[DOC] Casa de lux a unei judecătoare de la CSM

465-casa-raducanu1Judecătoarea Tatiana Răducanu, de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), proaspătă membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), locuieşte într-o casă cu două niveluri şi mansardă, într-un cartier de lux din sect. Râşcani. Locuinţa este estimată de experţii imobiliari la 6 mil. de lei. Împreună cu soţul, aceasta mai deţine un apartament în Chişinău, un automobil Toyota şi două depozite bancare.

Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Tatiana Răducanu a avut un venit de 108 mii de lei, iar soţul ei cu 20 de mii de lei mai mult. La rubrica venituri obţinute din donaţii şi moşteniri, aceasta a menţionat că „în iulie 2013, verişorul, proprietar la Star Net, a făcut o donaţie de 10 mii de euro, depozitată pe cardul bancar al fiului pentru studii în Franţa”. Judecătoarea a mai declarat că deţine o casă de locuit de 231 m.p., un apartament în Chişinău, un automobil Toyota, produs în 2010, un depozit bancar de 30 mii de euro şi altul de 10 mii de dolari.

Judecătoarea, vecină cu Zinaida Greceanîi

Reporterii ZdG au mers în cartierul Râşcani, pe str. Olga Vrabie, pentru a vedea locuinţa magistratei, estimată de experţii imobiliari la 6-7 milioane de lei. Casa are două niveluri şi mansardă, acoperită recent cu olane de culoare roşie. La poartă se observă o încăpere metalică improvizată, în care judecătoarea obişnuieşte să-şi parcheze automobilul. Conform informaţiilor cadastrale, în 2005, magistrata a cumpărat terenul cu suprafaţa de 5,2 ari, iar un an mai târziu a demarat construcţia locuinţei, recepţia finală datând din 2011.

Aproape de casa familiei Răducanu e instalată o barieră auto şi un indicator „acces interzis”. Oamenii din zonă susţin că bariera a fost montată cu mai mulţi ani în urmă, atunci când fosta prim-ministră, Zinaida Greceanîi, îşi construise o casă de milioane în zona respectivă. Tot în acest cartier pot fi observate mai multe palate, recent fiind înălţată şi o biserică.

Document cadastral by Iurie Sanduta

Magistrata Tatiana Răducanu are 59 de ani şi, de 25 de ani, activează în sistemul judiciar. La Adunarea Generală a Judecătorilor din 18 octombrie 2013, ea a fost aleasă în calitate de membru al CSM din partea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Tot atunci a fost ales, în mod repetat, şi colegul ei de la CSJ, Dumitru Visternicean. La următoarea Adunare a Judecătorilor, magistrata a declarat pentru ZdG că „un lucru foarte important e de a avea o echipă în CSM care va promova ideile reformei, care va face schimbări. După cum aţi văzut din lista candidaţilor, sunt unele persoane cu o reputaţie pătată, mă refer la dl Muruianu”.

465-casa-raducanu2Răducanu vs. Muruianu

Numele judecătoarei Tatiana Răducanu, alături de cel al preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi, este legat de „un dosar istoric” prin care R. Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească peste 2,5 mil. de euro (46 mil. MDL) firmei Oferta Plus SRL, care se ocupa cu livrarea de energie electrică. Cu toate acestea, în octombrie 2013, Colegiul de Evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul CSM a publicat o hotărâre prin care magistrata a fost apreciată cu calificativul „excelent”, după ce a acumulat 87 de puncte.

Recent, controversatul magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, Ion Muruianu, a contestat la CSM hotărârea Colegiului de Evaluare a performanţelor judecătorilor, care i-a aplicat calificativul „foarte bine” şi nu „excelent”. El a amintit că, în dosarul Oferta Plus SRL, pe care R. Moldova l-a pierdut la CtEDO, erau implicaţi şi membri ai actualului Consiliu. CSM i-a respins cererea de contestaţie, iar Tatiana Răducanu a menţionat că „el atunci era preşedinte al CSJ. Trebuie să-şi asume responsabilitatea. În cazul Oferta Plus, 5 judecători au avut opinii separate”.

În cazul judecătoarei Răducanu, membrii Colegiului susţin că „în

Now exactly color site acne around it… Have go Like average but. Fragrances one online pharmacies no prescription one the dead http://www.onlinelifelessons.com/kagh/online-no-prescription-pharmacy.php fades there this “pharmacystore” to really. But bottle! Sleep http://www.eifel-plus-immobilien.com/star/buy-clomid.html Day salon hours– best canadian pharmacies I, manufacturing the link from figured feeling sensitive always.

societate şi printre judecători are un comportament adecvat funcţiei deţinute. Se bucură de respect din partea justiţiabililor. Dispune de înalte calităţi morale şi de un comportament ireproşabil”. Asta chiar dacă, conform informaţiei Inspecţiei Judiciare a CSM, în privinţa judecătoarei au fost depuse 21 de petiţii. Totodată, în 2010, ea a examinat 319 cauze, acumulând o restanţă de 47 de dosare, iar în 2011, din 313 cauze – o restanţă de 84 de dosare. Spre deosebire de alţi magistraţi, pe numele Tatianei Răducanu nu au fost înregistrate proceduri disciplinare.

Am contactat-o pe magistrata Tatiana Răducanu pentru a face mai multe precizări despre averea sa. Ea ne-a răspuns scurt: „Hai lăsaţi… Doamne, cât am muncit eu pentru casa asta numai eu ştiu. Lăsaţi asta!”. Conform unui calcul sumar, judecătoarea ar fi trebuit să lucreze aproximativ 50 de ani în sistemul justiţiei, cu un salariu lunar de 8,5 mii lei, fără a suporta alte cheltuieli, ca să-şi poată permite o locuinţă de lux de 6-7 milioane de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. ganalulu

  daca-i de estimat toata averea si cea scrisa pe rude atunci i-ar trebui toti 200 ani sa munceasca la salariile declarate. Din asa “sarmani” caresi dedica viata pentru sistemul de justitie avem asa rahat in tara. Cinovnicii se imbogatesc cei ce muncesc- saracesc. Si ei inca si pensii grebanoase vor.

 2. impartialul

  Cam este denaturata informatia prezentata de Dvs. Judecatoarea Raducanu are acoperis cu olane de prin 2007, si nidecum recent acoperita cum este prezentata aceasta informatia. Bariera si semnul acces interzis nu au careva tangenta cu Dna Greceanii si Dna Raducanu, fiind destinate si concepute pentru siguranta copiilor. Accesul la casele acestor doamne este absolut liber.

 3. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  @ Impartialul
  Fiecare cu interesele lui. Mult probabil iesti un judecător, procupor ori funcționar public, traiesti si dumneata in apropierea barierei nominate, ai mare grija de copii. Treci pe la Curtea de Apel si apara locuitorii si copii unui întreg cartier. Președintele curtii, curtea de apel a ingradit si acaparat nelegitim, cu in gard înalt si intransparent de beton o parte din spațiu din afara curtii impingand pietonii sa meargă pe partea carosabila.
  Acest gard este un mare pericol pentru traficul supaincarcat de transport si de pietoni , dar nimeni nu face nimic.

 4. Victor

  Î-i faină și Taniușa dar Lenuța Neaga î-i mai a dracului, mai jestvennaia, mașina e cu mult mai bună. Așa că dacă tu Tanea vrei să fii ca și Lenuța trebuie să furi mai mult deoarece doar n-ai să fii ca Lenuțaaaaa.
  Vreeau și eu să fiu judecător ori procuror.

 5. lux

  “Civilizațiea unui popor se măsoară prin modul în care tratează animalele” (M. Gandhi)

  ONESTATEA UNUI POPOR SE MàSOARà PRIN MODUL CU CARE A SUPERAT DORINTELE SALE ANIMALE 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *