Tatiana Eţco: Prin skype, la înmormântarea fiului

A participat la înmormântarea propriului fiu prin skype, după ce ani buni, de la mii de kilometri distanţă, s-au văzut doar prin internet. Ar fi un subiect de film destul de macabru. Dar nu e film şi nicidecum ficţiune. Este un fragment din viaţa unei familii dintr-un sat din regiunea de centru a Moldovei. Este o întâmplare la care nimeni nu are răspunsuri, nici explicaţii cum s-a ajuns. Au doar  un mare gol şi o nemărginită durere.

Acum câţiva ani, părăsită de soţ şi rămasă cu doi copii mici, şomeră şi pusă faţă în faţă cu o mulţime de probleme şi neajunsuri, nu vedea altă soluţie decât să plece peste hotare, la muncă. Aşa a şi făcut. S-a dus ilegal, pentru că asta a fost unica posibilitate la acel moment. Dorea să adune ceva bani, cu care să le asigure un trai decent copiilor ei, rămaşi acasă, dar şi accesul la nişte studii mai bune. Spera să-şi legalizeze şederea  în străinătate, ca să poată veni acasă uneori.

Cu copiii, fiul de 17 ani şi fiica puţin mai mică, vorbea prin internet. Când a plecat, i-a lăsat în grija rudelor. Trăiau cu bunica, care este destul de bătrână încât să spere să-şi revadă fiica revenită acasă înainte ca ea să plece din viaţă.
Recent, la un sfârşit de săptămână, în urma unei încăierări banale, băiatul ei a primit câteva lovituri de la un tânăr, mai mare ca ani şi constituţie. În urma unei lovituri, a căzut şi s-a lovit cu capul de bordură. În următoarele zile, l-a durut capul, dar a băut nişte pastile şi nu a dat mare atenţie. Când le-a spus rudelor ce s-a întâmplat şi au mers la spital, era prea târziu, au spus medicii. La scurt timp a intrat în comă, după care a decedat.

Familia încearcă să înţeleagă de ce se tergiversează anchetarea morţii băiatului, după ce a încercat, fără succes, să afle cu ce au greşit, de au fost nevoite, o mamă să-şi petreacă fiul pe ultimul drum prin internet, iar o bunică să-şi îngroape nepotul, mult prea tânăr, în bucăţica de pământ rezervată înmormântării ei.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *