Casele parlamentarilor

272-caseMai mulţi deputaţi din actualul Legislativ încă nu au depus declaraţiile pe venit. Alţii le-au depus cu întârziere, oferind informaţii incomplete. Zinaida Greceanâi, Serafim Urechean, Marian Lupu şi Eugenia Ostapciuc sunt doar câţiva dintre parlamentarii care nu au case de locuit şi nici apartamente. ZdG a încercat să afle dacă aceştia locuiesc pe la soacre sau pe la alte rude, din moment ce în declaraţii nu au indicat imobilele ce le aparţin, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Alţi politicieni nu au abuzat de lege şi şi-au scos la vedere casele de locuit care costă peste 4 milioane de lei.  Au trecut mai bine de două luni de la termenul limită de depunere de către demnitari a declaraţiilor pe venit. Astfel, din 101 parlamentari şi-au declarat averea doar 84. Precizăm că mai multe declaraţii depuse de parlamentari sunt completate parţial. Autorii acestora s-au eschivat să indice câte case de locuit deţin.

Parlamentara Eugenia Ostapciuc, care în 2002 deţinea funcţia de preşedintă a Parlamentului, a studiat şi a aprobat Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor. Când a completat însă declaraţia pe venit pentru anul 2009 nu a indicat casa de locuit şi nici bunurile imobile pe care le deţine, împreună cu soţul, aşa cum este indicat în art. 4 din lege.

“Am apartament cu trei odăi”

Solicitat de ZdG, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, ne-a spus că nu a indicat bunurile mobile şi imobile în declaraţie pentru că au rămas aceleaşi şi că n-ar avea nimic de ascuns. “Este un regulament în care se spune că cele declarate în anul precedent nu este obligatoriu să fie declarate acum. Nu ţin minte regulamentul şi numărul, dar aşa sunt regulile. N-am nimic de ascuns. Am un apartament cu trei odăi, dacă vă interesează”, mai afirmă oficialul. De altfel, Serafim Urechean este vecin de bloc cu deputatul PCRM Vasile Iovv, care are apartament pe str. Florică Niţa.

Deputata PCRM, Ina Şupac, a declarat că, în 2009, a obţinut peste 72 mii de lei sub formă de venituri. Şupac nu a declarat nimic despre bunurile mobile şi imobile pe care le deţine. “Dacă nu am declarat, înseamnă că nu dispun de ele. Am declarat doar salariul de bază, pentru că este singurul venit şi nu dispun de alte proprietăţi. Mai mult nu am intrat în detaliile legii, ca să văd şi celelalte aspecte. Dar, ca să aflaţi mai multe, întrebaţi-l pe dl Mişin, că el are cunoştinţe de jurist”, ne-a spus Şupac. Precizăm că Vladimir Mişin face parte din categoria demnitarilor care şi-au declarat bunurile imobile, spre deosebire de Şupac şi alţi deputaţi.

Deputaţii cu restanţe vor scăpa curaţi

Pentru că o mare parte dintre cei care votează legile în Parlament încă nu şi-au făcut publice casele şi apartamentele de lux, aşa cum spune legea, am solicitat opinia secretarului Comisiei centrale de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, Vladislav Poghircă. Acesta ne-a spus că legea e ambiguă şi că este necesară modificarea ei, deoarece mai multe puncte se bat cap în cap.

“În art. 4, punct B, din lege se spune că demnitarii trebuie să indice bunurile mobile şi imobile de toate tipurile, acumulate la data depunerii declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate. Din lege reiese că veniturile se declară pe anul precedent, dar ce ţine de proprietăţi, ele se indică toate, nu doar cele obţinute în perioada anului trecut. Însă modelul de declaraţie anexat la lege prevede perioade exacte pentru declararea venitului şi a proprităţilor”, explică sursa.

Poghircă a mai declarat că, din cauza neclarităţilor din lege, unii deputaţi, când ajung să completeze declaraţia, la categoria bunuri imobile şi mobile scriu că n-au procurat nimic în perioada dată sau că n-au survenit schimbări.

Demnitarii se fac “morţi în păpuşoi”

Secretarul Comisiei mai susţine că, după ce se finalizează lucrul cu declaraţiile depuse deja, Comisia va propune modificarea legii. “Legea are mai multe neajunsuri. Sunt chestii contradictorii. Conform legii, demnitarii care nu au depus declaraţiile la timp urmează să fie sancţionaţi cu pedeapsă disciplinară şi contravenţională. Din lege, însă, nu-i clar cine o să-i sancţioneze”, a conchis Poghircă.

Deputatul Victor Stepaniuc opinează că demnitarii care nu şi-au indicat bunurile imobile în declaraţia pe venit au înţeles greşit legea şi că se fac “morţi în păpuşoi”. “În formularul de bază apare o confuzie. Dar funcţionarii de stat trebuie să cunoască tălmăcirea Ministerului Finanţelor, prin care s-a spus clar că în declaraţie trebuie indicată toată averea funcţionarului”, consideră Stepaniuc, adăugând că ministerul de resort ar trebui să informeze deputaţii încă o dată despre acea tălmăcire.

Stepaniuc a ţinut să precizeze că legea trebuie corectată. “Formularul trebuie să fie mai clar pentru toţi. Toată averea trebuie pusă în vizorul societăţii, însă unii demnitari se fac morţi în păpuşoi când ajung să îşi declare averea”, mai afirmă el.

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a făcut o expertiză a Legii privind declararea veniturilor şi a proprietăţii demnitarilor. “Formularul anexat la lege şi legea în general parcă sunt rupte una de alta. Legea spune una, iar în formular e scris altceva. E o problemă”, suţine jurista CAPC, Liliana Ioniță. Ea se pronunţă pentru revizuirea acestei legi. “Ministerul Justiţiei a iniţiat procesul de revizuire a legii. Ei vor să o combine cu legea conflictelor de interese după modelul României. Se intenţionează o reformă drastică”, explică jurista.

Casa deputatului Nemerenco

Pe lângă politicienii care nu au dorit să-şi afişeze toată averea, există o altă categorie de parlamentari care au indicat câte case de locuit, apartamente şi vile de lux deţin. Valeriu Nemerenco, fost pretor la Pretura Buicani, actualmente deputat în Parlament, deţine o casă de locuit pe str. George Enescu, al cărei preţ este estimat la 4 mil. de lei. Casa cuprinde două etaje şi mansardă.

Gheorghe Anton, fost medic radiolog şi vecin cu parlamentarul Valeriu Nemerenco, ne-a spus că politicianul şi-a construit casa doar ca să nu păstreze banii în bancă, ci să investească în obiecte. “Cu Nemerenco mă salut doar atunci când trece pe aici. El vine pentru 10—15 minute, vede care e situaţia şi pleacă. Uneori vine cu un automobil de culoare albastră, dar alteori cu unul alb, care are numerele de înmatriculare RM”, susţine vecinul deputatului.

În declaraţia pe venit a lui Nemerenco se arată că acesta mai deţine un apartament pe str. 31 August.

Parlamentarul Vieru locuieşte la gazdă

În declaraţia pe venit a deputatului PLDM Călin Vieru se arată că a avut un venit de peste 80 mii de lei. Este proprietar a 20 de ari de pământ, în valoare de 6 mil. de lei. Mai are o casă de locuit, apartament, garaj şi un automobil Lexus.
Sursa citată a declarat recent pentru un post de televiziune că fosta soţie l-ar fi lăsat fără avere. Aceştia deţineau împreună cinci cluburi de noapte, printre care “Star Track” şi “City”, trei restaurante şi câteva loturi de pământ a căror valoare depăşea 6 mil. de lei.

“Astăzi eu trăiesc la gazdă. Nu am niciun bun care să îmi aparţină. Am avut înţelegere cu fosta soţie că toată averea va trece ca moştenire copiilor mei”, declară Călin Vieru, care e în litigiu judiciar cu fosta soţie.

272-case2Cum poţi ajunge la uşa lui Voronin?

Ex-preşedintele Vladimir Voronin deţine oficial valori imobiliare la instituţia financiară SA “Banca de Finanţe şi Comerţ”. Preţul valorilor depăşeşte 5 mil. de lei. Pe lângă hectarele de pământ şi casele pe care le deţine, acesta continuă să locuiască în apartamentul 43, de 1 mil. 884 mii de lei, de pe str. Serghei Lazo, 26.

Amintim că legea îi permite fostului preşedinte să beneficieze de pază pe o perioadă de 4 ani după expirarea mandatului. Astfel, la intrarea în curtea în care locuieşte Voronin, e instalat un post de pază, unde de obicei doi colaboratori de poliţie din cadrul Serviciului de Protectie şi Pază de Stat (SPPS) supraveghează zona şi persoanele care intră şi iese din bloc.

Reporterii ZdG au încercat să pătrundă în acest bloc, însă paznicii le-au interzis accesul, din motive de securitate. Mai mult decât atât, ei înregistrează într-o listă toţi cetăţenii care intră în bloc, solicitându-le buletinul de identitate. La insistenţa reporterilor de a intra în bloc, a fost chemat un superior de la SPPS care, până la urmă, ne-a spus cum e posibil de pătruns la uşa lui Voronin. “Uşa de la intrare este încuiată tot timpul. Dar când vine o persoană care locuieşte aici, o rogi să te ia şi pe tine, ca pe o cunoştinţă de-a sa. Te înregistrăm. Doar aşa îţi permitem”, ne-a spus superiorul.

Vecinii de bloc ai lui Voronin se arată mulţumiţi de postul de pază. Spun că e linişte întotdeauna şi că, din acest punct de vedere, e bine să trăieşti lângă un fost preşedinte.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Nicanor

  Bravoo ZdG sunte-ti tari !!! Mult succes va doresc deacum incolo va adir pt efortul depus si munca asiduă!!! Cu mult respect!!!

 2. Adevar

  Dar Filat, Tanase nu au averi sau acestea sunt drugi cu voi si voi nu scriti de ei?
  Tanase cind era avocat reprezenta interesele ZdG in instantele de judecata si acuma ZdG il sustine informational pe Tanase. Sa va fie rusine!!!

 3. Mara

  “oleg v.” trebuie sà stie,cà e infractiune sà te dai drept altà persoanà(in viatà).”legea are mai multe neajunsuri…”,dar cine dracu a fàcut-o? vàcarii? nu ne miràm,atàta stiu,atàta fac vàcarii,insà ii plàtim din gros ca sà-si facà legi in folosul lor.ceea ce detii in anul respectiv,declari.nu inventezi tàmpenii,cà ai declarat 20 ani in urmà.stiu ei bine care-i treaba,dar se fac prosti mai mult decàt sunt.si urechean cu màta in sac de cànd il stim.legile nu-s pentru ei,is pentru “bàdlà”,nesimtitii.nu vor sà arate,cà au averi nejustificate,adicà furate.cànd faci un milion in moldova din salar? de unde? din tàlhàrit poporul,cà tare “alesii” is cu trup si suflet pentru mos ion.si nu và tràsneste cel de sus cànd mintiti de ardeti.tara moartà de foame si voi cu milioane,hotilor.

 4. Animal Planet

  Problema este in acei care si-au ascuns casele. La noi vor mai trece citiva ani până ce deputatii vor scoate averea la vedere. Trebuie sa mai treaca mai des pe l biserica ca sunt sparieti cand aud de declararea averei, sau pe la CCCEC.
  ei mai degraba declara cite sotii au decit ce avere 🙂

 5. Mara

  pe dracu.poanta nu e,cà,dacà nu a declarat azi,va declara màine.unul nu declarà,cà are ceva de ascuns,adicà nu e in stare sà justifice de unde are averi de milioane cu 3000 lei salar.deci,a furat.intr-o tarà normalà fiscul e càlare pe el si-i confiscà averea nejuistificatà.dar nu in moldova,cà si fiscul nu-i mai breaz,altfel demult i-ar fi làsat cu pardonul gol plus la dubà.và imaginati greceanài,urechean si alti hoti fàrà case? stui ei de ce nu declarà,cà in moldova se poate,legea e pentru mos ion,nu si pentru hoti.mos ion a muncit o viatà si averi de milioane n-a mai fàcut,iar hotii,cum se vàd “acolo”,cum is milionari peste noapte si apoi il imbrobodesc pe mos ion cu 1 kg de orez,dar cu pantalonii càrpiti in fund.

 6. Vitalie Morei

  Valeriu Nemerenco este unul din cei mai orupti demnitari, fiind in Pretura Buiucani din ’92 si pina acum el a favorizat sute si mii de hotariri ilegale de construtie in cartierul Buiucani, se tine la orice guvernare pentru ca e comod de manipulat si ea mita la oricine. El este si coleg, prieten de partid PL cu judecatorul de la curtea constitutionala Victor Popa, care la ajutat la proiectele legislative in parlament !!!

 7. Vitalie Morei

  Valeriu Nemerenco este unul din cei mai corupti demnitari, fiind in Pretura Buiucani din ’92 si pina acum el a favorizat sute si mii de hotariri ilegale de constructie in cartierul Buiucani, se tine la orice guvernare pentru ca e comod de manipulat si ea mita la oricine. El este si coleg, prieten de partid PL cu judecatorul de la curtea constitutionala Victor Popa, care la ajutat la proiectele legislative in parlament !!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *