Tatiana Eţco: Mercedesul poliţistului îndurerat

Mercedes.  8 litere: 3 vocale, 5 consoane şi o mulţime de semnificaţii.

Pentru un vânzător de maşini, este prescurtarea de la Mercedes-Benz, care este o marcă germană faimoasă de automobile, autobuze, camioane şi auto trenuri rutiere care este proprietatea companiei pe acţiuni DaimlerChrysler AG, cunoscută înaintea fuziunii sale cu Chrysler, ca Daimler-Benz.

Pentru un automobilist, este cea mai de succes marcă de autovehicule din lume, perfecţiune tehnică, standarde de calitate, putere a inovaţiei şi numeroase legende auto lansate.

Pentru presa sportivă, este “car of the world’s elite”, adică maşina elitei mondiale.

Pentru geografi, este denumirea unor localităţi din Argentina, Uruguai, Brazilia, Filipine.

Pentru cititorii înrăiţi, este numele unui personaj din romanul «Contele de Monte Cristo».

Pentru mii de femei de origine spaniolă, este numele pe care îl poartă şi care înseamnă «îndurerare».

Pentru spanioli, este un plural « María de las Mercedes»,  însemnând Maria favorurilor.

Pentru o familie, este o mulţime de bani. Pentru un bugetar, este salariul său cumulat probabil timp de zeci de ani.

Pentru un moldovean, este un vis practic irealizabil.

Pentru mine, este maşina poliţistului de pe banca acuzării în cadrul dosarului 7 aprilie. Este moldovean. Este fost bugetar. Are o familie. Şi ar putea fi cu succes eroul unui roman. Nu mă mai interesează cum şi-a cumpărat acest Mercedes şi dacă are vreo legătură cu pluralul spaniolilor (nicum cu Maria, ca să nu să se înţeleagă greşit).
Marea mea nedumerire este semnificaţia  afişării acestui automobil de elită şi de succes atunci când vine la şedinţele de judecată. Nu cred că în acest caz, Mercedes-ul poliţistului are semnificaţie apropiată cu “îndurerarea” de semnificaţie spaniolă. Cu siguranţă trebuie să fie o semnificaţie, că doar nu în zadar se lasă filmat când urcă în maşină, în timp ce refuză să fie fotografiat în sala de judecată.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. bam

  merced nu inseamna durere, numele ala e Dolores, ci mila, mizericordie,- favor,- domnia voastra- “su Merced”, multumire.
  in rest e frumos articolul

 2. flower power

  poate ca ar mai fi fost de adaugat ca si janis joplin si-a dorit un mercedes,ca insemnul mercedes a fost preluat (din ignoranta,dupa cate stiu eu)de miscarea hippie si ca orice om (normal),atunci cand vede un bot de mercedes,este tentat sa miste si apoi sa rupa insemnul tantos al celor trei aripioare.

 3. Jora de la Sauca

  Se stie ca ,patria mama a “Mercedesului”,este GERMANIA.Incerci o luna doua, sa vezi pe cei mai mari bogati din aceasta tara,daca circula cu asemenea masini si ai sa constati ca circule zilnic la serviciu cu masini simple.Insa ,un politist dintr-o tara saraca,face invers.Tantalul ar fi bine ca de ochii presei si a populatiei ,sa vina pe o bicleta sau moped.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *