Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Casa de lângă "Irish Pub"

Casa de lângă „Irish Pub”

Firma SRL „Amexport LTD”, deţinătoare a restaurantului „Irish Pub”, a pus ochiul pe casele de locuit de lângă restaurant. Potrivit proprietarilor de case, firma intenţionează să construiască un minihotel chiar în locul unde trăiesc ei. Acum e şi mai rău. Instanţa de judecată a stopat lucrările de reconstrucţie a unei case de locuit şi proprietarii acesteia riscă să locuiască în chirie câţiva ani.

Valeriu Olaru este proprietarul apartamentului nr. 5 din str. Bulgară, 27. Apartamentul este situat la sol. Anterior, el locuia acolo împreună cu soţia şi cu fiica lor minoră. Casa era într-o stare deplorabilă şi familia Olaru a decis să o demoleze. „Noi am demolat casa veche cu intenția să ridicăm alta nouă. Am perfectat toate actele necesare. De la Primăria Chişinău am primit certificatul de urbanism şi autorizaţia pentru construcţie”, susţine Olaru. Valeriu, împreună cu soţia, pleacă periodic la muncă în Italia pentru a aduna bani ca să-şi poată construi o casă. Soția și acum a rămas să muncească în străinătate.

După ce a fost finalizată prima etapă a lucrărilor, Valeriu a fost contactat telefonic de către muncitorii firmei de construcţie, care i-au spus că SRL „Amexport LTD”, proprietar al restaurantului „Irish Pub”, din curtea comună, a prezentat încheierea Curţii de Apel, potrivit căreia documentele eliberate de primărie au fost suspendate. Familia Olaru a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), solicitând casarea încheierii Curţii de Apel. „La rândul meu, le-am explicat muncitorilor de la firma de construcţie că, potrivit legislaţiei, recursul depus la CSJ a suspendat executarea încheierii Curţii de Apel şi că putem continua lucrările”.

Poliţia îi ameninţa pe muncitori cu procese-verbale

După reluarea lucrărilor, reprezentanţii companiei SRL „Amexport LTD” au intervenit cu plângeri către autorităţi ca să le stopeze. Iniţial, poliţia s-a conformat demersurilor făcute de companie. La domiciliul lui Olaru veneau periodic câţiva colaboratori de poliţie, care îi ameninţau pe muncitori că, dacă vor continua lucrările, vor fi luaţi la comisariat şi li se vor face procese-verbale. Fiind întrebaţi la ordinul cărei persoane exercită presiunile respective, poliţiştii au recunoscut că la ordinul unui vicecomisar de poliţie.

Ulterior, familia Olaru a primit un răspuns de la Comisariatul de Poliţie al sectorului Centru. În document se spune că firmei SRL „Amexport LTD” i-a fost adus la cunoştinţă faptul că lucrările de construcţie se efectuează legal, conform autorizaţiei, şi că nu ar exista motive de suspendare a acestora. „La acest moment, lucrările menţionate sunt efectuate fără a fi încălcate careva prevederi ale legislaţiei în vigoare”, se arată într-o scrisoare semnată de Ion Bilibov, comisar al Comisariatului de Poliţie Centru. Totodată, problemele ce ţin de eventualitatea unor construcţii ilegale sunt de competenţa Inspecţiei de Stat în Construcţii.

Alte autorităţi, alte presiuni

Presiunile din partea autorităţilor cu scopul de a stopa lucrările nu au luat sfârşit. Inspecţia de Stat în Construcţii (ISC) a emis o prescripţie prin care se arată că familia Olaru nu are dreptul să continue lucrările de construcţie, în caz contrar riscă să fie amendată. Motivul invocat de ISC este că Olaru nu are autorizaţie de construcţie, asta după ce Curtea de Apel a suspendat documentele eliberate de primărie.

Contactat de ZdG, Vladimir Gârlacu, şef-adjunct al ISC al mun. Chişinău, spune că acum sunt atât de mulţi jurişti, şi toţi au opinii diferite faţă de o situaţie anumită.

„Problema este că reprezentanţii firmei SRL „Amexport LTD” au scris vreo trei scrisori la ISC şi la CCCEC, prin care se spune că se tergiversează executarea încheierii emise de Curtea de Apel. Acum noi am aflat, prin canalele noastre, că există o aşa încheiere dată de Curtea de Apel, prin care se suspendă autorizaţia eliberată de primărie. Ce să facem noi? De recursul făcut de Olaru am fost înştiinţaţi. Dar alţi jurişti spun că recursul nu împiedică executarea încheierii. Ce să facem? Noi înţelegem că această încheiere nu este în adresa noastră. Oficial, judecătoria nu ne-a dat nouă încheierea. Dar după câte cunoaştem noi, încheierile se îndeplinesc de către executorii judecătoreşti. Dar noi ne ducem la obiect şi cineva ne dă această încheiere, prin care este suspendată autorizaţia. Ce să facem noi? Suspendăm lucrările. Noi suntem între două focuri. Ne este greu să luăm decizii. Acum las’ să vină Olaru să ne demonstreze că încheierea se suspendă din moment ce au făcut recurs la CSJ şi eu anulez prescripţia. Că eu nu vreau ca, după ce SRL-ul a scris plângeri la CCCEC, să vină corupţia la mine şi să mă apuce de gât. Să spună: ce, te-a cumpărat partea cealaltă?”, explică Gârlacu.

Olaru susţine că a fost ameninţat de reprezentanţii SRL „Amexport LTD”, care au invocat că ar avea legături cu mai multe persoane cu funcţii de răspundere, persoane care vor face aşa, încât casa de locuit să fie demolată, iar lotul de pământ să le fie transmis lor, pe gratis.

Minihotel în locul casei de locuit a familiei Olaru

„SRL „Amexport LTD”, care deţine şi resturantul „Irish Pub” pe str. Bulgară, 27/1, intenţionează încă din anul 2002 să preia lotul de pământ pe care este situată casa de locuit a familiei mele. SRL-ul s-a adresat cu o cerere către Primăria Chişinău, prin care solicita eliberarea unei autorizaţii pentru construcţia unui minihotel în locul casei mele. În răspunsul Primăriei li s-a acordat un termen de 2 luni pentru a purta tratative cu mine şi a-i asigura familiei mele un alt loc de trai. Ei mi-au oferit un apartament cu o odaie lângă Cimitirul „Doina”. Nu am acceptat oferta. Astfel, ei mi-au spus că îmi vor lua apartamentul în mod forţat”, povesteşte Valeriu, care a ajuns să locuiască în chirie cu fiica minoră.
Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în calitate de asociaţi ai firmei SRL „Amexport LTD” figurează patru persoane. Alexandru Selivestru – cu 5%, Serghei Matuzco – cu 13, 75 %, Andrei Galchin – cu 25% şi Igor Bălănuţa – cu 56, 25 %. Atunci când familia Olaru a început să reconstruiască casa de locuit, a cerut acordul unui reprezentant al asociaţilor firmei. Astfel, Serghei Matuzco a scris o declaraţie, autentificată notarial, prin care îşi dă acordul ca Valeriu Olaru să facă reconstrucţia capitală a casei de locuit, cu edificarea unei mansarde.

Alungat din propria casă

Contactat de ZdG, Andrei Galchin, asociat al firmei, susţine că Matuzco a semnat declaraţia la notar în nume propriu, şi nu în numele companiei. Fiind întrebat dacă firma intenţionează să construiască un minihotel în locul casei familiei Olaru, el a răspuns că planurile companiei nu ar trebui să deranjeze pe nimeni. „V-au indus în eroare. Este simplu de spus că o firmă încearcă să expulzeze din casă o familie. Judecata a decis să suspende lucrările de construcţie. Şi dacă Olaru ar fi reparat casa veche, noi nu am fi avut pretenţii. Însă el construieşte alta, cu mansardă”, a comentat Galchin.
Valeriu Olaru susţine că firma a pus ochiul şi pe alte case de locuit din zona restaurantului „Irish Pub”. Acum el aşteaptă hotărârea CSJ, care va decide dacă are sau nu dreptul să continue lucrările sau va ajunge în situaţia să piardă şi construcţia, şi lotul. „Dacă îmi pierd casa de locuit, îmi pierd şi familia. Nu vreau să ajung în situaţia în care cineva să ne alunge din propria casă”, punctează Valeriu Olaru.

Iurie SANDUŢA