B(i)eţii demnitari

Procuratura municipală urmează să se pronunţe vis-a-vis de incidentul cu implicarea lui Boris Focşa, ministrul Culturii, în noaptea de 7 ianuarie 2012. Asta după ce toate actele deţinute de poliţia rutieră au fost remise procurorilor. Rezultatele testului la nivelul alcoolemiei în sângele ministrului, deşi sunt cunoscute, nu sunt făcute publice, pe motiv că s-ar afla în drumul dintre Poliţia Rutieră şi Procuratura Municipală. “Încă nu am văzut actele. Nu pot spune nimic. Dar, din ce am văzut prin presă, nu poate fi vorba de vreun dosar penal. Ce, a şuierat în biserică? Ce a încălcat Focşa?”, a întrebat, în glumă, Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău.

Boris Focşa, ministrul Culturii, a venit în noaptea de 7 ianuarie, în jurul orei 3:00, la punctul medical de pe str. Tiraspol, 11, unde se afla consilierul său, Dumitru Acriş, după ce acesta fusese reţinut, cu câteva ore mai devreme, în trafic. Focşa le-a spus poliţiştilor că a venit să se intereseze despre cazul în care e implicat consilierul său. După ce colaboratorul Poliţiei Rutiere a sesizat miros de alcool şi i-a solicitat ministrului Culturii să treacă testul de alcoolemie, Focşa a refuzat categoric pe motiv că el nu ar fi condus maşina, ci soţia sa. Ulterior, Boris Focşa a acceptat să treacă testul de alcoolemie. Ministrul a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice, iar proba de sânge prelevată urmează să stabilească gradul consumului de alcool, se spune într-un comunicat de presă al Direcţiei Poliţie Rutieră.

Versiunea lui Focşa

Boriş Focşa a lipsit de la şedinţa Guvernului din 11 ianuarie, din motive de sănătate. În ajun, acesta a remis presei un comunicat prin care a povestit cum au decurs lucrurile în noaptea de 6-7 ianuarie 2012, în viziunea sa. “În acea seară nu conduceam eu automobilul. La volan se afla soţia mea. M-a căutat consilierul. Am înţeles că se află la Poliţia Rutieră, după care apelul s-a întrerupt şi m-am gândit că poate fi ceva grav (accident sau altă nenorocire). Ne întorceam de la o serbare de familie şi, fiind în  apropiere, am decis să ne oprim, ca să aflăm ce s-a întâmplat”, îşi spune versiunea Boris Focşa.

Acesta afirmă că s-a urcat la volan doar pentru a-şi aprinde o ţigară, timp în care soţia sa îşi declarase intenţia să plece acasă cu un taxi, pentru a lăsa copiii. “În acest răstimp, am auzit lovituri în geam. Între timp, soţia a revenit, iar eu i-am eliberat locul. S-a apropiat poliţistul şi mi-a cerut actele. Nu am opus rezistenţă şi m-am conformat cerinţelor poliţiei, deşi consider că nu eram obligat deloc să execut aceste cerinţe, deoarece nu conduceam eu maşina, care staţiona, şi nu eram participant la trafic”, se scuză Focşa.

Rezultatele sunt “în poştă”

Cazul în care a fost implicat ministrul şi consilierul său în noaptea de Crăciun va fi cercetat de procurori. Poliţia Rutieră a decis să expedieze procuraturii municipale toate materialele acumulate. Surse de la Poliţia Rutieră ne-au spus că declaraţia lui Focşa, precum că nu el ar fi condus automobilul, ar fi suficientă ca acesta să demonstreze că, în acea seară, nu era la volan.

Sergiu Cioban, şeful Secţiei Poliţie Rutieră din cadrul Comisariatului de poliţie Chişinău, ne-a spus că rezultatele testului de alcoolemie în sânge, pe numele lui Boris Focşa, deşi sunt gata, au fost remise, împreună cu alte acte, procuraturii municipale, aşa că nu le putem divulga. “Procurorii urmează să se expună vis-a-vis de acţiunile lui Focşa din acea seară. Sunt trimise prin poşta specială. În 2-3 zile vor ajunge şi veţi afla de la procurori rezultatele testului”, ne-a asigurat Cioban.

Dacă rezultatele testului în privinţa ministrului nu sunt cunoscute, atunci în cazul consilierului său, acestea sunt clare. “Dumitru Acriş va fi pedepsit administrativ. Avea alcoolemie în sânge peste norma admisă. Rezultatele testului au arătat că era în stare de ebrietate medie”, ne-a spus Cioban. “Focşa nu a încercat să influenţeze colaboratorii poliţiei rutiere în acea seară”, a mai afirmat acesta.

“Nu am văzut încă actele. Nu pot spune nimic. Dar, din ce am văzut prin presă, nu poate fi vorba de vreun dosar penal. Ce, a şuierat în biserică? Ce a încălcat Focşa?”, a întrebat Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău.

Miniştrii despre “păţania” colegului lor

Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, spune că de 9 ani nu mai consumă alcool şi că nu-şi poate imagina situaţia lui Boris Focşa. “Dacă el a încălcat legea, aşa cum se vehiculează, fiecare trebuie să poarte răspundere pentru acţiunile sale şi să nu compromită Guvernul şi  colegii”, crede Şalaru. “Dar, cel mai bine ar fi ca să fie o anchetă, care să pună punctele pe “i”. Dacă se va demonstra că-i vinovat, Focşa şi partidul din care face parte ar trebui să-şi asume responsabilitatea. Nu pot să le dau sfaturi. Nu e de la noi din partid, ca să-i spun: dă-ţi demisia”, spune Şalaru, care crede, însă, că “păţania” în care a fost implicat colegul său pătează imaginea cabinetului de miniştri.

“Dl Focşa, ca cetăţean independent, într-o ţară liberă şi independentă, a reacţionat la telefonul unui coleg de serviciu, după care a urcat în automobilul condus de soţia sa, a aprins o ţigară… Nu înţeleg de ce se face tam-tam din asta”, spune Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. ”Altfel ar fi stat lucrurile dacă Boris Focşa ar fi fost participant la trafic. Atunci, clar, nu ar fi fost frumos. Eu nu vreau să spun că a fost un scenariu, dar sunt sigur că o televiziune nu vine întâmplător la un incident care, până la urmă, nici nu-i incident”, a conchis ministrul.

“Cazul respectiv nu ştirbeşte din imaginea ministerului pe care eu am onoarea să-l conduc”, a spun Veaceslav Negruţă, ministrul Finanţelor. “Nu cunosc detalii despre caz. Sunt oameni competenţi care ar trebui să se pronunţe, nu sunt o instanţă ca să dau verdicte, mai ales că nu au fost finalizate toate procedurile legale. Eu nu pot fi în situaţii în care să-mi fie ruşine de mine”, a precizat Negruţă.

Ex-miniştrii Culturii despre cazul Focşa

“Nu am prea urmărit cazul, pentru că sunt în concediu. Îmi este greu să mă pronunţ”, ne-a spus Mihail Barbulat, predecesorul lui Boris Focşa în fotoliul de ministru al Culturii. “Dacă eşti prins beat la volan, eşti sancţionat administrativ. Nu ştiu dacă eu, în locul lui, mi-aş fi dat sau nu demisia. Nu pot să vorbesc despre onoarea altcuiva. Nu m-am aflat în asemenea situaţii vreodată, pentru că, practic, nu consum alcool, ba mai mult, niciodată nu conduc automobilul dacă am consumat ceva. Într-o astfel de situaţie nu m-aş fi pomenit niciodată”, crede Barbulat.

Artur Cozma, ministrul Culturii în anii 2005—2008, crede că Focşa ar trebui cel puţin să-şi dea demisia. El nu crede că ministrul ar fi fost victima unui scenariu pregătit din timp. “Cred că, în mod normal, dacă cele întâmplate în acea seară au stârnit atâtea bănuieli, pentru a-şi păstra imaginea, ar fi bine să-şi dea demisia. Dacă nu, “go ahead” (mergi înainte – n.r.), cum spun englezii”, afirmă Cozma. Fostul ministru al Culturii a râs când i-am spus că Focşa afirmă că nu se afla în acea noapte la volan. “Păi, există imagini cum dânsul, de pe bancheta şoferului, s-a căţărat pe bancheta alăturată. Cum să spui că nu erai la volan, dacă sunt imagini care vorbes de la sine? Asta e comic deja”, crede Cozma. “Dacă e susţinut de conducerea PDM şi de premier, ar putea cel puţin să-şi prezinte demisia, iar ea să nu fie acceptată. Şi ăsta tot ar fi un gest frumos. Ar putea să facă măcar aşa ceva”, îl sfătuie Cozma. “Dacă era un scenariu, l-ar fi prins pe el personal. Aşa, să vină la solicitarea consilierului, noaptea, nu cred”, a precizat Cozma.

“Situaţia în care a ajuns ministrul Culturii nu face faţă unei persoane cu o astfel de funcţie, care ar trebui să fie un etalon, un exemplu… Dacă unui om simplu astfel de lucruri îi pot fi iertate, unui ministru – nu. Dacă Focşa nu poate fi ministru, să rămână un om simplu”, ne-a spus Ghenadie Ciobanu, ministu al Culturii în anii 1997 şi 2011. “Da, cred că Focşa trebuie să-şi dea demisia”, a conchis acesta.

“Se va descurca”, ne-a spus şi Ion Ungureanu, ministrul Culturii în anii 1990-1994, refuzând să se refere la acest subiect, pe motiv că nu cunoaşte detalii. “Eu nu aş fi ajuns niciodată în situaţia în care a ajuns el”, a precizat Ungureanu.

Zilnic, 12 oameni sunt depistaţi băuţi la volan

În fiecare zi, doar în Chişinău, 10 şoferi urcă beţi la volan, iar poliţia întocmeşte săptămânal câte 50 de procese-verbale. În 2011, colaboratorii Direcţiei Poliţiei Rutiere au  depistat 4153 de persoane care conduceau automobilul în stare de ebrietate. Reiese că, zilnic, 12 oameni sunt depistaţi că au consumat  alcool, urcând la volan. Anul trecut, persoanele în stare de ebrietate au comis 181 de accidente rutiere, adică 7,5 % din numărul total de accidente comise în R. Moldova.

Boris Focşa nu este primul şi nici singurul om cu funcţie importantă care a avut probleme cu poliţia rutieră. În cel mai recent caz, în octombrie 2011, Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei Centru, a fost oprit de poliţişti pentru că, spuneau ei, nu avea centura de siguranţă cuplată. Acesta, însă, a refuzat să oprească  la insistenţele omului legii, care-l suspecta pe Ţurcan că s-ar fi aflat în stare de ebrietate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. un om

  Pentru a fi credibila Politia Rutiera,este necesar sa probeze cu martori sau video ca a fost opprit in mers sau a fost vazut de cineva conducind pina la oprire in zona politistului.Daca se afla stationat timp in care fuma si o tigara,apoi intervenind si politistul, actiunea este egal cu zero.I se poate repprosa doar ca a incercat sa influenteze o alta abatere a consierului sau si ca demnitar a incalcat regulile bunelor maniere.

 2. John Driver

  Dar ce facem cu procurorii, politistii, judecatorii, angajatii SIS si Centrului de coruptie care circula chercheliti la volan si atunci cand sant opriti arata legitimatiile de ,,om al legii,, si merg mai departe?
  Eu am fost la o petrecere unde un politist a baut pana s-a imbatat si pe urma spre stupoara tuturor domnul colonel a urcat la volan.
  Santem egal in fata legii sau nu pana la urma?
  Aici santem mai rau ca in Zimbabwe

 3. cineva

  asta inseamna un stat mafiot,inseamna o cloaca de gunoaie,care se considera m/presus de lege,legea fiind valabila numai pt gainari.dar cloaca ar trebui sa fie usa de biserica,numai asa poti cere sau arata cu degetul spre betivani la volan si nu numai.
  astfel de nemernici sunt siguri ca nu li se poate intampla nimic,pt ca cei care tre sa-i puna la punct,is de baie cu ei,is tot ei.
  Asa se credea si ministrul,ca el e mai presus de lege si beat si el,poate influenta organele sa-l scape pe partenerul de pahar.greata…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *