Tatiana Eţco: Trafic, mită şi “?”

Cu exact un an în urmă, ZdG a publicat o investigaţie despre poliţiştii în serviciul traficanţilor de carne vie. Ne întrebam atunci, printre multe altele, de ce, după aproape 3 ani de la înfăptuirea presupusei infracţiuni, «delicatul» dosar al lui Ion Bejan, fostul şef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul MAI, care era şi continuă a fi suspectat de corupere pasivă şi de colaborare cu conducătorul unei grupări criminale, Alexandr Covali, zis «Şalun», stă baltă.

În urma unei discuţii cu Viorel Morari, procurorul-şef al Secţiei Conducerea Urmăririi Penale în cadrul Procuraturii Anticorupţie, am aflat că ofiţerii de urmărire penală din cadrul CCCEC, în decembrie 2009, au înaintat cauza cu raport de clasare a dosarului. «N-am acceptat raportul. Le-am restituit cauza pentru completarea urmăririi penale şi am dat indicaţii să fie efectuate în continuare activităţi operative. Era prematur de clasat, n-au fost efectuate toate acţiunile de urmărire penală», a declarat Morari, recunoscând că este posibil ca rezultatele să întârzie. Pentru că este un caz de rezonanţă socială sporită, crede că este necesar de efectuat şi acţiunile dispuse de procuror.

Cum poate fi explicat faptul că, în decurs de atâta timp, nu au fost efectuate toate acţiunile de urmărire penală? Să fi fost oare premeditat? Acum un an, Ion Vâzdoagă, directorul Centrului de Prevenire a Traficului de Femei, declarase că  este foarte grav când cel care strigă că trebuie prins hoţul este el însuşi hoţ, şi clasarea acestui dosar va fi interpretată drept incompetenţă a statului de a judeca şi pedepsi persoanele care lucrează în sistemul public.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *