Un nou început pentru judecători

Marţi, 27 martie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a desfăşurat procedura de transfer al judecătorilor defunctei Curţi de Apel Economice (CAE) în alte instanţe judecătoreşti. Toţi cei nouă magistraţi, care de-a lungul timpului au creat Curţii de Apel Economice faima de cea mai coruptă instanţă din ţară, şi-au manifestat dorinţa de a activa în continuare în Chişinău, la Curtea de Apel Chişinău (CAC).

La şase din cei nouă judecători le-a surâs norocul, ei fiind selectaţi de membrii CSM pentru a judeca în continuare în Chişinău, la Curtea de Apel din capitală. Aşa că, cei şase nu vor trebui să facă prea mari schimbări în viaţă. Lor, probabil, le vor reveni multe dintre dosarele la care au renunţat cu puţin timp în urmă la vechiul lor loc de muncă, pentru că multe dintre dosarele care nu au putut fi examinate la CAE vor ajunge sau au ajuns deja la CAC. Pentru ei nu se vor schimba decât birourile şi poate şefii. În rest, cred că îşi pot continua mai departe munca, ghidându-se după aceleaşi principii ca la CAE. Ei au fost răsplătiţi pentru că în tot acest scandal cu eliminarea judecătoriilor economice au stat în banca lor: nu au criticat, nu au acuzat, nu s-au revoltat.

Printre cei nouă norocoşi nu se numără însă şi Aureliu Colenco, fostul preşedinte al CAE. Acesta, probabil şi “datorită” reputaţiei pe care şi-a creat-o de când activează ca judecător la CAE, dar şi pentru că a avut tupeul să atace actuala guvernare în dese rânduri, a fost pus să aleagă între Curţile de Apel din Bălţi, Cahul şi Comrat. Era clar de mai mult timp că războinicul Colenco va fi mazilit pentru obrăznicia de care a dat dovadă la şedinţa Curţii Constituţionale şi la diferitele emisiuni televizate la care a participat.

După câteva momente de ezitare, Aureliu Colenco, care avea de ales între a renunţa la funcţia de judecător, a aştepta locuri disponibile la CAC sau a pleca la Bălţi, Cahul sau Comrat, a decis că la Bălţi există perspective pentru a crea “un sistem” propice, aşa că a acceptat funcţia de magistrat al Curţii de Apel din capitala de nord a R. Moldova. Acelaşi lucru l-a făcut şi Maria Postoico, judecător suspendat pentru moment din funcţie pentru că este deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele PCRM. Singurul care aşteaptă vremuri mai bune este Valeriu Harmaniuc, care nu s-a decis asupra viitorului său. Poate şi pentru că la Bălţi nu erau decât două locuri disponibile.

Ei bine, acum am scăpat de Curtea de Apel Economică. Ce concluzie putem trage? Să răsufle oamenii uşuraţi că a început în sfârşit reforma din sistemul judecătoresc, iar corupţie va fi din ce în ce mai puţină, sau să înţelegem că acum corupţia de la CAE s-a mutat la Curţile de Apel din Chişinău şi Bălţi? Nu că acolo nu ar fi existat anterior corupţie, doar că acum se pare că ea va avea un suflu nou, pur economic. Cum oamenii sfinţesc locul, nu e greu să ne imaginăm cum vor activa mai departe judecătorii proaspăt tranferaţi. Doar timpul însă poate confirma sau infirma cele spuse mai sus.

Nu ştiu ce cred Gheorghe Scutelnic şi Ion Pleşca, preşedinţii instanţelor care-i vor adăposti pe cei opt magistraţi, dar eu în locul lor aş fi foarte vigilent, pentru că situaţia creată seamănă cu cea în care într-o celulă cu deţinuţi închişi pentru omor, printre care sunt şi câţiva nevinovaţi, au fost aduşi nişte ucigaşi în serie.

Victor Moşneag, victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Jose

    Dan, scuze că din nou eemi bag nasul een ceea ce scrii tu dar mai am o remarcă: corcet se scrie UMANIST şi nicidecum nu UMAN!

  2. Stan

    Jose/Jayanta,dar te/ai uitat cum scrii tu? Ești o somitate în știință.Asta demonstrează dublu că somitățile n/au evoluat de la maimuță,cum ziceai pe altă pagină,ele au fost plămădite din lut și aruncate din avion pe pământ,ca să se zbuciume și să nu/și mai știe locul de atâta inteligență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *