Voronin şi Presa

O dimineaţă obişnuită de vară. Nimic nu prevesteşte lucruri deosebite. O rază de soare se strecoară prin termopanele vilei de la Condriţa. Vladimir Nicolaevici se trezeşte. Mijeşte ochii şi încearcă să privească la ceasul elveţian de pe noptieră. Nu desluşeşte nimic. Durerea de cap, după cheful din ajun, îşi face efectul. Se gândeşte cum să-şi înceapă ziua. Îl vede pe motanul Gorbaciov cum se linguşeşte la picioarele sale. “I-am pus numele omului care a distrus comunismul”, gândeşte Voronin în voce.

Se ridică din pat. Pijamaua de culoare mov îi luminează faţa obosită. Un gând îi trece prin minte. El crede că durerea de cap ar putea dispărea după câteva pahare cu vin. “Dar nu vreau să beau singur. Pe cine aş putea invita?”, se întreabă Vladimir Nicolaevici. Tot atunci, o idee îi lumină creierul. Voi invita la vila mea nişte jurnalişti. Dar de unde? Din Rusia, din România sau din R. Moldova? – îl tot chinuie gândurile pe Voronin.

Jurnaliştii români au nevoie de certificate pentru HIV/SIDA şi de acreditare, începe enumerarea. Vladimir Nicolaevici: unii jurnalişti moldoveni, însă, fac parte din Noua Dreaptă şi sunt extremişti, alţii scornesc minciuni ca să câştige o pâine. Cu aceştia nu vreau să stau de vorbă, o să mă doară capul mai tare, meditează preşedintele. Cel mai bine e să invit jurnaliştii din Rusia. Şi discuţia e mai uşoară ruseşte.

Un scurt telefon la sediul PCRM. “Vreau să invitaţi câţiva jurnalişti ruşi la vila mea”, a tunat Voronin în receptor. Între timp, Vladimir Nicolaevici se îmbracă în blugi, îşi ia o cămaşă şi se pune pe aşteptat. Curând, un maxitaxi intră în ograda vilei lui Voronin. Acesta iese în întâmpinarea oaspeţilor. Cu un zâmbet în colţul gurii, Vladimir Nicolaevici îi pofteşte la o călătorie prin “modesta” sa vilă. Jurnaliştii au văzut cum Voronin pescuieşte, s-au plimbat prin împrejurimi, apoi au coborât în beci. Acolo poliţe lungi, încărcate cu provizii pentru iarnă. Toate erau “Made in Moldova”. Apoi, ziariştii au fost serviţi cu vin, mere, nuci şi miere.

În toţi anii cât s-a aflat la putere, presa, dar şi societatea, au aflat mai multe despre preşedintele Voronin din presa rusă. Timp de opt ani, Voronin a împărţit presa în favorizată şi stigmatizată. Jurnaliştilor veniţi din Rusia nu li s-a cerut niciodată să prezinte certificat medical HIV/SIDA, de parcă în Rusia nu ar exista riscul îmbolnăvirii. Jurnaliştii ruşi nu au fost reţinuţi prin aeroport, ore în şir, fără hrană şi fără apă, nu au fost întorşi de la vamă şi nici nu au fost luaţi de poliţie şi duşi la comisariate. Jurnaliştilor ruşi nu li s-au răsucit mâinile în timp ce îşi exercitau meseria pe teren. Niciun ziarist rus nu a fost expulzat din R. Moldova.

De ce tocmai acum lui Voronin i se trezi dorinţa de a vorbi cu zeci de jurnalişti ruşi, înconjurat tot de atâtea camere de luat vederi? Oare dl preşedinte simte că a venit apusul pentru el? Oare preşedintele simte că i s-a încheiat apogeul şi în cel mai scurt timp nu îşi va mai aminti nimeni de el? Nici măcar ziaristul rus care s-a ales cu un borcan de castraveţi muraţi în urma vizitei la vila preşedintelui.

Veronica RUSSU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Stefanita

  Ion Sturza ar putea fi viitorul presedinte al R.Moldova-din ziarul Romania libera
  Miercuri, 12 August 2009
  Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a intalnit marti cu fostul premier Ion Sturza, despre care spunea in urma cu cateva zile ca are toate calitatile necesare pentru a fi presedinte.

  Filat a spus inca ca la intalnirea de marti au discutat despre multe subiecte, dar nu despre functii, transmite portalul de stiri din Republica Moldova Unimedia, citat de ziare.com.

  Mai multi analisti politici considera totusi ca Ion Sturza ar putea fi o candidatura de compromis pentru functia de presedinte,
  care ar putea fi sustinuta si de partidele democratice, si de comunisti.

  Opozitia de la Chisinau are 53 de mandate de deputat din 101. Majoritatea este suficienta pentru a forma organele de conducere a Parlamentului si Guvernul, dar pentru alegerea noului presedinte mai are nevoie de opt voturi.

  Intrebat despre cum ar proceda daca i s-ar propune functia de presedinte, Sturza a afirmat ca se simte confortabil in mediul de business.

  Ion Sturza a fost unul dintre cei mai importanti oameni din echipa lui Dinu Patriciu. El a fost presedinte-director general al companiei Rompetrol Moldova si vicepresedinte pentru Dezvoltare al grupului Rompetrol pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente.

  Dupa Dinu Patriciu, Sturza era considerat cel mai important om din Rompetrol. Vanzarea a 75% din companie catre KazMunaiGaz a fost gandita de el si se spune ca a salvat compania petroliera de la o prabusire pe care nimeni nu o anticipa.

 2. Stefanita

  06-08-2009
  Ultimul prim-secretar al Republicii Sovietice Moldovenesti: “Voronin e hapsan de putere, el nu a iubit niciodata poporul moldovean”

  -Unica solutie pentru depasirea impasului politic in care se afla in prezent Republica Moldova ar fi retragerea lui Vladimir Voronin, presedintele in exercitiu, din toate functiile-cheie in stat. Aceasta recomandare a fost formulata miercuri de ultimul prim-secretar al Partidului Comunist din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, Grigore Eremei, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera si preluat de Agerpres.”Domnul Voronin este foarte hapsan de putere”, a constatat fostul functionar comunist, in opinia caruia acesta ar trebui sa ramana un “simplu deputat si lider al comunistilor” si nimic mai mult.”Voronin nu a iubit niciodata poporul moldovean, iar tot ceea ce a facut el a fost doar de dragul imaginii sale”, a dezvaluit Grigore Eremei, apreciind ca “domnul Voronin a condus autoritar tara, recurgand la zeci de arestari ale unor persoane importante, care asa si nu au mai fost judecate”.Grigore Eremei, azi in varsta de 74 de ani, este ultimul prim-secretar al Partidului Comunist din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, functie pe care a detinut-o intre februarie si august 1991, context in care a lucrat impreuna cu Vladimir Voronin, care in acea perioada era inca ministrul de Interne al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti.Grigore Eremei considera ca functia de presedinte ar trebui depolitizata in Republica Moldova.Un critic vehement al presedintelui in exercitiu de la Chisinau, ultimul secretar general al Partidului Comunist din Moldova sovietica a afirmat ca Voronin ar trebui sa se retraga din functie fara niciun fel de garantii. “Sa-si ceara scuze in fata poporului si sa nu se mai laude atata ca a facut prea multe, pentru ca tara se afla intr-o stare grava”, a spus fostul lider comunist.

  Comentariul meu este urmatorul:
  Fostul gauleiter comunist rus al Basarabiei isi critica “tovarasul de idei”!Bine le-ar sta amandorura la puscarie,sa dezbata acolo filosofia criminala care i-a pus in capul bucatelor in Basarabia.Poate s-ar cai si pentru omorurile in masa pe care le-au ordonat sau la care au fost partasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *