Cubreacov II: Comuniştii au furat scenariul

Taximetristul care l-a dus acasă pe Reşetnicov a declarat că acesta era îmbrăcat la patru ace, ofiţerul de urmărire penală a aşteptat opt ore ca să ia declaraţii de la presupusa victimă, iar medicul legist nu a fost admis să-l examineze pe fostul şef SIS. Acestea sunt câteva detalii contradictorii din dosarul răpirii lui Artur Reşetnicov, candidat pe lista PCRM, care a declarat că a fost torturat, ameninţat cu moartea şi drogat, în noaptea de 22 spre 23 noiembrie.

În noaptea de 23 noiembrie, Artur Reşetnicov ajunge la Spitalul de Urgenţă, declarând că trei persoane l-au răpit din str. 31 august 1989, în jurul orei 16.00. Din primele declaraţii făcute de victimă, reiese că trei persoane, vorbitoare de limbă rusă, l-au bătut, l-au încătuşat şi l-au băgat cu forţa în maşină. Ulterior, potrivit acestuia, el a fost dus într-o încăpere, fiind ameninţat cu moartea, cu o armă care i-a fost pusă la ceafă şi la tâmplă, de 7 ori. Agresorii încercau să obţină de la Reşetnicov informaţii compromiţătoare despre Vladimir Voronin, liderul PCRM. Aceştia i-au pus la dispoziţie câteva zile ca să găsească materialul despre fostul şef al statului.

Contradicţii din prima zi

Fostul şef SIS a declarat iniţial că agresarea sa a avut loc pe Drumul Viilor, 22, ulterior precizând că totul s-a început pe str. 31 august 1989, pe când ieşea dintr-un bar. Totuşi, Gheorghe Malic, şeful Departamentului Urmărire Penală al MAI, a afirmat că persoanele audiate, care se aflau în barul respectiv, spun că nu au văzut nimic.

În prima versiune prezentată colegilor de partid, Reşetnicov povestea că a fost găsit lângă casă de soţia sa, “cu multiple răni, inclusiv în regiunea capului”. După aceasta, a fost anunţată Salvarea. Totodată, potrivit medicilor de la Urgenţă, victima a venit la spital însoţită de liderii PCRM, Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk şi Iurie Munteanu. Soţia lui Reşetnicov afirma că el a venit acasă cu taxiul. În decursul zilei de 23 noiembrie, el a povestit jurnaliştilor că a fost aruncat, lângă un bloc de la Botanica, legat la mâini şi la ochi. Atunci, victima a sunat, a luat un taxi şi a mers acasă.

Liderii PCRM afirmau în prima zi că Reşetnicov a fost torturat cu bestialitate, însă medicii au stabilit că ar fi vorba despre o comoţie cerebrală şi câteva zgârieturi. Ion Marina, şeful secţiei neurochirurgie de la Spitalul de Urgenţă, a declarat că starea pacientului este stabilă şi în afara oricărui pericol.

Cele trei scenarii

În prima zi după ce s-a aflat despre presupusa răpire a lui Reşetnicov, Procuratura Generală a anunţat că s-a creat un grup de urmărire penală care va investiga componentele infracţiunii – “răpirea unei persoane, săvârşită de două sau mai multe persoane, din interes material”.

Prima versiune luată în calcul de poliţişti este cea susţinută de Reşetnicov, precum că el a fost atacat. Gheorghe Malic a declarat presei că există multe contradicţii în această ipoteză: “Artur Reşetnicov a spus numărul taxiului, amintindu-şi fără probleme. Pare imposibil ca anumite momente, convenabile, să ţi le aminteşti, dar celelalte — nu”.

Reşetnicov a mai spus că a fost forţat să scrie nişte recipise pentru Oleg Nircă, însă acesta a declarat că victima nu are datorii faţă de el. Taximestristul care l-a adus acasă, interogat de poliţie, a afirmat că Reşetnicov era în stare normală, fără semne de violenţă, îmbrăcat la patru ace, în costum.

Cea de-a doua versiune, mai verosimilă, e cea potrivit căreia într-adevăr s-a întâmplat ceva, în alte circumstanţe, spune şeful Departamentului de Urmărire Penală. Dar, după ce ideologii PCRM au intrat la Reşetnicov, scenariul a fost întors spre o altă direcţie.

A treia versiune, luată în calcul de MAI şi Procuratură, e cea susţinută şi de politicieni – PCRM încearcă să folosească acest caz pentru a-şi ridica ratingul.

Victima, ne-audiată şi ne-examinată

O parte vătămată de bună-credinţă se presupune că trebuie să conlucreze cu urmărirea penală, a declarat Andrei Pântea, prim-adjunct al procurorului general. “Ofiţerul de urmărire penală a stat de la 16.00 până la 22.40, încercând să vorbească cu Reşetnicov”. Atât el, cât şi soţia sa au refuzat să fie audiaţi sau să dea declaraţii, afirmă Andrei Pântea.

Nici medicul legist nu a avut acces la pătimit: “Când am intervenit cu medicul legist ca să-l examinăm, să vedem urma de ac, dat fiind faptul că a spus că a fost injectat, dânsul a refuzat”, precizează Malic. Nici până astăzi, în dosarul răpirii lui Reşetnicov, nu există un raport medico-legal, care să indice vătămările corporale ale acestuia.

Naşul, cu datorii de mii de euro

Între timp, Artur Reşetnicov a fost mutat la Spitalul Cancelariei de Stat, după ce soţia sa le-ar fi spus ofiţerilor din pază că ar fi nemulţumită de atenţia medicilor de la urgenţă. Rezultatele probelor medicale, care ar arăta dacă a fost sau nu drogat, încă nu sunt gata.

După ce în acest dosar a apărut numele lui Oleg Nirca, acesta a făcut o conferinţă de presă, pentru a explica circumstanţele. Oleg Nirca este soţul Nataliei Nirca, preşedinta Partidului Conservator (PC), dar şi finul lui Artur Reşetnicov. El a declarat că s-a întâlnit în ziua respectivă cu naşul său, în barul 513, care se află la demisolul teatrului “Luceafărul”. Cei doi au vorbit despre campania electorală şi Reşetnicov i-ar fi cerut lui Nircă să retragă PC din cursa electorală, în favoarea comuniştilor.

Natalia şi Oleg Nircă l-au cunoscut pe Artur Reşetnicov în 2000. Ulterior, soţii Nirca, care au fost cununaţi de soţii Reşetnicov, l-au împrumutat cu bani. “Problema banilor există. Relaţiile noastre s-au răcit după ce am înregistrat partidul, unul de opoziţie. Eram în tabere diferite, iar restituirea banilor întârzia. El avea mult de lucru, şi nu se putea întâlni cu noi”. “Am fost supusă unor ameninţări. Întreg arsenalul SIS a fost îndreptat asupra familiei noastre, mai ales în campania din 2009. Fiind şef al SIS, în loc să aibă grijă de securitatea statului în ajunul alegerilor, când situaţia era tensionată în R. Moldova, tot aparatul SIS era îndreptat împotriva noastră, pentru că el ne-a spus clar că lumea îi plăteşte suplimentar ca să scape de probleme cu dânsul, şi nu cere banii înapoi, cum facem no”, a spus lidera PC, care crede că torturarea lui Artur Reşetnicov pare mai mult o înscenare.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. Aurel

  Lucrurile nu stau chiar asa. Resetnicov spune adevarul atunci cand spune ca a fost rapit si supus unor rele tratamente. El minte insa referitor la motivul rapirii. Acesta n-a fost de departe unul politic si electoral. Motivul real a fost cu totul altul si anume, faptele pe care le-a savarsit in timpul aflarii in functia de sef al SIS-ului. A fost o simpla razbunare pentru ce a facut cuiva candva. In plus, nu este intamplator refuzul lui Resetnicov de a se supune unui examen medico-legal. Motivul este ca nu vrea sa se afle ca a fost XXX. Dar informatia circula, chiar si de la comunisti, si in curand toata lumea va sti ce i s-a intamplat lui Resetnicov… Bine faci, bine ajungi…

 2. AVRAAM

  Cine e RESETNICOV???Oare nu merita si el sa fie diparut ori rapit ca miile de cetateni moldoveni dati anual disparuti si fiind dati uitarii de politie?A ramas viu?Deja e bine!L-au violat?Nu e rau!Multi cetateni a RM sunt umiliti si violati!Dar daca i-au dat la bot-e vina lui!Si daca au atentat la funduletul lui-tot e vina sa!Barbat in orice situatie trebuie sa fii.

 3. Ileana

  Anatol Plugaru, ex ministru al Securitatii nationale, a declarat pentru ALT TV ca cel care i-a produs comotia cerebrala lui Resetnicov este Voronin, care l-a batut. Sau i-a dat un pumn, sau a aruncat cu scrumiera in el, dupa cum are obiceiul liderul PCRM. Plugaru sugereaza anchetei sa-l invite pe Voronin la interogatoriu pentru a recunoaste ce i-a facut fostului sef al SIS.

 4. sandu

  R-ov e un … b leg….A numarat de cate ori i s-a pus la cap pistolul…Si la spital trebuie sa fie un n regim oarecare… cum se mai rugau de ei ofiterii de politie sa depuna marturii… Se vede ca nu stiu a spune nici minciuni bine…Voronin tot asa le spune si el..

 5. mara

  avraama,esti “dezamàgità” de politie? nu tu strigai aici “jos labele criminale de pe cordineanu”,care a nenorocit in bàtaie o femeie si lume in pman pe 7 aprilie? sau orice motiv e bun pentru tine sà-l invàrtesti cum iti convine?

 6. AVRAAM

  mara/BRATAN,eu in comparatie cu tine imi exprim opiniile proprii,nu sunt platita ca tine.Apoi mara,in politie sunt profesionisti,dar sunt diletanti ca tine,mara!Problema mara,e in tendinta pupincurista a ministrilor de a fi loial puterii,pe cand MAI trebuie sa fie depolitizat,intelegi?MAI,SIS,CCCEC,procuratura,gr
  anicerii,vama trebuie depolitazate,ca sa nu astepte acesti specialisti “osul” de la putere.Eri,mara ai tai au fost la putere si i-au batut pe ai mei.Azi,mara,ai mei sunt pe cal si-i bat pe ai mei.Dar de fapt,mara-sufera poporul!nu o femee doar,cum scrii tu.

 7. vera

  Mare, scirba nu-i, cum nici folos ,pentru popor n-a fost. Are motiv sa se relaxeze ,inainte de alegeri. Cand a deschide ochii mai bine, a vedea rasaritul soarelui cu alti ochi…

 8. mara

  “…o femeie si lume…”,n-o invàrti cum vrei tu.poporul suferà cà-i blocat si nu poate alege cu niste tancuri de ocupatie in poartà.”loial” e altceva decàt ai vrut sà spui in enunt.”ai mei ii bat pe ai mei”.normal,anarhie.adicà ai vrea un mai cumsecade,dar cu cordineanu in frunte dupà 28. si te mai “deranjeazà”,cà poporul suferà.nu mà copia cu “plàtitul”,cà nici nu dau atentie la provocàri.ii fi avànd “opinii proprrii”,numai cà le mai gàsesc si in alte pàrti cu alte nume.le copiezi sau e aceeasi persoanà?

 9. matasaru2004

  nu va dati seama cat de efectiva e metoda lor veche avand compromat de persoana in sex-poza ,,in genunchi,, si cu fundul in sus…..A compromis KGB-ul moldovenesc si partidul la carui membru era-PCRM.Voronin a confirmat despre :… chestiile care le au facut lui resetnikov…,, (daca faci o treaba ,o faci cu un barbat..,,,
  Resetnikov va face totul ,chiar iar sa suga inca o data …dar sa nu apara poze/video cu ultimul in poze perverse.
  ,,..pus de 7 ori in genunchi ,in decurs de 7 ore,de trei barbati-sex de lunga durata -,,hard-corre,,…

  rusine ,rusine SIS !
  nu ma refer la komuisti!

  asa ca gelosul de Rosca nu-i va ierta nici o data tradarea.

  James Bond MD-gopnik!

 10. matasaru2004

  priviti acesti doi tipi din poza de m sus si apoi nu e greu de dedus ce swou face PCRM-film.S-au inspirat din filmul «Горбатая гора» (англ. Brokeback Mountain,rom.Muntele ghebos) si scenariul ,,Cubreacov,, si vor vace un film pt ,,Oscar,, unde va fi amor ghebos,sadism,gelozie …va fi tot.In rolul sau puslamaua principala -Artucik,undeva in umbra sta boy-frendul lui Yura Roska..
  Criticii de arta ,sunt sigur ca va fi de parerea ca au sa strice lenta si va fura timpul cu acesta ,,pornografie,,.

 11. Ion

  Timpuri rusinoase traim.
  Dorim sa schimbam in tara timpurile, dar ne place cind se intimpla cuiva ceea ce nu ne-am dori sa ni se intimple noua.Minti intoarse pe dos, suflete lipsite de pocainta si compasiune. Aprecieri date dupa principiul @cine nu este al nostru@ sa fie violat. Societate demoralizata. Timpuri rusionase traim.

 12. matasaru2004

  pt Ion,
  da-ti de inteles ca sunte-Ti un teolog.
  Incerc sa gandesc ca ce-i de la NIT , Omega….poate se vor ineca in veninul propriu.Doar nu suntem Hristos sa fim atat loviti….
  Face-ti va rog, o referinta la implicarea bisericii in politica murdara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *