Casa de milioane a şefului CNI (II)

Terenul pe care este construită casa lui Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), a fost acordat de Primărie, la sfârşitul anilor ’90, firmei Mann SRL, implicată ulterior în celebrul scandal al loturilor vândute ilegal. Firma Mann, anchetată de CCCEC, unde activa şi Anatolie Donciu, a renuţat benevol la terenul de pe V. Guţu, care a fost acordat, prin decizia CMC, lui Anatolie Donciu.

Articolul de săptămâna trecută din ZdG, “Casa de milioane a şefului CNI”, a provocat reacţii aprinse în societate. Deputaţi şi chiar lideri de partide au privit cu scepticism dezvăluirile ZdG. Unii au cerut crearea unei comisii care să investigheze cazul. Până la urmă, însă, ZdG nu a făcut altceva decât să prezinte trei fapte, care, într-un final, nu au fost negate nici de însuşi Anatolie Donciu, preşedintele CNI: faptul că locuieşte într-o casă de milioane, faptul că nu a înregistrat-o la Cadastru şi, implicit, nu a achitat impozite, dar şi faptul că a îngrădit peste 300m² de teren public. Despre ce fel de probe vorbesc deputaţii?

MANN SRL şi scandalul loturilor vândute ilegal

De la persoane care activau în urmă cu un deceniu în cadrul Primăriei mun. Chişinău, ZdG a aflat că terenul de pe str. V. Guţu, acolo unde se află casa lui Anatolie Donciu, împreună cu alte terenuri din apropiere, au fost acordate, gratis, la sfârşitul anilor ’90, firmei “Mann” SRL.

Aceasta se obliga, conform contractului semnat cu municipalitatea, să construiască un cartier locativ cu obiective de menire social-culturală şi garaje subterane. Firma, însă, nu a utilizat lotul conform destinaţiei, ci l-a divizat în mai multe sectoare mai mici şi l-a vândut unor persoane particulare. Presa scria atunci că, în urma unui control al CCCEC, se depistase că 483 de terenuri, din cele 486 verificate, ar fi fost vândute în mod ilegal.

Pe când CCCEC avea în vizor firma Mann SRL, Anatolie Donciu activa în funcţia de şef al secţiei urmărire penală. Am încercat să aflăm cum anume un teren, dat iniţial firmei “Mann”, a ajuns chiar în posesia acestuia.

Vladimir Şarban, pe atunci secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), spune că, din câte îşi aminteşte, terenul de pe str. V. Guţu a fost luat de la firma “Mann” SRL şi atribuit lui Donciu printr-o decizie a CMC, procedura neavând nicio legătură cu funcţia ocupată de el la CCCEC.

“S-au dus tratative cu firma MANN, care s-a dezis de teren”

Vlad Modârcă, fost arhitect-şef al oraşului Chişinău, îşi aminteşte mai multe detalii. „Terenul a fost exclus de la Mann cu acordul lor. Probabil, cei de la Mann nu au vrut sa intre în scandalul cu transformatoarele şi au renunţat la teren. Îmi amintesc că Donciu a vrut teren anume în zona aia. S-au dus tratative cu firma Mann, care s-a dezis de teren”, precizează  Modârcă.

Anatolie Donciu a obţinut terenul de pe str. V. Guţu în februarie 2002. Acesta a devenit însă cu adevărat al său pe 23 iulie 2004, când l-a privatizat. De remarcat că, odată cu privatizarea lotului, în iulie, încep un şir de coincidenţe interesante. Din august 2004, adică din luna următoare privatizării, Anatolie Donciu pleacă din funcţia de şef al Secţiei Urmărire Penală a CCCEC. Totodată, în următoarea lună, septembrie, CCCEC iniţiază dosare penale pe firma Mann SRL, dar şi pe cinci înalţi funcţionari ai Primăriei Chişinău, acuzaţi, printre altele, de favorizarea firmei respective: Vlad Modârcă, arhitect-şef, Vladimir Şarban, secretar al Primăriei Chişinău, Alexei Cernenco, şef adjunct al Direcţiei Funciare, Ion Paladi, ex-viceprimar, şi Gheorghe Răileanu, şef al Direcţiei controlul regimului urban a primăriei Chişinău.

“Dosarul Mann a fost mai târziu. El a fost pornit pe 22 septembrie 2004, când am fost arestaţi. Terenul i-a fost dat lui Donciu cu mult timp mai devreme”, spune Modârcă, încercând să ne convingă că nu ar fi nicio legătură între Donciu şi firma Mann.

Alte detalii la subiect nu am putut afla. Vasile Răilean, ofiţerul CCCEC care s-a ocupat de caz, nu mai activează la Centru şi nu l-am putut găsi. Marcel Tumuruc, procurorul care a fost în judecată pe acest dosar, se află în concediu medical. Firma Mann SRL este înregistrată la Camera Înregistrării de Stat în decembrie 1997, pe numele lui Andrei Mereuţă Efim, având adresa juridică pe str. Vasile Covrig, 100. Acolo nu am găsit pe nimeni. Foşti avocaţi ai firmei Mann susţin că nu ştiu unde se află acum Andrei Mereuţă. Un lucru este cert. Nici firma Mann SRL, nici şeful ei, nu au fost vreodată pedepsiţi pentru vânzarea terenurilor publice, primite gratuit. Toţi cei implicaţi în scandalul de atunci, şi ei achitaţi, susţin că au rămas cu impresia că firma era protejata cuiva. A cui? Încă nu ştim.

Document: Primăria îl “ameninţă” pe Donciu

Revenim la proprietăţile lui Anatolie Donciu. Acesta a primit pentru prima dată un lot de pământ pe str. Milano, pentru proiectarea şi construirea unei case de locuit. Deoarece în decizie era o greşeală, în loc de str. Milano fiind indicată str. Al. Marinescu, şi având în vedere imposibilitatea valorificării acelui teren, aflat pe teritoriul unei şcoli, primăria a anulat toate deciziile anterioare şi i-a acordat lui Donciu teren pe str. Testemiţanu (ulterior, o porţiune din Testemiţanu a devenit V. Guţu). Conform deciziei CMC din 23 iulie 2004, prin care se privatiza terenul, Donciu se obliga să înregistreze dreptul asupra bunurilor imobile de pe acel teren la Oficiul Cadastral, dar şi să radieze din Registrul bunurilor imobile dreptul de proprietate asupra terenului de pe str. Marinescu.

Până acum, Anatolie Donciu nu a făcut nici una, nici alta. Astfel, în ianuarie 2012, Primăria îi expedia o scrisoare prin care îi cerea să meargă la Cadastru pentru a scoate de pe numele său terenul de pe str. Marinescu, “în caz contrar, materialele privind radierea dreptului de proprietate vor fi înaintate în instanţele judecătoreşti, inclusiv vom sesiza organele procuraturii”.

De ce Primăria s-a limitat doar la ameninţări şi nu a întreprins şi alte acţiuni, e greu de evaluat. Cert este că şi în acest moment, la Cadastru, terenul de pe str. Marinescu este înregistrat pe numele familiei Donciu. Reprezentanţii Direcţiei Educaţie Buiucani spun că, anterior, a fost o problemă cu acel teren, dar că au rezolvat-o încă anul trecut, cu ajutorul Primăriei. „Nu ne interesează pe cine e scris la Cadastru. Terenul e al gimnaziului nr. 5”, ne-au spus ei.

Am contactat şi Întreprinderea de Stat “Cadastru” pentru a întreba de ce au refuzat înregistrarea casei lui Anatolie Donciu în 2007, aşa cum preciza acesta într-un comunicat de presă. Tot ce am putut afla e că “de atunci au trecut prea mulţi ani şi că persoana ar trebui să apeleze din nou, cu o cerere în acest sens”.

Primăria se autosesizează, Fenosa şi Donciu negociază

Am încercat să obţinem poziţia celor de la Red Union Fenosa vis-a-vis de situaţia creată. După lungi “negocieri”, am primit un răspuns oficial. “Postul de transformare de pe str. V. Guţu, 15 deserveşte aproximativ 300 de consumatori. Terenul îngrădit din jurul acestui punct de transformare face dificil accesul la instalaţiile electrice. În prezent, Red Union Fenosa poartă discuţii cu privire la această situaţie pentru a găsi soluţii viabile de rezolvare şi înlăturare a problemelor tehnico-operative, astfel încât consumatorii noştri să fie deserviţi fără impedimente”, se spune în răspunsul distribuitorului de energie.

Totodată, potrivit unor surse din conducerea companiei, între timp, Red Union Fenosa şi Anatolie Donciu ar fi ajuns la o înţelegere amiabilă, care presupune demolarea punctului de transformare din contul preşedintelui CNI şi construcţia de către Union Fenosa a altui punct, pe un alt teren, care va fi alocat de către primărie.

Miercuri, 7 noiembrie, am aflat că Primăria Chişinău s-a autosesizat după articolul din ZdG. Aceştia au confirmat cele relatate de noi, au pregătit mai multe documente prin care cer pedepsirea lui Anatolie Donciu, dar şi dărâmarea construcţiei neautorizate, respectiv a gardului din jurul transformatoarelor.

VEZI aici replica lui Anatolie Donciu la articolele ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. geni

  Vecinii lui de la Malina mica(vamesi,procurori,judecatori,ex-ministri au case si mai frumoase).Daca ar introduce poligraful pentru organele de control n-ar mai trebui atitea cheltueli pentru diferite comisii insa,sub diferite motive,deputatii se impotrivesc.

 2. sergiu

  Sugestie pentru ZdG: Donciu a declarat ca banii pe care i-a investit in constructia casei a fost cistigati in mare in perioada in care dinsul a fost avocat. ZdG ar putea depune un demers la FISC pentru a verifica ce venituri au fost trecute anulal de Donciu in declaratiile de venituri (de a caror veridicitate ar trebui acum sa se ocupe in virtutea functiei in care a fost numit – sic!)

 3. Osoianu

  Dac-ași fi Ghimpula-și aduce
  Pe cel mai simplu din țărani
  L-ași răstigni pe sfânta cruce
  A guvernanților sărmani
  Că procurorii ăstea frate
  Pot numai una face , zău
  Furând averile furate
  Să spună- de la Dumnezeu…

 4. eu

  sergiu, de ce crezi ca mai nevoie de asta? El a declarat acum ca s-a mutat in casa in 2005 nu in 2007, cum zicea anterior. Respectiv, si-a ridicat-o cam in 3 ani, maxim. Dar, cum in 2004 abia a privatizat terenul, reiese ca a ridicat-o intr-un an, pana s-a mutat in ea.

 5. Adry

  Ce sa zic… Casa din imagine, in comparatie cu altele din Dealul Schinoasei, este o cocioaba!

 6. Luana

  UN NOU MARS AL RE-UNIRII NOASTRE CU ROMANIA:
  MIERCURI, 21 NOIEMBRIE 2012
  DE HRAMUL SATULUI COSCODENI, RAIONUL SâNGEREI
  –––––––––––––––––––––––––––––––––
  la care vor participa vestiti cântareti si actori,
  oameni importanti si toti cetatenii satului
  care vor cere Re-Unirea cu România,
  in baza Actului Unirii al Sfatului Tarii din 28 Martie 1918.
  –––––––––––––––––––––-
  Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei.
  Conform datelor recensămîntului din anul 2004,
  populaţia la nivelul comunei Coşcodeni constituia 2931 de oameni.
  Din componenţa comunei fac parte localităţile
  Bobletici, Coșcodeni și Flămânzeni.
  Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei
  și la 101 km de Chișinău.

  Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima datî în anul 1508
  cu numele Flămânzeni.

  În sat funcționează biserica cu hramul Sf.Arhanghel Mihail,
  ridicată în 1804 din lemn, iar apoi reconstruită din piatră în 1855
  și biserica Sf.Nicolae, ridicată în 1907.
  -paroh: părintele Anatolie Boleac,
  / supus al bisericii pro-rusesti de ocupatie a lui Vladimir Kantarean
  si a teroristului popa Markel de la Balti /
  ––––––––––––––––––––––––––
  Hramul satului se sărbătorește la 21 noiembrie,
  de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

  1.
  dl Cernăuțeanu Leonard, primarul s. Coșcodeni,
  tel/fax: 0-262-36333; tel: 0-262-36331; 0-262-36810;

  2.
  Imagini s. Coşcodeni
  http://www.google.md/search?q=S+COSCODENI&start=10&hl=ro&sa=N&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=ci6OUND6OIGeiQLTsoCgBg&ved=0CCAQsAQ4Cg&biw=1366&bih=611
  3.
  cântaretii Tina si Vasilica Trocin din Coscodeni
  http://www.youtube.com/watch?v=O4BA2udVGeE&feature=related
  4.video:
  intilnirea cu colegii peste 32 ani… coscodeni (singerei) 1
  http://www.youtube.com/watch?v=O0GHPblXKpg
  5.
  video:
  IREX CPP Coscodeni TRM
  http://www.youtube.com/watch?v=xO-jwZlDtNs&feature=endscreen&NR=1
  –––––––––––––––––––––––

  Personalitati din Coscodeni:

  – jurnalista Stela Popa, nascuta la 7 August 1982.

  – Oleg Bodrug, directorul Editurii “Prut International”,
  nascut la 23 Feb.1965.
  http://www.vipmagazin.md/profil/Oleg_Bodrug_Un_editor_pentru_aristocra%C5%A3ii_scrisului/

  – doctor Gheorghe Trocin,
  sef adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
  – Roşca Gheorghe Gheorghe,
  Comisar-adjunct pentru personal al CPR Sângerei,
  Locotenent-colonel de poliţie

  – bunelul academicianului Sergiu Rădăuţan /1926-1998/ tot Sergiu.
  – general aviator român Grigore Baştan /1922-1983 /
  – scriitorul Vasile Nastasiu, critic şi istoric literar,
  om de aleasă cultură / 1946-2012 /.
  – Ştefan Sava, o enciclopedie vie
  –––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  si o amintire de Ion Holban, politist de 50 de ani,
  actualmente stabilit in Donduseni:
  Coscodeni:
  “un sat de neuitat, cu un răuleţ care ne uneşte cu copilăria, cu râpa izvoarelor unde ne duceam la săniuş,
  stricam poloboacele şi ne confecţionam schiuri,
  cu şesul din faţa satului, unde pe băltoacele îngheţate
  ne plimbam cu patinele, unde la ferărie ascultam
  şi priveam ţiganul care potcovea caii colhozului OKTOMBRIN,
  da cu nostaligia nu te joci…”

 7. Osoianu

  Despre casa lui Chetraru
  Se v-a scri când Plahotniuc
  Va bea pan’ la fund paharul
  Luat din maina lui Iisus.

 8. Vadim

  Totul este clar ca buna ziua.
  Donciu lucra ca șef de urmărire penală la CCCEC, cind a izbucnit scandalul cu SRL MANN si terenurile respective. El a vrut sa își facă casa acolo pentru ca este locul bun insa nimeni pur si simplu nu avea sa îl dea, am in vedere de Primărie.

  Așa ca el lea deschis procese penale, poate erau vinovați ori ca metoda de intimidare. “Santajul” a functionat si terenurile au fost imparțite între el si alți membri ai CCCEC / procurori/ Etc. Este probabil ca casele din imprejur sa apartina

 9. Vadim

  Totul este clar ca buna ziua.
  Donciu lucra ca șef de urmărire penală la CCCEC, cind a izbucnit scandalul cu SRL MANN si terenurile respective. El a vrut sa își facă casa acolo pentru ca este locul bun insa nimeni pur si simplu nu avea sa îl dea, am in vedere de Primărie.

  Așa ca el lea deschis procese penale, poate erau vinovați ori ca metoda de intimidare. “Santajul” a functionat si terenurile au fost imparțite între el si alți membri ai CCCEC / procurori/ Etc. Este probabil ca casele din imprejur sa apartina colegilor sau amicilor dumnealui.

  Donciu&Co au “iertat” la toți așa zisele păcate. Toți fericiti si Happy End.

  P.S. Aceasta este o PRESUPUNERE doar, organele competente ar trebui sa se ocupe.

  JIOS ALIANSU! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *