Vera există în realitate

Peste câteva zile, Ziarul de Gardă împlineşte 8 ani de la lansare. Această vârstă înseamnă circa 400 de numere de ziar, realizate săptămânal, sute de investigaţii, mii de oameni care au trecut pragul redacţiei, sute de voci ascultate la telefon, mii de mesaje electronice, primite din lumea întreagă, dar şi sute de comentarii postate la articolele publicate în ZdG.

În cei 8 ani, redacţia a început un număr impresionant de zile ascultând-o pe Vera. Era un timp când ne întrebam de ce telefonează, de ce, la ceasuri atât de matinale, în loc să-şi servească cafeaua în voie, în loc să-şi conducă feciorul la şcoală, în loc să rezolve integrame, să vizioneze vreun program TV, în loc să stea pe terasa unei piscine, cum stau femeile emancipate, ia receptorul şi ne caută, ca să ne spună cât de multe probleme sunt în această societate, cât de mult au de lucru demnitarii şi cât de puţin muncesc ei în realitate. Câţi dintre marii acestui stat se trezesc dimineţile având în cap şi în voce astfel de întrebări? De ce Vera o fi având nevoie să vorbească cu noi despre problemele acestei societăţi: despre taxe excesive, despre sărăcie fără de sfârşit, despre autorităţi corupte şi indiferente, despre poliţişti hapsâni, despre bogaţi nesimţiţi, despre poliţişti agresivi sau despre funcţionari şmecheri?

În cei 8 ani, de când facem ZdG, nu am prea auzit ca Vera să ne vorbească despre problemele sale personale. Atunci când a intrat într-un conflict pe viaţă şi pe moarte cu un stomatolog care i-a distrus viaţa, nu s-a plâns că pe ea o doare, ci ne-a vorbit că, în R. Moldova, sunt destui medici care fac bani din suferinţa oamenilor.

Atunci când protestatarul Tudor Pânzaru îngheţa de frig iarna trecută, atunci când nu mai avea o bucată de pâine sau o cană cu apă fierbinte, atunci când acesta a fost forţat să părăseacă locul din faţa Casei Guvernului, Vera nu ne-a spus că îngheaţă şi ea, că, poate, de mai mult timp nu a avut o cană cu lapte în casă, nu ne-a spus că fiul ei nu mai mănâncă brânză, ouă sau carne. Ea a strigat că Tudor îngheaţă de frig, că a slăbit de nu-l mai recunoşti, că are un sac de probleme de sănătate şi că trebuie ajutat.

O singură dată, în şirul telefoanelor sale matinale, Vera ne-a vorbit despre sine. Ea s-a plâns că s-ar putea să piardă lupta pentru lege şi dreptate la Piaţa Centrală, deoarece, în această luptă nedreaptă, a fost bătută până la sânge. Agresoarea a fost atât de violentă, încât Vera, care cântăreşte cel mult 50 de kilograme la cei 1,75 metri înălţime, nu a rezistat… Aşa, însângerată cum era, a chemat poliţia, a chemat medicii, dar cine să o audă pe Vera?

A suferit timp de câteva zile, a alergat pe la medicii legişti, a trecut pe la Poliţie, pe la Primărie, pe la Direcţia Pieţei Centrale… Toate rămân neschimbate, de parcă “R. Moldova este încremenită în rele”, “toate sunt înnămolite, şi ar trebui spălate, cum a fost spălată Valea Morilor”.

Aşa spune Vera. Ea mai crede că “MAI susţine corupţia. De nu ar fi aşa, nu ar “acoperi” activitatea unui agent economic, permiţându-i, de zeci de ani, să obţină venituri nedeclarate la stat, îmbogăţindu-se pe seama consumatorilor săraci. Poliţiştii şi administraţia Pieţei îşi primesc solda şi nu-şi mai bat capul de interesele statului”.

Vera ne avertizează că, după ce folosim paharele de unică folosinţă, trebuie să le distrugem, deoarece vânzătorii, unii dintre ei, le folosesc a doua oară. “Savanţii noştri nu pot inventa astfel de pungi din care nimeni să nu mai scoată paharele utilizate”, gândeşte Vera.

Ea repetă întruna că drepturile consumatorilor sunt neglijate, făcute una cu pământul, chiar dacă Legile acestui stat, în special Constituţia, spun că le protejează. “Consumatorul este deservit ca un animal în jurul Pieţei Centrale. În condiţii antisanitare, în spatele unităţilor de transport care emană  gaze cancerigene. Acestea se depun pe produsele alimentare… Acest fum se transformă apoi în celule de plumb care le înghit pe cele roşii, după care, hai la Onco, la tratament”, analizează Vera, dar cine o aude?

“Oare amenzile plătite de cei care vând produse în condiţii antisanitare şi nocive pot recupera riscurile pentru sănătate?” Ce să-i spui Verei atunci când, dis-de-dimineaţă, te întreabă despre asta.

Ieri-dimineaţă, Vera era derutată, amuzată, supărată, enervată şi alarmată. După ce, zile în şir, telefona la “Linia fierbinte” de la MAI, fără a fi ascultată, a reuşit să alerteze nişte funcţionari şi iată că, de ceva timp, telefonul funcţionează. A schimbat câteva vorbe cu funcţionarul responsabil, după care a decis să telefoneze unui şef mai important din această instituţie. Acel şef, fără a se incomoda, i-a răspuns nervos: “M-ai zae…it”.

Vera a rămas mută după acest răspuns al înaltului funcţionar MAI. Când şi-a revenit, a început să-i caute pe cei de la Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din Chişinău. Spre deosebire de MAI, aici atmosfera era mai caldă, mai degajată. Funcţionarul pe care îl căuta Vera era tocmai sărbătorit. “Astăzi nu-l deranjaţi, el primeşte felicitări, toată ziua va fi foarte ocupat”, a fost informată Vera.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. vera

  MOMENT de CUGETARE

  E vremea sa deschidem usa
  Sufletului intristat,
  Sa nu lasam nicicum “cenusa”,
  Sa mai depuna si ea strat,
  Ca sa impedice plaminii
  Sa aiba un rasufl curat;
  In asta viata a fiecarui
  Pe un pamint – plin de pacat,
  Unde dreptatea s-adevarul
  Se afla sub un greu lacat,
  Ce-l poate descuia doar mintea –
  Scaldata in scintei de dor,
  Ce dragoste emana-ntruna,
  Avand iubire de popor,
  Cu gandul doar la o unire
  Cu fratii,ce le duc multi dor…

  Astazi, cand in jur e pace,
  Cand marul iarasi roade face,
  Unirea tot cu greu se face:
  Fiindca “viermii din gaoace”,
  Scot capul si se inmultesc;
  Poporul slabit i-l prostesc,
  Sa stea mereu ingenunchiat
  In fata celui sus din stat,
  Ce a promis multe de toate:
  Doar secera si un ciocan
  Au rasturnat cu mult elan,
  Promitind, un trai decent…

  Dar s-a miscat un mic procent
  Si tot cu “figa-n” palma stam,
  Privind la cer, tot asteptam,
  Spunind un:”Doamne!, cat se poate,
  Sa le induram pe toate,
  Cand hotii rosii sunt satui,
  Iar acei verzi, cu legea-n “cui”:
  Ne socot de-a nimanui,
  Lasindu-ne cu soarta-n maini,
  Privindu-ne ca niste caini,
  Ce latra, cand nevoie au
  De drepturile,ce le i-au..!”?

  Asa a fost si astazi ieste,
  Doar amintirea-nvie
  In izul florilor de tei,
  Sub cerul luminat de stele,
  Cand Eminescu si Vieru
  Se cautau mereu prin stele,
  Asemeni ca Matcovschi-al nostru,
  Ce scrie adevar in versuri
  Pentru urmasii cei de maine
  Ca adevarul sa invie,
  Sa curga Nistrul fara singe,
  Sa rida Prutul, ce se scurge
  Si astazi sopteste mereu:

  “Basarabie! Ti-i greu…
  Atita vreme esti desprinsa
  De chipul mamei – cu plete ninse,
  Cu lacrimi mereu pe obragi
  Si-un dor nebun,ce nu-l impaci.
  Basarabie – Moldova azi,
  Tu, multe chinuri le mai tragi,
  Pentru o viata mai frumoasa,
  Dar.., nu iesti, de loc norocoasa,
  Fiinca dusmanii te farima
  Ca pe-o felie de pine,
  Facand hotar linga hotar,
  Din sirma ghimpata
  Ca s-arate ca-s stapini
  Pe palma de pamint – furata,
  De Stefan, noua – lasata,
  Cu singe de roman spalata,

  Ca astazi Ghimpu, pe o piatra,
  Istoria s-o aminteasca,
  Punind, mintea la-ncercare,
  Pentru fiecare-n parte,
  Daca vrea sa aiba parte,
  De un adevar ascuns,
  Sa mai cujete oleaca:
  Cine-i oaspetele rus,
  Care-ncurca acest stat,
  Sa fie mai dezvoltat,
  Tot tragindu-l prin “baltoace”
  Ca pe un alcolizat,
  Care de multi ani in coace
  Voronin la “cultivat”,
  Lasindu-l doar cu pirloage
  Si-o multime de nevoi,
  Care astazi nu dau roade,
  Ci Dodoni cu cap de “boi”,
  Care cloneaza ziare
  Si trag statul inapoi,
  Scuipind rana,ce mai doare –
  Lasata de multi neghiobi…

 2. asa,si ?

  Cum ar veni,handralaii acestia primitivi sunt in slujba boborului.
  Asta e foaie verde vizavi de situatia rurala,unde dobitocii,care paraziteaza pe banii nostri,nu numai ca te injura,dar lingaii lor te asteapta la colt si-ti umfla un cap de bâte pt a te scoate macar pe o luna din “circulatie”,asa,ca sa nu-i “za…bești”.Ptr ca deviza lor e daca o cauti o gasesti.Ptr ca ei sunt ocupati pana peste oua cu afacerile de familie,cu copiii la carte peste hotare,cu vila care n-are ascensor si 4 etaje e ceva de urcat si coborat,cu pe cine sa mai santajeze ca sa mai ramana 4 ani in fotoliul miraculos,care le imbogateste toata cireada de bovine,cui sa-i mai rupa picioarele ptr ca vorbeste drept si dreptatea ii face sa turbeze si atunci fotoliul se duce dracului.Boborul trebuie sa inteleaga subtilitatile astea.
  Nu e usor sa nu dormi noaptea,gandindu-te la bobor,adica unde sa ascunzi barca cu euro,ptr ca daca dă boborul de ea,ar putea sa ti-o fure,ca boborul e hot si nu se astampara si-si baga nasul in barca altuia.E drept ca-s eurii lui,ai boborului,dar iar deviza clasica e ca invinge cine numara,insa boul de bobor nu stie a numara,el stie a vota si ce a ales,aceea are,chiar daca ia cate o bâtă la ureche,nu cred ca ii e de invatatura,data viitoare iar calca pe grebla si iar hotii nu dorm noaptea de grija lui,a boborului.
  Imi pare rau de Vera,dar si ea face parte din bobor.

 3. AVRAAM

  …Despre Piata Centrala??? Acolo nu e Chisinau,e Bacu,Tbilisi,Erevan-tot Caucazul vinde banane,harbuji,zamosi,rosii,castraveti la noi la Chisinau,numai romani de-ai nostri nu-s in piata.Un oarecare KIRIL IVANOVICI,rus de origine,vinde mesele si tarabele din Piata Centrala tuturor cu 100 euro pe luna,bun biznes.Politia tot are dijma din asta.Cei de la migratie si azil MAI tot au si ei procente din asta.Vezi aleia centrala de la str.Armeana pana la str.Thighina doar tarabe de oameni caucazieni care scuipa seminte de floarea soarelui si te ademenesc la rodii,portocale,ananas,citrice etc.Da sarmanii moldoveni pe deal cu sapa…Vera,e bravo!!!Ca doar ea de unica singura lupta in Piata centrala cu administratia corupta si politia care doar bancnote euro inghite de la cetatenii caucazieni care comercializeaza tot rahatul si se imbogatesc pe spatele cetatenilor acestui stat.Ce face CCCEC-ul,SIS-ul si Procuratura cu Directia securitate interna MAI in raport cu functionarii criminali din Piata Centrala??? Bine ca este Vera…In rest,cui ii pasa???

 4. vera

  Dupa acest atac,din motivul, ca a fost instiintata presa spre auzul consumatorulor, treburile nu s-au prea schimbat:agentul economic “Tigrus-Com”S.R.L. – Cociorva Gheorghe a fost amendat, sotia lui batausa la fel, o mai asteapta si o chemare in judecata pentru actiunile huliganice comise.
  Aparatul de casa il tin de forma:consumatorul este deservit cu produse alimentate ambalate, acoperite cu praf de motorina.
  Vinzatoarea pe linga salariul pe care il are isi mai face altul in plus,cu marfa neinregistrata in autorizatia de comert,zile-munca are, agentului economic – la fel capata venit nedeclarat la stat in interes propriu.Declaratia pe venit a lor e falsa!

  Deoarece Sanepidul i-a aplicat amenda cu suspendarea autorizatiei sanitare a 4 unitati de comert (dintre cele 9 care le detine) de pe la toate portile acestei pieti,instiintind CGP si procuratura, agentul cu pricina, in mod flagrant, intentionat i-si continua activitatea ilicita.
  Directia de comert e nepasatoare, spunand, ca l-au amendat si jumate de an nu-i pot face nimic!?
  Administratia pietei,acest Kiril Ivanovici,ia facut observatie de 2 ori pe 8 iulie 2012, inainte de a se intimpla “bataia…”.
  Oare amenzile platite de acest agent economic, recupereaza sanatatea oamenilor – pierduta??
  Nimeni nu-si bate capul de calitatea deservirii consumatorului: ilegal se vinde in adiacent aluat,neavind profil alimentar si autorizatie de comercializare a acestui produs si altele..!
  Acei de la administratia pietei nu-si bat capul de loc de banul statului.Vad totul,dar intorc capul intr-o parte si merg mai departe, de parca sunt trecatori de rind, dar nu raspunzatori de actiunile agentului economic in ce priveste comercializarea:foloseste autorizatia data pentru a activa in piata si in adiacentul ei,neavind autorizatie de la pretura de sector!
  Politia nu amendeaza luni la rind si alti agentii economici care se extind, depasesc teritoriul indicat in autorizatia de comert sau chiar nici n-o au.Sute de mii de lei nu ajung in bujet:politia nu-si face datoria cinstit!!
  La acei de la MAI cand le suni,spun:”mai zai..it deamu!”.

  Pentru ce trebuie sa mai depistam,daca peste 2 zile totul se repeta iarasi?Pentru ca sa “primim la bot” pentru adevar?
  Unde-i securitatea jurnalistului, cetateanului atacat, in acest stat,care dupa asa actiuni iesite din comun, trebuie sa se trateze din buzunarul sau,
  aducind venit statului de sume mari de bani, riscand, punind in pericol viata sa,sanatatea si demnitatea,atacata de imoralitatea cu buzunarele – umflate de bani??
  Mai face oare sa depistam ceva, daca nu se schimba nimic, chiar si dupa controalele efectuate?
  Primaria “striga”, ca nu au bani in buget,dar cine sa lucreze, daca politia le-acopera pe toate si administratia pietei municipale la fel?
  Cei mai multi “lingai” se afla in structura MAIului..; de administratia pietei nici nu face sa vorbim:li-i bine asa cun merg lucrurile si nu au nevoie de interesul statului – “mucegait” de vreme:cu viniticii de prin alte state fac nu numai dezordine, dar si “banisori” frumosi:”Traiasca democratia comunista!”:iata lozinca lor!

 5. AVRAAM

  Stimata Vera,daca ai observat,cand mergi pe Stefan Cel Mare vizavi de MAI apoi pe str.Armeana,vezi doar tarabe cu parfum turcesc de contrabanda si rechizite de birotica.Gurile rele spun ca aceste mese sunt sub protectia unui sef de la fraude din MAI.In Piata Centrala 70% din gherete care comercializeza marfa de contrabanda apartin unui agent economic nanasul de cununie caruia sta chiar in aparatul central a MAI,iar soacra agentului economic e maina dreapta a directorului Ion Stratulat,sef a Pietei Centrale.Toata contrabanda si marfa contrafacuta trece in Piata Centrala prin KIRIL IVANOVICI-un securist sovietic care deja de circa 30 de ani e “vice-vesnic-director” in piata.Acest securist vinde gherete cu 10.000 euro agentilor economic,acest Kiril vinde locurile si mesele in piata.Aceleasi guri rele zic ca acest KIRIL IVANOVICI mergea la toti ministri MAI incepand cu Costas,Antoci,Plamadeala,Catan,Papuc acu si la Roibu cu “valiza de bani”,de aia sta bine -mersi cu caucazuenii sai,care ziua sunt comercianti,iar noaptea…cine stie ce fac ei noaptea acesti barbati cu sange fierbinte,caci MAI-ul n-are statistici impotriva loe si cei de la migratie si azil MAI tot euro le plac.Cand-va echipa ZdG a initiat o campanie impotriva comerciantikor stradali cu succes in urma carui a fost demis un functionar de rang inalt din MAI care proteja acest biznes criminal.Acu ZdG nu vreati sa faceti investigatii si la Piata Centrala???Ori dreptul moral nu va permite sa investigati in “gradina” lui ghea Misa Ghimpu-caci dupa partajarea functiilor si ministerelor in AIE II,Piata Centrala i-a revenit lui Ghimpu,adica nepotului Dorin.Apoi cum ramane cu coruptia,contrabanda,migratia ilegala si protejarea criminalilor??Roibu ce zice/Da Chetraru cu Zubco???Da patronii acestora Filat@Plahotniuc???

 6. vera

  Dle,AVRAAM! E putin ce stiti d-stre toate.
  MAIul are interesul sau.S-au dat in cirdasie cu toti viniticii, care profitand de bani grei, conduc nu numai pe unii de la MAI, dar si Comisariatele de politie – sub presiunea lor!

  Ministrul Roibu e prostit de toti ca si Filat,si Chirtoaca, care primesc informatiile date la ordinea de zi, asa cum le ticluiesc adjunctii lor,consilierii sau purtatorii de cuvint.
  Din acest motiv, ne facem pareri gresite despre unii si bune despre altii, dar realitatea e ,ca coruptia nu jaleste pe nimeni:merge pe de-a dreptul, culegand noi gertve, spre progresul sau.
  Piata Centrala Municipala cu tot adiacentul ei, nu numai ca e un loc de acaparare de bani, dar si un gigant incubator de infectionare a populatie, unde nici petitiile Sanepidului nu se executa de catre Comisariatele de politie, in privinta agentilor economici:sunt m.multi de 7000 la numar… spre exemplu: cazul cu “batalia de la PC de la 8 iulie2012”,Jurnal.md.video.

  Cum ZdG sa faca investigatii, daca toti coruptii si banditii,iesiti de prin penitenciare,fosti politisti chiar, instariti dea binelea in PC si adiacentul ei,care au multe locuri de comert neautorizate, puncte de “Scimb valutar”,gherete… sunt legati unul de altul si cand se intimpla ceva, politia pietei nu vine:tot timpul e ocupata, iar 902 spune, ca au cazut in ambuteaj, sau nu au iesit, fiindca sunt multe sunete false si inzadar iese in teritoriu si cheltuie benzina; numai sa aiba “colac de salvare”!

  Am sunat vre-o cateva zile, in privinta la cele ce scriu mai jos si la :MAI,la CG,la 902,la politia ruriera municipala de garda, la Directia poliriei rutiere, dl.Armasu, dar nimeni nu vrea sa faca nimic. De la Politia rutiera municipala de garda ,tel.:022 27 25 01 am fosct jignita, spunandu-mi,ca masuri se iau, ca eu le sun, fiindca nu am ce face?!Soferii de pe rutele 188,108,136,178 s.a. stagneaza cu pasagerii cate jumate de ora si mai mult pe acest segment… Dezastru, pastrat cu putera banilor, prin intermediul PUTORILOR de la MAI,care daca le sunam des, ne raspund, ca:”i-am zai..it!” si cu asta se termina…

  Am scris nu odata: Segmentul de str.M.Varlaam:str.Izmail pana la str.Tighina, partea dreapta, unde exista semnul, care interzice parcarea nereglamentara, e BLOCAT cu masini, care permanent fac parcare ilegala, vre-o 7 masini se descarca pe trotuar, pun mese cu bauluri de marfa si fac tirguiala ilegala. Politia nu le poate face nimic, unica pedeapsa amenda si …faca ce vor mai departe;principalul si-au facut datoria de politist..!
  Unde trimiti ZdG ,in asa TUPIC, unde Legea nu are valoare iar securitatea e slaba? Oare nu stiti,cum a fost avertizata jurnalista : L.Zaharia, cazul cu Sirbu,arenda,100 de lei – luata ilegal de la oameni, de pe str.Armeneasca?
  Are presa noastra vre-o securitate garantata, cand acolo,mai toti sunt “infruptati” din farfuria coruptiei?
  Nu vede-ti, ca toti generalii si politistii, de rand, au iesit “curatei”, dupa cele intimplate la 7 aprilie2009, iar baetii nostri tineri stau acum prin spitalele de psihiatrie,altii n-au cu ce se trata – victime pe viata!
  Toti asteapta caderea acestei conduceri:si comunistii, si MAIul ca sa atace pe toti acei, care i-au divulgat in presa, iar judecatorilor, sa le ridice salariile ca sa le dea posibilitatea, sa lucreze mai bine, de cum au lucrat pina acum, spalindu-i de pacate pe criminali si banditi, prin deciziile lor in contradictoriu cu cele la real intimplate…

  Dl Filat spune, ca citeste la comentariile cetatenilor, cu tocul in maina:se vede, ca glumeste cu noi, de parca vorbim de pe Luna, iar dlui le stie mai bine…
  Politistii de rind nu pot lucra cinstit, din motivul, ca sunt manipulati de acei de sus, care le pun conditii, in contradictoriu cu Dispozitia ministrului si fac, ce le spun, pierzind astfel controlul asupra mentinerii ordinei publice, securitatii cetateanului,presei..etc

  Ce securitate am avut eu?
  Ati vazut la video:toti in jur stau si se uita.Presa nu a aratat tot,cum a fost avertizat cameromanul, cum s-a napustit asupra jurnalistei; n-a fost caz grav, dar totusi:ei se aflau in serviciu!Unde li-i securitatea?Politia era ocupata!?
  Nu pot pleca in spital, sa primesc nici un tratament, dupa cele intimplate!Stau pe o margine de drum, sa fac de o bucata de paine,fiindca copilul n-are cu ce se alimenta in aceasta perioada de aflare a mea in spital, iar asistenta sociala, spune, ca chiar de-i un caz iesit din comun, nu por face nimic, fiindca asa-i la noi sistemul prin sectiile raionale de asistenta sociala, numai dna:Buliga, dispune de rezerve, acaparate de la sponsori straini…

  Toti banditii au nagrade si posturi mari si se imbogatesc “cu cap de pe cap”, aderand la procurori,judecatori, avocati si alte lighioane, care ii scapa de “belea”, pentru un promis asigurat pe viitor…

  Nu mai vorbim de narcotice! Tiganii au vindut, sau imbogatit, asum stralucesc in bogatii ca pochii cu imparatii, dar ceilalti, ce credeti:nu sau ales cu nimic?
  Traiasca mafia si banditii, ca coruptia e garantata pe veci,iar democratia o sa ne arate numai palaria!
  Mai face sa depistam, sa se mai faca investigatii cand nu este garantata SECURITATE nici
  mass-mediei? Ei tot au familii si vor sa traiasca fara frica, dar sunt nevoiti sa lucreze,riscand, fiindca iubesc:adevarul, dreptatea si acest pamant, unde s-au nascut si-i mai scump ca orice in lume, aducand la cunostinta noastra stirile zilnice, care ne lumineaza mintile – obosite de povara vremii de azi.

 7. AVRAAM

  Deci,draga Vera,concluzile sunt: TRAIASCA MAFIA,CUMETRII,NANASII,VERII,AMANTELE comuni a Puterii si Criminalilor!!!!!!!!

 8. ABC

  aveam un mesaj p/u tanti vaca,este un nick mai sus.
  daca cineva se da drept vaca si-i place sa fie tratata ca o vaca,adica vaca o tratam bine,care-i treaba voastra sa nu acceptati mesajul?
  cum zice sturza,un ziar dintre cele mai bune? serios? o fi p/u deputati ciobani si vacari,carora le acceptati toate injuriile si balega,dat ca tot suntem la tema cu vaca,dar nu si p/u muritori de rand,ca de fapt ei ii hranesc,pe vacari,dar si pe semianalfabeti,apoi toti impreuna,dupa ce se indoapa,scuipa pe masa.
  nu va rusinati de mesaje,ca de fapt cititorii se rusineaza de o mass-media pupincurista si tembela,care isi asuma rolul de justitiar al opiniei publice s-o accepte sau nu.
  tiganul cand a devenit imparat,intai pe tata-sau l-a spanzurat.

 9. vera

  Dle, AVRAAM! dupa cum se vede, din comentarii, nimeni din consumatori, nu se prea da cu parerea la acest subiect, de parca toti sunt la prasit sau – plecati peste mari si oceane la odihna sau nu se folosesc de internet..?!
  In asa caz, la ce ar mai trebui ca noi sa ne batem capul de conditiile, in care sunt deserviti ei, luind in consideratie faptul, ca nu suntem salarizati si nu consumam banul statului inzadar, nici protegati!
  Un cinovnic de stat, care lucra in sfera ordinei publice, cu vre-o cativa ani in urma mi-a spus atunci:”Liudi,pusti ne pocupaiut producti iz itih mest!”
  Reese, ca consumatorul, cumpara cu nadejdea, ca peste tot este facut controlul la nivel si se poate de facut cumparaturi, pe cand in realitate, cumpara si paine, si aluat, si altele din conditii periculoase sanatatii lui.

  In asa caz pot spune:RUSINE tuturor, ce raspund de protectia consumatorului!
  Statul va plateste salariu sa lucrati calitativ, dar nu sa distrugeti sanatatea omului, asteptind petitii de la cetateni, care nu le examinati, dar numai cu ochii pe ele va plimbati si banii statului mancati,fara socoteala, aplicind amenzi,de forma, agentilor economici de mii de ori, fara suspendarea acestor unitati de comert,ani la rand!

  ATENTIE!

  La 29 iulie a.2004 a aparut primul numar al ZdG!
  Cu ocazia implinirii a 8 ani de activitate,doresc colectivului acestui ziar,
  devotat cauzei:dreptatii, adevarului..:

  Un viitor frumos, plin de succese
  Ca o gradina cu flori atragatoare,
  In lupta cu coruptia –
  Amploare si mai mare,

  Sa fie apreciat de fiecare!
  De la actuala guvernare: –
  O lege care sa garanteze:
  MASS-MEDIEI SECURITATE!

  ZdG:multi ani, succese oricand,
  Salarii mai mari ca la coruptii,
  Ce saracesc bugetul statului,
  La CEDO,prin decizii,ce “pland”!

 10. AVRAAM

  Bravo Vera!!!!Cui ii in cot in tara asta de popor,consumatori,etc.Avem invatamant salbatic! Avem medicina primitiva si explozie de preturi.Avem un triumverat politi,un balaur cu trei capete: un cap controleaza politia,criminalii,vama,contrabanda,granicerii si migratia ilegala,alt cap controleaza justitia,iar celalat cap se uita indiferent ce fac acesti doi capi,deoarece stomacul e unic!!! Vera,in RM au ramas doar studentii,invalizii,pensionarii si paturile social-vulnerabile,in rest poporul si-a luat lumea in cap si au invadat Eurora,Eurasia,Australia si Oceania! Moldoveni gasesti azi si in jungla si la polul nord.Moldova deja nu e a noastra ci e Moldova lui Filat si a membrilor PLDM,e Moldova lor fara saracier…

 11. vera

  RATACITII

  De unde oare,dracii,
  I-au atita zoaie,
  Ca au ajuns, sa-mproaste
  Si Ziarul de Garda?

  Avem un popor pesimist,
  Ce vorbeste in stil voronisct,
  Fara mandrie de sine:
  Cu explozii de nervi

  Ce il fac de rusine,
  Cand, in limba mamei sale,
  Se exprima cu cuvinte,
  De pretul unei besine,

  Fara rusine,iubire de sine!

 12. bunica

  Sa va dea Domnul sanatate, sunteti modele de atitudine si implicare civica autentica. Cu ZDG drept material didactic poti intra in clase ca sa formezi constiinta civica a tinerei generatii. Ar mai fi ceva daca si noi, adultii, am replia acest model. Atunci am deveni cu adevarat puternici si in comunitatile noastre locale, si in tarisoara. Va multumim ca avem la cine ne alinia.

 13. Gogu

  Bre gogule,se zice că nu e suficient ca unul să locuiască aproape de școală,mai trebuie și s-o absolvească.
  Tu însă vrei tot fără să dai nimic,decât ceva ‘beșini’,vorba ta foarte înțeleaptă și încă mai ai obraz să vii cu morală fără să treci pe la oglindă.Ziarul îți înghite toate neroziile de mitocan,iar tu ca mulțumire,sari pe el.De tupeu nu duci lipsă,în loc să te familiarizezi cu niște reguli de bună conduită,bun-simț,bună creștere.Numai așa îți va dispărea obsesia că toți latră când tu scoți niște sunete deochiate.
  Nu-mi doresc să fiu printre cei,pe care îi iubești.Tu nu iubești,tu te zbuciumi să fii calfa pe ceilalți,dar lipsa de orice criteriu de civilizație te dă de gol.De aia o iei ca vulpea,adică poama e acră.Nu,vulpea e proastă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *