Voronin îi face ogradă lui Filat

După ce, acum trei luni, îl trimite în rusă la o plantă verde (nahren) pe Filat, Voronin se pare că vrea să se dea la acesta, admirându-i energia. Mai mult, l-a comparat cu ex-prim-ministrul Tarlev, plasându-l pe Filat deasupra, la capitolul “energie”. Ba chiar l-a sfătuit, prin intermediul presei, să meargă înainte.

Apare întrebarea: de ce ex-preşedintele l-a lăudat doar pe Filat, în timp ce pe ceilalţi lideri ai AIE i-a probozit în stilul său voroninian? Deoarece nu cred în sinceritatea lui, când a făcut aceste declaraţii, admit că scopul lor a fost altul.

Peste un an, doi, trei, după cum s-a exprimat Ghimpu, alegerile anticipate oricum vor avea loc. Deşi acest lucru deja e inevitabil, liderii AIE încă nu au declarat franc cum vor participa la anticipate – pe liste comune sau separat. Cert e că unele declaraţii ale membrilor AIE dau de înţeles că prioritate se va da celei de-a doua variante. Astfel, mai devreme sau mai târziu, AIE se va destrăma, pentru că, “unde-s doi, puterea creşte”, iar unde este putere, acolo sunt şi mulţi doritori de a o acapara.

Aşa că, cine ştie ce gărgăuni îi bâzâie lui Voronin prin căpşor – dacă a reuşit să facă un aliat din anti-comunistul înrăit Roşca, de ce nu l-ar convinge şi pe Filat să-şi remodeleze sloganul din “Moldova fără comunişti” în “Moldova alături de comunişti”?

În cazul lui Roşca, Voronin a făcut iniţial din el un prieten, după care, l-a lăudat public că “e bărbat” şi că, “dacă să faci o treabă, atunci trebuie să o faci cu un bărbat!” În cazul lui Filat, situaţia pare similară, doar că inversată – întâi îl laudă, ca după asta să încerce să se împrietenească cu el şi, mai ştii, poate iese o alianţă din toată treaba asta.

De ce totuşi Filat? Potrivit ultimelor sondaje, actualul prim-ministru ocupă o poziţie fruntaşă în topul politicienilor care se bucură de încrederea populaţiei. În plus, Voronin ştie foarte bine că Ghimpu nu ar accepta nici mort o eventuală coaliţie cu PCRM. Lupu încă e stigmatizat drept trădător (deşi mai bine i s-ar potrivit “fiul rătăcitor”). Mai este şi Diacov-“skolizkii”, pe care nicicum nu-l poţi ignora dacă vrei să obţii ceva de la PD, doar că acesta nu l-a ajutat să revină la putere după alegerile din 29 iulie curent, adică, în limbajul voroninian, l-a “kidănit”. Astfel, prin metoda excluderii, cine rămâne?

Să nu uităm, totuşi, de AMN, care ar deveni soluţia de rezervă pentru Voronin, în cazul în care aceasta trece pragul electoral, chiar dacă ultimele sondaje de opinie arată contrariul.

Nicolae CUŞCHEVICI, 
n.cuschevici.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. cig

  nu cred ca domnul filat se va indupleca la o alianta cu tovarasii comunisti in nici un fel de situatie(si cred ca voronin stie acest lucru), de aceea nu cred ca scopul lui voronin a fost ca sal faca aliat ci mai degraba ca sa semene discordie in aie.
  iar daca totusi se va adeveri ideea dumneavoastra atunci avem un viitor malefic.

 2. Vicky

  Viitorul nostru e Alianta si trenuie sa ne mindrim cu asta.Si Voronin, de mult a inteles ca a pierdut jocul, dar se agata ca spinul de oaie numai ca sa supravietuiasca.

 3. Radu

  hai cu mai putine garagauni. voronin procedeaza ca un soldafon: il admira pe cel mai puternic, aceasta-i tot.
  cit despre rosca, ce nu a-ti observat ca sunt de-o teapa? aceleasi apucaturi dictatoriale. deacea si a ramas PPCD fara sustinere in popor. insa un “comunist-dictator” e un lucru firesc, ce nu poti spune despre un “democrat -dictator”.

 4. Simona

  Reuters: Comuniştii din Republica Moldova vor avea probleme

  Vladimir Voronin a creat multe tensiuni în partidRefuzul Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) de a vota preşedintele ţării a „creat probleme” în rândul acestei formaţiuni politice, după cum informează agenţia Reuters.

  Mai mult, după încheierea alegerilor parlamentare, unul dintre liderii PCRM a declarat că va pleca din fracţiunea parlamentară a acestui partid şi va mai lua alături de el încă 3-4 membri. Acest lucru se datorează boicotului comuniştilor de a vota preşedintele Republicii Moldova.

  Pe Aceeaşi TemăRepublica Moldova: Aproape jumătate din populaţie doreşte reintegrarea URSSVIDEO Moldova, incapabilă să-şi aleagă preşedintele taguriRepublica MoldovadivergentecomunistipresedinteConform sursei citate, un alt scrutin parlamentar nu este posibil în acest moment. „În această situație, țara ex-sovietică de 4,1 milioane locuitori, cea mai săracă din Europa, deși are nevoie de reforme, aceasta va trebui să facă față unei paralizii în procesul de luare a deciziilor în următorul an”, mai precizează agenția internațională de ştiri, citată de Unimedia.md.

  Parlamentul Republicii Moldova ar putea fi dizolvat

  Cel mai probabil, Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat în a doua parte a anului 2010 și noi alegeri generale vor fi anunțate. Boicotul alegerii președintelui țării mă forțează să părăsesc fracțiunea parlamentară a PCRM”, a declarat Vladimir Țurcan, citat de Reuters. „Cred că trei sau patru deputați vor urma exemplul meu. Intenționez să părăsesc fracțiunea parlamentară a comuniştilor și să rămân independent sau să formez un nou grup parlamentar”, a mai precizat acesta.

  „Comuniștii au fost ținuți în timpul încercării de a-l alege pe Marian Lupu președinte al țării, deși câțiva din ei erau hotărâți să pună capăt crizei politice din țară. Țara care este așezată între Ukraina și România, membru al Uniunii Europene, s-a aflat în permanentă instabilitate după ce comuniștii au câștigat alegerile din aprilie 2009, intens contestate de către opoziția liberală”, mai anunţă sursa citată.

  „Speranțele comuniștilor, conduși de fostul președinte Vladimir Voronin, par să se construiască pe eforturile acestora de a-și consolida poziția pentru alegerile din toamna anului 2010″. “PCRM a acționat fără logică și astfel partidul suferă. Noi, partidele de dreapta trebuie să mergem înainte dacă astfel reuşim să-i destrămăm”, a declarat Vlad Filat, prim-ministrul al Republicii Moldova, cel care conduce şi Partidul Liberal Democrat, mai relatează Reuters

 5. opinie

  Inainte de 5 aprilie 2005 practic orice cetatean din RM ar fi pus mana in foc ca PPCD nu ar merge la un compromis cu PCRM. Totusi, s-a intamplat. Cat despre AIE, trebuie sa fim obiectivi – nici o alianta nu dureaza la infinit.

 6. Simona

  Ministrul de Interne al RM despre preotii si ierarhii care au făcut campanie comuniştilor

  Ministrul de Interne al Republicii Moldova, Victor Catan, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut publice listele poliţiştilor implicaţi în campania pro comunistă la alegerile din 5 aprilie 2009.

  Potrivit investigaţiilor făcute de Ministerul de Interne, poliţia a practicat tortura în masă chiar în sediile comisariatelor de poliţie şi a reţinut ilegal sute de oameni.

  De asemenea ministrul a menţionat că deţine liste ale preoţilor-agitatori care s-au implicat în această campanie, deşi statutul nu le-o permite şi că aceste liste vor fi transmise mitropolitului Vladimir pentru a fi luate măsurile disciplinare ce se impun în astfel de cazuri. Victor Catan a evitat să dea detalii despre preoţii implicaţi, dar a specificat că s-au făcut vinovate de propagandă comunistă şi unele mănăstiri din subordinea Mitropoliei Moldovei.

  Pînă acum erau cunoscute public, graţie reportajelor de la Moldova 1, simpatiile comuniste ale episcopului de Bălţi Marchel şi ale stareţului mănăstirii Curchi, Siluan. Probabil, cu această ocazie, vor fi daţi în vileag şi alţi comunişti din biserică, obişnuiţi să acţioneze mai mult din umbră.

  De pe Blogul parintelui Savatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *