Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   "Vrabia din mână" sau...

„Vrabia din mână” sau…

Un oficial al Băncii Mondiale declara, zilele trecute, la Chişinău că, în efortul său de integrare europeană, R. Moldova a trecut deja de mijlocul râului, iar întoarcerea din drum ar fi echivalentă cu suicidul. Pe de altă parte, Partidul Social-Democrat şi-a făcut publică intenţia de a organiza un referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Se pare că, în acest moment, nimeni nu poate spune cu certitudine în ce măsură cetăţenii sunt de acord ca R. Moldova să înoate înapoi spre punctul din care s-a pornit sau cu afirmaţia că ce a fost mai greu a rămas în urmă.

Unii comentatori politici de la Chişinău sunt de părere că iniţiativa social-democraţilor are legătură directă cu ideea liderului rus, Vladimir Putin, de a transforma Uniunea Vamală Euroasiatică într-o comunitate economică pe potriva celei europene. Mesajul lui Putin este interpretat ca o aluzie la faptul că statele care vor adera la Comunitatea Economică Euroasiatică vor beneficia de preţuri mai mici la gazele naturale. Întâmplător sau nu, dar şi mesajul cu care încearcă social-democraţii să convingă cetăţenii să sprijine cauza referendumului ţine tot de resursele energetice mai ieftine şi de micşorarea tarifelor pentru servicii.

Ideea aderării R. Moldova la Uniunea Vamală  Rusia-Belarus-Kazahstan a fost susţinută anterior şi de Partidul Comuniştilor, care a propus crearea unei comisii speciale pentru integrarea în această structură. De vreme ce propunerea opoziţiei nu a fost acceptată de majoritatea parlamentară, unii politicieni au decis să testeze şi metoda referendumului.

Chiar dacă ar putea fi admisă ca o alternativă pentru impasul economic în care s-a pomenit ţara noastră, ideea aderării la Uniunea Vamală  Euroasiatică, începând cu 1 ianuarie 2013, aşa cum optează social-democraţii, nu garantează R. Moldova un preţ mai mic la gazele naturale. Mai mult decât atât, nimeni nu ştie încă pe ce s-ar baza succesul Comunităţii Economice Euroasiatice ca model de dezvoltare economică. Or, cetăţenii R. Moldova care lucrează în străinătate pot vedea clar care este nivelul de viaţă în ţările Uniunii Europene şi care – în Federaţia Rusă.

Indiferent pentru ce vor opta cetăţenii, referendumul social-democraţilor ar putea însemna pentru guvernarea pro-europeană un vot de neîncredere, dar şi un nou val de instabilitate.

Grigore Brînză