Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Sărăcia la pragul…

Tatiana Eţco: Sărăcia la pragul Guvernului

Zilele acestea, l-am văzut pe Tudor Pânzaru mai palid ca altă dată, ca o umbră, aproape incolor la faţă. Afară, o zi frumoasă şi caldă de toamnă, iar el stătea ascuns în cort. Îl luase ameţeala şi a preferat să se întindă un pic. Băuse penultima pastilă. Ce va face când va rămâne fără medicament, nu ştie, dar nici nu vrea să se gândească. De mâncat, nu mâncase nimic. A recunoscut ruşinat şi mi-a părut inutil să-l întreb de câte zile nu a mai mâncat. Dacă bate vântul prea tare, doar cele vreo patru straturi de haine îl mai ţin pe loc.

Recent şi-a pierdut cunoştinţa. I-a fost teamă să sune la urgenţă, ca nu cumva să-l ia la spital şi să-l interneze. Nu-i atât de îngrijorat de el sau de sănătatea sa, cât de cortul pe care şi l-a transformat într-o casă a sărăciei, plasată în faţa Casei Guvernului sau a poporului, cum de fapt şi este. Protestatarul se gândeşte că dacă va pleca, chiar şi pentru puţin timp, riscă să rămână fără cort şi altă autorizare, este convins, nimeni nu-i va mai acorda. Din acest motiv, a decis că nu va face niciun pas de acolo.

Acum două zile, a depus o cerere la Primăria Chişinău prin care roagă să i se acorde acces la energia electrică. Atât cât să-şi poată face un ceai şi încălzi o mâncare. Speră să primească răspuns pozitiv, de nu, se va încălzi de la lumina sutelor de becuri, care deja au fost instalate în pomii din centrul Chişinăului.

O altă mică bucurie, de care îşi leagă noi speranţe, este faptul că a trimis o nouă cerere pe adresa primarului de Căuşeni, unde îşi are viza de reşedinţă, lui Mihai Ghimpu şi lui Vladimir Filat. Nu mai ţine socoteală a câta cerere trimisă este, în schimb a primit avizare de la Guvern şi Parlament că scrisoarea a fost recepţionată. Acum aşteaptă răspunsuri în scris, ca să aibă documente ce ar putea servi ca probă în judecată, l-a învăţat proaspătul său avocat, un voluntar, ca şi precedenţii, al cărui entuziasm nu se ştie cât va dura.

Pe combatant îl despart mai puţin de 10 zile de o potenţială şi repetată grevă a foamei. Dacă până la 20 noiembrie nu-i va fi îndeplinită solicitarea, care este una şi aceeaşi de la scrisoare la scrisoare şi de la an la an – apartamentul pe care îl merită – promite să declare greva foamei.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com