Culisele dosarului Baştovoi vs ASCOM: Răfuială sau infracţiune?

Fostul vicepreşedinte ASCOM Group, Andrei Baştovoi, este acuzat de însuşirea ilegală a unor sume consistente de bani din contul companiei miliardarului Anatol Stati, precum şi de tentativă de omor a fiului acestuia, Gabriel Stati, preşedintele companiei, şi a şefului Departamentului de securitate din cadrul ASCOM Group, Veaceslav Glotov. Deşi Andrei Baştovoi şi fiul său au fost reţinuţi şi se mai află în stare de arest la domiciliu, organele de anchetă nu au prezentat încă probe care ar demonstra vinovăţia sa. Pe de altă parte, anchetatorii au divulgat mai multe materiale operative contrafăcute.

Baştovoi susţine că învinuirile incriminate sunt subiectul unei “răfuieli interne” iniţiate de Veaceslav Glotov, fost maior KGB, care acţionează prin intermediul persoanelor promovate de ASCOM Group în cadrul mai multor direcţii ale Ministerului de Interne şi al Procuraturii. La rândul său, Glotov evită să ofere declaraţii pentru presă, accentuând totodată că instituţiile de presă ar trebui să fie atente pe cine “laudă” şi pe cine “critică”.

Anchete “cusute” cu aţă albă

La 2 august, curent, Andrei Baştovoi, manager principal de proiect în Sudan al Companiei ASCOM Group, împreună cu fiul său, Valentin Baştovoi, şeful filialei Companiei din Uganda, au fost arestaţi sub acuzaţia de însuşire ilegală a sumei de 185 mii USD de la ASCOM Group. Baştovoi a declarat atunci pentru presă că arestarea sa şi a fiului său constituie o reglare de conturi în interiorul ASCOM Group. “E vorba de gelozie, invidie în interiorul companiei, care se întâmplă pretutindeni. Îl bănuiesc pe şeful securităţii ASCOM, care de vreun an şi ceva a instituit un regim ca pe timpul lui Beria”, spune Baştovoi. Totodată, secretarul de presă al ASCOM Group, Vitalie Diaconu, a infirmat că Anatol Stati ar fi fost influenţat de Glotov, întrucât o comisie specială din cadrul companiei ar fi acumulat probe pe parcursul a două luni de “anchetă” pe teritoriul Sudanului de Sud şi al Ugandei, în temeiul cărora organele de drept au intentat dosarul penal.

Mai târziu, Glotov a depus plângere la Procuratură, invocând că ar fi ţinta unui atentat pus la cale de Andrei Baştovoi. Potrivit Direcţiei Investigare a Fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor  Interne (MAI), Glotov l-ar fi demascat pe Baştovoi că acesta ar fi sustras 185 mii USD de pe conturile ASCOM Group din Sudanul de Sud. Ulterior, Baştovoi în complicitate cu alte două persoane, Ion Strelnicov şi Ion Stanciu, ar fi planificat asasinarea lui Glotov, Anatol şi Gabriel Stati (din ordonanţa de învinuire), antrenaţi nemijlocit în depistarea fraudei.

De menţionat că deşi Glotov a depus plângere la Procuratură la 8 august, organele de anchetă l-au reţinut pe Baştovoi abia la 12 octombrie. El a fost rearestat în urma unei descinderi în forţă a ofiţerilor MAI şi a colaboratorilor PG tocmai în ziua în care expira mandatul de arest la domiciliu pentru prima învinuire.

“S-a pornit cu un dosar cu 185 mii USD, după care mi s-a prezentat învinuirea pe alt dosar cu 62 de mii şi după aceea pe altul cu 25 de mii, şi acum trebuie să-mi prezinte învinuirea pentru încă un dosar cu 20 de mii. Astfel, sumele mergând în descreştere până la dispariţia obiectului Codului Penal, pentru a se asigura că voi sta undeva la zdup măcar cât de puţin, ei au hotărât să meargă pe o chestie absolut lipsită de bun-simţ, de minte totală. E clar că Procuratura Buiucani, câteva departamente din cadrul MAI lucrează ca nişte subdiviziuni ale ASCOM, dar cu toate astea, în 4 luni, ei n-au reuşit să pună pe masă nicio probă concludentă, să facă o confruntare cu vreun martor care ar schimba situaţia. În afară de declaraţia pe care am dat-o de bună voie la prezentarea învinuirii, nu s-a întreprins nicio măsură de anchetă”, a declarat pentru ZdG Andrei Baştovoi.

Unul dintre avocaţii săi, Constantin Tănase, ne-a spus că, de fapt, nu există argumente în cazul  acuzării de omor la comandă, făcută pe numele clientului său, întrucât până în prezent ancheta încă nu s-a mişcat din loc. “În cazuri reale de omor la comandă se iau mărturii, se fac confruntări cu cei care îşi recunosc vina, cei care nu, se pun nişte întrebări, sunt momente anumite, dar aici nu s-a făcut nimic”. Solicitat de ZdG, Lilian Cociu, procurorul care instrumentează dosarul, ne-a asigurat că ancheta este în derulare şi că există suficiente probe. “Au fost întreprinse măsuri de urmărire penală care sunt necesare pentru această cauză, eu n-o să-i dau darea de seamă avocatului. Ancheta continuă, este un volum destul de mare de lucru, nu-i furt de găini din coteţ”, a punctat Cociu.

Potrivit avocaţilor lui Baştovoi, procurorii investighează dosarul în baza copiilor de acte prezentate de reprezentanţii ASCOM Group. La cererea avocaţilor de a prezenta în instanţă actele originale, procurorul Ion Ticu s-a rezumat la promisiuni. “Noi trebuie să pornim de la faptul că, din punct de vedere juridic, tot ce se incriminează nu întruneşte jurisdicţia necesară pentru a fi judecat pe teritoriul R. Moldova. Frauda s-ar fi comis în afara R. Moldova, în cadrul întreprinderilor înregistrate în afara R. Moldova. Trebuie să fie făcută o comisie rogatorie, cu participarea organelor de anchetă din R. Moldova, la iniţiativa organelor de pe teritoriul african, care să colecteze probe, să facă o traducere, o apostilare, o autentificare a acestor documente. Doar atunci ele pot servi ca probe. Dar aşa, în timp ce avem atâtea mijloace tehnice performante de photoshop şi copii fel de fel care seamănă cu originalele, orice e posibil. Să iei un alineat dintr-un document, alt alineat din alt document, şi compui un document care să pună la pământ pe oricine”, susţine Baştovoi.

La 25 octombrie, curent, Curtea de Apel Chişinău a admis cererea avocatului apărării ca Baştovoi să fie cercetat în arest la domiciliu. El a fost eliberat din izolatorul penitenciarului nr. 13, unde a petrecut 10 zile în detenţie. “Judecătorii de la Curtea de Apel au studiat dosarul timp de 24 de ore, dacă era ceva cât de cât concludent acolo, nu cred că pentru ceea ce mi se insinuează îmi dădeau voie aşa de simplu în arest la domiciliu. Numai când pronunţi învinuirea de tentativă de omor de către un grup criminal organizat, fără să studiezi dosarul, ţi se ridică părul măciucă”, susţine Andrei Baştovoi. Întrebat cum comentează măsura de arest la domiciliu într-un dosar de omor la comandă, procurorul Lilian Cociu ne-a spus să ne adresăm instanţei de judecată care şi-a asumat răspunderea pentru decizie. “Şi-au mai asumat răspunderea şi alţii care i-au dat drumul lui Baghirov şi am văzut ce s-a întâmplat. Hotărârea-i pe sovestea instanţei. Clar lucru că eu nu sunt de acord, dar nu pot face nimic”.

Ai cui sunt 185 mii USD?

În ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că suma de 185 308 USD, cu care Andrei şi Valentin Baştovoi ar fi prejudiciat firma lui Anatol Stati, a fost transferată pe data de 22 iunie 2011 din contul deschis la KCB Bank Uganda Ltd din or. Kampala pe contul întreprinderii din R. Moldova, IFC-Grup SRL, deschis la Moldova-Agroindbank SA. Transferul bancar ar fi fost semnat de fiul fostului vicepreşedinte ASCOM Group, care în acea perioadă administra filiala companiei din capitala statului african Uganda. Conform ordonanţei, actele de transfer au fost completate cu încălcări, pe motiv că banii urmau  să restituie o presupusă datorie unui cetăţean sudanez.

Muawia Mohamed Bilal, cetăţeanul cu pricina, a acţionat ASCOM Group în instanţa de judecată din Sudanul de Sud pentru a-şi recupera banii. Într-o scrisoare de atenţionare, expediată la 14 septembrie 2011 filialei ASCOM Group în Sudanul de Sud, Gabycon Civil Works Ltd, avocatul William Kon Bior, în numele clientului său, acuză Procuratura Buiucani de faptul că a blocat ilegal suma de 185 mii USD.

Andrei Baştovoi ne-a spus că omul de afaceri sudanez a ajutat în repetate rânduri filiala ASCOM Group din Sudan, oferindu-i bani în avans pentru serviciile de transportare a motorinei pe care aceasta urma să le presteze. Cu aceşti bani au fost achitate datoriile acumulate pentru salariile angajaţilor. “În iulie, apăruse o nouă situaţie. Trebuia iarăşi să plătim salarii la oameni şi trebuia să schimbăm bani locali în dolari. Aveam o relaţie la BNM care ne ajuta, noi fiind contractor mai mare. Dar ne-a spus să nu venim cu sume mici. Am schimbat în dolari şi i-am dat partea lui de bani, care era exact suma de 185 mii USD. El a avut la noi o rugăminte, să transferăm banii partenerului său din Moldova, care trebuia să rezolve urgent nişte probleme. Deoarece transferurile din Sudanul de Sud ajung foarte greu, uneori se întorc înapoi, banii i-am transferat iniţial pe contul filialei noastre din Uganda. Ne-am dus împreună la bancă, i-am depus pe ai noştri pe cont şi am depus şi banii lui. Lui i-am dat un bon de casă precum că am primit de la el bani. Toate actele respective sunt, banii au fost trecuţi prin casă. Ulterior, Procuratura Buiucani i-a blocat. Îmi pare foarte rău de omul cela, pentru că el s-a comportat foarte bine cu noi când ne-a fost greu”, a explicat Baştovoi.

“Probele” contrafăcute

În materialul operativ din conferinţa de presă a MAI din 13 octombrie, curent, este prezentată o interceptare telefonică a unei convorbiri dintre un presupus killer şi un presupus comanditar. În convorbire, “comanditarul” i-ar reproşa “killerului” că comanda nu a fost încă executată şi că acesta trebuie să împuşte ţinta în ziua curentă, la care “killerul” s-ar angaja să facă câteva împuşcături de la distanţă.

În realitate, convorbirea prezentată drept probă de Direcţia investigare a fraudelor din cadrul MAI este o discuţie telefonică dintre un tânăr şi un electrician de la piaţa “Pticika” din Chişinău. În convorbire tânărul (“comanditarul”) îi spune electricianului (“killerul”) să aducă la bătaie normală (n.r.: expresie militară, trad. din l. rusă – “надо его  пристрелить (de la “пристрелка оружия”), a nu se confunda cu trad. “trebuie să-l împuşc”) arma pentru strike ball (joc de simulare a activităţilor militare reale). Tânărul îi mai spune electricianului care este defecţiunea armei, şi anume sistemul optic, care trebuie reparat (trad. din l. rusă – “прицел еще не выстрелен”, a nu se confunda cu trad. “ţinta încă nu este împuşcată”).

Confuzia este creată de terminologie, care în limba rusă are mai multe sensuri, aşa încât omul simplu, neiniţiat să nu simtă diferenţa. De asemenea şi una dintre vocile interceptate se aseamănă cu cea a unui bănuit de tentativă de omor, reţinut de poliţie. Montajul făcut de poliţişti poate că ar fi fost trecut cu vederea, dacă tânărul din înregistrarea audio nu şi-ar fi identificat mai târziu vocea şi n-ar fi recunoscut discuţia. Acesta a înregistrat un video pe care l-a plasat pe site-ul Youtube.com, în care explică despre ce a fost discuţia cu unul dintre meşterii de la piaţa “Pticika”. Tânărul îşi arată nedumerirea că vocea sa a ajuns în buletinele de ştiri. “Sunt în stare de şoc şi nu realizez cum de aşa ceva este posibil. Mă tem că aş putea fi atras în vreun fel în acest caz care nu are nicio legătură cu mine. Fac această declaraţie, dorind ca în acest mod să mă protejez”, explică tânărul în imaginile postate pe net.

În acelaşi material operativ al MAI, care poate fi găsit şi în arhiva site-ului ministerului, apare o sumă impunătoare de bani, vizual estimată la peste 200 de mii de euro, care, potrivit şefului secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, Corneliu Bratunov, au fost transmişi pentru comiterea omorului şi ridicaţi în cadrul percheziţiei. Conform informaţiilor oferite de procuratură, omorul lui Veaceslav Glotov, Anatol şi Gabriel Stati ar fi fost comandat contra sumei de 1 milion de euro.

Totodată, în demersul procurorului Lilian Cociu către judecătorul de instrucţie din cadrul Judecătoriei Centru privind prelungirea termenului de arest în privinţa lui Andrei Baştovoi, semnat pe data de 4 noiembrie, se menţionează că, la 10 octombrie, Vladimir Meşcoi, unul dintre învinuiţi, i-ar fi transmis “killerului” sub acoperire, Ivan Egorov, pentru asasinarea şefului securităţii ASCOM Group, Veaceslav Glotov, 5000 USD, “bani acumulaţi împreună cu Baştovoi Andrei, Strelnicov Ion şi Stanciu Ion pentru omor”. Ulterior, la 12 octombrie, după ce “killerul” a confirmat asasinarea lui Glotov, Meşcoi i-ar fi transmis a doua tranşă, în valoare de 1100 USD.

Aceste informaţii demonstrează că în dosarul de tentativă de omor, de facto, figurează suma de 6100 USD, preţ la care ar fi fost evaluată viaţa lui Glotov. Asta deşi Procuratura speculează deschis că în joc ar fi 1 milion de euro, iar Vladimir Meşcoi în secvenţa de aşa-zis interogatoriu, anexată la acelaşi material operativ al MAI, menţionează o sumă de 900 de mii de euro, precizând că ar fi vorba de câte 300 de mii de euro pentru fiecare, dar nu vorbeşte expres despre o comandă de omor, ideea fiind sugerată de procuror.

Baştovoi a declarat pentru ZdG că suma impunătoare de bani prezentată de MAI a fost folosită ca instrument de conducerea ASCOM Group pentru a deplasa pe umerii săi responsabilitatea pentru achitarea salariilor angajaţilor nemulţumiţi din Sudan. “Când colegii mei care au lucrat în Africa s-au adresat la ASCOM să ceară salariile, lor li s-a spus: «Care bani? De unde să vă dăm salarii? Voi aţi văzut la televizor banii ceia? Acasă la Baştovoi îi găsiţi». Ei au venit la mine să ceară socoteală, şi când soţia le-a arătat copia procesului-verbal de percheziţie, ce au găsit, de fapt, organele de anchetă la mine, atunci băieţii s-au liniştit”.

RdG
În numărul viitor:
Aflaţi cine este maiorul Glotov, replica familiei Stati şi care este legătura dintre Direcţia investigare a fraudelor, MAI şi omorul la comandă.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

35 comentarii

 1. Jonny

  Ce prostii face MAI..de viata lui glotov, 6100$ poti sa-ti i-ai o Dacie Logan, fara gidrouseliteli!

 2. procuroru cel mai general

  Jonny, nu exagera! De banii astia iei o dacia logan fara ghidravlika si un fotoaparat la Pticika. Si asa ii mult pentru Glotov. Mosneagu se crede prea pretios. In Africa ar fi fost mult mai ieftin.

 3. Jonny

  Eu numai vreu sa zic ca cam nui clar cum atunci cind au facut conferinta ceea de MAI au vorbit de sume colosale, si pe urma au trecut la pretul uneu Dacii, cam pute treaba..

 4. procuroru cel mai general

  Matinca colaboratorii MAI au incurcat gentile si in loc sa fotografieze suma adusa de Glotov ca sa serveasca in proces, au fotografiat geanta adusa pentru ei. Parca mai tare seamana a bani dati mita colaboratorilor pentru participarea la telenovela lui Glotov. Normal ca nu puteau sa aduca 1.000.000 de dolari in proces, caci dupa lege banii confiscati in astfel de operatiuni trec in fondul statului. Glotov o fi el prost, da’ nu da un milion la stat! 6.100 $ ajung, crede mosneagu. Dar oare MAI crede in aceasta poveste? Matinca nu…

 5. Ment Super Aghent

  Ce va legati de Briceag si conferinta MAI? Aistia arunca cuvintele ca tonomatele cu apa gazoasa – numa daca bagi banutsu’! Poate ca s-au terminat banii? Atata o platit, atata o vorbit. Da’ amu o sa se descurce Glotov, ca el e scenaristu principal si rejisorul. Ce vrei de la niste mentsi super-aghentsi? Le-o zis sa joace, o jucat. Da’ de raspuns… V-ati omorat, uai, cu filmu ista! Artistilor 🙂

 6. blonda de la tribunal

  domnul Glotov este cu totul PENIBIL, ca sa nu spun PENAL… pentru ca asta ar intra la categoria DREPT… si nu-i nimic drept aici!

 7. Jonny

  Mie imi e trist ca asa faradelegi se pot comite la noi in tara, cu oare se ocupa deputatii care i-am ales…nio promis justitie europeana, dar n-o mai ramas nimic din justitia noastra!

 8. Pheonix

  “În numărul viitor:
  Aflaţi cine este maiorul Glotov, replica familiei Stati şi care este legătura dintre Direcţia investigare a fraudelor, MAI şi omorul la comandă.”

  Da nu vreti sa mai faceti un capitol pe tema datoriilor la salarii retinute angajatilor din aparatu administrativ pentru a da marturii impotriva lui Bastovoi ? Desigur, sa fie corecta investigatia jurnalistica intrebati si de Dn. Popescu C., din ASCOM, cum santajeaza oamenii ce si-au riscat viata si sanatatea pentru interesele dnlui Stati in Sudan.

 9. matasaru2004

  …aaa,iaka di ci mentii ultimul timp se tusuie/umbla pe la ,,Pticika,, !!!(,,Pticika,,: expresie secreta, trad. din l. rusă – ,,Pasarica,,, a nu se confunda cu ,,torturica,,….
  Situatii reale din RM,,,avem di tati,veniti si cascati gura…

 10. impact

  DA intrebati-l pe BAstovoi pe ce(ai cui!) si-a luat el cu fiu-sau casa la Londra, apartament la Moscova?

 11. Ment Super Aghent

  Asta Ion Ticu se tusuie pe la Pticika, ca el ii sledak pe telefoane si hoti de buzunar. El viseaza sa-si ia taraba la bazar la Orhei sa vanda telefoane confiscate. Da’ ce sa faci daca s-a facut cumatru cu Gabi Stati si, uita-asa, a ajuns Ticu procuror la Buiucani.Cooperativa asta ascomista zisa Procuratura Buiucani ticaie din toate incheieturile…

 12. procuroru cel mai general

  Opa! Asta cu casa la Londra si apartamentul la Moscova n-o stiam… Da’ daca te gandesti, un om care vreme de 17 ani a lucrat vicepresedinte intr-o companie care extrage si vinde petrol, o casa acolo, chiar si in Londra, e un lucru firesc. In orice tara civilizata un om cu functia lui primeste lunar salariu care ii permite sa-si cumpere cate o casa la Londra 🙂 Ca, din cate stiu, Stati nu i-a daruit apartement lui Bastovoi, asa cum i-a daruit lui Glotov. Asta din blocul facut de Gabitsa.

 13. compakt

  STATI AR FACE MAI BINE SA DUCA LA BUN SFARSIT PROCESUL CONTRU LUI VORONIN! SAU II TREMURA IZMENELE? JIM-JIM? A?

 14. Ilarion

  Toata problema ,dupa datele cunoscute de mine,e ca Bastovoi ,dupa 17 ani de activitate in ASCOM ,ar fi dorit sa paraseasca compania si sa activeze autonom.Dar Anatol Stati socoate ca Bastovoi e proprietatea lui si nu are dreptul sa-l paraseasca.Mai ales ca 2/3 din avutia lui A. Stati e acumulata de Bastovoi.Cine ar dori ca asa subaltern sa activeze autonom.

 15. trezitiva

  Bastovoi inainte de a veni in Ascom era cu un sacou rapanos si facea calculatoare pentium unu la Ascom. Acum s-a imbogatit pe seama lui Stati si tot Stati e vinovat ca el a furat si avrut sa distruga ceea ce a fost creat in Sudan prin munca bietilor muncitori. Cu banii furati si presa si judecata o cumperi in RM. Dar voi derbedeilor, comentati si credeti in ceea ce se scrie deoarece cu logica pe care o aveti si vocabularul de care va folositi nu sunteti mai buni de nimic. Interesativa mai amanuntit cine a fost Bastovoi si familia inainte de Ascom si apoi dupa.

 16. Jonny

  @trezitiva

  Eu chiar m-am interesat, si vad ca familia Bastovoi nu a fost nici o data cum o innegresti tu. Andrei Bastovoi a fost unul din liderii miscarii de eliberarii nationale Frontul National si am gasit chiar video pe youtube, http://www.youtube.com/watch?v=mSpf7p7NFk4. A fost si deputat in prinul parlament dupa independenta tarii noastre si a semnat si declaratia de independenta. Savatie Bastovoi e un om de arta nemaipomenit l-am intilnit personal, e un om de Dumnezeu, dupa intilnire cu el m-am facut un om foarte credincios si e un scriitor nemaipomenit. Sora D-lui Bastovoi Maria Turcan e o femeie foarte blinda, ea a lucrat la ministerul educatiei, unde am facut cunostinta cu dumneaei.
  In privinta Sudanului, am niste prieteni care lucrau acolo si mi-au zis ca Bastovoi e un barbat foarte cumsecade si a lucrat din greu in rindcu ei ca sa dezvolte infrastructura de acolo, si foarte multi bani erau trimisi in Chisinau, unde oficiul central in loc sa le dea salarii cheltuia bani pe nevoile lor, si acum baietii stau fara salarii ca nu vor sa dea marturii false contra lui Bastovoi.
  Unica concluzie care mi se trage e ca familia Bastovoi e o familie foarte inteligenta.

  Eu m-am informat, si fac concluzia ca tu vrei sa duci lumea buna in eroare.

 17. procuroru cel mai general

  Nu e greu de aflat cine era Bastovoi inainte de a-l intilni pe Stati – era deputat in parlamentul Moldovei. Iar Stati vindea tapociki la bazar si servea la mese in restoran, era chelner. Mai este si partea mai neagra a activitatii domnului Stati de la inceputul anilor 90, dar despre asta nu-i frumos sa vorbim

 18. compakt

  trezitiva @, trezeste-te! Faptul ca Bastovoi era sarac dupa patru ani de parlamentarie, ocupand functia de secretar al comisiei de invatamant, cand zeci de mii de moldoveni plecau la studii in Romania si toate dosarele erau in mainile lui, este un argument ca acest om nu fura si nici nu ia mita. Sune oameni care au ocupat pozitii mult mai mici si s-au imbogatit din mita. Pacat ca va permiteti sa corbiti asa de Bastovoi – in fata sunt sigur ca nu ati avea curajul sa-i reprosati ceva. Sacalilor!

 19. Gogu

  n-am inteles care-i problema noastra,a muritorilor de rand? in sudan la munca? in lumea a treia unde nu se plateste nimic,numai se pune in buzunar,iar penalului nu-i mai dai de urma.de ce trebuiau sa se sacrifice acolo,cand asta se face si in moldova,cam pe-acolo:sclavi la feudali.
  mafiotii acestia s-au rupt muncind,dar si platind taxele.de asta puteti dormi linistiti si cine cu cine o sfarseste sa fie sanatosi si fiecare sa-si vada visul implinit.
  mai scrieti ceva despre lumea nevoiasa,care plateste taxe,nu despre mafioti si bogatani peste noapte si rafuielile lor,ca-s penibili toti si cu pantalonii plini.

 20. trezitiva

  Merci pentru partea buna a acestui om dar nu uitati ca asta a fost la inceputul anilor 90, atunci cind Bastovoi nici nu stia cum “pute” sau arata dolarul. Acum cimd a prins la “fluturasi” isi permite de toate si prin orice metode sa influenteze situatia creata. Apropo Stati a inceput cu “tapociki” si prin munca si efortul depus a ajuns ce a ajuns, greseala lui a fost atunci cind si-a incredintat afacerea din Sudan unora ca Bastovoi care in loc sa-i fie recunoscator, el, ca un Sacal si-a facut interesele personale, aducind proiectul la un pas de reziliere a contractului din Sudan si mai mult batindu-si joc de oameni promitindule ca vor fi achitati la fiecare deplasare. Daca va avea curaj va va spune ce a facut, daca va fi un las cum si a fost mereu, va nega cu nerusinare. Mai intrebati-l atunci cind le spunea bietlor muncitori ca nu are bani pentru salarii si ca traieste fara bani ca si ei, de ce la sf. de 2010 si-a cumparat masina (mercedes) de 42000 euro, cu acesti bani cite persoane erau remunerate???

 21. roman din romania

  Domnule Diaconu, hai sa va urmaresc logica.
  1.Angajatii din Sudan nu au primit salarii, in timp ce Bastovoi se imbogatea.
  2. Stati nu stia nimic.
  3. Bastovoi avea doua scopuri: primul – sa se imbogateasca, al doilea – sa-l falimenteze pe Stati.
  Perioada proiectului din Sudan e cam de 4. Utilaje cam de 100 milioane dolari. Citi angajati? Sa zicem 500, desi cred ca erau mai multi.
  Reiese ca:
  Bastovoi a acumulat o suma suficienta de bani pentru procurarea unei masini, doar din propriul salariu. Datoriile salariale reies din aritmetica elementara: 500 X 2000 x 12 x 4. Plus cheltuielile pe intretinere, cazare, paza etc.
  Intrebari:
  1.De ce Stati nu stia nimic? Ce fel de contabilitate are Stati? Are cumva o baza de date in care apare toata contabilitatea companiei si citi oameni au acces la aceste date?
  2. De unde trebuiau sa iasa banii in Sudan, caci, din cate inteleg, in Sudan nu s-a ajuns la extragerea petrolului deoarece Stati nu avea bani pentru forare. In cele 5 luni de cand a fost bagat Bastovoi la zdup, afacerea in Sudan a inceput sa mearga struna si ies bani si angajatii sunt platiti?
  3. Este pentru prima oara cand Ascom nu plateste salariile? In celelalte cazuri, multe si zgomotoase, tot Bastovoi este vinovat? Sau este o deficianta a Ascom-ului si a lui Stati?
  4. Afacerea personala a lui Bastovoi la care va referiti, tine de domeniul petrolului? Cum se intersecteaza ea cu afacerea lui Stati, incat era nevoie de o razbunare atat de perfida, cum este inscenarea unui atentat? Stati nu are dovezi contabilicesti impotriva lui Bastovoi?
  IN CONCLUZIE: Compania Ascom este una deficienta, pasibila de faliment. Iar vina nu poate fi a unui singur om, atata timp cat acest om nu este patronul companiei. Daca Stati, asa cum ziceti, stie sa faca afaceri, atunci cum e posibil ca un singur om (sa admitem ca aveti dreptate) a fost capabil sa-l falimenteze?

 22. fenea

  De ce murdariti ziarul cu numele mafiojilor si oamenilor care nu sunt demni nici a vorbi de ei????ASCOM este o organizatie de banditi si au datorii inca pe tutun de zeci de ani.Ei au datarii la toti .Care cere datoria inapoi, dispare prin padurile truseniului.
  Cine a lucrat la ASCOM si lucreazà sunt niste oameni perduti si nu mai au remediu moral in o societate cinstita.
  A te lega cu toti banditii,bandit devii.
  Bostovoi ar fi bine sa ii arunce lui STATI banii care ii cere ca la un chine in fata si sa ii aduca aminte cine si cine este in realitate si cine pe cine a folosit,pentru a deveni o personalitate.
  DOMNUL ANDREI DATI LA BISERCA TOTI BANII CARE IATI CHISTIGAT IN ASCOM SI INCEPETI O VIATA CINSTITA.

 23. VD

  Ptr roman din romania. Citesc cu atentie orice comentariu ce tine de cazul lui Bastovoi. Uneori este greu sa te abtii, cand vezi cohorta de oameni ce vorbesc fara a sti ce vorbesc. Cunosc situatia din interior. Anume din acest motiv nu am plasat propria opinie nici aici, nici in alte surse informationale. Motivul e simplu – ancheta este in derulare. Sa lasam justitia sa-si dea verdictul.

 24. VD

  Ptr roman din romania. Raspuns la punctul 4. Daca pentru afacerea ta personala utilizezi infrastructura si salariatii unei terte companii, angajatul careia esti, se cheama afacere personala?

 25. Gogu

  hai las-o dreaq VD cu ancheta de cco.bravo romanului,o logica sanatoasa ca persoana neinteresata.iar anchetatorilor spagari le trebuie matematica superioara? unde ai vazut justitie in moldova? n-am auzit s-o infunde cotcarii cu bani de moaca.stati mai avea niste afaceri dubioase,arestate in kazahstan imi pare,cu ajutorul lui voronin.
  nici nu trebuie opinia ta aici,noi o avem pe-a noastra,ca prea esti infumurat,nu zic arogant pt ca nu stii sensul.de aia e democratie sa vorbim si noi ce gandim la cazul facut public de presa.

 26. roman din romania

  Domnule Diaconu (VD),
  va multumesc pentru amabilitate. Totusi nu vad rostul abtinerii de a da un raspuns, adica de a raspunde pentru acuzatiile atit de grave aduse unui om care a insemnat ceva pentru Ascom, chiar si numai pentru functia pe care a ocupat-o vreme de multi ani. Zic asta in conditiile in care invinuirile au fost facute publice intr-o conferinta de presa inainte de a se pronunta instanta. Din cunostintele mele acest lucru este ilegal. Asadar, Dumneavoastra tineti partea unui demers care a debutat printr-o calcare de lege?
  Referitor la afacerea lui Bastovoi din Sudan. Exista vreo actiune in care au fost implicate resurse ale Ascom-ului, s-au efectuat vazari si cumparari ori vreo tranzactie provenita din fondurile Ascom? Din cite am putut sa inteleg din internet, invinuirile aduse lui Bastovoi nu tin de afacerea lui. Va rog sa ma lamuriti.

 27. luivitaliediaconu

  OOOO! Domnul Diaconu a iesit la rampa? Frumos! Curajos! Grozav! Ca in conferinta de presa impotriva lui VORONIN! Vedeti aici: http://www.youtube.com/watch?v=POVRh8e_jfY

  Dar ce s-a intamplat, domnu Diaconu? Nu ati mai castigat procesul acela trasnet cu Voronin? Sau era doar asa, un PR preelectoral al familiei Stati? V-ati apucat de treburi mai usoare, va rafuiti cu ai vostri ca sa se teama strainii. Numai ca de Ascom nu se mai teme nimeni. Vedeti sa nu va ingropati in procese pe care tot voi le deschideti. Pana la urma veti raspunde pentru fiecare acuzatie, in instanta! Si nu stiu daca o sa va ajunga banii ca sa platiti despagubirile. Sa-i spui lui Stati ca articolele din codul penal sub incidenta carora intra ii asigura mai multi ani de puscarie decat traieste un muritor de rand. Bafta la precese, purtatorule de vorbe al Ascom 🙂

 28. fenea

  Banii ne meritati (banii necinstiti) este o vorba in popor:DIN XXX VIN IN XXX SE DUC.

  FANFARA SI MUZICA BANILOR MURDARI.SLAVA DOMNULUI CA SUNT AVOCATI(purtatori de vorbe),TREBUE SA MANANCE SI EI.
  Mititeii,dacà nu ii duce capul sa fie de sine statatori, ling fundul la banditi.BAFTA

 29. wikileaks

  Am impresia ca articolul dat a fost accesat de majoritatea angajatilor Ascom, inclusiv de cei implicati nemijlocit in ancheta data.

  Am si eu cateva intrebari, la care sper sa se gaseasca cineva sa dea raspuns:
  1. De ce nu s-a luat nici o masura privind proiectul Sudan atunci cand Ascom-ul nu avea bani ? Din cate cunosc, Sudanul era un subiect evitat in Ascom, de care nimeni nu dorea sa auda, insa cu orice pret se dorea mentinerea activitatii in teritoriu, ceea ce lui Bastavoi ia reusit, si asta a fost un miracol.

  2. De ce cum Ascomul a gasit bani au aparut “eroii” ? si tot felu de critici, care dupa “razboi ” se dau mari manageri?

  3. Cum e posibil, ca oficiul Ascom din Chisinau este plin de cei mai de elita juristi, economisti si contabili, si nu au putut depista neregularitati timp de 2 ani, si acum toti doresc sa isi salveze fundurile aruncand cu acuzatii doar in directia fostului Vicepresedinte.

  4. Cum poate presedintele Ascom sa invinuiasca angajatii simple de faptul ca nu “l-au turnat” pe Bastovoi atunci cand au vazut ca situatia scapa de sub control? Ce fel de companie e Ascomul, plina de babe si de barfitori ? Dvs ati uitat de principiul de delegare ? De faptul ca Bastovoi a avut prea multa putere si libertate, e responsabil doar seful sau direct, care este defapt si Presedintele Ascom

  5. Cum sa facut ca noul vicepresedinte a fosst desemnat din Departamentul de Securitate ?, cel care defapt si a facut controalele. Nu pare acest lucru ca o “uzurpare a puterii” ? Cum Depaart. de Securitate va controla mai departe activitatea noii conduceri, daca insasi o conduce ?

  6. De ce toti cei care au dat declaratii in favoarea lui Bastovoi in Ascom au fost considerati “cumparati” si “tradatori” ? Si prin asta Depart. Securitate a pus mana pe controlul Financiar-contabil,ceea ce defapt nu e compatibil cu abilitatile profesionale care le poseda.

  7. Care este credibilitatea unui audit extern, atunci cand inaintea lui au fost alte controale ce au avut acces la documente si cine stie daca nu l-au distrus sau pierdut intentionat.Adica e o situatia cand se trimit mai intai “agenti speciali”, sa faca curatenie, si mai apoi apare si auditul, care culege roadele asa cum au fost lasate.

  8. De ce primul motiv de retinere a salariilor angajatilor din aparatul conducerii a fost de a da declaratii impotriva lui Bastovoi, nu pare acest lucru un santaj? eu va spun ca pare el, si inca un santaj foarte murdar.

  Pe langa acestea sunt inca multe alte inrebari, si multa alta informatie referitoare la proiectul Sudan, insa mai dam o sansa Ascom-ului de asi achita restantele, ca sa uitam de acest cosmar, altfel, cred va fi pornita o campania mediatica foarte puternica impotriva voastra, si tineti cont de faptul, ca atat timp cat nu va respectati obligatiile fata de angajati prin a le plati salariile meritate, atat timp ei pot sa nusi respecte obligatiile fata de companie, mai ales cele legate de secretul comercial. Nu uitati ca sunteti in conflict cu personal administrativ, purtator de informatie.

 30. fenea

  O sansa???numai pe asta si se bazeaza existenza pina in ziua de azi a Ascomului.

  O FRAZA SPUSA DE STATI:”DACA SA NU AVUT DATORII,DEMULT MA UCIDEAU(IMPUSCAU),DAR IS VIU NUMAI PENTRU CA ASTEAPTA TOTI EU SA FAC BANI”

  TOTI IAU DAT SANSA,mai datii ca ei se distreaza doar cu atentia care o au.Pozitia lor particulara in societate nu le este usor sa o paraseasca,deaceea prelunjesc cu orice pret sa se tina de tron.

  CU TOATE CA TRONUL LOR ESTE MURDAR DE SINGE.

 31. vanileaks

  Din cate vad eu, Glotov a facut tot ce a depins de el pentru a falimenta Ascom-ul. Cine l-a recomandat pe Glotov lui Stati? Nicolae Chirtoaca, fostul ambasador al Moldovei in SUA, tot el fost agent cu destinatie speciala a KGB. Cum s-a intamplat? S-a intamplat dupa ce Chirtoaca a fost si el o vreme vicepresedinte in Ascom, dar a fost demis umilitor din Cazahstan. Nimeni nu poate nega inteligenta si abilitatea lui Chirtoaca. Putea oare agentul de bataie lunga sa se razbune atat de crud pe Stati, incat sa-i falimenteze afacerea prin infiltrarea lui Glotov? Daca da, atunci Stati isi merita soarta.

 32. iovu

  Mare vanzoleala cu ascomul ista.
  Alo,specialisti de orice gen,grad,nivel,si un raspuns la p.3 a lui wikileacs:ati auzit de evaziune fiscala? De aici porneste “nedepistarea neregularitatilor”.Care era partea statului,taxele? ZERO.Unde ati vazut voi miliardari sau milionari sa-si onoreze obligatiile? Asta o fac numai saracii goi,dar cinstiti.
  Toti au intrat in democratie dupa 1989 cu c… gol.Cum de peste noapte au devenit bogati? Miliardarii si milionarii nu din spatiul ex sovietic sau socialist,au muncit generatie dupa generatie ca sa devina azi cine sunt.Iar cocalarii pe care ii avem noi au parjolit si furat tot ce misca si nu misca.
  La o judecata drepta nu ne-ar ajunge puscarii pt toti biznes-hotii.Va trebui sa eliberam gainarii inainte de termen,numai ei azi is acolo.
  Nu mai faceti circ cu anchete si arestati,unde-i banul e si tocmeala,nu legea.

 33. fenealeaks

  Cum a devenit bogat Stati???Ursu care a luat pompe de la gidromash fara bani,doar cu o mita peste un timp,chind deja curgeau banii din petrol(controlati in anii 1995 cum se dadea leafa la ghidromash si veti gasi strada banilor lui Stati)
  Sà imi dee 100 000 de dolari si mie,zicea Ursu,cà fara mie nu incepea afacerea cu pertolul.
  Pe spatele si pe sudoarea oamenilor simpli au devenit bogati si rai.
  DE SOR RUPE CAPL INTRE EI SI SOR TAEA CA CHINII INTRE DINSHII,asta merita

 34. scam

  ZDG, acest articol nu va face cinste… tine de chestiuni interne intr-o companie privata. Sunt multe alte probleme mai importante in tara asta. Pe langa faptul ca ati hotarat sa reflectati o poveste nerelevanta publicului larg, nici macar nu o reflectati obiectiv. De cand un “ziar de investigatii” prezinta doar argumentele unei singure parti? E foarte usor sa publici declaratiile cuiva in ziar fara a verifica veridicitatea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *