Afacerea aurul: “Când te reţin, e un moment şocant”

263-aurOpt din cele 16 comerciante stradale de aur au fost reţinute de către colaboratorii Direcţiei Misiuni Speciale MAI. “Când te reţine, este un moment şocant, apoi trece. Acum ne este frică şi de bandiţi, şi de poliţie”, spune una dintre reţinute. După ce acestea scriu o explicaţie la poliţie,  revin în stradă şi  îşi văd de treabă, pe cel mai cunoscut bulevard din capitală.

Vineri, 5 februarie, doi poliţişti sub acoperire au cumpărat obiecte din aur de la o comerciantă stradală. Alături de alte şapte comerciante, aceasta vindea aur în mod ilegal la intersecţia str. M. Eminescu cu bd. Ştefan cel Mare.

Astfel, printre clienţii fideli ai vânzătoarelor, s-au strecurat şi doi poliţişti sub acoperire. Aceştia s-au arătat interesaţi să cumpere câteva grame de aur. Femeia a scos din geantă un cântar electronic cu care a cântărit bijuteria din metal preţios şi le-a vândut-o poliţiştilor. În acele momente, după ce a încasat suma de bani, ea a fost reţinută în flagrant. Precizăm că Sergiu Tatian, inspector superior în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, a condus operaţiunea respectivă.

O să îmi luaţi aurul?

Însoţită de doi poliţişti, femeia a fost condusă la sediul MAI pentru a i se întocmi un proces-verbal, urmând să fie ridicat şi aurul pe care îl deţinea asupra sa. În drum spre minister, femeia, cunoscută sub numele Nina, îi tot ruga pe polişlti să nu-i ridice aurul. “Vă rog, ajutaţi-mă! Ce o să-mi faceţi? O să-mi luaţi aurul?”, întreba comercianta. Aceasta se afla în stare de panică.

În incinta MAI, femeia a solicitat un pahar cu apă. După ce a băut mai multe pahare cu apă, a spus că “eu sunt aici pentru prima dată. Atunci când te reţine, e un moment şocant, acum mi-am mai revenit. Am simţit că voi nu eraţi clienţi. Azi nu a fost ziua mea”. În timp ce poliţistul punea pe masă un set cu documente, printre care mai multe procese-verbale întocmite comerciantelor stradale, aceasta, în mod insistent, îl ruga pe omul legii să nu-i confişte aurul. Poliţistul i-a solicitat femeii să scoată de bună voie tot aurul din geantă. Cu greu, Nina a scos mai multe plicuri în care păstra inele, pandantive şi brăţări din aur. Asupra ei mai deţinea un cântar electronic de dimensiuni mici.

89 de articole din aur într-o singură geantă

20 de inele din aur pentru femei, 18 brăţări, 48 de pandantive plus 3 inele pentru bărbaţi au fost ridicate de către colaboratorul de poliţie. În total, aceste bijuterii din aur cântăreau peste 150 de grame. Articolele au fost plasate în plicuri sigelate şi transmise la Camera de Marcare pentru expertiză. Rezultatul expertizei urmează să fie transmis la CCCEC, care va decide dacă va avea sau nu loc un proces judiciar, a explicat Sergiu Tatian.

Amintim că, la momentul reţinerii, alte şapte comerciante vindeau aur în stradă alături de persoana reţinută, fiind ridicată doar o singură vânzătoare. Celelalte au luat-o la fugă când şi-au văzut colega pe mâinile poliţiştilor. Întrebat de ce a fost reţinută doar o singură femeie, celelalte fiind lăsate să fugă, Tatian a spus că le va reţine pe toate, pe rând. “Astăzi o luăm pe una, mâine – pe altele. S-ar putea speria şi nu vor mai vinde aur”, a spus acesta, precizând că Direcţia Misiuni Speciale a reţinut 8 comerciante stradale din cele 16 câte sunt.

263-aur-retinut“Doar proştii cad în capcana lor”

Ministrul de Interne, Victor Catan, a declarat recent într-o emisiune tv că în afacerea cu aurul sunt implicaţi mai mulţi colaboratori de poliţie care primesc lunar taxe de protecţie şi că unul dintre ei a fost demis. Catan a mai a spus că, după ce ZdG a publicat mai multe articole în care se relata modul de desfăşurare a afacerii cu aur, el a dat indicaţii Serviciilor Operative să studieze problema. «S-a constatat că erau nişte doamne foarte frumoase, care aveau la sine kilograme de bijuterii şi le vindeau sub protecţia poliţiei. Sub protecţia unor înalţi demnitari… Unul dintre ei lucra în Aparatul Central al MAI». Numele poliţiştilor care acordă protecţie comerciantelor stradale nu au fost făcute publice.

Contactat de ZdG, fostul ministru de Interne Ion Costaş declară că, în perioda 1990—1992, când a activat în calitate de ministru, afacerea cu aur nu era vizibilă. “Nu trecuse mult de la ruperea cu sistemul sovietic. Aurul se vindea pe sub poală, dar atunci lucrurile acestea se pedepseau imediat. Poliţia le punea cătuşe pe mâini şi le băga la răcoare. E o păcăleală, nu business. Doar nişte proşti cad în căpcana lor. E o escrocherie curată, care trebuie lichidată imediat”, conchide Costaş.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Jora

    Guvernul si Parlamentul sa se implice imediat.Un comert ilicit favorizat de stat,duce la manevrarea unor valori mari de bani neimpozabili.Statul sa emita o lege pentru avizarea si deschiderea de magazine legale.Sa propuna o lege cu sanctiuni drastice pe acest domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *