Bârlogul lui Voronin

244-sediu1Lucrările la noul sediu al comuniştilor de pe strada Armenească au fost stopate. Muncitorii, reprezentanţi ai mai multor firme, printre care «Stayer» SRL, firma ministrului Vladimir Baldovici, lucrează acum de zor la Preşedinţie şi la Parlament. Clădirea este actualmente păzită de firma de pază “Media Security”, urmând ca, după ce va fi dată în exploatare, să treacă în paza poliţiei.

Contractul cu firma de pază nu este semnat de PCRM, ci de firma de construcţii “Stayer SRL”. Reprezentanţii acestei firme susţin că construcţia este de mult finisată şi că a fost dată în exploatare încă în 2008.

Oamenii implicaţi în construcţie spun că aşteaptă finalul acestei perioade incerte din viaţa politică, ca să se clarifice data la care se va efectua transferul sediului PCRM de pe strada N. Iorga pe str. Armenească. Între timp, luxoasa şi impunătoara clădire cu 4 nivele a căpătat şi adresă juridică. Astfel, noul sediu al comuniştilor se va afla pe strada Armenească 44/3. În baza de date a Moldtelecom-ului, pe adresa respectivă nu figurează încă nici un număr de telefon sau denumirea vreunei instituţii.

“Scrieţi despre altceva!”

Oamenii care lucrează vizavi de construcţie ne-au spus că nu au observat vreun fel de activităţi pe acolo deja de mai bine de două luni. Totuşi, dacă la finele anului trecut mulţi nu ştiau ce se construieşte acolo, acum toţi sunt la curent. Unii, din curiozitate, au discutat cu muncitorii de pe şantier, iar aceştia le-au răspuns fără echivoc că înalţă noul sediu al comuniştilor.

Am discutat cu una dintre persoanele implicate în construcţia sediului. A urmărit pas cu pas mersul lucrărilor şi ne-a spus că «Stayer» SRL este principalul artizan al construcţiei şi că aceasta «va fi, fără îndoială, “bârlogul” lui Voronin”. Aceeaşi sursă, căreia din motive de securitate nu-i divulgăm numele, a afirmat că în interiorul clădirii comuniştilor totul este aproape gata, fiind nevoie doar de câteva retuşuri. “Acum muncitorii au fost chemaţi să reconstruiască Preşedinţia şi Parlamentul, care sunt mai importante. Dar se aşteaptă să se vadă care va fi situaţia din ţară, înainte de a se întreprinde ceva. Vedeţi că Ghimpu doreşte stoparea reparaţiei Parlamentului şi a Preşedinţiei? Să vedem ce va fi”.

Construcţia sediului comuniştilor a fost negată chiar de PCRM în mai multe rânduri. Contactat telefonic de ZdG, una dintre figurile importante ale comuniştilor, Vladimir Ţurcanu, a afirmat că nu cunoaşte detalii despre excentrica construcţie de pe strada Armenească. “Nu sunt membru de partid şi nu vă pot spune dacă este sau nu clădirea respectivă viitorul sediu al PCRM. Sunaţi la partid!” ne-a îndemnat fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Totuşi, acesta ne-a sugerat să facem “o anchetă ziaristică adevărată, după care vom afla adevărul”. De asemenea, Ţurcanu ne-a spus şi care ar trebui să fie primul pas în elaborarea “anchetei ziaristice adevărate”. “Sunaţi la primărie şi vedeţi după cine este înregistrat terenul respectiv.”

Maria Boico, prezentată drept contabil şi administrator de către secretara de la sediul PCRM, nu a dorit să ne spună nici ea nimic despre această clădire. “Nu vreau să vorbesc despre asta. Scrieţi despre altceva!”, ne-a îndemnat Boico înainte de a închide telefonul. Secretara de la PCRM, care s-a dovedit destul de amabilă, ne-a confirmat cu jumătate de gură că edificiul de pe Armenească aparţine PCRM-ului.

244-sediu2Comuniştii neagă – documentele vorbesc

Şi de la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău aflăm că “dreptul de proprietate asupra bunului imobil” aparţine Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM). Terenul pe care este înălţată clădirea, construită din materiale de cea mai înaltă calitate, a intrat în posesia partidului lui Voronin în anul 2006, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chişinău.
La 15 iunie 2006 a fost obţinută autorizaţia pentru construcţie, iar peste un an, adică pe 1 august 2007, gradul de finalizare a construcţiei constituia 37%. În certificatul prezentat de către Oficiul Cadastral se mai spune că la 1 iunie curent a fost întocmit procesul- verbal de recepţie. “Conform unui dicţionar de termeni juridici, procesul-verbal de recepţie se întocmeşte “pentru mijloacele fixe independente (unelte, accesorii de producţie, animale), acestea considerându-se puse în funcţiune la data achiziţionării lor”.

28 mii de euro în loc de un milion!

Cu 3 zile înaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, între Primăria Municipiului Chişinău şi Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a fost semnat un contract de vânzare/cumpărare a terenului aferent (terenul pe care se află construcţia şi cel alăturat construcţiei), prin care PCRM a devenit proprietar contra sumei de 452 mii 841 lei (echivalentul a aproape 28 000 de euro), ni s-a spus de la Direcţia Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare a municipiului Chişinău.

Terenul respectiv are o suprafaţă de 2785 m.p. Cum un metru patrat de teren în centrul Chişinăului valorează în jur de 300 de euro, vedem că aceştia l-au achiziţionat la un preţ nominal (n.r. Nominal – valoare nominală – care de multe ori nu corespunde valorii reale – conform Dicţionarului explicativ al limbii române). Or, un simplu calcul arată că acest teren ar fi costat circa un milion de euro.

Nu au făcut însă nimic ilegal, asta deoarece, conform hotărârii Guvernului Greceanâi nr. 1428 din 16 decembrie 2008 cu privire la vânzarea/cumpărarea terenurilor aferente, preţul acestor terenuri este unul normativ. Conform legii 1308 din 27 iulie 1997, preţul normativ al pământului constituie “o măsură de estimare a valorii lui echivalente cu potenţialul natural şi economic al acestuia, exprimate în valută naţională. Tarifele pentru calcularea preţului normativ al pământului se stabilesc pentru o unitate convenţională (grad-hectar), pe baza indicilor cadastrali (cantitativi şi calitativi), şi se indexează, în funcţie de rata inflaţiei, de către Parlament, la propunerea Guvernului”, se spune în lege.

Pot pierde luxoasa construcţie în 2010

Schema pe care au mers comuniştii este simplă. “Astfel, după ce au primit terenul pentru construcţie, nu s-au grăbit să cumpere şi terenul de lângă aceasta, fiind conştienţi de faptul că vor trebui să treacă printr-o licitaţie. Ei au ştiut că după ce construcţia va fi, practic, finisată vor putea procura terenul respectiv la un preţ mult diminuat, profitând şi de o decizie de Guvern în acest sens” , susţine expertul IDIS Marin Gurin.

Pentru a finisa construcţia, comuniştii s-au împrumutat de la Banca de Economii (BE). Iniţial banca le-a pus la dispoziţie 12 milioane de lei, urmând ca pe 31 octombrie, printr-un acord adiţional, BE să majoreze suma până la 22 milioane. În urma acestui contract cu banca, PCRM a pus drept ipotecă bunul imobil (clădirea), urmând să înapoieze întreagă sumă până pe data de 14 iulie 2010.

Ministrul Baldovici, constructor la PCRM

“Firma care se ocupă de paza clădirii este “Media Security”. “Noi avem contract cu firma de construcţii “Stayer”. Şantierul este spre finisare, iar într-o lună-două totul va fi gata”, ne-a spus Valeriu Drăgan, responsabil de securitate grup în cadrul “Media Security”.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei “Stayer” SRL nu au fost prea deschişi spre comunicare. Persoana responsabilă din cadrul companiei, care a refuzat să-şi spună numele, ne-a declarat că edificiul a fost deja finisat şi chiar dat în exploatare încă din anul 2008. “Cred că beneficiarul construcţiei este PCRM. Eu nu ştiu! Nu e neapărat nevoie ca după ce dai o clădire în exploatare imediat să locuieşti în ea. Acum cine are bani acela construieşte. Ce contează cine ne-a angajat? Noi suntem constructori, şi cine ne angajează, pentru acela construim. Altceva în afară de preţul construcţiei nu vreţi să vă spun? (râde). În ziua de azi toată informaţia este secretă”, a mai spus persoana care a răspuns la numărul de telefon 738620. Aceasta a încheiat prin a afirma că orice firmă care efectuează o construcţie angajează pază, urmând ca beneficiarul să achite contractul.

Orice încercare din partea ZdG de a discuta cu directorul “Stayer” SRL, Oleg Cucu, s-a încheiat cu insucces, declarându-ni-se că este mereu ocupat!

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. irina

  vreau si eu 1 hectar de pamint in centru orasului cu 28000 euro…mai aveti asa oferte dulci???

 2. eu

  Mi corect cuibul lui Voronin, dac ar fi ales un nume de familie mai solid – Medvediev sau Volkov
  atunci barlogul ar fi potrivit. De ce a ales Voronin ca nume de familie?

 3. Mihai Romanul

  Ca sa se termine in “in” ca si Lenin si Stalin.

  Toate aceste lepre au adoptat un pseudonim, in loc sa-si foloseasca cu mandrie numele de familie.

  Niste jeguri umane!

 4. STEFANITA

  Ce urmeaza ?Mai mult ca sigur ca “tovarasii {sau o parte din ei vor tine un congres si vor trece la “social-democratie”,asa cum s-a intamplat in toate tarile foste socialiste europene.
  Daca unii vor in idiotenie ,vor fi liderii unui partidulet de buzunar comunist,o curiozitate care va face obiect de ironii si bascalie.
  Probabil ca unii vor intra si prin puscarii,dupa care se vor mandri ca au facut puscarie pentru ca au “luptat pentru popor”,nu pentru ca au furat de au rupt .Eu sunt lamurit de mult ca astia nu au onoare si nici patriotism{se dau drept “internationalisti”nu-i asa ?}.
  Ce nu-mi explic eu este totusi faptul ca au destui votanti,chiar daca toata lumea stie ce crime odioase au savarsit acesti comunisti in Moldova ,si peste tot in lume…

 5. STEFANITA

  Voronin nu este Vodă Lăpuşneanu!

  Rusia rămâne cu ochii aţintiţi pe scena politică din R. Moldova. Kremlinul stă pe margine, dar priveşte atent. Partidul Comuniştilor, se pare, nu mai este piesa de rezistenţă pentru interesele ruseşti de aici, pe care interese nu le-a satisfăcut pe deplin. Prin urmare, Voronin nu mai poate fi sigur pe sprijinul ţarului de la Est, iar analiştii ruşi nu uită să îi reamintească asta. Dar o fac cu regret şi cu jumătate de gură.

  Pe Olvia Press, de exemplu, vorbind despre cei care vor conduce R. Moldova pe mai departe, analistul rus şi deputatul Dumei de Stat, influentul Serghei Markov, este citat cu o declaraţie pe care a făcut-o zilele acestea în cadrul unei conferinţe de presă de la Tiraspol, unde a recunoscut un fapt semnificativ: comuniştii moldoveni nu sunt „aliaţii ideali”, iar Rusia nu are de ales şi trebuie să susţină „ceea ce este”. Deci, ce să înţelegem de aici? Că Rusia, dacă ar avea pe cineva mai tânăr şi mai frumos decât Voronin, l-ar înlocui rapid? „Iată că politica Rusiei din ultimii 10 ani s-a redus la ceea ce este”, a menţionat Markov. De aici şi o posibilă concluzie – Rusia nu mai este sigură în R. Moldova de alţi aliaţi în afară de comunişti, prin urmare trebuie într-adevăr să opereze cu „ceea ce este”.

  Pe de altă parte, în timp ce Vladimir Voronin declară că „relaţiile moldo-ruse cunosc o consolidare”, vice-directorul institutului ţărilor CSI, Vladimir Jarihin se arată şi el sceptic şi spune că, dimpotrivă, se înrăutăţesc. Jarihin este preocupat însă de un alt aspect – neacordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat în R. Moldova. El singur recunoaşte că, dacă nici comuniştii pro-ruşi nu au fost în stare să-i dea limbii ruse acest statut, apoi, cei care umblă cu asemenea idei la Mihai Ghimpu ar trebui să-şi ia adio.

  Influenţa Vestului şi a României preocupă şi Rusia şi analiştii ei, astfel că portavocile Kremlinului atenţionează de pe acum Ucraina că ar trebui să fie „deranjată probabil de influenţa românească în regiune şi în general de consolidarea poziţiilor româneşti din R. Moldova”. Zarurile nici nu au fost bine aruncate, dar disputa intereselor regionale pare să ia deja în greutate. Dacă aşa stau lucrurile, drumul european spre care tinde R. Moldova se anunţă a fi unul greu şi anevoios. Cei din spate (Estul!) nu vor sta cu mâinile în sân. Nu zadarnic Rusia şi Ucraina sunt îndemnate de către Jarihin să-şi revizuiască conceptul regional de securitate în condiţiile în care R. M. poate avea tentaţia să adere la NATO şi România.

  Punând cap la cap toate aceste informaţii-declaraţii este evident că încă patru ani de guvernare comunistă ar fi fost catastrofali pentru viitorul R. Moldova, iar jocurile politice şi interesele ruseşti în regiune ar fi fost satisfăcute pe deplin în schimbul unor avantaje de clan. Întoarcerea pe care o tot invocă V. Voronin, crezându-se parcă un Alexandru Lăpuşneanu, este cel mai mare pericol din acest punct de vedere. Ruşii l-au cam lăsat din mână, dar nu ştim dacă de tot, pentru că ruşii nu pun toate cărţile numai pe un jucător. Şi daca PCRM revine, ei nu o să aibă nimic împotrivă! Voronin, să admitem, totuşi, dacă se va întoarce, atunci va reveni încolţit şi va dori „pre mulţi să popească”. Dacă aşa se va întâmpla, şi Rusia, după această experienţă când îi scapă bucăţica din mână, nu va mai fi la fel de permisivă şi va pune piciorul în prag încercând să câştige tot.

  Aşadar, atenţie! Guvernarea AIE va fi determinantă şi iarna va trebui să fie „un sfetnic bun” pentru cetăţenii Republicii Moldova şi nu să îi îndemne să îl cheme pe Voronin înapoi. Pericolul stă la uşă, iar rădăcinile

  Stela Popa -HOTNEWS.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *