Demisia mascată a judecătoarei Fistican

283-fisticanLa 2 iulie, după şedinţa Consiliului Institutului Naţional de Justiţie (INJ), presa de la Chişinău, dar şi Ministerul Justiţiei s-au grăbit să anunţe că judecătoarea Eugenia Fistican a demisionat din funcţia de directoare executivă a INJ. Preşedinta Consiliului, însă, spune că Fistican şi-a prezentat demisia doar în formă verbală. Nu există o cerere în scris, aşa cum prevede Codul Muncii. Totodată, pe pagina web a INJ se arată că Eugenia Fistican a solicitat Comisiei acceptarea demisiei, care urmează a fi discutată la o nouă şedinţă a Consiliului INJ.

La fel cum se tărăgănează examinarea unor dosare în instanţele de judecată şi Consiliul INJ amână de pe o săptămână pe alta pronunţarea sa oficială în cazul judecătoarei Eugenia Fistican, care a fost martoră în timp ce fiica sa, Elena Istrati, candidată la funcţia de judecător, a pălmuit-o pe colega sa, audienta Victoria Hadârcă.

Fistican, demisă pe jumătate

După şedinţa Consiliului INJ din 2 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat că directoarea executivă a INJ, Eugenia Fistican, şi-a prezentat demisia. Potrivit sursei citate, problema demiterii directoarei executive al INJ a apărut în urma unor acuzaţii la adresa acesteia, aduse de o audientă a Institutului, Victoria Hadârcă, în urma unui incident ce s-a produs la 14 mai 2010, când fiica directoarei executive a instituţiei, Elena Istrati, colegă a acesteia şi viitoare judecătoare, a pălmuit-o chiar în biroul şi în prezenţa mamei sale.

Demisia directoarei executive a INJ survine după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că fiica sa nu merită să devină magistrat şi că urmează să fie exmatriculată. Tot CSM a decis să aducă la cunoştinţa Consiliului INJ încălcările depistate de ordin organizatoric, administrativ şi de altă natură, legate de activitatea INJ, cu recomandarea să fie luate măsuri de ordin disciplinar în privinţa persoanelor responsabile şi să fie efectuat un audit privind activitatea Institutului. 5 din 11 membri ai Consiliului Institutului, prezenţi la şedinţa din 2 iulie 2010, au votat pentru a o elibera din funcţia de director pe Eugenia Fistican.

“Directoarea INJ şi-a dat demisia pentru că a tolerat violenţa în biroul său”, “Directoarea INJ a demisionat din cauza fiicei sale bătăuşe”, “Directoarea INJ şi-a dat demisia”, “Directoarea INJ şi-a prezentat demisia”, “Institutul National al Justitiei decapitat: Plec că nu mai pot rămâne!”, sunt doar unele dintre titlurile ce au apărut luni, 5 iulie, în presa de la Chişinău.

Atât titlurile de presă, cât şi comunicatul oficial al Ministerului de Justiţie au fost publicate după ce Eugenia Fistican şi-a prezentat demisia în mod verbal la şedinţa Consiliului din 2 iulie. Unii jurişti sunt de opinie că Fistican poate fi considerată demisă din funcţia de director doar după ce va prezenta o cerere în formă scrisă. “În acest caz sunt vorbe goale şi nu constituie temei juridic. Şi Codul Muncii prevede că demisia se face doar în formă scrisă”.

Natalia Moldovanu, preşedinta Consiliului INJ, a confirmat pentru ZdG că Eugenia Fistican, la şedinţa din 2 iulie, şi-a prezentat demisia doar în formă verbală. “Verbal şi-a depus demisia. La şedinţa Consiliului din 9 iulie, vom discuta această chestiune”, a declarat Moldovanu.

“Decizia de a demisiona este una corectă”

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, consideră că decizia Eugeniei Fistican de a demisiona este una corectă. “Eugenia Fistican este o persoană publică, iar atunci când o persoană publică este implicată într-un astfel de caz, cum a fost cel legat de comportamentul fiicei sale, clar că altă soliuţie, decât demisia, nu există. Aşa se face în ţările civilizate şi mă bucur că şi la noi încep să se înţeleagă lucrurile acestea”, opinează ministrul Justiţiei.

Victoria Hadârcă, audienta pălmuită de fiica directoarei INJ, afirmă că, la şedinţa Consiliului, Fistican a spus că demisionează pentru că Victoria continuă să înveţe la Institut. “Eu nu văd un alt motiv din care să demisioneze Eugenia Fistican, decât acţiunile sale violente. Cred că demisionează pentru că şi-a pătat imaginea prin acţiunile sale”, spune Victoria Hadârcă.

Pe pagina web a INJ se arată că, la şedinţa din 2 iulie, membrii Consiliului INJ au luat în dezbatere chestiunea privind măsurile întreprinse în baza Hotărârii CSM nr.266/18 din 08.06.2010, privind cererea audientei INJ Victoria Hadârcă şi demersul directoarei executive a INJ, Eugenia Fistican, pe marginea acţiunilor audientei Elena Istrati şi chestiunea legată de petiţia audientei Victoria Hadârcă, prin care aceasta cere demiterea din funcţie a directoarei executive. În urma dezbaterilor, Consiliul a hotărât exmatricularea audientei Elena Istrati, candidat la funcţia de judecător, şi solicitarea unui audit la INJ din partea Curţii de Conturi. Propunerea privind destituirea Eugeniei Fistican din funcţia de Directoare executivă a INJ a fost pusă la vot. Cu majoritate de voturi, această propunere nu a fost acceptată.

După anunţarea rezultatelor votării, Eugenia Fistican a solicitat acceptarea demisiei din funcţia de directoare executivă a INJ, această chestiune urmând a fi inclusă în ordinea de zi a şedinţei Consiliului INJ din 9 iulie curent, când va fi discutat Raportul de activitate al INJ pentru anul 2009.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. Adriana

  ….am impresia ca in tara Moldova toate se fac pe jumatate…ne laudam cu juristi ,forte, si dam in bara la tot pasul,ne impedicam la tot pasul, chiar si cind nici nui miros de comunist.Poate trebue coborit nasul putin,si de inceput de la talpa..demnitarii nostri cauta acolo unde sai vada, sai admire poporul, sai aplaude, sai priveasca,sai asculte…populizm si interese peste tot…am scapat iarasi momentul prielnic…offf rinza moldoveneasca..pacat..

 2. Dina

  Imi pare rau de Doamna Eugenia.Am impresia dar asta asa si este ca Hadirca a ingenuncheato pe Eugenia Fistican ear cei lalti din jur bat din palme.Rusine !!!!!!!!!!!!

 3. Animal Planet

  Doamna Jănia Fistican e mare poama. Incerc sa fiu pe cit pot de obiectiv. Ea a spus ca isi da demsia insa asta e o metoda de a manipula Consiliu INJ. E judecatoare si trebuie sa stie ca orice decizie luata trebuie sa fie respectata si dusa la bun sfirsit. Vedem deja cum va juca Jenei mai departe.

  Victoria si-a facut publicitate gratuita intr-un fel. Daca nu avea telefonul pornit ca sa o inregistreze pe Istrati atunci la sigur tragea si ea vreo 10 palme… ma rog, norokul a fost de parte Victoriei.

  Pina la urma asa gesturi trebuie condamnate!
  Doamna Jănia Fistican
  respectativa decizia !

 4. Andrei

  Demisia Doamnei Eugenia e durere mare pentru justia R.Moldova.Nu mai vreau sa traesc in aceasta tara, am impresia ca sau intors comunistii iinapoi

 5. Vlad Tepes

  @ Dina si Varlam – cum adica isi bat joc de Fistican? pai daca tolereaza asemena actiuni de ce nu ar merita si ea o “palma” ?? crima este atunci si cand favorizezi sararsirea crimei… la fel si cu Dna Fistican

 6. mara

  intr-adevar,e mare “durere”,eu mi-am luat 3 zile de doliu,trebuie de coborit si drapelele nationale.cineva are impresia,cà s-au intors comunistii,iar eu am impresia,cà nici n-au plecat comunistii.guvernarea e un cont si cadrele comuniste si putregàioase gen fistican,ràmase incà in toate institutiile statului,e alt cont.

 7. AVRAAM

  Aici de-acu pute a bani mari.Ori foarte mari.”Banda” lui Tanase cel mare,ca sa-l scape pe Tanase-juniorul,chipurile Ministru tipa al justitiei,face ordine in justiţia moldoveneasca.Tata Tanase i-a cumparat feciorului Tanase junior permis de justiţiar dar a face justiţie micul nu poate,e impotent cu Femida.Aşa ca jurnaliştilor,lasaţi-o mai moale,cu nişte gazete pe Muruianu şi Fistican nu-i ucizi,nu-s muşte ori insecte.Posturile lor costa atît cît gazetele voastere impreuna luate+tot salariul procurorilor şi judecatorilor+sumele in forma de mita impreuna luate.Nu e destul ca-s promovat drugii şi amanţii voştri in politica,vreţi mai mult?Aşteptaţi toamna…de ce YDG nu ingormeaza cititorii fideli de ce a plecat amicul vostru Nagacevschii din funcţia parlamentara?

  • a.a.

   cum a plecat? l/am vazut joi, cand discutau despre Curtile Economice, in Parlament… Cred ca s-a razgandit. Se mai intampla.

 8. Silvera

  Prea multa imunitate si prea multa putere au judecatorii nostri. Intr-o tara civilizata, un viitor judecator nu sare la bataie la colegul sau. Fustican ar fi trebuit, imediat dupa incident, sa-si dea demisia. Daca judecatorii fac “legea” prin actiuni violente si cuvinte vulgare, la cine sa mai apelam dupa dreptate ?

 9. AVRAAM

  pt.Silvera.La cine sa apelam dupa dreptate?Depinde cîţi bani ai şi ce fel de dreptate vrei.Daca n-ai bani,soluţia e urmatoare:Cumperi Makler,il deschizi la pagina cu vrajitoarele(in MOLDOVA sunt mii de asemenea tipe cu diplome universale a Universului) şi la o inţelegere şi inscriere prealabila te duci la ia.Dreptatea nu ştiu daca o va face dar toţi duşmanii ţii enumera,cine şi ce vraja ţi-a facut,cine cu ce te-a “hranit” etc.Nu merge aşa variantă?Mai este Biserica,daca ai un duşman şi cauţi dreptatea apoi du-te şi pune o lumînare cu numele duşmanului cu fundu in sus sa arda.ce nu merge nici varianta asta?Mai este o varianta: te duci la o gazeta galbena,spui numele duşmanului din care cauza cauţi dreptatea te inţelegi cu reporterii aduci o poza cu inamicul şi dreptatea e a ta!Ce,nici varianta asta nu merge?Cauta un killer,da dupa asta nici ţie nu-ţi va mai trebui nimic de-acu.Alta varianta:Strange 5000 de voturi şi intra in Parlament-vei avea dreptate doar atunci cînd iţi vor da glas.Şi ultima varianta: Rusia,Italya,Spania,Turcia,Portugalia,Anglia,Austria ori alta ţara unde milioane de concetaţeni de-ai noştri n-au mai gasit DREPTATEA in MOLDOVA.Daca nici asta nu te juta,apoi aşteapta draga Silvera cînd te-a ajunge rîndul la dreptate in lumea celor drepţi.Bafta ţie,FEMEE!

 10. Animal Planet

  Iaka asta e buna idee.Dupa ce si-a dat demisia, Fistica sa lucreze ca ghicitoare. Sa traga cartile la persoanele implicate in procese judiciare si sa le spuna daca pierd sau cistiga…

  Pe deoparte o copatimesc pe Fisti, dar pedealta parte… cind stiu citi oameni ajung prin judecata si sa tolereyi un asa incident, e naspa… Mai ales comportamentul ficei sale…

 11. Esand

  Daca nu a stio pe d-na Fistican,as crede in tot ce se scrie.Dar! O stim de cind era eleva si intradevar tot timpul sa luptat ca adevarul sa prevaleye asupra minciunii si acum na Cineva poate special a inscenat tota treaba asta dar presa asa ceva nu vede si pacat.

 12. Pentru Esand

  daca o cunoasteti pe Doamna Eugenia de ce nu o sustineti? Unde-s judecatorii care au lucrat cot la cot cu ea?De ce voi nu o sustineti? de ce o ingropati?unde stima ?unde e colectivul?cu aceasta doamna a incalcat in fata voastra?unde e drepatatea?unde e ministru?care stie foarte bine pe Doamna Eugenia!!!!!! De ce toata lumea s-a intors cu spatele si au crezut o mucoasa care mine sau poimine va fi coleaga voastra si o sa va vinda pentru un post .Sincer corect a spus cineva ca la noi e invidie in tara, ca nu cumva cineva sa fie ceva.Nerusinatilor in primul rind toti judecatorii de seama lui D-na Eugenia s-au batut joc de ea si a puso ingenunchi ca dupa aceasta sa duca sa sarbatoreasca pe la condrita

 13. DAA

  E corect ce se scrie aici!!!!!!!!!! Sincer ma uit eu oamenii incep sa se reintoarca la viata.Alde Hadirca matinca vrea Director la INJ

 14. Misca

  Mai deschideti-va ochii si fiti realisti, daca avea sa fie corecta dna Eugenia, asa cum o numiti, avea sa nu fie pedepsita fiica-sa, dar au pus la cale o batjocura fata de fata aia. Ce se cred ele, bravo Hadirca. Judecatorii n-o sustin fiindca inteleg ca miine poimine pe ei ii vor chema la cabinet Fistuican si ii va bate. Prietenul imi este drag dar adevarul imi este mai scump. Asa si in acest caz! (pentru Esand, DAA)

 15. mara

  “Pentru Esand”-dina,cà-i una si aceeasi “personalitate”.deci,scrii tu pentru toti “sustinàtorii”,schimbàndu-ti mereu nominativul.intuiesc,ii fi audient pe la INJ.intrebarea:cum dracu ai nimerit pe acolo,nestiind alfabetul? càti euri ai impins ca sà fii impinsà? referitor la “genunchi” din bàiguielile tale,pune màna pe carte si faci o diferentà unde e complement si unde e verb,ce-i cu pronumele personal “O”,cà habar n-ai pe care lume te afli,iar tineri inteligenti spalà vesela prin baruri,cà n-au euri.de aia avem cadre de alde tine,feciori de bani gata,agramati,prosti,eticà ioc,de aia dati in cap la oameni,astfel de cadre pune pe rol fistican.acum faceti spume,cà de vine altul,nu numai ati pierdut eurii,dar si và càràbàniti de acolo la coada vacii,sà eliberati locurile pentru lume desteaptà,nu “bàdlà” cu euri.nu m-as implica in gramatica altora,dar voi ni aveti dreptul moral sà insirati bazaconiile astea agramate pe aici sau sà incurajati mitocània si neghiobia organelor de resort.cum dracu ai face tu un dosar? cum dracu ati trecut compunerea si ca studenti? scurt:cu euri.”cu () aceasta doamna a incalcat in fata voastra”? adicà a judecàtorilor.panaramà,fistican a incàlcat in fata societàtii,care o plàteste,ce o “plàtiti” voi e cod penal.”la noi in tarà e invidie”, vai,ce deductie fenominalà.in cap la tine e invidie-fricà si mahmurealà.eurii và permit sà và comportati ca la usa cortului,ca in codru,ca la cràsmà,dezmàt plàtit de noi.trebuia s-o ia din garà pe 14 mai,dar i-a zis muruianu:stai acolo,cà eu,oricum,vin.pentru cà o cunoaste ministrul,de aia i-a zis:incà nu te-ai dus? si Esand,dacà nu-i fi tot tu,si aici pronumele personal n-are reguli,cel reflexiv nici atàta,marafeturi de evul mediu.s-a (nu “sa”) luptat pentru adevàr,cum sà nu,alàturi de voronin,n-ai vàzut foto pe aici,ca doi hulubasi. nu stim noi cum luptà comunistii pentru adevàr? o persoanà e cumsecade nu numai,cànd o vede cineva,dar si cànd n-o vede nimeni.dacà a huiduit-o o moldovà,putregaiul persistà si “aprecierile” voastre sunt proportionale cu nivelul de carte al vostru,ca apoi sà dati vina pe “inscenàri”,cànd sunteti cu bàja la fund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *