De la Penitenciar la Primărie

277-priomarDupă alegerile locale  de la 16 mai 2010, în satul Vişineşti, raionul Cantemir, e zarvă mare. Fotoliul de primar a fost ocupat de Andrei Pâslari, candidatul Partidului Comuniştilor în acest scrutin, fost şef de Penitenciar. Această pagină din biografia lui Pâslari a constituit o carte de bătaie pentru contracandidaţii săi. Deşi rezultatele alegerilor sunt clare, lupta continuă.

În bătălia pentru funcția de primar s-au înscris 5 candidați: Olga Demirova (MAE), Ion Stratev (PLDM), Ion Bâtcă (PL), Elena Basarab (PD) și Andrei Pâslari (PCRM).

Cei patru candidați de dreapta sunt extrem de nemulțumiți de rezultatul scrutinului, motivând că oamenii au fost manipulați, iar datorită acestui fapt Pâslari ar fi ieşit învingător cu o majoritate decisivă. „Oamenii l-au ales de frică”, spun contracandidaţii. Din numărul de 714 alegători, câţi sunt înscriși pe listele electorale, el a obținut 514 voturi.

Un criminal în fruntea satului?

Ion Stratev, candidat PLDM la funcția de primar, spune că Andrei Pâslari este un criminal care va distruge satul în câțiva ani, așa cum a distrus viața unor tineri deţinuţi în penitenciarul de la Leova. “A scăpat ca prin urechile acului, plătind doar o amendă de 12 mii de lei. Comuniștii au știut să-l apere și să lichideze urmele infracţiunii comise de tovarășul lor. Cum a putut să candideze la această funcţie în 2007, dacă el fusese condamnat?” – se întreabă Ion Stratev.

Andrei Pâslari a fost acuzat în 2006 că l-a torturat pe deținutul de atunci Andrei Balțatu, care își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 3 de la Leova. Pe atunci, Pâslari deținea funcția de şef al acestui penitenciar.

În aprilie 2007, înainte de alegerile locale, Pâslari a fost recunosut vinovat de comiterea infracțiunii de abuz de putere prin maltratare, fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de amendă, fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate. De atunci, contracandidații lui Pâslaru nu pot ierta această nedreptate comisă atunci de colegii săi, comuniști, care l-au scos basma curată.

A umplut satul cu minciuni

Elena Basarab, candidată la funcţia de primar, susţine că Andrei Pâslari, împreună cu Părintele Igor, minte consătenii şi-i învrăjbeşte, discreditând-o. ,,Eu fac parte din comunitatea adventistă şi aceşti domni îi sfătuiau pe oameni în timpul campaniei să nu mă aleagă pe mine, deoarece eu le voi strica biserica. Să le fie ruşine. Dacă dorea o luptă cinstită, mai bine îi lăsa pe oameni să aleagă după cum cred ei”. Basarab mai afirmă că primarul şi părintele le spuneau la biserică că, dacă doresc binele satului, să-l voteze pe el.

L-am votat, că ne dă compensaţii

Mătușile Elena și Domnica Iabanji sunt foarte bucuroase că și după alegerile locale de duminică vor beneficia de compensații. Așa le-a promis primarul și preotul. “Duminică, după slujbă, am plecat cu babele din sat la votare, ne-am dus toate să votăm ca să hie ghini, că oleacă ne-a mai rămas de trăit”.

Sora ei, Domnica, e ţintuită la pat. Ea nu a votat, deoarece urna mobilă nu a ajuns până la ele acasă, deşi locuiesc în centrul satului. Dar mătuşa Elena este sigură că, dacă ea a votat cum trebuie, şi sora ei ar putea primi compensaţiile promise.

Pe Eudochia Toporaş şi pe Sofia Grozdeva le-am întâlnit lângă școală, discutând aprins rezultatele alegerilor. “Ce-a făcut, fa, ăsta, în aceşti trei ani? A mai venit să ne fure și în următorii ani?”, spune indignată Eudochia. Sofia răspunde cu înverşunare: “A învălit şcoala, a început să construiască biserica, fiindcă slujba religioasă se ţine în primărie, şi, în sfârşit, la 9 Mai, a făcut monumentul veteranilor, iaca ce a făcut. Dar aceştia ce erau să facă dacă n-au bani?”.

Cum a minţit Pâslaru în 2007, minte şi în continuare

Ion Bâtcă, directorul gimnaziului din Vişineşti, care a candidat şi el la funcţia de primar, spune că admite orice fel de luptă în campania electorală, dar nu poate suporta minciuna. “El i-a ponegrit pe toţi candidații, nu are nici pic de omenie. A jucat murdar și în 2007, când le făcea buletine de identitate pe gratis oamenilor care nu aveau, cu scopul de a-l vota pe el. Și acum a făcut multe șmecherii, dar a lucrat bine, ca să nu fie prins”.

O membră a Comisiei Electorale afirmă că, în ziua alegerilor, Andrei Pâslari împreună cu alţi susţinători ai săi stăteau afară lângă Casa de cultură, unde se desfăşurau alegerile, făcând propagandă. “Pe oamenii care veneau îi sfătuiau cui să-i dea votul, iar cei care ieșeau erau întrebați cui i-au încredințat viitorul satului”.

Olga Demirova, candidată din partea MAE, spune că, în ziua alegerilor, Andrei Pâslari aducea la secţia de votare, cu automobilul propriu, bătrânele care nu pot merge.

Ea mai spune că, în electorală, deşi era degrevat din funcţie, folosea telefonul şi maşina de serviciu în scopuri personale. Îşi ducea peste tot familia cu maşina Primăriei. Ea argumentează cu o factură telefonică că Pâslari a vorbit de la telefonul Primăriei de 130 de lei în campania electorală, pe când altcineva deţinea funţia de primar interimar.

Deşi sunt făcute numeroase acuzaţii la adresa lui Andrei Pâslari, în timpul alegerilor a fost depusă o singură contestare. Maria Hagiu, preşedinta Comisiei Electorale, susţine că această contestare a fost depusă de Valeriu Avram, membru al comisiei, împotriva lui Gheorghe Popa, un susţinător a lui Andrei Pâslari, care făcea agitaţie electorală în ziua alegerilor.

Mă urăsc tâlharii

Câștigătorul funcției de primar din Vișinești, Cantemir, Andrei Pâslari, spune că numai niște hoți l-ar putea urî atât de mult. “Pentru a mă scoate din cursa electorală, au recurs la mai multe fărădelegi, m-au bătut, m-au șantajat”. El susține că Valeriu Avram, împreună cu unii agenți economici din sat (Ion Stratev, Dumitru Tiron și Valeriu Chinighileanu), au făcut o înțelegere ca între hoți, să îl înlăture de la putere. “Până am venit eu în această funcție, ei nu plăteau impozite pe toate pădurile din proprietate. Mai mult, băteau oamenii care coseau acolo. Eu am încercat să fac regulă. Tot ei, anual, scot din iazul satului pește în valoare de 162 mii lei. Iată de ce încearcă să mă acuze de multe rele. Sunt toți niște bandiți, chiar dacă fac parte din diferite partide”. Întrebat de ce a candidat la funcţia de primar în 2007, dacă avea dosar penal deschis, răspunsul a fost răspicat: “Aşa am vrut”.

Andrei Pâslari spune că nu va asculta toate minciunile spuse despre el şi va încerca să asculte doar de oamenii care l-au votat.

Cât despre maşina primăriei, el zice că tot scorneli sunt: “Am două maşini în curte, nu-mi trebuie să aud vorbe. Iar telefonul, într-adevăr, l-am folosit pentru a renova monumentul eroilor Patriei. Cred că nu am minţit tot satul de m-au votat aşa de mulţi. Lumea ţine la mine şi mă voi zbate în continuare pentru ei, le voi aduce gaz în sat, voi renova şcoala. Ei nu sunt în stare să facă ce am făcut eu în aceşti 3 ani. Încrederea oamenilor şi-a spus cuvântul”.

Părintele Igor spune că niciodată nu va folosi religia în scopuri meschine. “Aceşti răufăcători au văzut că, de 3 ani, de când sunt în sat, primarul îmi este prieten bun. Ei încearcă să mă murdărească”.

Cât despre primar, are de spus doar de bine. E bucuros că a câştigat un reprezentant al PCRM, partid în care preotul are cea mai mare încredere.

Din cele 15 localităţi în care au avut loc alegeri locale anticipate, în 7 au fost aleşi primarii. În celelalte 8, pe 30 mai, va fi organizat al doilea tur de scrutin. Reprezentanţii PCRM au câştigat în 4 sate: Andrei Pâslari (Vișinești, Cantemir), Fiodor Mincu (Congaz, Găgăuzia), Victor Piculschi (Albota de Sus, Taraclia) și Ivan Kolioglo (Copceac, Găgăuzia).

 Lilia Zaharia, ŞSAJPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Jora

  Se vede din satelit ce moaca de bataus si betivan are.Un om ,obisnuit o viata cu hotii,nu va putea sa-si schimbe comportamentul si indeletnicirile deprinse de la puscariasi.Va tipa si pune mina pe ghioaga ,ca, atunci cind detinutii nu=i asculatau vorbele de supunere oarba de tip comunist si sovietic.

 2. MARIENFELD

  NU JUDECA OMUL NUMAI DUPA SPUSELE CUIVA.IL CUNOSC PE ANDREI PISLARU INCA DIN COPILARIE SI APARTENENTA DE PARTID NU ARE NICI O CONTRIBUTIE LA CALITATILE LUI OMENESTI.A FOST INTOTDEAUNA UN OM DE TREABA , GOSPODAR SI TOT CE A OBTINUT IN VIATA E REZULTATUL MUNCII LUI.DACA L-A VOTAT INTREG SATUL,CRED CA OAMENII AU INCREDERE IN EL.

 3. ,,,,,,,,,

  are studii de sudor.a facut cursuri la scoala militiei apoi treptat a ajuns si comisar.Din anii 2000 fusese sef la LTP/alcoolicii din Leova apoi in MJ ,…sef de penitenciar.In timp cat a fost comisar are doua umoruri pe sufletul lui si foarte multi schinjuiti in penitenciar….Schinjuea cu nepotul lui Igor Ivanovici,care era nepotu-sau.
  In orice caz nu cred ca va nimeri in rai…dupa ce a pactizat cu diavolul.

 4. Mara

  totdeauna se gàseste lume de treabà sà ia apàrarea “cui trebuie”.dacà-s calitàti omenesti sà nenorocesti in bàtaie pe cine-ti picà…Exact apartenenta la partid la scàpat de pàrnaie si 12 mii lei plàtiti in 2006 sunt “rezultatul muncii” de a masacra lume,asta inseamnà pentru noi “om de treabà”.in loc sà luàm atitudine,noi justificàm orice màrsàvie.de fricà a votat lumea si a falsifica pentru comunisti nu costà nimic,deja o stim.dar popa partea cui s-o mai ia? spune-mi cu cine prietenesti sà-ti spun cine esti.nu secretarii de partid s-au pripàsit prin biserici,cà acolo se mulge bine? iar democratilor le ia pàinea din mànà si càinii,cà pentru 700 locuitori s-au repezit 4 candidati in loc sà se uneascà in unul.sper sà le fie o lectie,sà conteze cauza,nu fotoliul.

 5. serghei

  bine spus Mara, acelasi lucru s-a inamplat si la alegerile parlamentare toti vor binele tarii cu conditia sa fie parlamentar. Nimuc nou sub soare, dosarul 7 aprilie o batjocura, dosarul coruptiei o gluma. in pacate aceste lucruri se observa si electoratul va pedepsi alianta prin neparticipare la vot, ar fi cazul sa se gandeasca un pic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *