Ca să ajungă primar, şi-a ascuns antecedentele penale

Un grup de locuitori din satul Vişniovca, raionul Cantemir, au scris o sesizare către Consiliul local al primăriei. Ei sunt nemulţumiţi de primarul Andrei Pâslari, pentru că acesta nu ar respecta interesele comunităţii, nu şi-ar exercita în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de legislaţie, ar încălca normele morale şi etice, fapte confirmate prin acţiunile sale violente chiar din ziua în care a fost instituit în funcţie. Mai mult decât atât, sătenii spun că Andrei Pâslari ar fi candidat la funcţia de primar având antecedente penale, fiind condamnat de Judecătoria Militară pentru comiterea unei grave infracţiuni.

În august 2006, Andrei Pâslari deţinea funcţia de şef al Penitenciarului nr 3 din or. Leova. La 10 august, Pâslari, împreună cu un coleg al său, I. Ţepeniuc, care deţinea funcţia de prim-şef-adjunct, în jurul orei 23.00, se aflau la poarta penitenciarului. Sub pretextul că condamnaţii din sectorul respectiv făceau gălăgie, Pâslari l-a lovit cu pumnul de 5—6 ori în cap şi în spate pe supraveghetorul sectorului, A. Bălţatu, cauzându-i dureri fizice.

După aceasta, Pâslaru a intrat în încăperea unde se aflau condamnaţii, a lovit cu piciorul în masă şi i-a aplicat condamnatului Vladimir Gromov doi pumni în regiunea feţei şi un pumn după ceafă, cauzându-i leziuni fizice. Apoi i-a aplicat o lovitură unui alt condamnat. A doua zi, condamnaţii bătuţi au declarat greva foamei, fiind susţinuţi şi de alţi deţinuţi.

Fiind interogat, Pâslari nu şi-a recunoscut vina, declarând instanţei că acei condamnaţi au depus declaraţii contra sa din cauza unor relaţii ostile care erau între ei.

După ce au fost audiaţi martorii, Judecătoria militară a decis că vina inculpaţilor Andrei Pâslari şi I. Ţepeniuc în săvârşirea infracţiunii este dovedită complet. Astfel, în sentinţa pronunţată de Judecătoria Militară, se arată că Andrei Pâslari este vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 328, al.2, lit. a) CP. În consecinţă, i s-a stabilit o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de 500 u.c, adică zece mii de lei, fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, conform art. 79 CP. Sentinţa putea fi atacată la Curtea de Apel.

Şi-a tăinuit vinovăţia ca să ajungă primar

În ajunul alegerilor din 03.06.07, cauza penală a lui Andrei Pâslari a fost examinată la Curtea de Apel Chişinău, unde, prin decizie definitivă, sentinţa de condamnare în privinţa lui a fost menţinută. Pâslari, însă, a ascuns acest fapt. Astfel, potrivit locuitorilor din Vişniovca, “Andrei Pâslari a tăinuit timp de două luni că ar fi o persoană inculpată, fapt ce compromite instituţia administraţiei publice locale”.

Rezultă că Andrei Pâslari, candidat la funcţia de primar în s. Vişniovca, Cantemir, şi-a înaintat candidatura la această funcţie fiind, de fapt, condamnat de Judecătoria Militară a R. Moldova pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute în art. 328, al.2, CP.

“Reieşind din prevederile constituţionale cu privire la prezumţia nevinovăţiei şi pentru că sentinţa de condamnare încă nu intrase în vigoare la momentul demarării şi desfăşurării campaniei electorale, Pâslari şi-a înaintat candidatura la funcţia dată, în consecinţă, prin fraudă, câştigând alegerile din 03.06.2007”, se arată într-o sesizare trimisă de Valeriu Chendighelean, contracandidatul său la alegerile locale, Procuraturii Generale (PG).

Într-o decizie eliberată la 06.08.2008 de membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Elena Gligor, se arată că, la 28.04.2008, Judecătoria Militară a expediat Comisiei Electorale Centrale (CEC) sentinţa, deciziile Curţii de Apel şi Curţii Supreme de Justiţie în privinţa lui Pâslari. La momentul condamnării, Andrei Pâslari s-a declarat pensionar, iar instanţa de judecată nu deţinea date despre candidarea sa la funcţia de primar.

Toate cazurile vor fi examinate după alegeri

Ruslan Nastas, de la Direcţia juridică şi relaţii cu publicul a CEC, a precizat că adresarea în instanţa de judecată, întru executarea sentinţei de condamnare, cu cerere privind demiterea din funcţie a primarului condamnat, nu se încadrează în prevederile legale. Conform art. 120 al Constituţiei R. Moldova, ar trebui respectată obligatoriu executarea hotărârilor judecătoreşti definitive. Respectiv, nu este oportună executarea unei hotărâri noi, ci executarea hotărârii existente deja.

Totodată, Nastas a mai adăugat că “indiferent de pedeapsa stabilită, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau fără privarea de drept, în conformitate cu art. 28, alin. 2, lit.d) din Legea privind Administrarea Publică Locală (APL) şi art. 5, alin. 4, lit c) din Legea privind statutul alesului local, mandatul primarului încetează înainte de termen în caz de intrare în vigoare a sentinţei de condamnare a acestuia. Altfel spus, în momentul intrării sentinţei de condamnare în vigoare, funcţia de primar devine vacantă, iar continuarea ocupării acestei funcţii devine ilegală şi poate fi calificată de organele abilitate ca o infracţiune”. Conform Legii privind APL, în cazul unei hotărâri judecătoreşti definitive, consiliul local este abilitat să ia act de vacanţa funcţiei de primar, iar interimatul se asigură de un viceprimar.

Telefon închis – fără comentarii

Ruslan Nastas a explicat că, după alegerile parlamentare, CEC împreună cu Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală se vor ocupa de mai multe cazuri similare.

“Acesta nu-i singurul caz. Sunt şi mai grave, dar ne vom ocupa de ele după alegeri”, a explicat Nastas.

Solicitat să comenteze această situaţie, primarul Andrei Pâslari ne-a trimis la Centrul de Informare Republican, ca să solicităm cazierul său juridic, de unde am putea constata că el nu are antecedente penale. “Dar cine v-a rugat să faceţi articol despre mine?”- a întrebat răstit acesta. “Când am candidat la această funcţie, aveam toate actele în regulă. Nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Cunosc nişte tentative criminale ale unor persoane care vor să mă înjosească”, a spus primarul, după care a închis telefonul. Încercările noastre de a relua legătura cu el s-au soldat cu eşec.

 Veronica RUSSU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ciuvak

    legea i lege ce sa i faci fiecare crede in sine dar lumea tot mai mult crede in fapte si nu in vorbe mai ales noi moldoveni.:P

  2. Mara

    cine l-a intrebat pe smirnov prin càte puscàrii a trecut pànà a ajuns “prezident” de rht al unui oràsel? in moldova se poate orice,se neagà si evidenta,cum face pàslari: el n-are “antecedente penale” si ce-ai sà-i faci? conform lui,judecàtoria militarà e imbecilà (nu el).dar dacà detinitii ii umflau lui un cap de pumni,care ar fi fost sentinta? legea e egalà pentru toti sau pentru potlogari nu? àsta merita duba din prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *