei ,acolo mergeti si luptati cu cei care nu lucreaza si primesc bani pe spatele nostru.

 2. Sceptic

  Maria, dar tu stii cati tineri, care au diploma ar fi vrut sa lucreze acolo….tu stii cati tineri au cu adevarat studii superioare, dar nu ajung sa lucreze secretara?

 3. eu

  si eu sunt de parere ca odata ce isi face bine meseria, las sa lucreze. Da, sunt multi cu diplome , dar sa fie testati sa se vada ce are in cap.Doar se spune ca a fost angajata pe baza de concurs.

 4. Nina

  CUM POATE O PERSOANA CU CONSTIINTA PATATA, SA FIE CA SECRETERA LA PRIMARIE,. FIECARE STIE CARE SINT OBLIGATIILE SI DATORIILE UNEI SECRETARE, ORICIND POATE FIRMA DIVERSE ACTE ILICITE, MA MIR CA PIINA ACUM NU S-A PUS INTREBAREA SA FIE PEDEPSITA
  AZI UN OU,-MIINE UN BOU!, SI CINE VA RASPUNDE-?

 5. Zic Si Io Cu Glas Timid

  cel mai bine este sa gasesti un profesor universitar,sa-l omori,sa-l ascunzi,sa-i preiei identitatea (buletinul,diplomele,biletul de tren,pantofii cu siret),sa vii in alt oras,ti-ai pus poza ta si esti boier in original…debordezi de carte si esti idolul studentilor.

 6. zoro

  sa fie sanatoasa si sa lucreze iar prostii sa se tina de prostii. cred ca daca era o proasta nu ajungea secretara, dar se vede ca doamna are capacitati de lucru si daca se descurca de ce sa nu lucreze.am vazut multi tineri care au studii superioare terminate si nu se descurca la serviciu. a cistigat concursul inseamna ca merita sa lucreze. sa nu se uite la gura lumii….

 7. andrei

  Buna draga ziar de garda,sunt un locuitor din s.Dancu de unde este Doamna Gulica.Chiar imi pare rau de cele ce vorbeste lumea si ziarul.
  Cred ca va grsiti mult ca ascultati vorbele lumii,dar chiar vas ruga ca sa veniti la fata locului sa vorbeasca lumea desteapta cu voi si sa va spue cine este Doamna Gulica.
  Atit profesorii cit si parintii,si copii sunt foarte multumiti de rezultatele Doamnei.
  Vorbeste frumos cu copii cu lumea din sat nici o data nu a refuzat pe nimeni sa ajute.
  Mai bine sar lua masuri cu cei care care au studii superioare si vin in stare de ebrietate la ore,numesc copii cu tot felul de cuvinte de animale parca ar fi la gradina zoologica.
  Sin oameni care fac alte fapte mai grave ar trebui de ei sa va ocupati dar nu de o Doamna care isi duce lucrul foarte bine.Cu mult respect……….din s Dancu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *