Dosarul “Heroina” spre final

La un an şi trei luni de la descoperirea pe teritoriul R. Moldova a unei cantităţi de 200 kg de heroină, ascunsă în saci cu fasole, cei cinci suspecţi, între care doi cetăţeni ai Turciei, Karalar Murat şi Cernit Murat, şi trei angajaţi din Direcţia Misiunii Speciale a MAI, Ruslan Ţopa, Dumitru Moiseev şi Ruslan Savca, se mai află în arest preventiv.
Deşi, conform Codului de Procedură Penală (CPP), persoanele suspectate de vreo infracţiune pot rămâne în arest preventiv cel mult un an de zile, se pare că în cazul celor cinci persoane arestate “pentru implicare în trafic de droguri” sunt valabile alte legi. Mai mult chiar, după ce, la 24 mai, a fost modificat CPP, termenul de detenţie preventivă s-a extins cu încă şase luni.

232-heroinaPotrivit avocaţilor, prelungirea arestului preventiv se practică doar în cazuri excepţionale şi în temeiul unor hotărâri motivate. În cazul celor cinci, astfel de hotărâri nu au existat.

De când dosarul a ajuns la Judecătoria Botanica, toate şedinţele au fost desfăşurate cu uşile închise, deşi art. 18 al CPP arată că în toate instanţele judecătoreşti şedinţele de judecată sunt publice. În cazul “Dosarului heroina”, accesul în sala de şedinţe ar fi interzis publicului în urma unei încheieri motivate, argumentele aduse fiind “respectarea ordinii publice şi securităţii naţionale, interesele minorilor, protecţia vieţii private a uneia dintre părţi”.

Deşi, anterior, avocaţii părţilor implicate în proces au solicitat ca această decizie să fie anulată, Curtea de Apel, examinând cererea în şedinţă deschisă, a respins-o.

200 kg de heroină cu trecere liberă pe lângă comisariate

Cele 200 kg de heroină au fost o captură întâmplătoare. Maşina cu droguri a trecut pe lângă patru puncte ale poliţiei: Comisariatul Poliţiei rutiere municipale, Comisariatul sectorului Centru, Comisariatul municipal şi MAI. Legea prevede că o astfel de captură trebuie predată la primul punct al poliţiei, fiind transmisă spre examinare. În cazul celor 200 kg de stupefiante acest lucru a fost evitat.

Nici despre Bostepe Omer, cetăţeanul turc care, potrivit unor declaraţii ale martorilor, a fost trimis după “mită” de către cei doi angajaţi ai poliţiei rutiere, Vasile Poiană şi Ion Ciobanu, nu se mai aude nimic. Chiar dacă, potrivit martorilor care au fost audiaţi în dosar, au fost trimise directive la Aeroport, la toate punctele de frontieră, Bostepe Omer nu a fost de găsit.

O serioasă problemă, potrivit avocaţilor, este şi cea a şoferului automobilului “Hyundai H 100” cu numerele de înmatriculare C MF 761. Cetăţeanul turc Karalar Murat continuă să fie cercetat în stare de arest preventiv, deşi starea sănătăţii acestuia este extrem de gravă, deţinutul suferind de o maladie incurabilă.

În R. Moldova, legile nu funcţionează

Responsabili de la Ambasada Turciei în R. Moldova au comentat această situaţie ca fiind una inexplicabilă. “De ce cetăţenii R. Moldova pleacă în altă ţară să lucreze? De ce nu rămân aici? Pentru că în această ţară, aparent, totul este, dar, de fapt, nu-i nimic. Mulţi pleacă, pentru că aici legile sunt nefuncţioale.

Noi am fost de trei ori la cetăţeanul Murat Karalar. El este foarte bolnav. Le-am spus despre acest lucru superiorilor, dar şi avocatului. Murat Karalar trebuie examinat de către medic. El se află într-o situaţie dificilă. Trebuie să suporte şi o intervenţie chirurgicală. Am solicitat ca medicul să-l investigheze suplimentar, dar nu i-au permis. Am vorbit şi cu avocatul, pentru că el are acces mai liber decât noi la el, să i se ducă pastile speciale pentru tratament, dar totul a fost interzis.

În R. Moldova legile nu sunt funcţionale, nu lucrează, după cum ar trebui. Ambasada Turciei nu are decât să aştepte sentinţa instanţei de judecată. Nici presa nu a reflectat cazul corect, pentru că presa în R. Moldova nu este liberă, ori se teme că i se vor crea probleme. De la autorităţi ni se spune că se continuă investigarea cazului. E o dezordine totală în acest dosar. După cum e dezordinea în R. Moldova, aceeaşi dezordine e şi în sistemul judecătoresc. R. Moldova nu este un stat normal. De un an şi ceva tot continuă cercetările. Şi noi aşteptăm un rezultat. Acum instanţa nu poate spune nimic, pentru că ei caută alte probe, alte dovezi. Ce fel de probe, noi nu ştim. Este un caz intrat în impas, aşa îl calificăm noi. Şi nouă nu ne este clar, pentru că în ţara noastră lucrurile de mult ar fi fost clarificate”.

Unde se află cele 200 kg de heroină?

Cele 200 kg de heroină se află în gestiunea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Sunt patruzeci de pachete a câte 5 kg fiecare. În SUA, au fost transmise 5 kg de heroină, pentru expertiză. Până în prezent, însă, nu a venit niciun rezultat de la această expertiză.

În cadrul “dosarului heroina” au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care şi ministrul de Interne Gheorghe Papuc, viceminiştrii Valentin Zubic şi Ghenadie Cosovan.

“Analiza depoziţiilor martorilor ne permite să constatăm că în acest caz a existat un conflict”, spun avocaţii, precizând că părţile principale ale acestui conflict sunt MAI şi Procuratura Generală, care de mai mult timp aruncă vina dintr-o parte în alta.

Totodată, şirul interminabil al şedinţelor de judecată continuă. Acestea sunt tergiversate din diverse motive. Ba unul dintre judecători a plecat în concediu, ba un avocat al apărării a întârziat cu jumătate de minut la şedinţă. “Cineva are interese mari ca acest dosar să fie tergiversat”, mai spun avocaţii.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 10 iulie. În această şedinţă urmează să fie susţinerile verbale ale părţilor la proces.

Amintim că, la 20 martie 2008, doi colaboratori ai poliţiei rutiere au reţinut la Chişinău o captură de 200 kg de heroină, a cărei valoare ar fi, pe piaţa neagră, de peste 10 mil. de euro. Stupefiantele erau ascunse în saci cu fasole.

Veronica RUSSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. КОТОВСКИЙ ГРИГОРИЙ ИВАНОВИЧ.

    NU CAUTATI PISICA NEAGRA IN TR’O ODAIE INTUNECATA DACA EA-PISICA ACOLO NU ESTE…60% DIN POPULATIA RM LUCREAZA LA NEGRU PESTE HOTARE TOT ODATA LA CHISINAU EXISTA CENTRUL PENTRU COMBATEREA MIGRATIEI ILEGALE,CU CINE LUPTA ACEST CENTRU?IN RM NU-I DE LUCRU,BIZNESUL ESTE PATRONAT DE “FAMILIE”,CU CINE LUPTA CENTRUL DE COMBATERE A CORUPTIEI?MAI IN FRUNTE CU ZUBIC PROTEJEAZA PROSTITUATELE,APLICA FORTA FIZICA ASUPRA CETATENILOR,TRAFIC DE DROGURI,CU CINE LUPTA MAI?TREI DIRECTII ARE POPULATIA MOLDOVEI;LA CIMITIRE,PESTE HOTARE SI IN PUSCARIILE MOLDOVEI,ALTERNATIVA NU-I… P.S.MULTSTIMATE MODERATOR,CENZOR ORI CUM ITI MAI ZICE,LASA TE ROG ACEST COMENTARIU,NU-L STERGE!

  2. blestemat

    lupta cu tinerii protestatari, cu jurnalistii de opozitie, cu batranele din piata, cu oamenii de afaceri neascultatori si cu oricine si-a atras antipatia clanului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *