Comunistul moşier

299-latifundiarDupă ce s-a ales cu numeroase terenuri în Chişinău şi în zonele alăturate, familia Voronin a trecut la împroprietărirea sa cu terenuri ale ţăranilor de la sate. Astfel, prin intermediul firmei BIOTEX-COM, care aparţine lui Oleg Voronin, familia ex-preşedintelui a pus mâna pe câteva sute de hectare de pământ în satele Vadul lui Isac şi Colibaşi, din raionul Cahul. Deşi preţul real al unui hectar în această regiune variază între cinci şi şapte mii de lei, mulţi săteni susţin că au cedat pământurile la jumătate de preţ.

Conform Întreprinderii de Stat “Cadastru”, firma Biotex-Com deţine 418 cote în satele Colibaşi şi Vadul lui Isac, din raionul Cahul. O cotă are cel puţin 1,4 hectare. Astfel, familia Voronin, deţine în regiunea Prutului peste 500 de hectare de pământ. Pe lângă faptul că terenurile nu se regăsesc în declaraţiile pe venit ale membrilor familiei Voronin, familia fostului preşedinte a pus mâna pe ele profitând de inoncenţa oamenilor.

A vândut la jumătate de preţ

Domnica Noviţcaia din satul Vadul lui Isac a vândut două hectare şi jumătate de pământ cu 6 mii de lei. Tranzacţia s-a făcut cu doi ani în urmă. Bătrâna spune că a fost nevoită să recurgă la acest pas pentru că nu mai putea lucra pământul. “S-a apropiat de mine un om care m-a întrebat dacă nu vreau să vând. M-am gândit mai mult timp şi am decis să vând. Eu nu ştiu cine este el, dar am înţeles că lucra la Vama Giurgiuleşti. Mi-au spus atunci că au nevoie anume de lotul nostru de pământ. Mi-au dat vreo 6 mii de lei”, ne-a spus bătrâna care nu şi-a înştiinţat şi copiii plecaţi la muncă în străinătate că şi-a vândut cota.

În Vadul lui Isac, firma Biotex-Com a cumpărat 82 de cote. Sătenii ne-au spus că, deşi nu cunosc oficial cui au vândut terenurile, spun că au auzit prin sat vorbe că familia Voronin a fost cea care le-a cumpărat.

Au plantat vii şi livezi

“Oamenii n-au avut bani să plătească impozitele… Aşa se vorbeşte prin sat, că au vândut pâmânturile lui Voronin. El avea bani şi oamenii erau nevoiţi să plătească pentru arat, pentru semănat… Îi convingea repede să vândă, mai ales pe cei bătrâni. Ei (n.r. – oamenii lui Voronin) cumpărau masive întregi, nu câte o cotă, iar preţurile erau negociabile. A depins de oameni”, ne-a spus un locuitor al satului Colibaşi. Acesta susţine că a fost nevoit să vândă cota pentru că nu-şi permitea s-o lucreze. În această situaţie, în satul Colibaşi se află cel puţin 336 de oameni, cotele cărora au fost cumpărate şi au ajuns ulterior în proprietatea firmei Biotex-Com.

Veaceslav Florea, specialist în reglementarea regimului proprietăţii funciare din satul Colibaşi, susţine că greutăţile economice i-au făcut pe oameni să-şi vândă cotele. “Biotex a plantat vii şi livezi şi lucrează terenul”. Acesta ne-a spus că, în prezent, un hectar de pământ costă acolo în jur de 8 mii de euro. “Sunt vreo 220 de hectare de vie”, ne-a precizat Florea. Astfel, în cele 220 hectare din Colibaşi, unde a plantat vie, Voronin, după ce a investit aproape 1,3 milioane de lei, poate avea acum un profit de 1, 7 milioane de euro.

Nu e prima afacere reuşită a lui Voronin. Fostul preşedinte al R. Moldova a procurat în 2009 peste 3 hectare de terenuri în satul Budeşti din suburbia Chişinăului la preţul mediu de 245 de lei pentru un ar. Astfel, Voronin s-a căpătuit, la un preţ de doar 1500 de lei, cu 6 ari de pământ pentru a-şi ridica o casă la Budeşti.

Biotex-Com, firma lui Voronin

Biotex-Com” SRL este una dintre firmele lui Oleg Voronin, deşi el nu figurează printre fondatori: are acţiuni la Banca “FinComBanc”, şi activează pe aceeaşi adresă – str. Vasile Alecsandri, 79, unde figurează şi celelalte firme ale familiei Voronin. Anterior, la Camera Înregistrării de Stat am fost informaţi că Biotex-com are doi fondatori, Margareta Malcoci şi Angela Scripcaru (soţia lui Ghenadie Scripcaru, fostul bodyguard al lui Voronin, asasinat în 2008). Prima deţine 85% din fondul statutar şi este administratoarea firmei, înregistrată pe str. Mesager, 5/2 din Chişinău. Firma activează însă pe str. V. Alecsandri, 79.

PL a dezvăluit practicile comuniştilor

În cadrul unei conferinţe de presă în care Partidul Liberal (PL) a dezvăluit practicile ilegale ale comuniştilor, Valeriu Munteanu, deputat pe listele PL, a făcut referire la mai multe afaceri cu terenuri ale familiei Voronin din perioada în care comuniştii s-au aflat la guvernare. “Comuniştii au practicat genul de privatizări şi afaceri ilicite şi în perioada de când sunt la guvernare, şi până la asta. Reamintim aici de sectorul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti, Memorialul Eternitatea, Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea de la Curchi, afacerea cu tronsonul de cale ferată Etulia-Reni, Hotelul “Dacia”, “Invest Privat Bank”, zona de agrement “Doina”, sediul PCRM din str. Armenească, 44, „Oraşul vinului” de la Codru sau cel mai scandalos subiect de ultimă oră – „cartierul Ciocârlia”, din Chişinău, cu circa 4 hectare de terenuri atribuite abuziv şi privatizate prin fraudă. Pentru 4 hectare de terenuri în zona centrală a Chişinăului s-au plătit 3,5 milioane de lei, când preţul unui singur hectar ajunge la 2 milioane”, a precizat Munteanu.

“Biotex-Com, o metastază canceroasă”

Victor Popa, candidat pe listele PL în alegerile din 28 noiembrie, a declarat şi el că BIOTEX-Com s-a extins ca o metastază canceroasă prin toată republica. Acesta a făcut referire la cazurile cu pădurile de la Ţiganca-Rotunda şi Geamăna, păduri care au ajuns în proprietatea familiei Voronin prin intermediul firmei Biotex-Com. „Dacă la Geamăna noi am reuşit să obţinem anularea contractului de arendă, în cazul pădurii de la Ţiganca şi Rotunda, Curtea de Apel Economică şi Curtea Supremă de Justiţie au lăsat contractul de arendă în vigoare, pentru că Ţiganca a devenit un adevărat conac boieresc al boierului Voronin, unde se făcea regulat vânat şi petreceri cu ceata de partid, iar sistemul judiciar a fost construit de o manieră care să-l protejeze pe Voronin şi regimul de orice risc”, a declarat Victor Popa.
“Problemele, până la urmă, sunt două”, a spus Valeriu Munteanu. “Pe de o parte, aceste tranzacţii ilicite din care vin bani murdari, şi doi – că pe contul acestor bani murdari comuniştii fac politică murdară”, a spus Munteanu cu referire la donatorii fictivi ai comuniştilor.

ZdG
(Vom reveni)Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. GHEORGHE

    Da dupa toate informatiile aflate de comunisti, si fostu presedinte al republicii moldova ,care inca nu se stie cita avere mai are voronin ,noi sintem de vina ca nam oprit acest stat corupt ,dar nu pute caci sintem foarte putin patrioti care iubim tara Moldova, noi am perduto mai mul de jumate si nu stiu cit timp va trebui sa ajungem la ceia ce dorim ,pentruca nu este respectata legia nici de taran ,nici de politist mai ales de JUDECATORI< JUDECATORII SI POLITIA ESTE PROBLEMA CARE TREBUE REZOLVATA CORUTIA . de aicea trebue sa inciapa democratia asta este, daca nu se rezolva timp de cinci an soarta moldovei este perduta ,ramine fara cetateni capabli care is plecati in strainatate,si au frica ca se intoarca in tara lor pentca au fost tredati cind au dorit sa faca ceva pentru tara de prietenii lor TREZITIVA ca ce mai mare rusine este ca jumatate de cetaceni din tara,se considera rusi,turci,ucraineni,bulgari, care nu doresc sa faca ceva pentru tara lor,caci socot ca tara lor este COMUNISTII<si va fi foarte greu sa convingem poporul care nu vorbeste limba de stat, caci comunistii leau bagat frica ca daca nu vor fi ei ,Moldova se va uni cu romania,si or sa fie argati la romini,in moldova in prezent se simte putina democratie,dupa lipsa lui voronin dar trebue sa ne luptam mult ,ca tara este aproape de prapastie,ii o mare propblema ca poporul nui informat politic si nu doreste sa stie,.imi pare forte rau ca cunosc muliti tradatori de tara si mii rusine ca sintem in asa stare de conducere . TARA NU ARE CANALE DE TELIVIZUNE DEMOCRATICE,ear este problema cea mai mare din tara ,si comunistii au inchis acest popor sa nu stie ce cu el de unde vine si unde se duce.JOS COMUNISTII<caci ne perdem viitorul copiilor nosti,TREZITIVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *