“Am fost bătut şi numit cadavru de către poliţişti”

230-batutUn fost deţinut al Penitenciarului nr.15 din or. Cricova a fost jefuit a doua zi după eliberarea sa din detenţie. Victima susţine că “m-au luat din stradă trei poliţişti şi m-au dus cu o dubiţă la Comisariatul Buiucani, unde am şi fost bătut şi numit cadavru”. Potrivit comisarului adjunct, Victor Zacrevschi, fostul deţinut nu a fost maltratat la comisariat. “De mult trebuia să fie ceva gălăgie, dacă erau momente de acest gen”, explică Zaclevschi.

Ion Mârzac este originar din s.Nişcani, Călăraşi. Acum câţiva ani, el a încercat să câştige bani, fiind angajat la o piaţă de flori din Chişinău. Din lipsă de bani, Mârzac rupea flori din locurile publice şi le vindea la respectiva piaţă de flori. “Aşa făceam rost de bani, până am fost arestat”. Sursa citată s-a aflat după gratii de patru ori, din aceleaşi motive: rupea flori din locuri publice.

Ultima condamnare a lui Mârzac a avut loc la 28 ianuarie 2008. Atunci a fost trimis după gratii pe o perioadă de 2,5 ani. Conform organelor de ordine, sentinţa s-a dat în baza art. 186, Cod Penal. “Furtul comis de două sau mai multe persoane, cu cauzare de daune în proporţii considerabile, se pedepseşte cu amendă în mărime de 300-2000 unităţi convenţionale sau cu muncă în folosul comunităţii de la 180 până la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani”.

Jefuit şi deţinut în libertate

Pe 12 mai, deţinutul a fost eliberat din penitenciar “cu 1 an şi 27 de zile înainte de termen”, în baza articolui 91 din Codul Penal. La ieşirea din penitenciar, Ion Mârzac a primit o indemnizaţie unică în sumă de 1867 lei. A doua zi, pe când se afla pe o bancă din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, de el s-au apropiat trei poliţişti. Aceştia i-au cerut “actele la control”. Mârzac nu le-a prezentat actele, solicitându-le poliţiştilor ca mai întâi să se legitimeze ei înşişi.

Aşa s-a iscat o neînţelegere între reprezentanţii organelor de ordine şi fostul deţinut. “Am spus că, într-un asemenea mod, nu merg la comisariat, dar aceştia m-au târât pe jos până la dubiţa poliţiei”, ne-a spus Mârzac.

Ulterior, în dubiţa poliţiei el a fost jefuit de banii pe care îi primise sub formă de indemnizaţie. “În dubă mi-au întors buzunarele pe dos şi unul dintre poliţişti a spus: ia banii, că nu te vede nimeni”, spune fostul deţinut. Tot în acea zi, 13 mai, el a fost transportat la Spitalul de Urgenţă, deoarece avea nevoie de îngrijiri medicale. A fost examinat de medicul traumatolog Andrei Mogâldea, conform certificatului de vizită, eliberat de Spitalul de Urgenţă.

Victor Zacrevschi, comisar adjunct în cadrul Comisariatului Buiucani, a declarat pentru ZdG: “Într-adevăr, la comisariat a fost adusă o persoană care se afla în stare de ebrietate, luată din regiunea cinematografului “Patria” la ora 12.30, de către colaboratorii Regimentului de patrulă şi santinelă SCUT “.

Evită să meargă pe lângă poliţişti

Ion Mârzac susţine că la Comisariatul Buiucani a fost bătut de poliţişti cu o sticlă de plastic în cap. “Îi spuneam sectoristului că poliţiştii m-au jefuit, iar aceştia mă băteau cu o sticlă de plastic şi făceau glume pe seama mea, numindu-mă cadavru”. Mârzac îşi mai aduce aminte de faptul că “am fost fotografiat de o poliţistă”. Potrivit Comisariatului de Poliţie Buiucani, Ion Mârzac figurează într-un registru al poliţiei, precum că a fost adus la comisariat pe data de 14 mai şi, în urma unui proces-verbal, a fost trimis în judecată. Comisarul adjunct, Victor Zacrevschi, neagă faptul că Mârzac a fost maltratat la comisariat. Tot el a declarat: “De mult trebuia să fie careva gălăgie, dacă erau momente de acest gen”.

Povestea lui Ion Mârzac nu se termină aici. Pe 25 mai, el a fost ridicat din nou de pe stradă şi dus la comisariat. “Mă aflam în faţa unui magazin alimentar de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, când din acel magazin au ieşit doi poliţişti care mi-au spus că, dacă caut dreptate, mă vor duce în pădure”, a precizat Mârzac. El mai spune că s-a culcat la pământ de frica poliţiştilor, urmând a fi dus la Comisariatul Buiucani. Apoi a fost dat din nou în judecată. Astăzi, fostul deţinut spune că evită să meargă pe lângă poliţişti, de frică că aceştia l-ar reţine din nou.

Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, susţine că fostul deţinut Ion Mârzac “trebuie să se adreseze la Procuratură şi la Direcţia Securitate Internă din cadrul Comisariatului Buiucani, pentru a anunţa că a fost maltratat”. Totodată, el a ţinut să precizeze că indemnizaţia unică, pe care o primesc deţinuţii la eliberarea din penitenciar, este mică şi, din acest motiv, “este greu ca foştii deţinuţi să se integreze în societate”.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Panait

  Politia din Republica Moldova ajunge in ultima etapa de dezintegrare morala. Reforma ce va venii, va fi shocanta, si dura, dar cu reguli simple:
  1 – NU se accepta mita.
  2 – NU se fura de la cetateni
  In general, in tari civilizate, politia nu FURA de la cetateni, dar ii APARA pe cetateni (sau macar incearca) de hotzi. Daca politic fura in mod normal asa cum se intampla (in special cu cei de la CPS Buiucani), inseamna ca starea de anarhie si coruptie este la cota maxima, si nu mai poate fi suportat. Cetateanul nu ii ramane decat sa ia legea in mainile lui proprii – societatea ajunge sa aiba nevoie sa se apere de politie, asa cum se apara de hotzi.

 2. ptr administrator

  de ce nu este permis comentarea textului 10 kg de trotil pentru gandirea libera di chisinau

 3. Stefanita

  Si eu iti spun pe curand,Corina.Le spun La Revedere tuturor moldovencelor cu suflet mare pe care le-am intalnit pe forumurile ZdG,mai ales doamnei Matasaru si Ilenei.!Va vom spune la intoarcere ce am vazut, ce se vorbeste si ce se stie despre Moldova pe unde vom umbla.Va vom trimite si fotografii pe mail prin ZdG ,a carui redactie o salutam cu respect pe aceasta cale!
  http://www.youtube.com/watch?v=dIlVMZ4viGI&feature=related

  La revedere frati moldoveni.

 4. Stefanita,Alin,Simona,Andreea,Cotiso si Decius

  Noi nu credem ca ZdG are ca politica editoriala cenzurarea opiniilor politice.ZdG este el insusi cenzurat prin desele atacuri informatice care ii impiedica aparitiile in format electronic.Prin urmare credem ca ar trebui sa vedeti ce contineau mesajele voastre.Daca era vorba de bombe,insulte ,amenintari,atunci aia nu se chiama cenzura ci un act de protectie jurnalistica.Nu credeti ca domnii tovarasi comunisti abia asteapta pretexte ca sa acuze ziarul de extremism ?Chiar nu stiati treburile astea ?
  In alta ordine de idei,acum la plecare o pupam pe colega noastra Corina si salutam cu simpatie ,pana la revenirea noastra ,pe toti prietenii moldoveni.
  http://www.youtube.com/watch?v=7pA5UhNaYw0&feature=related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *