Voronin la “kurort”

Cu câteva zile în urmă Vladimir Voronin a conferit «Ordinul de Onoare» unui cetăţean al F. Ruse. În decretul prezidenţial se spune că  Oleg Podolko este director general al Instituţiei Federale de Stat “Марьино” din Federaţia Rusă şi că primeşte această înaltă distincţie a R. Moldova «în semn de gratitudine pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare moldo-ruse».

Ce înseamnă «Instituţia Federală de Stat» şi cum s-au aprofundat relaţiile moldo-ruse cu ajutorul acesteia? Aceste lucruri nu au fost explicate în decretul prezidenţial. Totuşi, cel care nu a uitat încă limba rusă şi are acces la internet îl poate găsi uşor pe Oleg Podolko.

L-am găsit şi noi. În «măreţul parc englezesc, care are o suprafaţă de  207 ha, cu copaci seculari unicali de 180 de specii, cu alei umbroase, poieniţe însorite, cu un lac imens, creat de mâna omului, cu insule şi poduri». Oleg Podolko e directorul general al acestui parc. Parcul are în preajmă şi un conac şi a aparţinut cândva unei vestite familii de burghezi ruşi. După revoluţia lui Lenin, acesta a devenit proprietatea puterii sovietice, iar acum această zonă se numeşte «Sanatoriul Preşedintelui Federaţiei Ruse». Nu-i aşa că suntem deja mai aproape cu înţelegerea sensului «aprofundării» relaţiilor moldo-ruse?

Oleg Podolko se pare că nu e doctor, iar aprofundarea relaţiilor la acest sanatoriu nu se face prin proceduri medicale. Podolko a lucrat mai mulţi ani prin misiuni diplomatice în Cuba şi America de Sud. Apoi a lucrat, o perioadă, în administraţia lui Putin. Devine clar de ce cel care a «dezvoltat» relaţiile Moscovei cu Castro şi Chavez a trecut să întremeze şi relaţia cu Cuba Europei.

Putem doar să bănuim cum un director de sanatoriu făcea «aprofundarea» împreună cu preşedintele R. Moldova. Probabil, în numerele lux, «situate în dormitoarele kneazului şi kneaghinei Bareatinski. Cazându-vă aici, vă veţi simţi urmaşi ai vechii şi vestitei familii de kneaz», spune portalul Sanatoriului «Marino». Mai ales că puterea sovietică a avut suficientă previziune şi nu a distrus acest conac, ci l-a păstrat şi s-a folosit de el, pentru «dezvoltarea» comunismului.

În fine, probabil că Vladimir Voronin vizita «Marino», cum spun moldovenii, ca pe un «kurort», căci atmosfera de acolo nu te predispune decât la desfătări. Numai că nu am înţeles de ce, la scurt timp după conferirea  «Ordinului de Onoare» directorului Sanatoriului, preşedintele în exerciţiu al R.Moldova a emis un alt decret, tot pe numele Podolko.

«Se aprobă renunţarea la cetăţenia R. Moldova doamnei Elena Podolko, născută în 1983 în R. Moldova, domiciliată în Federaţia Rusă». Decretul a intrat în vigoare la 27 iulie şi doamna Elena s-a despărţit legal de R. Moldova deja de zece zile. Oare acesta să fie efectul muncii de «aprofundare» a relaţiilor moldo-ruse?

P.S. La Sanatoriul Preşedintelui Federaţiei Ruse «Marino» se  pot odihni şi muritorii de rând. Preţul unei foi — 63000 de ruble sau 1500 de euro. Se poate şi din Bugetul de Stat al R.Moldova.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *